1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

ustawienia telnet/ssh putty dla zielonych;)

Dyskusja w 'Instalowanie, Bootowanie i Konfiguracja' rozpoczęta przez użytkownika accept, 31 Październik 2009.

Ładowanie...
  1. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    04:47
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Skanowałeś z pracy nie z domu?
     
  2. qmiloo
    Offline

    qmiloo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    16 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    02:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS110j
    z pracy nie mogłem nic przeskanować a z domu pokazuje mi że porty są otwarte
     
  3. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    04:47
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Z domu nic ci nie da, podaj adres IP lub domenę, przeskanuję i powiem ci czy masz otwarte czy nie.
     
  4. qmiloo
    Offline

    qmiloo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    16 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    02:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS110j
  5. damianas
    Offline

    damianas System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    17 Marzec 2011
    Wiadomości:
    149
    Miejscowość:
    Złotów
    Local Time:
    02:47
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+, DS110j, DS214+, DS115j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
  6. qmiloo
    Offline

    qmiloo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    16 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    02:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS110j
    brawo dla mnie :)
    dzieki sprawdzilem i ten mam zamkniety :-(
    co dalej?
     
  7. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    04:47
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Wypadałoby otworzyć :), zaloguj się do routera, znajdź sekcję port forwarding, NAT, Gaming and Aplication (zależy od routera) i tam przekieruj port 22 na IP Synology, te z sieci lokalnej, jak zrozumiałem w twoim przypadku jest to 192.168.1.100
     
  8. qmiloo
    Offline

    qmiloo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    16 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    02:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS110j
    Bardzo bym chciał :) tylko niestety jak próbuje zalogować sie na router to dostaje komunikat z przeglądarki NIE MOŻNA ZAŁADOWAĆ ADRESU. BŁĄD 324 :-(
     
  9. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czy router jest Twój czy dostawcy internetu?
     
  10. qmiloo
    Offline

    qmiloo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    16 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    02:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS110j
    mój i nigdy nie miałem problemu żeby wejść w jego ustawienia :-(

    udało sie zalogować :). wystarczylo go wyłączyć i ponownie odpalić
     
  11. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zdarza się. Teraz już z górki...
     
  12. qmiloo
    Offline

    qmiloo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    16 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    02:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS110j
    Dzięki Waszej pomocy z górki :)
    Udało mi sie otworzyć port. Jutro przetestuje czy da rade się zalogować z pracy

    WLK DZIĘKI ZA POMOC
     
  13. tralek
    Offline

    tralek Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    29 Marzec 2013
    Wiadomości:
    367
    Local Time:
    02:47
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS112+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Chciałem sobie aktywować SSH na Syncu albo sobie od czasu do czasu coś podziobać w pracy, ale jak każdy z Was pewnie zauważył w swoich logach tak i u mnie regularnie dobijają się do mnie różne IP z próbami logowania na SSH (założyłem już blokadę na ilość nie udanych logowań dla bezpieczeństwa). I wszystko byłoby fajnie, gdyby nie to: http://wrgms.com/post/37501692643/synologys-secret-telnet-password

    Gość opisuje w podanym wyżej linku, iż Synology w ramach pomocy może sobie wygenerować jednodniowy kod do logowania się na stacje Synology po przez telenet i zalogować się do nas by nam pomóc. Tyle, że kod jest otwarty i każdy może sobie zobaczyć jak wygenerować takie hasło na dane urządzenie i z tego skorzystać. Czy wiecie coś więcej na ten temat? Nie sądze, iż te złośliwe IP dobijając się regularnie nie widzą o takich trickach, więc boję się trochę odpalać telnet lub SSH na swoim Syncu.

    PS: Wiem o istnieniu firewall i że można wbić tylko jedno IP, które będzie się mogło łączyć z moim Syncie przez telnet/SSH, ale wolałbym jakieś bardziej uniwersalne rozwiązanie, gdyż nie znam IP wszystkich komputerów z których w przyszłości będę chciał potencjalnie skorzystać z konsoli.
     
  14. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Po pierwsze: nigdy nie używaj telnetu. Po drugie: Zmień domyślny port dla SSH (support też pomoże Ci przez niego ale będziesz musiał podać im tymczasowe hasło).
    Pocieszę Cię, nie udało mi się zalogować za pomocą wygenerowanego hasła przez SSH. 4 lata mam włączone SSH ze zmienionym portem i nikt mi niczego nie zhakował do tej pory.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.