1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Ustawienie DNS dla domeny w home.pl

Dyskusja w 'DNS Server' rozpoczęta przez użytkownika GramWGre, 14 Sierpień 2013.

Ładowanie...
  1. GramWGre
    Offline

    GramWGre Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    8
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    10:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Synology:
    DS413j
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-212 100 Mbps
    Witam,
    zakupiłem domenę w home.pl i chcę, aby obsługiwał ją w całości (WWW, poczta itd.) mój serwer Synology DS413j. Skonfigurowałem DNS według tego poradnika: serwer-dns-synology-t4330.html, jednak problem pojawia się przy zmianie DNS-ów w panelu home.pl - pojawia się komunikat, że wymagane są dwa serwery DNS. Moje pytanie brzmi: jak ustawić drugi serwer DNS? Czy powinien on działać na tym samym urządzeniu? Jeśli tak, to jak to zrobić? Dziękuję za wszelką pomoc.
     
  2. redi
    Offline

    redi Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    613
    Local Time:
    10:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS109, DS213+, DS415+
    DNS możesz spokojnie zostawić w home.pl, albo głównym ustaw u siebie a rezerwowy z home.pl
     
  3. GramWGre
    Offline

    GramWGre Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    8
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    10:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Synology:
    DS413j
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-212 100 Mbps
    Dziękuję za pomoc, zostawiłem DNS w home.pl i przekierowałem ruch na IP, teraz strona działa.
     
  4. Gordon10
    Offline

    Gordon10 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    10:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212+
    Witam,
    Mam podobny problem i chcę dalej pociągnąć ten temat.
    Mam domenę na linuxpl.com i tam nie można przekierować ruchu na zewnętrzne IP tylko muszą to być dns-y.
    Zainstalowałem DNS-Serwer na Synku i tworzę strefę główną (wg poradnika HOWTO w tym dziale), następnie wpisuję mojego dns-a w panelu administracyjnym (na linuxpl.com) w delegacji dns i niestety po odczekaniu 24h przekierowania nie ma (strona się nie wyświetla).
    Czy ma ktoś jakiś pomysł co można zrobić / jak to ustawić / na co zwrócić uwagę?
    Będę wdzięczny za podpowiedzi.
     
  5. Jarex
    Offline

    Jarex Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    27 Czerwiec 2012
    Wiadomości:
    95
    Local Time:
    12:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    RS212
    Otworzyłeś port 53?
     
  6. Gordon10
    Offline

    Gordon10 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    10:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212+
    No o tym nie pomyślałem. Właśnie go otworzyłem i czekam na efekt:)
    Dzięki Jarex
     
  7. Gordon10
    Offline

    Gordon10 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    10:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212+
    Port 53 otwarty (TCP i UDP) ale niestety przekierowanie dalej nie działa, musiałem coś jeszcze pokręcić...
    No nic spróbuje ustawić wszystko ok początku.
     
  8. redi
    Offline

    redi Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    613
    Local Time:
    10:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS109, DS213+, DS415+
    Zostaw DNS w home.pl a pozmieniaj tylko rekordy - będzie prościej i będzie działo. Ogólnie to czy masz DNS czy nie w home,pl to i tak płacisz za domenę 2x cena z NASK. Kiedyś miałem domenę w home.pl, ale przeszedłem do konkurencji ze względu na cenę.
     
  9. Pinki
    Online

    Pinki System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    13 Październik 2009
    Wiadomości:
    182
    Local Time:
    12:28
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Dokładnie np. w ovh.pl 50% taniej.
     
  10. Gordon10
    Offline

    Gordon10 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    10:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212+
    Ja przeniosłem domenę na linuxpl.com bo sporo taniej niż na home.pl czy tez nazwa.pl
    Tylko chcę zrezygnować z serwera i zostawić u nich samą domenę... a w takim wypadku jest tylko możliwość zmiany delegacji dns-ów, no i trochę się z tym męczę bo nie chce działać:-(
     
  11. Pinki
    Online

    Pinki System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    13 Październik 2009
    Wiadomości:
    182
    Local Time:
    12:28
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Nie masz robić zmiany delegacji a tylko wpisy edytować. Domenę trzymaj tam gdzie trzymasz.
     
  12. redi
    Offline

    redi Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    613
    Local Time:
    10:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS109, DS213+, DS415+
    Nie chciałem reklamować, bo to w końcu francuska firma...
     
  13. hexdpl
    Offline

    hexdpl Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    54
    Local Time:
    10:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS414
    POMOCY ! bardzo pilna sprawa. Walczę z tematem od jakiegoś czasu i ni .. nie chce działać.
    Zrobiłem wszystko wg tutka 584 ze strony Synology

    Pomóżcie mi proszę tak przekierować ruch, by jeśli wpiszę w przeglądarce http://www.strona1.pl, otwierała się strona z katalogu web\strona1\index.html i analogicznie strona2, 3 etc. Owe przekierowanie ma działać tylko w sieci lokalnej.

    Ps. nie chodzi mi o działanie np ipsynka:portA --> otwiera sie strona1 / ipsynka:portB - otwiera sie strona2, bo takie zapisy działają.
    Szukam jak zrobić by po wskazaniu adresu np mojastrona.pl otwierała się strona z katalogu web\mojastrona1 - który to zasób jest na synku.

    Ps2. wprowadzenie adresu w przeglądarce jakby działa, ale nic się nie otwiera, natomiast porty są otwarte i na synku i ew. routerze. Sam nie wiem, może wpisać jakieś inne dnsy na routerze?

    Dzięki bardzo za wszelkie wskazówki.
     
  14. marcom
    Offline

    marcom Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Kwiecień 2015
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    10:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS115J
    Witam.
    Podłączę się do tematu.
    Mam problem opisywany już wcześniej, ale po kolei.
    Wcześniej domena zaparkowana i obsługiwana przez home.pl (tam DNS, ustawione przekierowanie 301 na zewnętrzną domenę), strona na synku (oczywiście stałe ip, porty odblokowane)
    Efekt taki, że po wpisaniu adresu strona się ładuje, ale jako adres wyskakuje IP zamiast nazwy domenowej.
    Pogrzebałem tu i tam i wyczytałem, że najlepiej ustawić DNS na synku i powinno być ok.
    Skonfigurowałem DNS w/g opisu DiskStation Manager - Baza wiedzy | Synology Inc.
    Ustawiłem na home.pl "Korzystaj z serwerów DNS innego operatora" i podałem 2 adresy DNS ustawionych na synku.
    Prawdopodobnie coś działa ;) bo strona się wyświetla po wpisaniu adresu, ale w przeglądarce nadal to co było, czyli IP zamiast nazwy.
    Odczekałem 30 godzin, więc raczej już nic się nie zmieni.
    W tym miejscu moja wiedza się kończy. Może ktoś łopatologicznie pomóc mi uzyskać właściwy efekt, czyli wpisuję adres i w oknie mam po załadowaniu strony adres a nie IP?
     

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. serwery dns home