1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Zwisy tp-link 1043

Dyskusja w 'Inne oraz Testy' rozpoczęta przez użytkownika justinet, 18 Październik 2012.

Ładowanie...
  1. justinet
    Offline

    justinet Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    12 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS712+
    Niestety chyba nic z tego. Wyświetla "aktualizacja, proszę czekać" i nic się nie dzieje. Chyba już po nim
     
  2. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wydaje mi się, że tylko zmienił się IP domyślny. Wgrywanie i reset trwa ok 3 minuty.
     
  3. justinet
    Offline

    justinet Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    12 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS712+
    Dioda lan nie świeci się, więc nie sądzę. Zresztą próbowałem na domyślnym
     
  4. xmir
    Offline

    xmir Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    12 Marzec 2010
    Wiadomości:
    267
    Miejscowość:
    Łódź
    Local Time:
    17:46
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j,DS410,DS413,RS409,XPenek
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    http://eko.one.pl/?p=openwrt-wr1043nd

    ...."UWAGA: aktualnie sprzedawane wersje mogą mieć nowy bootloader, który blokuje port WAN. Backfire (i Gargoyle) nie są przystosowane do odblokowania portu, należy więc przed wgraniem OpenWrt wczytać starszą wersję oryginalnego oprogramowania"....
     
  5. justinet
    Offline

    justinet Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    12 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS712+
    Czy ktos wie czy moja wersja tplinka 1.8 ma zlacze JTAG - chce kupic odpowiedni kabelek?
    Czy te wersje flashuje sie inaczej niz poprzednie? Sorry za brak ogonkow ale pisze z egzotycznego urzadzenia
     
  6. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  7. justinet
    Offline

    justinet Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    12 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS712+
    Udało mi się wrócić do stanu, że mam dostęp do routera przez www. Firmware, który wgrałem nie widzi WAN. Potrzebuję teraz odpowiedniego firmware do wersji 1.8 i sposobu jego wgrania.
     
  8. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  9. justinet
    Offline

    justinet Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    12 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS712+
    Problem był taki, że spod Gargoyle nie chciał nic wgrać. Znalazłem niemiecki firmware z działającym WAN, flashowanie z konsoli niby bez błędów ale już nie podniósł się. Czy serwis da radę przywrócić firmware czy mam wyrzucić na śmietnik??
     
  10. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie wyrzucaj. Czeka cię dodatkowe przeżycie w postaci reanimacji sprzętu przez RS232.
    Potrzebujesz kabla CA-42, potem działasz wg tego poradnika:
    http://dar3kg.blogspot.com/2010/06/naprawa-tp-link-wr1043nd.html

    Minusem jest utrata gwarancji. Plusem całej operacji zdobyte doświadczenie oraz to, że od tego momentu możesz eksperymentować z każdym fw dla routera.
     
  11. justinet
    Offline

    justinet Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    12 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS712+
    Dzięki za linka. Mam już wlutowane piny w płytkę, zamówiłem kabelek. Mam tylko wciąż wątpliwość czy zadziała z moim firmware 1.8 i czy wgrywać ten firmware z linka, czy szukać jakiś specjalny dla 1.8
     
  12. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Teraz masz wolną rękę, możesz zrobić wszystko.
    Wgraj niski fw bez bootbloka, a potem Gargoyle.
     
  13. justinet
    Offline

    justinet Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    12 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS712+
    Router działa! Zrobiłem reanimację wg przepisu podanego powyżej. Jedyne, co mi nie zadziałało to PuTTY, musiałem użyć HT. Dzięki za pomoc.
     
  14. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Gratuluję, świetnie że się nie poddałeś (albo że nie wyrzuciłeś routera). Teraz możesz eksperymentować z Gargoylem - właśnie wyszła nowa wersja na nowym kernelu.
     
  15. justinet
    Offline

    justinet Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    12 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS712+
    Mikhnal, widziałem na forum eko, że uruchomiłeś JumboFrame na AA. Możesz podzielić się wiedzą jak to zrobić? Trzeba wgrać jakiegoś patcha?
     
  16. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Musisz mieć wgrane najnowsze Gargoyle, bo dopiero od nowej wersji (z 2012-10-27 05:31:48) Cezary je włączył do Attitude Adjustment.

    Potem logujesz się przez PuTTY do routera i wpisujesz:
    Kod (Text):
    1. uci set network.@switch[0].max_length=3
    2. uci commit network
    3.  
    i router zaczyna przepuszczać JumboFrame'y pomiędzy urządzeniami podpiętymi do swojego switcha. Ja mam ustawione w Synku i w sterownikach karty sieciowej ramki 4K.

    Tu masz wyniki: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=4490
     
  17. justinet
    Offline

    justinet Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    12 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS712+
    Dzięki. To jeszcze tylko mi powiedz jak wrócić w routerze do poprzednich wartości/ustawień :)
     
  18. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Kod (Text):
    1.  
    2. uci del network.@switch[0].max_length
    3. uci commit network
    4.  
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.