1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Zdalna kopia

Dyskusja w 'Data Replicator' rozpoczęta przez użytkownika redi, 12 Wrzesień 2009.

Ładowanie...
  1. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    06:41
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Daj screena z ustawieniami i komunikatem.
     
  2. maly_miki
    Offline

    maly_miki Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    04:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    2x 409+ / 509+ / 1512+
  3. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    06:41
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Udziały zamapuj po adresie IP, a nie po nazwie, albo ustaw poprawnie DNS w AD :).
     
  4. maly_miki
    Offline

    maly_miki Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    04:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    2x 409+ / 509+ / 1512+
  5. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    06:41
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Czy udział Archiwum jest już podmapowany na komputerze?
     
  6. maly_miki
    Offline

    maly_miki Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    04:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    2x 409+ / 509+ / 1512+
  7. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    06:41
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Wklep
    Kod (Text):
    1. net use * /d /y
    i podmapuj udział. Jak widisz problemem nie jest DR, ale to, że system Windows nie może podmapować udziału :).
     
  8. maly_miki
    Offline

    maly_miki Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    04:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    2x 409+ / 509+ / 1512+
    Witam

    Kombinuję i kombinuję.

    DR się nie podłączył, więc ręcznie podmapowałem udział, i jest widoczny. Trwa robienie kopii, czekam na wyniki.

    Jest OK.

    Wywaliłem wszystko i rozpoczynam ponownie.

    Próba połączenia się po "nazwie", informacja o braku możliwości podmapowania dysków. (udział \\10.1.1.67\Archiwum jest OK)

    Próba połączenia się po "ip" , informacja braku dostępu do serwera. (udział \\10.1.1.67\Archiwum jest OK)

    Z tego co pamiętam to DR powinien sobie podmapowac kilka dysków, jeden jako główny dla aktualnej kopii, a dwa dla wersji plików.
     
  9. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    06:41
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Działa czy nie bo się zgubiłem ?
     
  10. maly_miki
    Offline

    maly_miki Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    04:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    2x 409+ / 509+ / 1512+
    Witam

    Za chwilę sam się zgubię.

    O ile zasób z Synology jest mapowany ręcznie, i w DR ustawiam kopię na zamapowany zasób to jest OK.

    Jeżeli nie zamapuję ręcznie to w zależności od tego jaki dostęp podam, IP czy nazwa, to mam dwa różne komunikaty o błędzie.
     
  11. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    06:41
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Jakim kontem się logujesz przez DR?
     
  12. maly_miki
    Offline

    maly_miki Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    04:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    2x 409+ / 509+ / 1512+
    Witam

    Trzecie stanowisko.

    1. pobieram ze strony Synology najnowszego dostępnego DR
    2. Instaluję
    3. Stanowisko bez żadnych mapowań
    3. Testuję czy ze stanowiska można uzyskać dostęp do zasobu, wykonuję mapowanie zasobu na dysk "Z" po IP, oraz z określoną nazwą "x", później z nazwą "y" i jeszcze użytkownik "domena/z".
    4. Wszystkie mapowania wykonane z poziomu eksploratora zakończone powodzeniem.

    5. Teraz czas na testy DR.
    6. Podaję miejsce kopii docelowej jak poprzednio jako numer IP\zasob
    7. Testuję połączenie na wszystkich trzech użytkowników "x", "y" i "z".
    8. Za każdym razem nie widzę w eksploratorze żadnego zasobu dyskowego powiązanego z zasobem sieciowym.
    9. Za każdym razem widzę po wydaniu komendy "net use" zasób jako ip\zasob.
    10. Za każdym razem próba wykonania kopii kończy się niepowodzeniem, i tym razem zawsze jest to informacja związana z brakiem dostępności serwera.


    a) po naciśnięciu klawisza "synchronizuj"
    b) następuje chwilowy zwis
    c) później program przystępuje do "synchronizacji"
    d) w tym momencie na serwerze Synology w podpiętym zasobie powstaje powstaje katalog indywidualny dla danej stacji z której wykonywana jest próba kopii
    e) czasami program pyta o wykonanie kopii pełnej ale częściej nie pyta,
    f) i teraz czas na błąd informujący o braku dostępnego serwera.


    Myślę iż w miarę rzeczowo.
    Szkoda tylko iż nie działa to jak ma działać.

    Pozdrawiam
     
  13. maly_miki
    Offline

    maly_miki Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    04:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    2x 409+ / 509+ / 1512+
    Witam

    Poniżej log z wykonywania kopii, może mi to ktoś wyjaśnić, skoro mam komunikat o braku połączenia z serwerem, to o czym mówi log ?


    01/05/2010 18:24:25 Niektóre pliki nie mogą być skopiowane podczas przygotowywania do synchronizacji. Mogą nie być skopiowane po rozpoczęciu monitorowania przez Synology Data Replicator 3.
    01/05/2010 18:24:25 Kopia zapasowa ukończona.
    01/05/2010 18:24:25 Błąd[2]: Nie można odnaleźć określonego pliku.
    01/05/2010 18:24:25 Błąd[108]: Dysk jest w użyciu lub zablokowany przez inny proces.
    01/05/2010 18:24:02 Kopia zapasowa rozpoczęła się


    Plikiem który chciałem skopiować jest zwyczajny skrót na pulpicie.


    Pozdrawiam
     
  14. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    06:41
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Jak na moje oko kopiujesz pliki, które są aktualnie używane przez jakiś inny program.
     
  15. maly_miki
    Offline

    maly_miki Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    04:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    2x 409+ / 509+ / 1512+
    Witam

    Założyłem na pulpicie katalog "test" i w nim jeden plik.
    Z całą pewnością nie był katalog używany przez cokolwiek.

    Po uruchomieniu "synchronizacji" pojawiło się pytanie o wykonanie kompletnej kopii.
    Zatwierdziłem wykonanie kopii.

    I znów komunikat o braku dostępu do serwera.

    Poniżej log


    01/05/2010 20:54:47 Niektóre pliki nie mogą być skopiowane podczas przygotowywania do synchronizacji. Mogą nie być skopiowane po rozpoczęciu monitorowania przez Synology Data Replicator 3.
    01/05/2010 20:54:46 Kopia zapasowa ukończona.
    01/05/2010 20:54:46 Błąd[2]: Nie można odnaleźć określonego pliku.
    01/05/2010 20:54:46 Błąd[108]: Dysk jest w użyciu lub zablokowany przez inny proces.
    01/05/2010 20:54:45 Kopia zapasowa rozpoczęła się
     
  16. maly_miki
    Offline

    maly_miki Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    04:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    2x 409+ / 509+ / 1512+
    Witam

    Te same katalogi !!

    1. kopia "synchronizacja" log jak powyżej
    2. kopia "natychmiastowa" idzie bez problemu.


    Pozdrawiam
     
  17. maly_miki
    Offline

    maly_miki Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    04:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    2x 409+ / 509+ / 1512+
    Witam

    Z całą pewnością program DR 3 ma problemy z mapowaniem zasobów.
    Na zamapowany zasób działa kopia "synchronizacja".

    Pozdrawiam
     
  18. mikhnal
    Online

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  19. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    06:41
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Witam

    Poczekajmy na nowy firmware ponoć tam zmienili coś odnośnie Backupu.
     
  20. maly_miki
    Offline

    maly_miki Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    04:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    2x 409+ / 509+ / 1512+
    Witam

    Większość oprogramowania pozwala kopiować dane ze źródła do celu, którym jest zamapowany zasób dyskowy.
    Dlatego na wszystkich końcówkach z których ma być prowadzona synchronizacja, potrzebny będzie ten sam zasób dyskowy, lub konieczne będzie utworzenie x wydzielonych zasobów. W przypadku opcji 1 , na wszystkich końcówkach będzie można oglądać wszystkie kopie.

    DR z ego co wiem powinien sam zamapować dla siebie trzy zasoby dyskowe, dla danej końcówki,
    a) dla kopii,
    b) dla plików "przed",
    c) dla plików "po".
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.