Wymiana dysków na większe / tryb SHR

Nie wiesz jak zainstalować dysk twardy? System nie chce się bootować? Inicjalizacja nie działa? Napisz tu!

Wymiana dysków na większe / tryb SHR

Postprzez zszalbot » 30 sty 2012, o 11:32

Witam!

Powoli muszę myśleć o wymianie dysków na większe (z 1TB na 2TB). Zgodnie z tym, co piszą na stronie http://www.synology.com/tutorials/how_to_RAID.php?lang=plk#t2 powinienem wybrać Zarządzanie dyskami, podświetlić wolumen, po czym kliknąć Zarządzaj. Problem w tym, że mam stworzony RAID SHR i wszystkie przyciski zarządzania (oprócz Usuń) są nieaktywne (zrzut ekranu w załączniku). Nie wiem więc, jak zabrać się za wymianę. Chciałem najpierw wymontować jeden dysk, włożyć czysty o większej pojemności, odtworzyć raid, następnie włożyć drugi czysty dysk i ponownie odtworzyć raid. Tyle tylko, że nie wiem, czy to będzie możliwe. Chyba, ze przyciski do zarządzania dyskami uaktywnią się po wymianie jednego z dysków na większy?

Z góry dziękuję za informacje!

synology-przyciski-niekatywne.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
zszalbot
Początkujący

Synology: DS211
Firmware: 3.1
Dyski: 2x1TB
Pochodzenie: Nie mam
Internet: Nie mam
System Operacyjny: W7
Router/Switch: nie wiem

Re: Wymiana dysków na większe / tryb SHR

Postprzez Przemuss » 30 sty 2012, o 12:02

Widzę że masz 2 jednakowe dyski aktualnie wiec ok.
Powiększenie wolumenu robi się bardzo prosto:
- wyłączasz synka
- wyjmujesz 1 stary dysk i w jego miejsce wkładasz nowy
- uruchamiasz synka. Synek poinformuje Cię ze SHR/raid jest w trybie zdegradowanym. Wiec go naprawiasz
- czekasz aż SHR się naprawi
- robisz tak samo z drugim dyski (wymieniasz startujesz synka i naprawiasz SHR/RAID
- Jak wszystkie dyski wymieniasz wolumen sam się powiększy. (pamiętaj ze naprawa SHR drugiego dysku będzie trwała dłużej z racji sprawdzenia wolnego miejsca)

Stare dyski możesz dalej używać w zewnętrznej obudowie czy jako dodatkowy dysk w komputerze.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.
Przemuss
Zawsze On-Line

Medale: 2
Syn (1) Zasługi (1)
Synology: DS211j, DS1511+
Firmware: 3.2-1955
Dyski: Seagate
Pochodzenie: Żyrardów
Internet: 2Mb/256Kb
System Operacyjny: Vista 32bit, Win7 Pro 64bit
Router/Switch: TP-Link TD-W8960N

Postprzez zszalbot » 30 sty 2012, o 12:11

Przemuss napisał(a):Widzę że masz 2 jednakowe dyski aktualnie wiec ok.

Baaardzo dziękuję! Czyli innymi słowy mogę zignorować nieaktywne przyciski. Pięknie! A czy ten opisany proces podmiany jest w miarę bezpieczny (wiem, że zawsze dobrze jest mieć kopię zapasową)?

Pozdrawiam!
zszalbot
Początkujący

Synology: DS211
Firmware: 3.1
Dyski: 2x1TB
Pochodzenie: Nie mam
Internet: Nie mam
System Operacyjny: W7
Router/Switch: nie wiem

Postprzez Przemuss » 30 sty 2012, o 12:20

SHR z ochrona danych jaką masz to nic innego rak RAID1.
Innej metody niema na powiększenie wolumenu jak wymiana dysków. Dla synka to nic innego jak awaria dysku który został zastąpiony nowym.
Równie dobrze możesz wymienić oba dyski na raz tyle że: trzeba wgrać od nowa oprogramowanie, ustawić sobie całą konfigurację, utworzyć wolumen, skopiować dane. A sam wiesz że to wymaga bardzo dużo czasu jak i do skopiowania danych potrzebna jest zewnętrzna obudowa na USB albo esata bo zwykły komputer tych danych nie zobaczy.

Ale żeby Ci bardziej w głowie nie motać to zrób tak jak podałem w mojej pierwszej odpowiedzi. Dane Ci nie zginą. A na wszelki wypadek masz ich kopię na dysku co wyjąłeś także bez obaw:) Dużo gorzej z wymianą dysków by było gdybyś miał RAID0 lub SHR bez ochrony danych bo w taki sposób byś dysków nie wymienił bez utraty danych.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.
Przemuss
Zawsze On-Line

Medale: 2
Syn (1) Zasługi (1)
Synology: DS211j, DS1511+
Firmware: 3.2-1955
Dyski: Seagate
Pochodzenie: Żyrardów
Internet: 2Mb/256Kb
System Operacyjny: Vista 32bit, Win7 Pro 64bit
Router/Switch: TP-Link TD-W8960N