Dostępność danych w czasie replikacji klastra

Discussion in 'HA Manager (Synology High Availability)' started by Trantitel, Aug 29, 2017.

Loading...
Tags:
  1. Trantitel
    Offline

    Trantitel Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Oct 4, 2016
    Messages:
    2
    Local Time:
    4:48 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Witam,
    chce zrobić klaster SHA, mam kilka pytań:
    - czy w czasie replikacji (na pasywny serwer) dane na aktywnym serwerze są dostępne dla użytkowników?
    - mam w obu identycznych macierzach po 4 LAN. Jeden port przeznaczam na połączenie bezpośrednie (heartbeat), 2 kolejne (agregacja) na połączenie dla userów, a ostatnią sztukę chciałbym zarezerwować dla maszyn wirtualnych (paczka Vitrual Machine Manager). Będzie to działało? Pierwotnie chciałem dać po 2 porty na heartbeat i na zewnątrz, ale to chyba blokuje stosowanie paczki do wirtuali.

    Sprawa dotyczy dwóch rs3614rpxs.

    Dzieki za info

    Trantitel
     
  2. Pinki
    Offline

    Pinki System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 13, 2009
    Messages:
    187
    Local Time:
    4:48 AM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    U mnie jest komunikat że nie mogę agregować portów w trybie SHA.
     
  3. Trantitel
    Offline

    Trantitel Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Oct 4, 2016
    Messages:
    2
    Local Time:
    4:48 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    W trybie SHA nie można agregować portów. Dlatego chcę to zrobić przed utworzeniem klastra.