DS Video problem z odtwarzaniem

Dyskusja w 'Android' rozpoczęta przez użytkownika bubu86, 25 Luty 2015.

  1. bubu86

    bubu86 Nowy użytkownik Noobie

    Witam Serdecznie

    Jest to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość !
    Mam problem z moim Synology 115j i telefon Note 4 z aplikacją DS Video. Problem polega na tym że na dysku mam wrzucone filmiki z gopro(wiadomo dobrej jakości i dużo ważą) gdy chcę je otworzyć w aplikacji DS Video na mx player to Filmiki się nie potrafią się załadować, wiem że jest to spowodowane internetem, gdyż upload na dysku mam 7 mb/s i wszystkie porty odblokowane.
    Ale moje pytanie brzmi czy jest jakaś opcja gdzie można włączyć np. buforowanie na mx player lub obniżyć jakość filmików na telefonie tak by można było te filmiki odpalić ??
     
  2. Stanley99

    Stanley99 Zarejestrowany Noobie

    Tak. Poszukaj w opcjach DS Video, można tam ustawić jakość. Im niższa, tym mniejsza przepływność. Inna sprawa czy Twój DS115j wyrobi z transkodowaniem... Dlatego próby najlepiej przeprowadzaj najpierw w sieci lokalnej (tam gdzie NAS), dopiero potem ewentualnie baw się z przekierowaniami na zewnątrz. Łatwiej będzie ustalić "wąskie gardło". Obserwuj także procesy / zajętość procesora.

    P.S. Dlaczego topic widać 3 razy?
     
  3. tralek

    tralek Zarejestrowany Noobie

    Możesz zapodawać te filmiki do PhotoStation i tam podczas uploadu filmu na NAS przez Synology Assistant wybierasz sobie jakość filmu, która powoduje że powstanie dodatkowa mniejsza kopia filmu na serwerze do odgrywania np. na urządzeniach mobilnych lub tam gdzie masz gorszy transfer. Jak oglądasz filmy z poziomu PhotoStation to możesz sobie wybrać w jakiej jakości film chcesz obejrzeć (źródłowej czy tej skompresowanej).
     
  4. jasiek32

    jasiek32 Nowy użytkownik Noobie

    Odświeżę temat .
    Mam Synology 216play i niby jest transkodowanie a nie odtworzy płynnie plików wideo z telefonu czy z aparatu .
    Daję na najgorszą jakość i dalej nie wyrabia.
    Nawet po wifi jeśli łączę się to idzie słabo .
    Kurcze trochę mnie to irytuje bo kupując synology z transkodowaniem myślałem że nie będzie takich problemów.
    Gdzie można jeszcze szukać poprawienia odtwarzania ?
     
  5. veg

    veg Zarejestrowany Noobie

    Jakie masz obciążenie procesora w momencie odtwarzania plików wideo?

    Ze swoich doświadczeń z DS415+ mogę powiedzieć, że jeśli obciążenie procesora nie osiągnęło 100% (lub prawie), a film mimo wszystko przycina to jest to wina sieci. Może zasięg Wifi w miejscu, w którym testujesz jest za słaby? A może po prostu próbujesz odtwarzać filmy, których sprzętowy kodek nie obsługuje i procesor nie wyrabia?
     
  6. mikhnal

    mikhnal Guest

    @jasiek32 Wrzuć tu raport z MediaInfo tego pliku z filmem.
     
  7. jasiek32

    jasiek32 Nowy użytkownik Noobie

    Koledzy,wygląda że chyba jednak był problem z netem.
    nic nie zmieniałem i teraz wszystko odtwarza dość płynnie.Dzięki za sugestie.