1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

zmiana katalogu domyślnego

Dyskusja w 'Photo Station' rozpoczęta przez użytkownika maly_miki, 16 Wrzesień 2013.

Ładowanie...
  1. maly_miki
    Offline

    maly_miki Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    12:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    2x 409+ / 509+ / 1512+
    Witam

    Domyślnie katalog Photo Station to "photo" czy istnieje sposób na podpięcie innego katalogu np. "zdjecia" zamiast "photo", chodzi o to aby odpalić Photo Station, a jednocześnie w sieci LAN nie zmieniać miejsca sieciowego do składowania zdjęć.
     
  2. look12
    Offline

    look12 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    34
    Local Time:
    12:56
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112+
    Zmień link do katalogu w /var/services/photo wskazując "Twój nowy katalog".
    Oryginalnie link odwołuje się do /volume1/pohoto.
    Przeindeksuj ponownie pliki multimedialne.
    "Twój nowy katalog" powinien mieć uprawnienia 777.
     
  3. jw23
    Offline

    jw23 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    12:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214+
    A możesz wytłumaczyć początkującej osobie po kolei jak to zrobić :roll: .
    Od niedawna mam NAS i to co przeczytałem zbyt wiele mi nie powiedziało :)
    Gdzie mam znaleźć (w którym miejscu) ten link, żeby go zmienić "Zmień link do katalogu w /var/services/photo wskazując "Twój nowy katalog"."
    Gdzie mogę sprawdzić jakie uprawnienia ma mój katalog?

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Podziękowania dla look12, który to powiedział mi jak nadać uprawnienie do nowego folderu, usunąć powiązanie z poprzednim i podlinkować nowy.
    Ale jest problem, bo po tym wszystkim jak chcę uruchomić Photo Station, to dostaje komunikat:
    Nie znaleziono folderu współdzielonego „photo”.

    adl.dropboxusercontent.com_u_78423474_inne_Zrzut_20ekranu_202014_07_25_2022.28.45.

    A po restarcie NASa, klikam na Photo Station i otwiera ni się poprzednia lokalizacja galerii, tak jak by te ustawienia wcześniejsze nie zapisały się.

    adl.dropboxusercontent.com_u_78423474_inne_Zrzut_20ekranu_202014_07_25_2022.33.09.

    Może coś jeszcze powinienem zrobić ? Macie jakiś pomysł?

    Nie mogę zrobić zmiany tego linku z poziomu NASa przez panel użytkownika/administratora.
    Tam jest nawet napisane, że Photo Station korzysta tylko z folderu /photo

    adl.dropboxusercontent.com_u_78423474_inne_Zrzut_20ekranu_202014_07_26_2014.54.49.

    A ja zdjęcia właśnie mam w innej lokalizacji (/volume1/Backup/Moje obrazy/Zdjecia).
    Ma ktoś z Was jakiś pomysł na zmianę domyślnej lokalizacji folderu /photo? - i oczywiście, żeby Photo Station pobierał z niej galerie zdjęć.
     
  4. Placeks
    Offline

    Placeks Klubowicz Noobie

    Dołączył:
    28 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    24
    Local Time:
    12:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Szanowni userzy Synków

    Jestem nowy w tej dziedzinie i przez ostatnie pół roku używałem serwera wyłącznie jako „składowisko”.
    Mam 3 foldery współdzielone (Dane, Rozrywka,Rozne) na jednym Wolumene.

    Wgralem sobie Video Station i tu wszystkie filmy przeglądam dokładnie tak jak w windowsie czyli co zostało dodane przez Admina jako „miejsca z filmami” to jest widoczne w VS.
    Myslałem że w PS będzie tak samo ale niestety chyba nie – wyprowadźcie mnie z błędu – czy jestem w stanie przeglądac fotki na tak w VS?
    Drugie bardziej trywialne pytanie - czy przeglądanie zdjęć na tablecie przez PS będzie szybsze niż przez DS File ?
     
  5. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Moderator Q's Excellence

    Dołączył:
    15 Maj 2012
    Wiadomości:
    2 315
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    14:56
    Oceny:
    +546 / 9 / -2
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11a
    TS-x53 802.11a
    @jw23
    A nie możesz po prostu dodać swojego folderu który ma być indeksowany dla multimediów ?
    ai.imgur.com_5typol0.
     
  6. jw23
    Offline

    jw23 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    12:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214+
    Mogę dodać, żeby był indeksowany. Ale to w niczym mi nie pomaga, nie rozwiązuje mojego problemu.
    Zdjęcia są wtedy indeksowane ale nie są wyświetlane w Photo Station. a ni głównie o to chodzi.
    Ale rozwiązanie było proste, choć czasochłonne. Prze reorganizowałem sobie dane na dysku tak, żeby po zrobieniu backupa na NAS odpowiadały strukturom i lokalizacji folderu /photo.
     
  7. jw23
    Offline

    jw23 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    12:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214+
    Ad. 1
    Nie.
    Tylko zdjęcia z lokalizacji /photo sa wyświetlane w Photo Station.

    Ad. 2
    Przeglądanie zdjęć będzie szybsze przez Photo Station (DS photo+).
    Photo Station (DS photo+) tworzy kilka miniaturek zdjęcia (bodajże trzy) w różnych rozmiarach podczas indeksowania. I na tablecie wyświetlana jest Tobie miniaturka podczas przeglądania.
    Natomiast DS File pobiera i wyświetla każde zdjęcie w oryginalnym rozmiarze. Więc jak zdjęcie ma 5mb, to wyświetlenie zajmuje chwilę (pobieranie przez 3G/H/H+).
    Natomiast DS photo+ od razu wyświetla wszystkie miniaturki z danego folderu, a po kliknięciu na zdjęcie wyświetla pomniejszoną rozdzielczość tego zdjęcia.
     
  8. BWaliszewski
    Offline

    BWaliszewski System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    10 Październik 2009
    Wiadomości:
    188
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    12:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    RS'y, DS'y... co tam wyprodukują
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Pozwólcie, że odswieże troszkę wątek.

    W katalogu /PHOTO chciałbym mieć taki układ: "Galeria Prywatna" i "Galeria Publiczna". Chodzi o to żeby Photo Station indeksował i pokazywał TYLKO Podkatalog "Galeria Publiczna". Mozna to oczywiście zrobić na zasadzie kont i uprawnień. Mnie jednak chodzi o to, żeby TYLKO jedna galeria była widoczna dla wszystkich [bez logowania]. Galeria Publiczna - jako główna. Da się to jakoś zrobić? Widziałem, że kolega jw23 współpracował z kolegą look12 - może podzielicie się panowie swoją wiedzą? Mam wrażenie, że mnie oraz wielu innym - BARDZO by to pomogło ;)
     

Poleć tę stronę