Udzielamy pomocy Disk1 was inserted, Disk1 was removed

Dyskusja w 'Instalowanie, Bootowanie i Konfiguracja' rozpoczęta przez użytkownika Majkel, 25 Październik 2017.

  1. Majkel

    Majkel Nowy użytkownik Noobie

    Hej ho!

    Zakupiłem ostatnio NASa Synology DS718+, załadowałem mu 2x2TB w dyskach WD Red Pro (WD 4TB 7200obr. 128MB RED PRO - Dyski HDD - Sklep komputerowy - x-kom.pl) [wiem wiem, WD to słabizna ale jest na liście kompatybilnych]
    Instalacja przebiegła bez żadnych problemów do momentu w którym spostrzegłem, że zainstalował się tylko jeden dysk. Disk1 wyjąłem, włożyłem ponownie (wiedziony myślą, że pewnie go nie włożyłem prawidłowo) No i zaczęły się czary:
    2017-10-25_0922
    Dysk jest wykrywany ale tylko dosłownie na chwilę, poźniej dostaje komunikat w logach ze go usunięto - i tak za każdym razem.
    Any ideas? Moją pierwszym pomysłem był kopnięty dysk ale w stacjonarce znajduje go bez problemu (nie formatowałem go na win) Help please :)
     
  2. Fixer

    Fixer Zarejestrowany Noobie

    ciekawe... wygląda, że nie potrafi zamontować udziału bo coś mu nie pasuje...
    Jeśli możesz to zrób wszystko od nowa, czyli reset wszystkiego a dyski wyczyść i postaw DSM jeszcze raz... jednak tym razem upewnij się, że każdy jest dobrze włożony, dyski ponumeruj żeby przy wkładaniu była zachowana zawsze ta sama kolejność.
     
  3. Majkel

    Majkel Nowy użytkownik Noobie

    Dzięki za odpowiedź.
    Jeżeli nie ma innej opcji to spróbuje też takiego rozwiązania. A czy muszę czyścic ten działający dysk? Czy mogę pozostawić na nim dane, wykesportować ustawienia i zresetować NASa?