1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Wykrywanie ruchu przez kamery

Dyskusja w 'Surveillance Station' rozpoczęta przez użytkownika baldman, 27 Kwiecień 2015.

Ładowanie...
  1. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Local Time:
    19:23
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
    A możecie może opisać co to jest ta wartość progowa i co oznacza czułość ? Jak to "działa" ?
    I mam jeszcze z innej beczki :
    Kiedyś pamiętam, że oprócz ruchu były jeszcze inne dodatkowe opcje np. :
    "strefa prywatna" , "monitorowanie przedmiotu" , "granica przejścia" - w 7 tego nie widzę :-(
     
  2. BWaliszewski
    Offline

    BWaliszewski System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    10 Październik 2009
    Wiadomości:
    188
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    19:23
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    RS'y, DS'y... co tam wyprodukują
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Co to jest wartość progowa i czułość, wyjaśnił mi to kilka lat temu mikhnal, cytuje:

    Czułość wykrywania: czułość detekcji ruchu. Jeśli zostanie ustawiona niższa wartość, detekcja ruchu będzie mniej czuła i będzie uruchamiana, gdy obliczona różnica w serii klatek będzie przekraczać określoną wartość.

    Wartość progowa: wartość progowa detekcji ruchu. Jeśli zostanie ustawiona wyższa wartość progowa, detekcja ruchu będzie uruchamiana w przypadku wyraźniejszego ruchu lub gdy obliczona różnica w serii klatek będzie przekraczać określoną wartość.

    Może to dość skomplikowany opis - ale na moje to chodzi o różnice w jasności klatek, poruszajaćych się w obserwowanym polu. Im większe różnice - tym lepiej [jasny obiekt, poruszający się po ciemnym tle - to idealna sytuacja, nie mniej obrazuje o co chodzi... chyba].

    Zresztą temat przewałkowany już był kilka razy...

    Co do opcji, które kiedyś były... no faktycznie były, bo sam ustawiałem "granice" u klienta - dlaczego Synology z nich zrezygnowało - nie wiem.
     
  3. Lukins
    Offline

    Lukins System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    100
    Miejscowość:
    Bydgoszcz
    Local Time:
    19:23
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 415+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Może uproszczę w sposób praktyczny: czułość - wyobraźmy sobie kreskę, jak w graficznym equalizerze (ta kreseczka na wyświetlaczu, a w zasadzie kreseczki, bo obrazują różne częstotliwości) która podskakuje w rytm 'umpa-umpa', przy czym ona podskakuje w zależności od tego, jak "masywny" ruch jest na obrazie. Czyli - w kadr powoli wchodzi człowiek, kamera 'podbija' kreseczkę, jeśli ruch jest bardziej gwałtowny, lub w kadr wchodzi kolejna osoba, kreseczka wybija wyżej. Ruch zamiera, kreseczka opada do zera. I tak to sobie płynnie działa. Jeśli ustawimy małą czułość, kreseczka będzie słabiej wybijać, jeśli czułość będzie większa, kreseczka będzie mocno i często wybijać, nawet jak na wietrze zatańczy liść. A teraz wartość progowa: podzielmy wartość podskakiwania kreseczki od 0-100, w tym zakresie się ona wybija. No i wartość progowa to ta wartość od której kamera zaczyna nagrywanie. Ustawiamy próg na 50 to kreseczka jak dobije do 50, uaktywnia nagrywanie. Więc tu prosta konkluzja, że czułość w jakimś sensie jest tu kluczem. Ale na ochłodę dodam, że w SS te parametry nic kompletnie nie znaczą, tj. czułość rozgrywa się między 94-97, a więc bardzo wysokie ustawienia i bardzo wąski zakres. Zestroić to potem z progiem, jest niewykonalne.
     
  4. BWaliszewski
    Offline

    BWaliszewski System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    10 Październik 2009
    Wiadomości:
    188
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    19:23
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    RS'y, DS'y... co tam wyprodukują
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No, no - chylę czoła przed szanownym kolegi umysłem, który w oparciu o doświadczenia z lat 90 ubiegłego stulecia, wyjaśnił to wszystko tak, że nawet ja to w mig pojąłem - jakby na nowo :)
     
  5. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Local Time:
    19:23
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
    No teraz to i ja rozumiem :roll:
     
  6. Lukins
    Offline

    Lukins System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    100
    Miejscowość:
    Bydgoszcz
    Local Time:
    19:23
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 415+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    :oops: :oops: :oops:

    Ach te szalone lata 90-te.... :D

    Rzeczywiście, nie pomyślałem, że to właśnie stamtąd mi te skojarzenia przyszły... Ale miło mi, że ktoś pamiętał i docenił.

    BTW - To właśnie dzięki Synology mam hity z tamtych czasów, nawet te, o których zapomniałem. I za to, mówiąc poważnie, jestem bardzo wdzięczny (o ile można być wdzięcznym sprzętowi) mojemu Syno. Sorki za oftopa, ale to też w sumie w temacie Syno.

    edyta:

    A zresztą co tam będę gadał, proszę - http://synolukasz.synology.me:5000/as/s ... d1eS5tcDM=

    Wprawdzie późne lata 80-te a nie 90-te (tych też mam full), ale łezka się w oku kręci...
     
  7. BWaliszewski
    Offline

    BWaliszewski System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    10 Październik 2009
    Wiadomości:
    188
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    19:23
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    RS'y, DS'y... co tam wyprodukują
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No cóż... kreseczki - u mnie czułość była widocznie wysoka, bo te kreski podskakiwały nadzwyczaj wysoko ;) Wartości progowe... taaak - sąsiedzi znali ten parametr i mieli dużo niższą wartość progową niż ja... Po jej przekroczeniu rejestrowali wszystko [godzinę, czas trwania etc...]... mnie parametr wartości progowej nie był znany - więc nic kompletnie nie rejestrowałem - ot cały ten monitoring ;)

    edit:
    W kwestii kreseczek - u mnie świetnie było widać ich ruch [mój też] przy tym [admin mnie wywali, jak Boga kocham - ale nie mogłem się oprzeć ;)]: https://iconcierge.de.quickconnect.to/d ... Juby5tcDM=

    ...bo też od tych kreseczek łza się kręci
     
  8. Lukins
    Offline

    Lukins System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    100
    Miejscowość:
    Bydgoszcz
    Local Time:
    19:23
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 415+
    Ethernet:
    1 GbE
  9. BWaliszewski
    Offline

    BWaliszewski System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    10 Październik 2009
    Wiadomości:
    188
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    19:23
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    RS'y, DS'y... co tam wyprodukują
    Ethernet:
    1 GbE
  10. Lukins
    Offline

    Lukins System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    100
    Miejscowość:
    Bydgoszcz
    Local Time:
    19:23
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 415+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    O Boże... :roll: :lol: :D :p
     
  11. BWaliszewski
    Offline

    BWaliszewski System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    10 Październik 2009
    Wiadomości:
    188
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    19:23
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    RS'y, DS'y... co tam wyprodukują
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Oj tam - mów mi Bartek ;) Poważnie jednak - to kończymy temat, bo naprawdę dostaniemy po głowach ;) Temat dzięki Tobie wyjaśniony, ładnie i z sentymentem zamknięty. Nie od parady o tym forum się mówi, że to jedno z najlepszych forów o Synkach - pomoc zawsze nadejdzie :)
     
  12. Busol
    Offline

    Busol Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Lipiec 2012
    Wiadomości:
    53
    Local Time:
    19:23
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Panowie to ja się podłącze.
    Dwa lata temu miałem odpaloną SS ze smartfonem jako kamerą IP (IP Webcam).
    I wykrywanie ruchu działało pięknie.

    Wczoraj wróciłem do tematu odpaliłem i wszystko działa za wyjątkiem detekcji ruchu. Mam w harmonogramie ustawione nagrywanie na "Ciągłe". Owszem udaje mi się zmienić na detekcję ruchu i zapisać ale jak wyjdę i wrócę do tego okna to nadal mam ustawione na "ciągłe"

    czy coś jeszcze powinienem ustawić ?
     
  13. BWaliszewski
    Offline

    BWaliszewski System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    10 Październik 2009
    Wiadomości:
    188
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    19:23
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    RS'y, DS'y... co tam wyprodukują
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    zakładam, że ładnie wychodzisz, przez zatwierdzenie [pytam dla formalności] ;)
     
  14. Busol
    Offline

    Busol Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Lipiec 2012
    Wiadomości:
    53
    Local Time:
    19:23
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Tak. CO dziwne. Nawet jak zmienię z "ciągły" na "detekcja" i kliknę zapisz dostaje komunikat "nie zmieniono żadnych ustawień"
     
  15. Lukins
    Offline

    Lukins System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    100
    Miejscowość:
    Bydgoszcz
    Local Time:
    19:23
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 415+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Nie wiem, może masz ustawioną detekcję z kamery a nie z SS?
     
  16. Busol
    Offline

    Busol Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Lipiec 2012
    Wiadomości:
    53
    Local Time:
    19:23
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    próbowałem obu
     
  17. Lukins
    Offline

    Lukins System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    100
    Miejscowość:
    Bydgoszcz
    Local Time:
    19:23
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 415+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Leżę i leżę, myśle i myśle. Skoro ustawienia sie nie zapamiętują a masz wszystkie apdejty to chyba czas na reinstalacja SS. Tam sie chyba cos wykrzaczylo.
     
  18. Busol
    Offline

    Busol Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Lipiec 2012
    Wiadomości:
    53
    Local Time:
    19:23
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Już wiem,
    w tej chwili SS reaguje i zapisuje tylko na ruch mimo iż wchodzac w ustawienia nadal mamy "ciągły".
    Zmieniam na "detekcja" próbuję zapisać i mam info "nie zmieniono ustawień"
    I teraz jest to logiczne bo ustawienia są na detekcję a problem prawdopodobnie w wyświetlaniu na interfejsie.
    Moja hipoteza - po otwarciu okna maska otwiera się na defaulcie niezależnie od rzczywistych ustawień.

    W każdym razie dzięki za pomoc.
     
  19. BWaliszewski
    Offline

    BWaliszewski System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    10 Październik 2009
    Wiadomości:
    188
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    19:23
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    RS'y, DS'y... co tam wyprodukują
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    ...ciekawa teoria, jednak nadal coś tu "śmierdzi". Ja bym faktycznie zaczął od wywalenia SS, wraz z ustawieniami i wszystkimi plikami - i wszystko postawił na nowo.