1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Utrata danych po wymianie dysku w RAID5

Dyskusja w 'Pytania' rozpoczęta przez użytkownika kris, 24 Styczeń 2012.

Ładowanie...
  1. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:47
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Mówisz, że straciłeś dane wtedy na macierzy nie powinno być danych, ja w logach widzę, że macierz jest zajęta w 60% więc dane jakieś tam są. Pytanie czy to są dane, które niby straciłeś czy po tym jak je straciłeś wgrałeś nowe? Reasumując czy jak generowałeś debuga to czy na serwerze były jakieś dane, które wgrałeś po awarii dysku?
     
  2. kris
    Offline

    kris Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    26 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    202
    Miejscowość:
    Zachodniopomorskie
    Local Time:
    17:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    :)

    no to uporzadkuje wiadomosci:

    • [strong]1.[/strong]Awaria jednego z piecu dyskow
      [strong]2.[/strong] Podmiana uszkodzonegu dysku na nowy
      [strong]3.[/strong] Reczna odbudowa raida
      [strong]4.[/strong] zauwazylem brak danych w czesci katalogow
      • a) czasami byly to pliki z katalogow (shared folders) NAS'a
        b) czasami byly to pliki z katalogow zagnieżdżonych glębiej np /volume1/katalog1/katalog2/katalog3/katalog4 - polecialy wszystkie pliki z katalog4, a wszystko inne po drodze bylo.
        c) polecialy pliki w roznych formatach - nie mialo to znaczenia
      [strong]5.[/strong] postapilem zgodnie z procedura na wiki - odmontowalem volume1 i naprawilem go
      [strong]6.[/strong] czesc danych powedrowala do katalogu /lost+found - kilka tysieci katalogow - groch z kapusta, czasami w katalogach i tak brakowalo czesci plikow
      [strong]7.[/strong] napisalem na forum
      [strong]8.[/strong]wgralem na NAS'a czesciowa kopie danych, ktorych backup mialem na boku
      [strong]9.[/strong]zrobilem debug dla Ciebie.
    Mam nadzieje, ze teraz jasniej to opisalem i wiadomo kiedy co sie dzialo.

    Cześć danych stracilem bezpowrotnie.. nie mialem backupu, ale byly to dane malo istotne.. Stracilem okolo 20 tys zdjec z kilku lat, ale to cale szczescie mialem gdzies na boku ufff :)

    Na ten moment nie zalezy mi na odzyskaniu danych, bo szkoda na to energii, ale zastanawia mnie co sie stalo, ze rozjechal sie raid5 i myslalem, ze to, lub cos innego ciekawego uda Ci sie wyczytac z logow.
     
  3. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 042
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    17:47
    Oceny:
    +36 / 1 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Jak tylko będę miał nowego 4 dyskowego synka to zrobię takie testy. Ale nie wydaje mi się by dane mi uciekły. Jeśli już to wszystkie.
    Hmm masz logi dla CIFS włączone? Zapisz je i przeanalizuj. Analiza max 99k wpisów potrwa ale to może ktoś z użytkowników usunął dane.
     
  4. kris
    Offline

    kris Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    26 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    202
    Miejscowość:
    Zachodniopomorskie
    Local Time:
    17:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jestem jedynym uzytkownikiem, wiec nie ma opcji, aby ktos cos usunal..

    Nie sadze, aby udalo Ci sie to odtworzyc - zaloze sie, ze jesli teraz wyciagne jeden z dyskow i wsadze inny, to raid odbuduje sie prawidlowo - co prawda sprawdzac nie bede, bo nie mam zgranego wszystkiego.... a moze zgram znow calosc i sie pokusze o taki test... zobacze. Duzo tych danych, a transfer max 90MB/s, wiec dlugo trwa przegrywanie 3TB danych :/

    NASa i tak chce przeinstalowac dla swietego spokoju, bo patrzac na problem z VPN diabli wiedza co jeszcze sie usunelo z plikow systemowych i co nie bedzie dzialac w przyszlosci.

    Zastanawiam sie tylko co bylo przyczyna utraty czesci danych...
     
  5. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:47
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Zastanawiają mnie błędy jakie są generowane na jednym z dysków a mianowicie:

    Kod (Text):
    1. Error 8 occurred at disk power-on lifetime: 442 hours (18 days + 10 hours)
    2.   When the command that caused the error occurred, the device was active or idle.
    3.  
    4.   After command completion occurred, registers were:
    5.   ER ST SC SN CL CH DH
    6.   -- -- -- -- -- -- --
    7.   04 51 01 00 00 00 00  Error: ABRT
    8.  
    9.   Commands leading to the command that caused the error were:
    10.   CR FR SC SN CL CH DH DC   Powered_Up_Time  Command/Feature_Name
    11.   -- -- -- -- -- -- -- --  ----------------  --------------------
    12.   b0 d5 01 e1 4f c2 00 08      00:04:04.820  SMART READ LOG
    13.   b0 d6 01 e0 4f c2 00 08      00:04:04.819  SMART WRITE LOG
    14.   ec 00 01 00 00 00 00 08      00:03:34.815  IDENTIFY DEVICE
    15.   b0 d5 01 e1 4f c2 00 08      00:03:34.815  SMART READ LOG
    16.   b0 d6 01 e0 4f c2 00 08      00:03:34.814  SMART WRITE LOG
    17.  
    18. Error 7 occurred at disk power-on lifetime: 442 hours (18 days + 10 hours)
    19.   When the command that caused the error occurred, the device was active or idle.
    20.  
    21.   After command completion occurred, registers were:
    22.   ER ST SC SN CL CH DH
    23.   -- -- -- -- -- -- --
    24.   04 51 01 00 00 00 00  Error: ABRT
    25.  
    26.   Commands leading to the command that caused the error were:
    27.   CR FR SC SN CL CH DH DC   Powered_Up_Time  Command/Feature_Name
    28.   -- -- -- -- -- -- -- --  ----------------  --------------------
    29.   b0 d6 01 e0 4f c2 00 08      00:04:04.819  SMART WRITE LOG
    30.   ec 00 01 00 00 00 00 08      00:03:34.815  IDENTIFY DEVICE
    31.   b0 d5 01 e1 4f c2 00 08      00:03:34.815  SMART READ LOG
    32.   b0 d6 01 e0 4f c2 00 08      00:03:34.814  SMART WRITE LOG
    33.   c8 00 08 28 10 00 e0 08      00:03:26.482  READ DMA
    34.  
    35. Error 6 occurred at disk power-on lifetime: 442 hours (18 days + 10 hours)
    36.   When the command that caused the error occurred, the device was active or idle.
    37.  
    38.   After command completion occurred, registers were:
    39.   ER ST SC SN CL CH DH
    40.   -- -- -- -- -- -- --
    41.   04 51 01 00 00 00 00  Error: ABRT
    42.  
    43.   Commands leading to the command that caused the error were:
    44.   CR FR SC SN CL CH DH DC   Powered_Up_Time  Command/Feature_Name
    45.   -- -- -- -- -- -- -- --  ----------------  --------------------
    46.   b0 d5 01 e1 4f c2 00 08      00:03:34.815  SMART READ LOG
    47.   b0 d6 01 e0 4f c2 00 08      00:03:34.814  SMART WRITE LOG
    48.   c8 00 08 28 10 00 e0 08      00:03:26.482  READ DMA
    49.   c8 00 08 48 00 00 e0 08      00:03:26.482  READ DMA
    50.   c8 00 08 28 02 00 e0 08      00:03:26.482  READ DMA
    51.  
    52. Error 5 occurred at disk power-on lifetime: 442 hours (18 days + 10 hours)
    53.   When the command that caused the error occurred, the device was active or idle.
    54.  
    55.   After command completion occurred, registers were:
    56.   ER ST SC SN CL CH DH
    57.   -- -- -- -- -- -- --
    58.   04 51 01 00 00 00 00  Error: ABRT
    59.  
    60.   Commands leading to the command that caused the error were:
    61.   CR FR SC SN CL CH DH DC   Powered_Up_Time  Command/Feature_Name
    62.   -- -- -- -- -- -- -- --  ----------------  --------------------
    63.   b0 d6 01 e0 4f c2 00 08      00:03:34.814  SMART WRITE LOG
    64.   c8 00 08 28 10 00 e0 08      00:03:26.482  READ DMA
    65.   c8 00 08 48 00 00 e0 08      00:03:26.482  READ DMA
    66.   c8 00 08 28 02 00 e0 08      00:03:26.482  READ DMA
    67.   c8 00 08 20 04 00 e0 08      00:03:26.482  READ DMA
    68.  
    69. Error 4 occurred at disk power-on lifetime: 442 hours (18 days + 10 hours)
    70.   When the command that caused the error occurred, the device was active or idle.
    71.  
    72.   After command completion occurred, registers were:
    73.   ER ST SC SN CL CH DH
    74.   -- -- -- -- -- -- --
    75.   04 51 01 00 00 00 00  Error: ABRT
    76.  
    77.   Commands leading to the command that caused the error were:
    78.   CR FR SC SN CL CH DH DC   Powered_Up_Time  Command/Feature_Name
    79.   -- -- -- -- -- -- -- --  ----------------  --------------------
    80.   b0 d5 01 e1 4f c2 00 08      00:01:59.637  SMART READ LOG
    81.   b0 d6 01 e0 4f c2 00 08      00:01:59.637  SMART WRITE LOG
    82.   c8 00 08 28 10 00 e0 08      00:01:51.315  READ DMA
    83.   c8 00 08 48 00 00 e0 08      00:01:51.315  READ DMA
    84.   c8 00 08 28 02 00 e0 08      00:01:51.314  READ DMA
    Dodatkowo inny z dysków ma błąd jak poniżej, który może świadczyć o tym, że back plane jest uszkodzony:

    Kod (Text):
    1. 199 UDMA_CRC_Error_Count    0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       1
     
  6. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 042
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    17:47
    Oceny:
    +36 / 1 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Poszukałem trochę info nt. błędu 0x8007045D co masz. Okazuje się że ten błąd jest dość pospolity na Vista/win7/win2008. Występuje on w sytuacji gdy system nie może odczytać danych źródłowych.A u Ciebie to występuje przy odczycie z synka. Wygląda to trochę jak błąd systemu pliku. System pokazuje że plik jest ale faktycznie go nie ma, ale pliki sa tyle że system o tym nie wie że takowe posiada. A co jakimi błędami wali przeglądarka plików gdy zechcesz skopiować te trefne dane z którymi ma problem win7?
    Hmm. Jeśli masz czas i chęci to zgraj wszystkie dane gdzieś na bok, usuń wolumen i postaw go na nowo wraz ze sprawdzeniem dysków. Proces utworzenia raid5 z 5 dysków po 2 TB potrwa kilka godzin. Jak kiedyś tworzyłeś wolumen to pozwoliłeś mu sprawdzić dyski czy wybrałeś tworzenie szybkie tzn bez sprawdzenia. W takiej sytuacji tworzenie wolumeny przejdzie w kilka minut, ale może daje to jakieś ujemne skutki w przyszłości...
     
  7. kris
    Offline

    kris Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    26 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    202
    Miejscowość:
    Zachodniopomorskie
    Local Time:
    17:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tez czytalem co ten blad oznacza, ale to nie byl problem win7 z dostepem do danych, ale problem z daymi na NAS'a, a win7 akurat go tak sygnalizowal.
    Danych z poziomu win/NAS nie widzialem - tylko puste foldery, ktorym nie mozna bylo zmienic nazwy/usunac/nic wgrac do srodka - nie mozna bylo tego zrobic, ani z poziomu NAS'a (SSH/www), ani z poziomu win7 - eksplorator windows.
    Rozjechana byla tablica na NAS'ie i czesc deskryptorow poprostu sie ulotnila... wydaje mi sie, ze to jednorazowa przypadlosc, a przynajmniej chcialbym w to wierzyc :) nieskak jednak pozostal :/

    Przy tworzeniu partycji dalem opcje ze sprawdzaniem dyskow i masz racje, ze sporo czasu sie to tworzy, ale warto taka opcje wybrac tworzac partycje z nowych dyskow.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.