Do mikhnal
Witam ponownie i dziękuję za odpowiedź która bardzo się przydała ale przy okazji zrodziły się nowe problemy / pytania……a mianowicie :
1) po zainstalowaniu VLC Media Player mam problem ze strumieniowych odtwarzaniem w necie np takich programów jak. TVN CNBC :
http://www.tvn24.pl/518631,live.htmlPrzegladarka nie odtwarza w/w łącza a jak wyłacze wtyczkę VLC Multimedia Plug-in (z firefox/narzędzia/dodatki) to mam info „ wtyczka obsługujaca treść tego rodzaju została wyłaczona . Kliknij by zarządzać wtyczkami). Odinstalowanie CCleaner’em programu VLC Media….sprawia, ze odinstalowuje się również wtyczna firefox i wszystko wraca do normy czyt. działa w/w link
Co może być tego powodem …..dlaczego mój firefox nie dogaduje się z VLC … ?
2) Kolejna kwestia dotyczy już DS-a a konkretnie udostępniania plików w Internecie.
Założyłem konto dla użytkownika X o parametrach:
grupa: users
Konf. Home/music: brak dostępu
Photo/video: tylko do odczytu
Limit 1GB
Uprawnienia aplikacji: (zgodnie z sugestiami kolegi mikhnal ) : przegladarka plików
Po zalogowaniu się na to konto faktycznie (zgodnie z założeniem) widać TYLKO te 2 foldery photo/video ale okazuje się że użytkownik tego konta ma wszelkie uprawnienia do zarzadzania folderami i plikami znajdującymi się w tych folderach współdzielonych tzn może usuwac, zmieniac nazwe , przenosic itd. Itp.
Próbowałem cos ustawiać we właściwościach folderów z uwzględnieniem pod-folderów i plików ale jedyne co mi się udało osiągnąć to zablokować użytkownikowi możliwość umieszczania plików na NAS-ie usuwając uprawnienie „zapis” przy grupie / inni. Generalnie chodzi mi o to by tak skonfigurować uprawnienia użytkownika by z pozycji przeglądarki plików mógł:
• Przegladać
• Odtwarzać / np. za pomocą VLC
• Pobrać ( jeśli będzie miał takie uprawnie)
• Wysłać na NAS ( w drodze wyjątku jeśli admin nada mu takie uprawnienie)
Wydaje mi się że fajnie jest to rozwiązane w przypadku PhotoStation 5. Tam każdemu użytkownikowi można przypisać dowolny pod-folder znajdujący się w folderze współdzielonym /photo
3) Kolejna kwestia dotyczy folderu współdzielonego / photo. Gdy jestem w przeglądarce plików to ewidentnie widac, ze stworzone w nim pod-foldery nie maja możliwości zmiany uprawnień tzn przy właściciel, grupa, inni – wszędzie są tak zwane NIEAKTYWNE „ptaszki” . Zjawisko to ma miejsce tylko w przypadku tego folderu. W przypadku /video oraz /music uprawnienia są aktywne i można (choć nie wiem czy i jak to działa ) to zmieniać
Wiem wiem rozpisałem się ale dzisiaj pół dnia próbowałem coś ustawić ale nici z tego wyszły … HELP
Pozdrawiam
pablotech