Zamulanie amuła

Jak masz pytanie odnośnie działania Stacji Pobierania to pisz tu.

Zamulanie amuła

Postprzez sszpila » 29 gru 2011, o 15:44

Witajcie. Pytałem chyba o to na angielskim forum synology, albo mi się tylko tak wydaje. Mianowicie. Aktywnie korzystam z amule wbudowanego w synka. Można powiedzieć że nawet częściej niż z transmission. I mam taki sam problem, na każdym firmware jakie miałem. Po jakiś kilku godzinach działania amule, nagle zaczyna on niemiłosiernie mielić dyskiem, skutkiem czego wydajność serwerka drastycznie spada. Pomaga restart download station. Tymczasowo rozwiązałem to poprzez dodanie do cron'a wywoływania co 6h skryptu "synoservice -stop/-start download", ale to tylko leczenie skutków a nie przyczyny.
Czy ktoś z użytkowników amule ma/miał podobne problemy z wydajnością? I nie sądzę że to wina powolnego DS110j, bo mogę mieć aktywnych 30 zadań amule i wszystko ładnie śmiga, dopiero po paru godzinach amule zaczyna rzeźbić po dysku. Tak jakby generował hash'e, tylko po co, skoro już są. Widać to ładnie po wydaniu polecenia "atop" - 99% obciążenia podsystemu dyskowego, w zasadzie sam odczyt.
sszpila
Początkujący

Synology: DS110j
Firmware: DSM3.2 1955
Dyski: WD20EARS
Pochodzenie: Radom
Internet: 25/1.5
System Operacyjny: 7 64bit, Linux
Router/Switch: Asus RT-N16 Tomato 1.28

Re: Zamulanie amuła

Postprzez sszpila » 26 sty 2012, o 11:18

przez itias » wczoraj, o 14:23
Potwierdzam. Z moich obserwacji wychodzi, że zależy to od liczby aktywnych zadań pobierania. Coś mi się kojarzy że w DSM2.3 można było to zdefiniować a w 3.2 ciągną wszystkie. U mnie też wyłączenie/włączenie Download Station pomaga.

Być może, ale nawet jak mam jedno zadanie to już robi się sieczka, nie pamiętam dokładnie, ale chyba miałem taki przypadek że nie miałem nić w amule ani wysyłane ani pobierane, a i tak zaczął jeździć po dysku.
sszpila
Początkujący

Postprzez mikhnal » 26 sty 2012, o 11:55

A nie masz przypadkiem udostępnionych za dużo folderów w: Download station > eMule > Ustawienia > karta Lokalizacja > Udostępnianie
Nawet jeśli nic tam nie masz, to osioł domyślnie udostępnia folder docelowy z tej samej karty, więc jeśli masz w nim dużo plików to mogę się hashować.
Nie pomagam przez PW albo mail. Od tego jest forum.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
mikhnal
Godfather

Medale: 15
Syn (6) Wiedza (2)
Linux (2) Zasługi (2)
Modder (1) Pomysł (2)
Synology: DS412+
Firmware: DSM 4.0-2228
Dyski: 4 ST31000528AS RAID5
Pochodzenie: Varshafka :)
Internet: Vectra 16/1 Mbps
System Operacyjny: 7 64bit
Router/Switch: TL-WR1043ND + DD-WRT
Kamery: ACTi ACM-4201

Postprzez sszpila » 26 sty 2012, o 19:04

Mam udostępniony tylko jeden folder, ten do którego pobierane są pliki amule. Ale tak jak pisałem, wystarczy dosłownie kilka plików, takich po kilka MB, i po kilku godzinach wszystko staje okoniem. Dziwna sprawa, niby wszystko gra, a po pewnym czasie mielenie dyskiem. Myślałem nawet o tym żeby przekompilować własną wersję alule i podstawić ją na próbę.
sszpila
Początkujący

Powrót do Stacja Pobierania