1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Udzielamy pomocy Zasilacz awaryjny UPS dla DS211j

Dyskusja w 'Kompatybilność Oprogramowania i Sprzętu' rozpoczęta przez użytkownika haflinger, 30 Sierpień 2016.

Ładowanie...
Tagi:
  1. haflinger
    Offline

    haflinger Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Listopad 2010
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    04:01
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS-211j
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Cześć!

    Poszukuję budżetowego rozwiązania zasilania awaryjnego UPS dla mojego synka DS211j (zastosowania domowe). Chodzi mi najbardziej o bezpieczne wyłączenie serwera niż długotrwałe podtrzymywanie. Chciałbym aby komunikacja z synkiem odbywała się za pomocą portu USB no i żeby się w miarę dobrze dogadywali a nie gryźli ;) Czy jesteście w stanie coś zaproponować z własnego doświadczenia tak abym nie musiał wyważać otwartych drzwi? Zależało by mi na propozycji konkretnych modeli które będą w stanie ogarnąć moje oczekiwania ;) Z góry dzięki za wszelkie sugestie/pomoc.

    Pozdr.
    HaflingeR.
     
  2. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 012
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    06:01
    Oceny:
    +36 / 0 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
  3. haflinger
    Offline

    haflinger Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Listopad 2010
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    04:01
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS-211j
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Nie ma innych propozycji więc spróbuję tak jak piszesz :) Dzięki za odpowiedź.
    Zastanawiam się nad kupnem na tej aukcji: Zasilacz UPS APC Back-UPS CS 350VA 210W
    Mają chyba też kable sygnałowe wiec tam kupiłbym komplet. Jedynie wymieniłbym AKU na nowe.
    Nie znam się na tym temacie. Mógłbyś może podesłać jakieś dane np wymiary lub jakieś oznaczenie po którym mógłbym szukać baterii na wymianę na Allegro?

    Dzięki.

    Ps. Czy o takie aku chodzi?
    Akumulator CSB 12V 7Ah - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

    Pozdr.
    HaflingeR
     
  4. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 012
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    06:01
    Oceny:
    +36 / 0 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Aku model GP1272 będzie w sam raz. Aku ActiveJet omijaj szerokim łukiem chyba że chcesz uwalić UPS.
    Kiedyś CSB miał w ofercie model o pojemności 9AH, ale z tego co widzę to wycofali go.
     
  5. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  6. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    768
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Local Time:
    04:01
    Oceny:
    +14 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Kiedyś pytałem o akumulatory i koledzy dobrze doradzali. Poszukaj. APC to jedne z najlepszych UPSów. Nówki mają świetną gwarancję- po zgłoszeniu telefonicznym przysyłają Ci drugi a stary odsyłasz na ich koszt. W tym który reklamowałem konsultant podejrzewał uszkodzenie aku więc tym bardziej takie podejście mnie dziwi (ale pozytywnie). Kiedyś kupiłem używany UPS APC 650, który teraz to ma z 17 lat i po kupnie zdecydowałem że wymienię aku dopiero jak padnie. Zajęło mu to o dziwo kilka lat. Średnio dobry aku żyje Ci 4-5 lat, podobnie jak w aucie :)
     
  7. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 012
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    06:01
    Oceny:
    +36 / 0 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    W aucie i UPS-ie to zupełnie inne akumulatory. W aucie jak kupisz odpowiedni aku z dostępem do cel i będziesz dolewał wody destylowanej co 2 lata przedłużysz jego żywotność co najmniej 2x. Do aku żelowego niestety wody nie dolejesz i tu pozostaje jedynie wymiana.
    Ale jak się dobrze poszuka w necie można znaleźć takich co to do zwykłego UPS-a podłączyli samochodowy dzięki czemu czas potrzymaniu przedłużyli z 5-10min do kilku godzin.

    @mikhnal@mikhnal W serii HR taka pojemność występuje.
     
  8. Pinki
    Offline

    Pinki System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    13 Październik 2009
    Wiadomości:
    182
    Local Time:
    06:01
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Potwierdzam active jet to badziewie na 16 szt. 3 dzialaly poprawnie. Reszta powodowala dziwne komunikaty. A to ze baterii nie wykryto a to ze nie laduje itd.
     
  9. guzik123
    Offline

    guzik123 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Styczeń 2017
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    06:01
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x39U
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x39U 1 GbE
    Czy model tu opisywany (Zasilacz UPS APC Back-UPS CS 350VA 210W) wystarczy do DS416play? Czy ten UPS wznowi działanie NASa po przywróceniu zasilania?
     
  10. Piotr K.
    Offline

    Piotr K. Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Marzec 2017
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    06:01
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Podłączam się pod pytanie @guzik123@guzik123. Myślę, że pociągnie wystarczająco długo, żeby NAS się wyłączył. Bardzo ciekawi mnie jednak opcja automatycznego ponownego uruchomienia NASa po przywróceniu zasilania. Ktoś z Was ma taką wiedzę?
     
  11. tralek
    Offline

    tralek Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    29 Marzec 2013
    Wiadomości:
    367
    Local Time:
    04:01
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS112+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No to chyba jest standard w zasilaczach UPS.

    Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
     
  12. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 012
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    06:01
    Oceny:
    +36 / 0 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Zakup taki co widnieje na liście wspieranych a synek sam się uśpi (firma hibernacji) i uruchomi jak wróci zasilanie.
    Pamiętaj że synek nie jest wyłączany się a jedynie przechodzi w głęboki sen do czasu jak zasilanie wróci. A to nie to samo co wyłączenie:)
     
  13. Piotr K.
    Offline

    Piotr K. Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Marzec 2017
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    06:01
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Świetne wiadomości : ) Nie mam żadnego doświadczenia z UPSami i nie wiem co potrafią.
    Czy moglibyście wypowiedzieć się jeszcze jaką pojemność wypadałoby kupić, żeby DS416play przeszedł spokojnie w stan uśpienia i doczekał powrotu prądu - powiedzmy max. 3 h.
    Co w przypadku, gdyby prądu brakowało przez tyle czasu, że UPS zdążyłby się rozładować? Czy Synek to przeżyje? Czy nadal będzie w stanie się ponownie uruchomić po powrocie zasilania? Chodzi mi o mało prawdopodobny scenariusz, że wyjeżdżam na 2 tygodnie z domu i nie mam jak go ponownie samemu uruchomić.
     
  14. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 012
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    06:01
    Oceny:
    +36 / 0 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Chyba źle rozumiesz do czego służy UPS. On nie służy do ciągłej pracy ale do zapisania efektów pracy i wyłączenia.
    W DSM sam definiujesz po jakim czasie ma się bezpiecznie wyłączyć. Albo do słabej baterii albo po xx czasie który sam definiujesz.
    Weź sobie model między 300-750VA. Będziesz zadowolony.
     
  15. Piotr K.
    Offline

    Piotr K. Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Marzec 2017
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    06:01
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Dzięki za odpowiedź.
    Może niejasno się wyraziłem. Chodzi mi o sytuację, że NAS przechodzi w stan uśpienia, bo nie ma prądu (dzięki UPSowi mógł to zrobić bezpiecznie).
    W trybie uśpienia pobiera też jakiś niezerowy prąd.
    1. Co się stanie jeżeli prąd nie wróci do kompletnego wyczerpania UPSa. Czy NAS będąc wtedy w trybie uśpienia dozna uszkodzenia?
    2. Jeżeli dojdzie do kompletnego rozładowania UPSa, co się stanie po powrocie zasilania? Czy UPS będzie mógł wysłać sygnał do NASa, że ma się ponownie uruchomić? Zakładam, że nie, bo NAS będzie całkowicie wyłączony, a nie uśpiony (i mam nadzieję cały i zdrowy, patrz pytanie 1).
     
  16. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 012
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    06:01
    Oceny:
    +36 / 0 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Po powrocie zasilanie uruchomi się jakby nigdy nic. Miałem tak wielokrotnie kiedy to 3 UPS-y po powrocie zasilania wywaliły bezpiecznik 16A (walnięty bezpiecznik).
    Jak wracałem to UPS-y były całkowicie rozładowane, a jak tylko włączyłem zasilanie to wszystko startowało jakby nigdy nic (bez błędów w DSM).
    W momencie bezpiecznego wyłączenia synka wyłączane są wszystkie działające usługi a synek przechodzi jakby w tryb uśpienia.
     
  17. Piotr K.
    Offline

    Piotr K. Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Marzec 2017
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    06:01
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    No to świetnie. Jak będę miał szczęście i bezpieczniki nie pójdą, to nawet wyjeżdżając na wakacje będę miał pewność, że będzie się można z nim połączyć. Dzięki za odpowiedzi : )
     

Poleć tę stronę