1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Wolny transfer po LAN

Dyskusja w 'Udostępnianie Plików: Windows, Mac OSX, Linux' rozpoczęta przez użytkownika tomekromanik, 11 Wrzesień 2013.

Ładowanie...
  1. darekhifi
    Offline

    darekhifi System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    22 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    153
    Local Time:
    04:54
    Oceny:
    +23 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Transfery masz dramatycznie niskie, ja przy 213j, router cisco e4200 (firmware tomato) i stareńkim laptopie (hp nx9420), wszystko po 1Gb LAN (kable 5e) mam 60-70 MB/s. Może zmienić firmware routera?

    Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
     
  2. tomekromanik
    Offline

    tomekromanik Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Czerwiec 2013
    Wiadomości:
    19
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213j
    Soft w routerze zmieniony na najnowszy. Poza tym na poprzednim było to samo. Sprawdzę zaraz jaki będzie transfer na wpiętym bezpośrednio lapku do synca.


    Przy bezpośrednim połączeniu z NASem pobieranie pliku mkv przebiega z transferem 18 - 23MB/s czyli myślę, że tak z połowę za mało
     
  3. michau
    Offline

    michau Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    780
    Miejscowość:
    Mińsk Mazowiecki
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+ 6GB RAM
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Spróbuj podłączyć NASa do innego komputera i sprawdź prędkość.
     
  4. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Re: Odp: Wolny transfer po LAN

    Po rozmiarach dysków sądzę że masz dwa wolumeny. To mocno obciąża transfer nasa szczególnie "j". Ten dysk 500GB też może być problemem. Jak masz możliwość to go wyjmij i sprawdź transfery z jednym dyskiem i jednym wolumenem. Wyłącz na testy tyle usług ile możesz.
     
  5. tomekromanik
    Offline

    tomekromanik Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Czerwiec 2013
    Wiadomości:
    19
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213j
    Tak mam 2 dyski - pierwszy 2Tb a drugi 500mb(jako backup)
    Ok sprawdzę po wyjęciu tej 500.
     
  6. michau
    Offline

    michau Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    780
    Miejscowość:
    Mińsk Mazowiecki
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+ 6GB RAM
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Chyba 500GB
     
  7. mrskoku
    Offline

    mrskoku System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    197
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS412+
    Dwa wolumeny w "j" nie są problemem. Miałem 2 wolumeny na dyskach1tb i 1,5tb w 210j i -prędkości miałem normalne jak na ten model.
     
  8. hexdpl
    Offline

    hexdpl Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    54
    Local Time:
    03:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS414
    Odgrzebuję temat. Udało się ustalić przyczynę?

    Ja miałem kiedyś dość podobną sytuacje na podobnym konfigu.

    Router AC66u i gdzieś po drodze przełącznik 1Gbs Gigabyte'a, i pomimo że wszystko powinno iść na 1 Gbs, to w rzeczywistości speed miałem realny na 100Mbps.
    W moim przypadku pomogło wymiana kabla sieciowego plus wyłączenie wszelkich automatów czy "pomocników" w karcie sieciowej po stronie hosta. Ma zostać goło, to znaczy nawet negocjację prędkości wylączasz i zostaje na sztywno 1Gbs. Po stronie routera nic nie musiałem grzebać, dodam jedynie że jest dhcp jest ustawiony statycznie, z restrykcjami by odbijał komunikację, której się nie spodziewam.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.