Tworzenie miniatur

Masz jakieś pytanie odnośnie produktu Synology? Napisz tu!

Re: Tworzenie miniatur

Postprzez marchpol » 23 sty 2012, o 19:54

Masz rację. Nawet po wyłączeniu kompa ilość miniatur powoli spada. Zmieniłem jakość miniatur z wysokiej na normalną i teraz jest nieco szybciej. Wcześniej, jak parę razy zostawiłem w tym celu na noc włączony serwer, to rano nie widziałem różnicy, ale to pewnie przez to, że postęp był taki słaby. Teraz też nie jest rewelacyjnie, ale rozumiem, że już nic więcej nie da się zrobić - trzeba cierpliwości. :|

Dziękuję za pomoc.
marchpol
Początkujący

Synology: DS212+
Firmware: DSM3.2-1922
Dyski: WD15EARS
Pochodzenie: Warszawa
Internet: UPC 100MB
System Operacyjny: 7 64bit
Router/Switch: THOMSON TWG870UG

Postprzez asd321 » 6 lut 2012, o 19:43

da się przyspieszyć, możesz zdjęć nie wrzucić do DS poprzez kopiowanie / wklejanie, tylko z poziomu programu "synology Assistant" który instalujesz na PCcie, tam masz zakładkę "program przesyłający zdjęcia". Jeśli za pomocą tej właśnie aplikacji będziesz wrzucał zdjęcia na DS (serwer), tworzenie miniaturek przejmuje PCt i robi się to znacznie szybciej. Na DS transferowane są już wtedy zarówno fotki, jak i przetworzone/wytworzone w PCcie miniaturki.

NIE ZMIENIA TO JEDNAK FAKTU, że w zasadzie skandalem jest, że w DS te miniaturki tworzą się latami. W zasadzie dyskwalifikuje to urządzenie / oprogramowanie no bo w ogromnym stopniu ogranicza podstawową funkcjonalność DS. Jeśli ktoś ma duuuże ilości zdjęć, aby zacząć działać na DS (PhotoStation) trzeba odczekać czasem tygodnie/miesiące (podczas gdy zwykła, darmowa Picasa robi miniaturki w kilka sekund). Takie mielenie fotek przez tygodnie obciąża bardzo mocno DS oraz dysk (!!!!), przez co sprawia, że bezpieczeństwo danych na DS jest mniejsze - absurd! Naprawdę tego nie rozumiem. Mam nadzieję, że w DSM 4.0 coś się zmieni.
asd321
Amator

Synology: DS 212+
Firmware: DMS 4.0 2219
Dyski: Saegate st2000dl003
Pochodzenie: W-wa
Internet: VECTRA
System Operacyjny: Win 7 Home Premium
Router/Switch: Linksys WRT54GL
Kamery: Nie posiadam

Postprzez grzegorzsa » 7 lut 2012, o 14:40

No nie popadajmy w przesadę - fakt - na słabych DS idzie to długo no ale nie miesiące... Ale zrobi to raz i już. Można przeżyć to mielenie.
grzegorzsa
Zawsze On-Line

Medale: 1
Wiedza (1)
Synology: 710+ 411+
Firmware: DSM 4.0-2166
Dyski: ST2000DL003-9VT1
Pochodzenie: Warszawa
Internet: 2/2
System Operacyjny: 7 32bit,
Router/Switch: TL-WR1043ND+DD-WRT

Poprzednia strona