1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Wirtualny host do stacji photo

Dyskusja w 'Photo Station' rozpoczęta przez użytkownika prezmer, 10 Styczeń 2010.

Ładowanie...
  1. prezmer
    Offline

    prezmer Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    17 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    61
    Local Time:
    12:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS-409+
  2. Rudi1204
    Offline

    Rudi1204 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Listopad 2009
    Wiadomości:
    147
    Local Time:
    12:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    2*209
    jest taka możliwość nawet jak byś chciał podpiąć to pod inna domenę ale efekt będzie taki, że i tak później otrzymasz misz masz w postaci http://sub.domena.pl/photo, ponieważ z tego co patrzyłem skrypt photo station i tak się odwołuje do http://domena.pl/photo. chyba, że wziął byś ustawienia apacha i dał zamiast http://domena.pl/photo i zamienił na http://photo.domena.pl, ale nie wiem jaki to by miało wpływ na panel admina w meganament :s:
     
  3. widget
    Offline

    widget Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    12:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS-409+
    sorry za odświeżanie tematu (być może jestem archeologiem) ale mnie takie rozwiązanie nawet by odpowiadało.

    po wpisaniu w przeglądarkę http://galeria.domena.pl
    żeby pojawił się nawet miszmasz typu jak opisałeś http://domena.pl/photo

    ale w jaki sposób to zrobić? bo mam takie próby już podjąłem:

    Mam następujący problem. Otóż posiadam domenę, której subdomena podłączona jest pod rekord A do adresu IP serwera synology. Próbowałem utworzyć host wirtualny jako PhotoStation do obsługi tej subdomeny ale coś nie chce działać. Poniżej podaję przykład:

    Wpisy w serwerze DNS:
    nazwa hosta: galeria.domena.pl
    typ rekordu: A
    wartość: 89.55.34.206

    Wpisy w ustawieniach serwera WWW (usługi sieciowe -> usługa WWW) w panelu administracyjnym Synology:
    Aplikacje WWW -> wirtualny HOST
    Nazwa podfoldera: photo
    nazwa hosta: galeria.domena.pl
    protokół: HTTP
    port: 80


    I tutaj nie wiem co jest problemem, gdyż za każdym razem przekierowuje mnie na główną stronę logowania do serwera na porcie 5000.

    Proszę o jakieś sugestie jak to rozwiązać
     
  4. Rudi1204
    Offline

    Rudi1204 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Listopad 2009
    Wiadomości:
    147
    Local Time:
    12:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    2*209
    No i w sumie prawidłowo robi ponieważ jeśli sobie ustawiasz w DSM to domyślnie folder masz w katalogu web tworzony... idziesz złą drogą.
    Zaloguj się przez SSH i edytuj sobie pliczek httpd-vhost.conf-user
    Kod (Text):
    1. /usr/syno/etc/httpd-vhost.conf-user
    następnie na samym końcu wpisz
    Kod (Text):
    1.  
    2. <VirtualHost *:80>
    3. ServerName galeria.domena.pl
    4. DocumentRoot "/usr/syno/synoman/phpsrc/photo"
    5. ErrorDocument 403 "/webdefault/sample.php?status=403"
    6. ErrorDocument 404 "/webdefault/sample.php?status=404"
    7. ErrorDocument 500 "/webdefault/sample.php?status=500"
    8. </VirtualHost>
    9.  
    następnie musisz zrestartować Apache
    Kod (Text):
    1.  
    2. /usr/syno/etc/rc.d/S97apache-user.sh restart
    3.  
    i powinno wsio śmigać jak w zegarku :D
    pozdrawiam
     
  5. mietek81
    Offline

    mietek81 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    25 Październik 2010
    Wiadomości:
    109
    Local Time:
    14:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Mały update tego wątku związany z przejściem na DSM 4.x i tym, że Photo Station jest teraz osobnym pakietem. Nie wiem czy ktoś już tego nie pisał w jakimś innym wątku, ale mimo wszystko napiszę.
    W poniższym
    zmieniamy jedną linię na
    Kod (Text):
    1. DocumentRoot "/var/packages/PhotoStation/target/photo/"
    i działa.
     
  6. wcg
    Offline

    wcg Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mam problem z utworzeniem z wirtualnego hosta do photostation. Wszystko zrobione zgodnie z opisem jak powyżej. Wchodząc na przekierowaną domenę mam taki błąd:
    Kod (Text):
    1. Warning: Unknown: open_basedir restriction in effect. File(/volume2/@appstore/PhotoStation/photo/index.php) is not within the allowed path(s): (:/etc:/etc.defaults:/tmp:/usr/bin/php:/usr/syno/synoman:/var/packages/MailStation/target/roundcubemail:/var/run:/var/services/blog:/var/services/homes:/var/services/web:/var/spool/php:/volume1/@tmp/php) in Unknown on line 0 Warning: Unknown: failed to open stream: Operation not permitted in Unknown on line 0 Fatal error: Unknown: Failed opening required '/var/packages/PhotoStation/target/photo/index.php' (include_path='.:/usr/syno/php/lib/php') in Unknown on line 0
    Moj /httpd-vhost.conf-user wygląda tak:

    Kod (Text):
    1. <VirtualHost *:80>
    2. ServerName ps.domena.pl
    3. DocumentRoot "/var/packages/PhotoStation/target/photo/"
    4. ErrorDocument 403 "/webdefault/sample.php?status=403"
    5. ErrorDocument 404 "/webdefault/sample.php?status=404"
    6. ErrorDocument 500 "/webdefault/sample.php?status=500"
    7. </VirtualHost>
    Gdy dodam :/var/packages/PhotoStation/target/photo/ do open_basedir PHP
    dostaję:
    domena.pl/photo/report.php?msgkey=photo_str_service_disabled i błąd 404.

    Czy ktoś spotkał się może z takim problemem?
     
  7. JuNgLa
    Offline

    JuNgLa Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    12:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    Witam

    Wiem że odgrzebałem stary wątek ale nie potrafię sobie poradzić.
    Czy ktoś wie gdzie znajdę plik http-vhost.conf-user w DSM 5? Ja w wskazanym katalogu nie znalazłem takiego pliku.
     
  8. JuNgLa
    Offline

    JuNgLa Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    12:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    Czy ktoś może mi pomóc?
     

Poleć tę stronę