1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Wymiana ram w DS713+

Dyskusja w 'Kompatybilność Oprogramowania i Sprzętu' rozpoczęta przez użytkownika remo179, 23 Marzec 2014.

Ładowanie...
  1. Sim1
    Offline

    Sim1 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Listopad 2013
    Wiadomości:
    24
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+ [4GB]
    Ja od 3 tygodni jadę z 4GB ram. Jakaś kość firmy ELPIDA mi się nawinęła pod rękę. Przeszło oryginalny memtest Synology pozytywnie (prawie 3h szło) postanowiłem zaryzykować ;) i pozostawiłem w środku.
    Żadnych objawów typu 100% CPU czy innych opisywanych na forach. Nie przemawia do mnie też teoria o nadpisywaniu jakichś rejestrowo-firmarowych adresów pamięci bo w końcu to nie jest DOS pracujący w trybie rzeczywistym by sobie ot tak mógł popisać po pamięci gdzie chce.
    2GB używałem przez ok 4 miesiące (dla odmiany jakaś kość Samsunga) i wszystko było w porządku.
    Mam chodzące photostation, LSM, nfs, samba, afp, dhcp, dns, mariadb, phpadmin, codzienne backupy danych ze skryptów i od tygodnia wystawia 1 iSCSI target zamapowany i codziennie używany jako dysk na Mac OSX... może nie jest przesadnie obciążony ale nie nudzi się całkiem.
    Jak startuje kopiowanie (generalnie transfery plików) to widać jak zwiększa się bufor na operacje dyskowe (do ok 3GB)... tak że często zostaje nieco ponad 100MB wolnej pamięci fizycznej.
    Jak sprawdzę wieczorem to dopiszę szczegóły obu kości ram...
     
  2. remo179
    Offline

    remo179 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    28 Marzec 2010
    Wiadomości:
    72
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS210j, DS713+ 4GB
    @Sim1

    Wielkie dzięki za konkretną odpowiedź - jeśli dasz radę to daj parametry Twojej pamięci. Ja na dziś mam 2 kości Kingstoma 4GB (ponieważ w sklepie nie mieli 2GB) jednak mogę je zwrócić gdyby coś było nie tak :) (Może dziś uda mi się uruchomić nowego synka, trzy dni stoi w domu ale nie mam czasu się za niego zabrać a do 22.00 dziś jeszcze jestem w pracy :-( )

    I jeszcze jedno cytuję "oryginalny mem test Synology pozytywnie (prawie 3h szło)" - w którym miejscu można wykonać ten test ?
     
  3. Sim1
    Offline

    Sim1 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Listopad 2013
    Wiadomości:
    24
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+ [4GB]
    Aktualnie używana kość to dokładnie takie coś:
    http://qtcspares.co.uk/elpida-4gb-2rx8-pc3-10600s-9-10-f2-pc3-10600s-ddr3-laptop-ram-memory.html

    2GB używany 4 miesiące to Samsung to 2GB 2Rx8 PC-10600S-09-10-F2, dokładnie taki:
    http://www.afterhours.co.nz/Magento...-09-10-f2-laptop-memory-m471b5673fh0-ch9.html

    Generalnie chyba chodzi by pamięć była 1333MHz i CL (CAS latency) 9... ale to chyba standard z ostatnich 2 lat dla kości laptopowych.

    Test wywołuje się nie z przeglądarki i samego synka lecz z Synology Assistanta. Trzeba wejść w opcje i zaznaczyć opcję dostępności testu pamięci (bo nie jest domyślnie widoczna) i prawy klik na liście znalezionych synków pozwala wybrać test. Następuje restart NASa i startuje w trybie testu pamięci, wynik widoczny chyba tylko jako status na liście w assistancie.
     
  4. Sim1
    Offline

    Sim1 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Listopad 2013
    Wiadomości:
    24
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+ [4GB]
    Oto jak wygląda wykorzystanie 4GB w DS713+
     

    Załączone pliki:

  5. remo179
    Offline

    remo179 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    28 Marzec 2010
    Wiadomości:
    72
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS210j, DS713+ 4GB
    @Sim1

    Ładnie to w u Ciebie wygląda - u mnie powoli się rozkręca (dopiero kopiuję wszystko na serwer)

    Jednocześnie chciałbym wszystkich poinformować, że ja od razu wrzuciłem do 713+ 4GB ram-u Kingston-a (jak ktoś jest zainteresowany to podam dokładny model). Następnie przeprowadziłem test pamięci w Synology Assistant - wszytko OK. Dodaję, że upgrade ramu wykonałem na czystym DSM 5.0

    Obecnie kopiuję pliki z drugiego nas-a na 713+ i nie widzę by procesor osiągał większą wartość obciążenia niż 20% - średnio niecałe 10%.

    W związku z powyższym stwierdzam, iż nie ma żadnych problemów z pamięcią 4GB na 713+ (przynajmniej moim)
     
  6. juh
    Offline

    juh System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Listopad 2012
    Wiadomości:
    119
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS713+
    Możesz podać jaka to dokładnie pamięć/model. Sam planuję rozbdowę.
     
  7. remo179
    Offline

    remo179 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    28 Marzec 2010
    Wiadomości:
    72
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS210j, DS713+ 4GB
    @juh

    Proszę bardzo mam dokładnie taką kość pamięci: Kingston 4096 MB 1333 MHz DDR3 Non-ECC CL9 (KVR1333D3S9/4G)
     
  8. remo179
    Offline

    remo179 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    28 Marzec 2010
    Wiadomości:
    72
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS210j, DS713+ 4GB
    Tak wygląda u mnie wykorzystanie 4 GB ram w DS713+
     

    Załączone pliki:

    • RAMRAM.
      RAMRAM.jpg
      Rozmiar pliku:
      46,1 KB
      Wyświetleń:
      85
      MD5 Sum:
      c0e21cc829223db688fc58494abf47f3
  9. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 042
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +36 / 1 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Nie zmienia faktu że wolnego Ramu to nie wiele macie:D Jak widać system większość rezerwuje jako pamięć podręczną.
     
  10. Sim1
    Offline

    Sim1 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Listopad 2013
    Wiadomości:
    24
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+ [4GB]
    Chyba tak powinien działać normalny system ;). W końcu nie po to RAM się wkłada by system go nie używał, to nie kolczyki :D.
     
  11. KOCUREK1970
    Offline

    KOCUREK1970 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    9 Październik 2011
    Wiadomości:
    33
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+/DX513
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ja mam 4 GB:
    Patriot SO-DIMM DDR3 4GB 1333MHz CL9 512x8 1 rank
    Wszystko działa jak powinno.
     
  12. Limak74
    Offline

    Limak74 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1512+
    ja mam 3 GB w moim DS1512+
    kość HYNIX 2GB DDR3
    ( 2GB 1Rx8 PC3-10600S-9-10-B1 )
    i działa OK jak na razie ...zrobiłem rozszerzenie wolumenu na tej kości i instalkę bootstrap'a ipkg
    jak na razie bez problemów czytałem ze ze te NASy co maja standardowo 1GB RAM to owszem pójdą z 4GB
    ale transfer spadają i ogólnie system jest bardziej wołowaty natomiast przy 3GB (1orig +2dokupione) problem nie występuje
    Potrzebuje ramu do mysql'a ... na razie sprawdziłem ze mariaDB obsługuje partycjonowanie (co bylo nie do osiągnięcia na DSM4.3 ARM)
    więc mam nadzieję że RAM się przyda.
    Jak ktoś ma model DS1512+ z 4GB ram to proszę o info odnośnie stabilności i transferów przed i po dołożeniu/wymianie RAMu

    Aktualnie widzę, że koleś sprzedaje komplety dla naszych NASów ! 2 x2GB za 137 PLN
    http://allegro.pl/nowa-ram-hynix-4gb-2x2gb-ddr3-1333mhz-pc3-10600-i4276617177.html
    lub 1x2GB za 69,70PLN
    http://allegro.pl/nowa-pamiec-ram-hynix-2gb-ddr3-1333mhz-pc3-10600-i4276586748.html

    Poniżej zdjęcie mojej kości i zrzut z monitora systemu
     

    Załączone pliki:

    • DS1512+3GB_RAM.PNG
      DS1512+3GB_RAM.PNG
      Rozmiar pliku:
      2,3 KB
      Wyświetleń:
      78
      MD5 Sum:
      52145cd8cebe8f814f7ee2223eb396d2
    • DS1512_2GB_RAM.
      DS1512_2GB_RAM.jpg
      Rozmiar pliku:
      22,2 KB
      Wyświetleń:
      78
      MD5 Sum:
      115a4e2e77e4271d83ff3c0ed03dbe39
  13. Limak74
    Offline

    Limak74 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1512+
    To trochę dziwne bo ta kość: Elpida 4GB 2Rx8 PC3-10600S-9-10-F2 PC3-10600S DDR3 Laptop Ram Memory
    ma 2Rx8
    a procesor Intel Atom: D2700 obsługuje tylko kości z 1 kanałem pamięci:
    http://ark.intel.com/pl/products/59683/Intel-Atom-Processor-D2700-(1M-Cache-2_13-GHz)
    -
    Memory Specifications
    Maks. wielkość pamięci (w zależności od rodzaju pamięci) 4 GB
    Rodzaje pamięci DDR3-800/1066
    Liczba kanałów pamięci 1
    Maks. przepustowość pamięci 6,4 GB/s
    Rozszerzenia adresu fizycznego 36-bit
    Obsługa pamięci ECC ‡ No

    Wiec powinny być kości "1Rx...." a Twoja ma 2Rx8
     
  14. rafalp73
    Offline

    rafalp73 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Luty 2014
    Wiadomości:
    4
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB RAM)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Witam,
    Jako nowy użytkownik Synology DS713+ powiem swoje.
    Od razu po zakupie przed pierwszym uruchomieniem urządzenia wymieniłem te 1GB RAM (firmy ADATA) na Kingston'a KVR13S9S8/4.
    DSM 5.0 zainstalował się bez problemu i obecnie urządzenie chodzi bez problemu z tą kością - widać pełne 4GB.
    Wymiana możliwa po wyjęciu jedynie kieszeni na dyski.

    Działające usługi to:
    Serwer Syslog
    MailServer - mało kont
    MailStation
    SMB
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.