1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Ustawienia smtp i pop3

Dyskusja w 'Mail Server / Mail Station' rozpoczęta przez użytkownika marchpol, 27 Październik 2013.

Ładowanie...
  1. marchpol
    Offline

    marchpol Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    3 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    86
    Local Time:
    22:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1513+
    Próbuję od dłuższego czasu właściwie skonfigurować serwer pocztowy, ale bez rezultatu. Czasem udaje mi się sprawić, że możliwe jest tylko wysyłanie maili, czasem tylko odbieranie, ale obie opcje razem nie chcą działać. Teraz nie działa ani jedno, ani drugie...
    Jakie dane mam wpisać w Roundcube Webmail odnośnie ustawienia serwera SMTP, POP3 i tożsamości? Włączyć bezpieczne połączenia (porty 587 i 995) czy nie (25 i 110)? Jakie powinny być ustawienia DDNS (parametry A i MX)? Chciałbym, dla przykładu, skonfigurować konto admin@domena (domenę mam zarejestrowaną, porty przekierowane).
    Bardzo proszę o pomoc w ustawieniach, bo sam sobie nie poradzę. Na forum jest sporo informacji na ten temat, ale kompleksowej porady nie znalazłem. :-(
     
  2. marchpol
    Offline

    marchpol Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    3 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    86
    Local Time:
    22:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1513+
    Może mi ktoś pomóc?

    Ustawienia w Roundcube Webmail są następujące:
    * serwer SMTP: smtp.nazwadomeny,
    * port SMTP: 25 (czasem ustawiam bezpieczne połączenie i wtedy port 587),
    * tożsamość: admin@nazwadomeny,
    * jak chcę włączyć POP3, to przy ustawianiu maila admin@nazwadomeny wyświetla się komunikat, że taki adres już istnieje; jak ustawiłem zewnętrzny serwer pocztowy nazwa@gmail.com, to maile z tego konta przychodzą na Roundcube Webmail, ale nie o to mi przecież chodzi...

    Mam dynamiczne IP, dlatego wykupiłem domenę i zarejestrowałem na no-ip.pl. Ustawienia są takie:
    * mail.nazwadomeny | A | XX.XX.XX.X (publiczny IP) | TTL 3600
    * mail.nazwadomeny | CNAME | nazwadomeny | 3600
    * nazwadomeny | A | XX.XX.XX.X (publiczny IP) |900
    * nazwadomeny | MX | mail.nazwadomeny | 3600
    * www.nazwadomeny | A | XX.XX.XX.X (publiczny IP) | 900

    Nie działa ani wysyłanie poczty z konta admin@nazwadomeny, ani odbiór...

    O co chodzi z tym tożsamościami? Mogę niezależnie ustawić np. konto postmaster@nazwadomeny?

    Jeszcze raz proszę o pomoc.
     
  3. Fixer
    Offline

    Fixer Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    2 Luty 2013
    Wiadomości:
    344
    Miejscowość:
    TG
    Local Time:
    22:43
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    mam to samo ktoś pomoże?
     
  4. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Administrator

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    718
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    22:43
    Oceny:
    +43 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac

    wiec. jeżeli już masz: serwer SMTP: smtp.nazwadomeny, to tez musisz miecr ekord MX taki sam czyli
    * smtp.nazwadomeny | MX | mail.nazwadomeny | 3600.

    Dalej albo
    * mail.nazwadomeny | A | XX.XX.XX.X (publiczny IP) | TTL 3600
    albo (preferuje to wyżej)
    * mail.nazwadomeny | CNAME | nazwadomeny | 3600

    a tym przypadku. tak nie wolno robić,

    masz kolego lekki burdelik na DNS, używasz subdomeny smtp która nigdzie nie jest zdefiniowana, masz jednego synka, nie baw się w subodomen dla proto tylko pozostaw jedna mail.twojadomena.pl i tyle
     
  5. marchpol
    Offline

    marchpol Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    3 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    86
    Local Time:
    22:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1513+
    Dziękuję za pomoc i przyznaję, że mam lekki burdelik na DNS, ale to dlatego, że dopiero zaczynam to wszystko ogarniać... Opisany przeze mnie stan to wynik różnego rodzaju prób i błędów (nie wiedziałem, że zmiany parametrów, np. MX, dochodzą do skutku dopiero po jakimś czasie, nawet po dwóch dniach i kombinowałem na różne sposoby...).
    Parę dni temu doszedłem do tego, że ustawienie serwera SMTP jako smtp.nazwadomeny jest błędne (pojawiał się komunikat "Błąd SMTP (-1)..."). Zmieniłem na nazwadomeny i od tej pory, przy próbie wysłania maila z adresu admin@nazwadomeny, pojawia się komunikat o wysłaniu wiadomości. Wiadomość niestety nie dochodzi, ale to pewnie przez błędne ustawienie parametrów.

    Rozumiem, że powinno być tak:
    * nazwadomeny | MX | mail.nazwadomeny | 3600
    * mail.nazwadomeny | A | XX.XX.XX.X (publiczny IP) | TTL 3600
    i to wszystko, a parametr CNAME powinienem usunąć, tak???

    Aaaa, i jeszcze pewnie powinno być:
    * nazwadomeny | A | XX.XX.XX.X (publiczny IP) |900
    * www.nazwadomeny | A | XX.XX.XX.X (publiczny IP) | 900
    żebym mogł z zewnątrz połączyć się z serwerem podając nazwę domeny (mam dynamiczne IP). Zgadza się?
     
  6. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Administrator

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    718
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    22:43
    Oceny:
    +43 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    zrob tak:

    a niby ok jest.

    wiesz zamiast mail i www mozesz dac rekord * (gwiazdka) dla domeny, tzw wildcard
    tylko nie widze w MX gdzie masz piorytet, być może twoj system sam ci dodaje
     
  7. marchpol
    Offline

    marchpol Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    3 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    86
    Local Time:
    22:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1513+
    Priorytet?
    Czyli powinno być tak:
    * nazwadomeny | MX | 10 mail.nazwadomeny | 3600
    * mail.nazwadomeny | A | XX.XX.XX.X (publiczny IP) | 3600
    * nazwadomeny | A | XX.XX.XX.X (publiczny IP) |900
    * www.nazwadomeny | A | XX.XX.XX.X (publiczny IP) | 900
    ???
     
  8. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Administrator

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    718
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    22:43
    Oceny:
    +43 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    dokladnie
     
  9. marchpol
    Offline

    marchpol Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    3 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    86
    Local Time:
    22:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1513+
    Ustawiłem tak jak radziłeś, ale nadal nie działa (maile nie wychodzą i nie przychodzą). ;(
     
  10. redi
    Offline

    redi Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    613
    Local Time:
    22:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS109, DS213+, DS415+
    Przekieruj porty na routerze. Przekieruj port przede wszystkim 25 dla SMTP. Sprawdź czy ISP Ci go nie blokuje. Możesz najpierw też przekierować port 110 dla POP3. Później radze nie korzystać ze 110 portu a ustawić SSL/TLS. Poza tym ustaw w Mail Serwer port dla POP3.
     
  11. pablo_lu
    Offline

    pablo_lu Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2016
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    00:43
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Witam!

    mam małe zapytanie odnośnie konfiguracji dns servera a raczej mail servera.

    Mail server wysyła pocztę ( w logach jest wysłano), ale poczta nie dociera

    gdzie może znajdować się problem ??
     

Poleć tę stronę