1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Wybór dysku do DS1815+

Dyskusja w 'Ogólne zapytania o produkty' rozpoczęta przez użytkownika badziewiak, 5 Marzec 2015.

Ładowanie...
  1. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    769
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Local Time:
    15:42
    Oceny:
    +14 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Wracając do tematu to ja bym się zastanowił czy w dzisiejszych czasach warto kupować elektronikę tak bardzo na wyrost. Piszesz, że wystarczy Ci 1TB, w takim wypadku kup 2 dyski pracujące w Raid1 i później dokładaj kolejne. Przewidujesz, że ilość danych wzrośnie- słusznie ale np stary film z urodzin babci możesz spokojnie wrzucić na HDD i odłożyć na półkę- nie musi zajmować miejsca na NAS. Jak możesz wydać tyle kasy to fajnie- wydajny Synek to dobra sprawa ale licz się z tym że za kilka lat Twój model (kupiony na wyrost) przestanie być wspierany i będzie dostawał tylko aktualizacje bezpieczeństwa. Możesz wtedy chcieć go zmienić. Fajniejsze modele Synology wcale mocno nie tracą na wartości. Ja bym zrobił to tak:
    2x3TB lub 2x6TB i synek 2 lub 4 zatokowy. Jeśli mniejsze dyski i 4 zatoki to możesz spokojnie dokładać kolejne a kiedyś powymieniać na większe. Kupisz 713+ i za jakiś czas jeden dysk włożysz do obudowy i będzie służył jako backup a drugi np pójdzie do nowej stacjonarki i już jest miejsce na 2x6TB a w przyszłości 2x10TB. Nie koniecznie musisz je sprzedać z dużą stratą. Zawsze można dołożyć jednostkę rozszerzającą albo wymienić NAS na inną markę. Wśród wydajnych rozwiązań konkurencja ma ciekawą ofertę. Ja bym kupował to czego obecnie potrzebuję z "lekką górką" i w razie czego wymienił. Nie wykluczone, że oszczędzisz sporo kasy. Pamiętaj też o zużyciu prądu. Dwa dyski to nie 5.
     
  2. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    689
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    17:42
    Oceny:
    +154 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Właśnie mam filmiki najbliższej rodziny (żona i dzieci), ich skasowanie może naprawdę zaboleć. Wolę mieć to w dwóch miejscach. W jednym miejscu to proszenie się o kłopoty. Z tej przyczyny planuję zakupić DS415j na najbardziej krytyczne dane, który zastąpi dysk odkładany do szafy (też będzie normalnie wyłączony).
    Też mi to chodzi po głowie, ale nie zakładam wymiany, jeśli będzie spełniał moje potrzeby. Najdroższą imprezą w tym wszystkim są dyski. Sam sprzęt można kiedyś wymienić, ale myślę że nie szybciej niż za 10 lat.
    Tu właśnie chciałbym uniknąć inwestycji w stary sprzęt (to rozszerzenie ilości zatok), to też kosztuje. Wolę kupić z lekkim zapasem. Na dzień dzisiejszy chciałbym mocny sprzęt do PHP/MYSQL/OPENVPN/SFTP/FTP. Oczywiście przede wszystkim dyski, ale powyższe jest dla mnie bardzo istotne. Chcę postawić na tym OwnCloud, a to szarpie sprzęt. OwnCloud zapewni mi spokojną głowę, że ktoś z rodziny wrzucił mi coś o wątpliwej reputacji. Nawet jeśli skonfiskują mi sprzęt, nic nie będą w stanie z tym zrobić, a ja będę spokojny. Co do mojego zapotrzebowania, to niewątpliwie wzrośnie w dającej się przewidzieć przyszłości. Moja kamerka nie będzie służyła na wieki, kiedyś ją wymienię na 4K (tak, teraz takich amatorskich chyba nie ma, ale za kilka lat na pewno będą). Moje dzieci dorastają, starszy będzie za cztery lata pełnoletni. Na pewno będą chciały gdzieś trzymać swoje zdjęcia i filmy. Ten NAS ma służyć jako rodzinny magazyn. I na dzień dzisiejszy nie przewiduję innych zastosowań, niż wymieniłem na początku wątku.
    To też mi chodzi po głowie. Tylko jak kupiłem PC 8 lat wcześniej, to wymieniłem go jedynie ze względu na wymagania gier :D Poza tym był zupełnie wystarczający, więc liczę że NAS zaspokoi nasze potrzeby na dłużej. Ale oczywiście przez ten rok mój pogląd może się dużo pozmieniać, niczego nie wykluczam.

    Z Waszych doświadczeń, co byście polecili z konkurencji zamiast DS1815+? Kluczową sprawą jest mocny procesor ze wsparciem AES lub sprzętowy moduł szyfrujący. Ilość dysków niech będzie podobna lub minimalnie mniejsza. Cena najchętniej nie większa, ale jeśli będzie warto, rozważę i ten zakup.
     
  3. kociol1978
    Online

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:42
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    10 lat pracy serwera to raczej sobie nie wyobrażam. Pierwsza sprawa to trwałość elektroniki. Teraz wszędzie poza sektorem militarnym i medycznym unia europejska wprowadziła obowiązek stosowania bezołowiowego spoiwa lutowniczego, kondensatory które się obecnie stosuje też nie powalają trwałością.
    Druga sprawa to np kompatybilność z dyskami. Dyski ci 10 lat na 100% nie wytrzymają a te które będą np za 6 czy 7 lat mogą nie współpracować z tym serwerem. Ja rozumiem kupować serwer na 3 do 5 lat, ale 10 to utopia. Kwestia oprogramowania, bezpieczeństwa. To abstrakcyjny termin :) Teraz to nawet mebli na 10 lat się nie kupi ;)
     
  4. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    689
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    17:42
    Oceny:
    +154 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    To też mi chodziło po głowie. To że mój starszy PC chodził 8 lat, to nie znaczy że tak będzie z nowym sprzętem. Najchętniej bym kupił coś czterodyskowego, przykładowo DS415+. Tam jednak nie przewidziano rozbudowy RAM, więc chyba kupię DS1515+. A może znacie coś godnego polecenia, równie mocnego i czterodyskowego konkurencji, ale z rozbudową RAM?

    EDIT:
    Mam coś ciekawego, ale cholernie drogie: http://sklep.qnap.pl/qnap-tvs471i34g-p-547.html
     
  5. veg
    Offline

    veg Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Luty 2015
    Wiadomości:
    264
    Local Time:
    17:42
    Oceny:
    +21 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Skoro już odbiegliśmy nieco od głównego tematu, to poleciłbym Ci zakup DS713+ i 2x6TB w RAID 1 + backup na jakimś dysku podpinanym pod USB (który przez większość czasu będzie wyłączony).

    Serwer bardzo wydajny, z możliwością rozbudowy RAMu. Pod względem pojemności też póki co Ci wystarczy, a za jakiś czas (sam nie wiesz jaki) będziesz miał wybór: albo dokupić jednostkę rozszerzającą, albo wymienić serwer z niewielką stratą (max kilkaset złotych) na większy a dyski przełożyć do nowego.
     
  6. kociol1978
    Online

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:42
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Przecież DS415+ ma 2GB ramu, po co od razu się napalasz na rozszerzenie?
     
  7. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    689
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    17:42
    Oceny:
    +154 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Na razie się rozglądam, mam na to cały rok. W tym czasie wszystko może się zmienić. Ostatecznie to nie wstyd zapytać się mądrzejszych od siebie, wstyd jest błądzić. A co do RAM, to przykładowo w swoim PC mam 32GB. Wydaje się to na wyrost (i jest), ale za 5 lat cena będzie wyższa niż teraz i bym przepłacał. A bardzo nie lubię dokładać coś nowego do starego sprzętu, z uwagi na ryzyko utopienia kasy, gdy sprzęt padnie. Z resztą tak jak Wy jesteście nerdami od spraw NAS, tak ja uchodzę za nerda w sprawach autocada (piszę swoje pluginy, rozwiązuję dość paskudne problemy, przerastające doświadczonych cadowców itp). Zdarzyło mi się wykorzystać potencjał RAM, gdy na jednym rysunku autocad pożerał każdą ilość dostępnej pamięci, aż do destabilizacji systemu. Rozwiązałem problem, ale tyle RAM przydało się do zachowania stabilności systemu. Z resztą oprogramowanie cadowskie ma swoje zapotrzebowanie na pamięć, na pewno się to u mnie nie zmarnuje.
     
  8. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    409
    Miejscowość:
    Olsztyn
    Local Time:
    17:42
    Oceny:
    +92 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    skąd masz takie dane ?
     
  9. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    689
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    17:42
    Oceny:
    +154 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Za każdym razem gdy kupowałem pamięć do PC po ponad 5 latach, była zawsze droższa o grubo ponad 50%. To prawdopodobnie z powodu nieprodukowania ich. Myślę że tym razem będzie podobnie.
     
  10. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    769
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Local Time:
    15:42
    Oceny:
    +14 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Zapedzisz się w kozi róg takim myśleniem. Kup 415+, 2 dyski i wymień lub rozbuduj ten zestaw za 3-4 lata. Z konkurencji zobacz qnap i asustor albo zapytaj Krwiaka o konkretne modele.
     
  11. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    689
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    17:42
    Oceny:
    +154 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Wracam do tematu. Zastanawiam się nad taką maszyną: http://sklep.qnap.pl/qnap-tvs471i34g-p-547.html. Proszę byście ocenili, dlaczego nie warto przepłacać 2500zł w stos. do DS414+. Może jednak jest w tym coś, czego nie dostrzegłem? Na dzień dobry widzę, że można tam wpakować do 16GB RAM (w oficjalnym serwisie przed sprzedażą mogą to zrobić, a w DS414+ jest do 6GB oficjalnie), ma mocniejszy procesor I3, który można podmienić na I7 (to nieoficjalnie). Czy jest w tym sprzęcie coś, co warte jest wydania dodatkowego 2500zł?
     
  12. kociol1978
    Online

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:42
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Do Średniej firmy czy do domu? Bo w domu będzie się nudził.
     
  13. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    689
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    17:42
    Oceny:
    +154 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Dla domu, ale chcę wykorzystać go jako serwer dla całej rodziny. Czy w tym sprzęcie jest faktycznie taki przyrost możliwości w stos. do ceny?
     
  14. kociol1978
    Online

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:42
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Jeśli twoja rodzina to nie 40 osób na raz korzystających z multimediów to ciężko mi usprawiedliwić taki wybór do domu. "leprze jest wrogiem dobrego". Jedną z ważnych zalet NASa jest jego energooszczędność, a jak już chcesz zaprzęgać w domu do takich zadań I3 lub I7, (to już niezła masakra) to lepiej kup stacjonarkę i postaw na nim xpenology. zaoszczędzisz te 2500zł a cyferki nadal będą imponujące. Napisz czego oczekujesz od tego serwera. Jakie zadania, usługi itd, napewno się kilka osób wypowie.
     
  15. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    689
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    17:42
    Oceny:
    +154 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    wybor-dysku-ds1815-t8055-30.html#p55174 oraz OwnCloud, DLNA w niedalekiej przyszłości.
    Energochłonność QNAP TVS-471-i3-4G: 50,52W / 28,19W
    Energochłonność DS414+: 46,2W / 17,3W
    czyli niewiele więcej.
     
  16. kociol1978
    Online

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:42
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Jaki model masz na myśli? Bo DS414+ nie istnieje. Pewnie chodzi ci o DS415+. Do tego co ty potrzebujesz wystarczy w zupełności. Chyba że będziesz szyfrował wszystko co masz i oczekiwał że te szyfrowane dane będą śmigać z prędkością tych nieszyfrowanych :) Co do VPNa to do tego nie potrzeba jakiegoś super procka. Chyba że tych połączeń będą dziesiątki jednocześnie. Może ktoś się jeszcze wypowie, bo dla mnie to ogromny przerost formy nad treścią.
     
  17. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    689
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    17:42
    Oceny:
    +154 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    DS415+ oczywiście. Rodzinie chcę udostępnić dane przez OwnCloud, a to zarzyna procek routera 680MHz nawet dla jednego użytkownika, a i tak nie da się z tego korzystać. Zakładam, że kilka osób może na to wbijać. Zakładam też że wszystko będzie szyfrowane (w qnap się szyfruje wszystko albo nic). OpenVPN ma mieć przepustowość na tyle dobrą, żebym nie odczuł znacząco spadku transferu. Planuję łącze 250/20Mb, w ostateczności 150/15Mb. Myślę że za kilka lat będą dostępne wyższe przepustowości łącza. Rozważam udostępnienie udziału po sambie przez openvpn dla kilku znajomych, z którymi będziemy pracowali nad jednym projektem (oprogramowanie grafiki wektorowej). Procek routera jest w stanie wydusić 2MB/s czyli jakieś 16Mb/s. Do tego dochodzi uruchomienie całej macierzy RAID, więc trochę się tego nazbiera. Nie wspominam już o galerii zdjęciowej, do której też może mieć dostęp kilka osób jednocześnie.
     
  18. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    769
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Local Time:
    15:42
    Oceny:
    +14 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
  19. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 042
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    17:42
    Oceny:
    +36 / 1 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @ded nie musi to być dysk do pracy 24/h. Wszystko zależy do czego synek jest używany, jak często włączany jak i ile godzin dziennie działa.
     
  20. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    769
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Local Time:
    15:42
    Oceny:
    +14 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No oczywiście ale zakładamy taki standard, że NAS będzie pracował 24/7 lub chociaż w ciągu dnia. Niektóre desktopowe dyski mają chyba normę 3/dziennie i jeśli SMART pokazuje sporo więcej to producent może nie uznać gwarancji. Trochę mało realne w dzisiejszych czasach ale ostatnio mi ktoś z branży o tym mówił. Do tego dyski do macierzy mniej się grzeją, konsumują mniej prądu i produkują mniej wibracji. Domyślam się, że nie muszę Ci tego mówić ale tak dla potomnych ;)
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.