WOL ? Wake On Lan - z zewnątrz (przez internet) - nie działa

Tworzenie wątków jest zablokowane - należy używać formularza "Zadaj pytanie".
Regulamin działu
Tworzenie wątków jest zablokowane - należy używać formularza "Zadaj pytanie".

Re: WOL ? Wake On Lan - z zewnątrz (przez internet) - nie dz

Postprzez asd321 » 23 lis 2011, o 16:04

czarna magia, tunel to ja mam w drodze do pracy :)

Cóż, a chciałem iść z duchem czasu i miało być tak pięknie...
asd321
Amator

Synology: DS 212+
Firmware: DMS 4.0 2219
Dyski: Saegate st2000dl003
Pochodzenie: W-wa
Internet: VECTRA
System Operacyjny: Win 7 Home Premium
Router/Switch: Linksys WRT54GL
Kamery: Nie posiadam

Postprzez mpl » 23 lis 2011, o 16:05

mikhnal napisał(a):Właśnie zrobiłem test, przepuściłem port 9 przez router i skierowałem na ip kompa, potem rozgłoszeniowy 255. Za pomocą tego programu próbowałem wybudzić sprzęt. Nie działa takie rozwiązanie.

:?:
Co nie działa ? Na konkretny IP czy na konkretny IP i na rozgłoszeniowy ??
Jaką maskę ostawiłeś w programie wysyłając pakiet :?:
mikhnal napisał(a):To musi być urządzenie wewnątrz sieci z dostępem z zewnątrz, więc aż prosi się żeby to był router z funkcją WoL.

A tu mógłbyś jaśniej :?: ... tego tez nie rozumiem ...
Nie wiem - może ja jakiś mało kumaty jestem ... :roll:

asd321 napisał(a):Innymi słowy to opis marketingowy rzeczywiście mocno naciągnięty...czyli nici z wybudzania z zewnątrz?(...)
WOL nie działa (bez zakupu dodatkowego sprzętu, bo i po co komu WOL wewnątrz sieci, skoro można sobie podejść do stacji i kliknąć

Nie chcę się czepiać tego co tu napisałeś ... , ale pewne funkcje wymagają spełnienia pewnych warunków.
Być może nie zostały one ujęte w opisie produktu, ale może dlatego, że warunki te dotyczą każdego urządzenia z WOL.
Nic nie obudzisz jeśli dane urządzenie nie będzie mogło odbierać danych z zewnątrz po określonym porcie.
Bardziej bym się czepiał producenta routera / modemu , że nie napisał informacji o blokowaniu adresu xxx.xxx.xxx.255 .

MiChalSzy napisał(a):Niestety mój staroć nie obsługuje WOL, ale za to komputer stacjonarny tak. Działa mi WOL z internetu, ale pewnie dlatego, że na routerze mam zestawionego VPN'a, więc włączać kompa mogę nawet komórką.

Co działa u Ciebie jako serwer VPN i co budzisz :?:
mpl
Stały Bywalec

Synology: DS712+
Firmware: 4.0-2228
Dyski: 250GB + 2TB (testowo
Pochodzenie: Wwa
Internet: 24/2Mbps
System Operacyjny: XP,7 32bit, 7 64bit,
Router/Switch: DIR-655

Postprzez MiChalSzy » 23 lis 2011, o 17:26

mpl napisał(a):
MiChalSzy napisał(a):Niestety mój staroć nie obsługuje WOL, ale za to komputer stacjonarny tak. Działa mi WOL z internetu, ale pewnie dlatego, że na routerze mam zestawionego VPN'a, więc włączać kompa mogę nawet komórką.

Co działa u Ciebie jako serwer VPN i co budzisz :?:

Jako serwer VPN działa u mnie router Drayteka Vigor 2830n i budzę komputer stacjonarny w pracy. Laptopem albo komórką zestawiam VPN z routerem a dalej to już dowolnie albo za pomocą aplikacji w telefonie albo w laptopie (albo logując się na router i z niego obudzić - ma taką funkcjonalność w panelu administracyjnym).
Pozdrawiam
Michał
MiChalSzy
Zawsze On-Line

Medale: 2
Syn (2)
Synology: DS 207+
Firmware: DSM 3.1-1594
Dyski: ST31000340AS, WD1001
Pochodzenie: Poznań
Internet: 25MB/1,5MB - INEA
System Operacyjny: XP, 7 64bit,
Router/Switch: Linksys WRT54GL

Postprzez mikhnal » 23 lis 2011, o 19:48

mpl napisał(a):
mikhnal napisał(a):Właśnie zrobiłem test, przepuściłem port 9 przez router i skierowałem na ip kompa, potem rozgłoszeniowy 255. Za pomocą tego programu próbowałem wybudzić sprzęt. Nie działa takie rozwiązanie.

:?:
Co nie działa ? Na konkretny IP czy na konkretny IP i na rozgłoszeniowy ??
Jaką maskę ostawiłeś w programie wysyłając pakiet :?:

Trochę za szybko to napisałem, przepuściłem 9 i skierowałem na ip kompa - nie działa, przepuściłem 9 i skierowałem na ip rozgłoszeniowe 255 mojej podsieci - też nie działa. Maska 255.255.255.255.

mpl napisał(a):
mikhnal napisał(a):To musi być urządzenie wewnątrz sieci z dostępem z zewnątrz, więc aż prosi się żeby to był router z funkcją WoL.

A tu mógłbyś jaśniej :?: ... tego tez nie rozumiem ...
Nie wiem - może ja jakiś mało kumaty jestem ... :roll:

Jak widać są duże problemy z bezpośrednim WoL z internetu, więc najprostszym działającym rozwiązaniem jest urządzenie na styku internetu i sieci wewnętrznej. Co jest takim urządzeniem? Router do którego można się zalogować z internetu a on puści pakiet WoL do sieci wewnętrznej.
Nie pomagam przez PW albo mail. Od tego jest forum.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
mikhnal
Godfather

Medale: 15
Syn (6) Wiedza (2)
Linux (2) Zasługi (2)
Modder (1) Pomysł (2)
Synology: DS412+
Firmware: DSM 4.0-2228
Dyski: 4 ST31000528AS RAID5
Pochodzenie: Varshafka :)
Internet: Vectra 16/1 Mbps
System Operacyjny: 7 64bit
Router/Switch: TL-WR1043ND + DD-WRT
Kamery: ACTi ACM-4201

Postprzez zuto » 23 lis 2011, o 21:12

---
edit.
ups... pomyłka w poście... :oops:
Ostatnio edytowano 24 lis 2011, o 17:36 przez zuto, łącznie edytowano 1 raz
zuto
Amator

Synology: 109+, 109, RS810+
Firmware: 3,0-1354, 3,1-1553
Dyski: WD+ ST32000641AS x 4
Pochodzenie: *
Internet: 2MB
System Operacyjny: XP, 7 32bit i 64bit, Linux
Router/Switch: Cisco, Linksys

Postprzez mpl » 23 lis 2011, o 23:02

No to ja powiem jakie mam doświadczenia z WOL. (generalnie u mnie działa)
1. Nie znalazłem żadnej aplikacji pod windows która obudziłaby mi komputer czy NASa. Nie ma pojęcia dlaczego - nawet ta podana przez mikhnal'a i wiele innych :evil: Zauważyłem , że cześć programów zmienia adres podany na adres rozgłoszeniowy a to jest już na 99% nie do przejścia...
2. Komputery budzę za pomocą strony internetowej : http://m.wakeonlan.me/ i nie mam problemu - tylko nie kombinowałem z opcjami...
3. Komputery także budzę przy pomocy aplikacji na moim telefonie (programy pobrane z https://market.android.com/) i też nie ma problemu.
4. Można także budzić za pomocą routera jeśli on ma taką opcje (logujesz się na router i puszczasz "mp" na wybrany komp w sieci lokalnej).
5. Jeszcze innym rozwiązaniem to wejście przez Zdalny Pulpit na komputer pracujący w sieci lokalnej i budzenie urządzenia z tego komputera - ale czy ma to sens :?:
6. Trzeba także pamiętać aby modem / router / czy inne urządzenie komunikacyjne przepuszczało po porcie 9 "mp" na adres rozgłoszeniowy sieci lokalnej
7. Kolejnym warunkiem jest także adres zewnętrzny (widoczny w internecie) nigdy nie udało mi się podnieść poprzez DDNS z adresem lokalnym.
8. Często zdarza się , że źle zamknięty komputer nie będzie reagował na pakiety.

Na razie tyle , jak będę miał coś do dodania to dodam. Tera idę spać - padam na ...
mpl
Stały Bywalec

Synology: DS712+
Firmware: 4.0-2228
Dyski: 250GB + 2TB (testowo
Pochodzenie: Wwa
Internet: 24/2Mbps
System Operacyjny: XP,7 32bit, 7 64bit,
Router/Switch: DIR-655

Poprzednia strona

Powrót do Pytania