1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

WOL ? Wake On Lan - z zewnątrz (przez internet) - nie działa

Dyskusja w 'Pytania' rozpoczęta przez użytkownika asd321, 21 Listopad 2011.

Ładowanie...
  1. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Odp: WOL ? Wake On Lan - z zewnątrz (przez internet) - nie d

    Mi działa

    Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
     
  2. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: Odp: WOL ? Wake On Lan - z zewnątrz (przez internet) - n

    Znaczy jak? Wyłączają prąd, Synek pada, prąd wraca i możesz włączyć Synka WoL'em?
     
  3. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Odp: WOL ? Wake On Lan - z zewnątrz (przez internet) - nie d

    Na synku nie sprawdałem bo mam ups.
    Jak stacjonarny wylącze z listwy, a rano włącze listwe to później mogę uruchomić komputer przez on lan.

    Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
     
  4. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:31
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Re: WOL ? Wake On Lan - z zewnątrz (przez internet) - nie dz

    Chodzi mi o sytuację gdy NAS jest wyłączony i wtedy zabraknie prądu, po jego powrocie WOL mi już nie działa. Przy włączonym NAS nie ma problemu bo jak zabraknie prądu to jest zaznaczone, aby wstał po powrocie, wtedy z panelu można spokojnie prawidłowo wyłączyć NAS.
     
  5. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: WOL ? Wake On Lan - z zewnątrz (przez internet) - nie dz

    Widocznie przy Synkach zasada jest identyczna jak w PC: "do poprawnego działania WoL wymagane jest poprawne zamknięcie komputera". Zasilanie karty sieciowej musi być non stop podtrzymywane. Czyli brak prądu = WoL nie działa.
     
  6. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:31
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Re: WOL ? Wake On Lan - z zewnątrz (przez internet) - nie dz

    Nie do końca zobacz wyżej co napisał unr3al2 u niego po wyłączeniu listwy i włączeniu PC działa, a to jest to samo co zaniku prądu :)
     
  7. TheAltair
    Offline

    TheAltair Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2009
    Wiadomości:
    275
    Local Time:
    17:31
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1010+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    U mnie po zaniku zasilania nie jestem w stanie właczyć Synka przez WOL :-( Zakładam więc że potrzebne jest poprawne wyłączenie urządzenia.
     
  8. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:31
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Re: WOL ? Wake On Lan - z zewnątrz (przez internet) - nie dz

    Temat troszkę odgrzewany, ale sam szukałem w tej kwestii pomocy i sobie poradziłem wiec powiem jak to u mnie działa:
    Na routerze (u mnie TPLINK TL-WDR3600) przekierowuję dowolny port, np 9 na IP Serwera. Później wystarczy wejść na stronę:
    http://www.depicus.com/wake-on-lan/woli.aspx
    tam wpisujemy oczywiście MAC naszego serwera, nasz zewnętrzny adres IP, i co bardzo ważne maskę wpisujemy 255.255.255.255 (dla mniej zorientowanych, taką maskę wpisujemy na tej stronie, nie zmieniamy swojej maski w sieci lokalnej), oraz port który przekierowaliśmy na routerze.

    Pozdrawiam
     
  9. Jareckib12
    Offline

    Jareckib12 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    25 Luty 2013
    Wiadomości:
    40
    Local Time:
    15:31
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    Re: WOL ? Wake On Lan - z zewnątrz (przez internet) - nie dz

    W mordę i nożem, ale się namęczyłem z tym WOL, żeby zabanglało z zewnątrz. W swoim starym WRT54GL zmieniłem soft na Tomato, ponieważ na oryginalnym kiepsko chodziły mi static ip z wifi, generalnie same siupy.
    Przyszedł czas na WOL. Port przekierowany, ip, mac sprawdzone - nie działa. Zmieniałem porty, inne podsieci, no cuda na kiju i nic, a działać powinno, bo z routera mogę obudzić Synka.
    No to pozostał wujek Google i znalazło się rozwiązanie. Okazuje się, że z Tomato i DD-WRT jest jakiś problem z zachowaniem adresu IP w ARP, czy coś w ten deseń. Do poczytania pod linkiem, ja aż tak dobrze się nie znam. Należy podczas uruchamiania routera wykonać prosty skrypt (dwie linijki, wpisujemy w konfiguracji routera) i Magic Packet rozsyłany jest z innego adresu. Jeszcze tylko forward odpowiedniego portu i WOL na Tomato/DD-WRT działa! :D
    Szczegóły i wyjaśnienie tutaj.

    Może się przyda komuś na zaś.

    Jarecki
     
  10. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:31
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Re: WOL ? Wake On Lan - z zewnątrz (przez internet) - nie dz

    Faktycznie, taki problem też miałem, po jakimś czasie, nie pamiętam czy to było kilkadziesiąt minut czy kilka godzin od wyłączenia synka, router gubił z tablicy ARP adres synka. Ja poradziłem sobie poprzez bindowanie tego adresu. Mam taką zakładkę w menu routera: "IP AND MAC BINDING - BINDING SETTINGS. Niestety chyba nie w każdym routerze można to sobie ustawić.
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.