1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

UPS do synology ds412+

Dyskusja w 'Kompatybilność Oprogramowania i Sprzętu' rozpoczęta przez użytkownika PLinku, 26 Luty 2014.

Ładowanie...
  1. przemek.wawa
    Offline

    przemek.wawa Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Listopad 2013
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    Dołączę się do posta, potrzebuję kupić UPS do DS412+
    Może byś droższy, do powiedzmy 1k zł (nowy, muszę mieć fakturę), będę podłączał do niego też router i modem na pewno, może coś jeszcze.
    Czy ktoś ma może APC z serii SMART działające z tym NASem? Gdzieś na forum angielskim trafiłem na info że podobno nawet te ze strony synology opisane jako niedziałające (smart ups 750va) działają z DSM 4.x.
    Czy to prawda? Ewentualnie coś możecie polecić działające APC najlepiej z serii smart?
     
  2. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 042
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    17:47
    Oceny:
    +36 / 1 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Mam w pracy APC SMT750I i działa bez problemów z DSM 3.2 jak i 4.x
     
  3. river86
    Offline

    river86 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mój też sprawuje się super. Router+DS podtrzymuje 4,5 godziny.
     
  4. przemek.wawa
    Offline

    przemek.wawa Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Listopad 2013
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    Tylko dopytam - wyłącza się prawidłowo i po powrocie zasilania włącza się wszystko ponownie przy 750VA?
     
  5. river86
    Offline

    river86 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tak, dwa razy testowałem i działa poprawnie.
     
  6. przemek.wawa
    Offline

    przemek.wawa Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Listopad 2013
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    Dzięki za info, mam nadzieję że z ds412+ mi zadziała:)

    Edit: Działa bez problemu:)
     
  7. Placeks
    Offline

    Placeks Klubowicz Noobie

    Dołączył:
    28 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    24
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Szanowni Forumowicze.

    Wiem że temat wałkowany ale nie mogę poradzić sobie z konfiguracją UPS.

    Synek DS214 Play
    Cyberpower 850 - rozpoznany

    Zaznaczona opcja "Włącz obsługe UPS UPS..." - 25min
    Zaznaczona opcja "Wyłacz UPS kiedy system przejdzie...."

    (mam też ustawioną hibernację dysków na 30min - le nie wiem czy ma to znaczenie)

    Niestety po awarii prądu i uśpieniu NAS-a (po 25min) oraz po ponownym podpięciu pradu NAS nie wstaje - jest wyłączony.
    Co może być przyczyną ?
     
  8. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Re: Odp: UPS do synology ds412+

    Odznacz tą opcję to będzie wstawał. Nie wiem od czego to zależy. Też kiedyś u mnie tak to działało a później ni stad ni zowąd wstawał mi też przy takich ustawieniach jak ty masz teraz.
     
  9. Placeks
    Offline

    Placeks Klubowicz Noobie

    Dołączył:
    28 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    24
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Dobra zmienione - zobaczymy przy kolejnej awarii.

    Aha i jescze jedna opcja:

    "Uruchom automatycznie po awarii zasilania" - zaznaczyc czy nie?
     
  10. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
  11. Placeks
    Offline

    Placeks Klubowicz Noobie

    Dołączył:
    28 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    24
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Kocioł Czytam Twoje posty z uwagą i nieco mi się rozjaśniło.
    Próbuje osiągnąć taki scenariusz:

    Pada zasilanie w chałupie – UPS się odpala i zasila podpięte urządzenia w tym NAS przez 20min (dłużej mi nie trzeba)
    Po 20min wyłącza się NAS (po bożemu)
    UPS chodzi do upadłego (zasila router a tego mi trzeba by max długo podtrzymać sieć)
    UPS Pada
    Wznowienie zasilania
    Wstaje UPS oraz NAS automatycznie.


    I teraz sugestia:

    „Uruchom automatycznie po awarii zasilania” – zostawiam Odznaczone bo UPS jest wyłaczany „po bożemu” i nie ma „zaskoczenia”
    „Włacz obsługę UPS" – zaznaczam i wybieram 20min
    „Wyłacz UPS kiedy system wejdzie w stan bezpieczeństwa” – wnioskuję że zaznaczenie tej opcji wiązało by się z tym ze UPS wyłączał by się zaraz po wyłączneiu NAS czyli po 20 min od odcięcia prądu w domu – a tego nie chcę, zatem zostawiam Odznaczone

    Czy ten tok rozumowania ma sens?
     
  12. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Taki scenariusz osiągniesz jak zaznaczysz w opcjach zasilania „Uruchom automatycznie po awarii zasilania”.
    Pamiętaj jednak o tym co pisałem na temat kilkukrotnego włączania i wyłączania prądu przez energetyków w krótkim czasie.

    Ta opcja oznacza że NAS włączy się jak wróci zasilanie.
    UPS jak się rozładuje a zasilanie wróci to włączy się tak czy tak. Chyba że zaznaczysz:
    „Wyłacz UPS kiedy system wejdzie w stan bezpieczeństwa” wtedy nawet jak wróci prąd to może się nie uruchomić, choć powinien.

    Ostatnie zdanie jest zgodne z prawdą.
    Proponuję żebyś sobie to wszystko wypróbował. Co za problem za symulować wyłączenie zasilania? Wystarczy wyjąć wtyczkę UPSa z gniazdka.
     
  13. Placeks
    Offline

    Placeks Klubowicz Noobie

    Dołączył:
    28 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    24
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Kocioł poczytałem Twoje wypowiedzi a szczególnie mi blisko do Twojej sytuacji bo mieszkam na wiosce i takie "migawki" nie są mi obce. Czasami w 3-4 razy pykają światłem.

    Mój UPS daje radę ok 2h więc jeżeli ustawiłem wygaszenie NAS po 20 min to spokojnie migawki przetrwam.
    Zastanawia mnie jednak ciągle jedna rzecz - czy jeżeli prądu nie będzie ok 1h, co oznacza że przez 40min NAS był wyłączony to po właczneiu prądu (po 1h) NAS powinien sam wstać?

    zakładam że mam taką konfig:

    „Uruchom automatycznie po awarii zasilania” – zaanaczone
    „Włacz obsługę UPS" – zaznaczone 20min
    „Wyłacz UPS kiedy system wejdzie w stan bezpieczeństwa” – odznaczone
     
  14. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Zgadza się. Mówię ci, zrób sobie testy, tylko na krótszych czasach bo szkoda długo czekać.
     
  15. Placeks
    Offline

    Placeks Klubowicz Noobie

    Dołączył:
    28 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    24
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Dobra postaram sie jutro - moze wygospodaruje troche czasu niedzielna porą.
     
  16. Placeks
    Offline

    Placeks Klubowicz Noobie

    Dołączył:
    28 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    24
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Testy zrobione - wszystko odpala się samoistnie - dziękuję.

    Mam nowy temat.

    UPS w chwilach grozy zasila mi NAS oraz router (przy czym NAS większośc czasu jest na hibernacji więc sam router).
    Przy pierwszych awariach prądu trzymał mi ok 3h, teraz obserwuję spadek tego czasu do ok 1,5-2h .
    Czy może byc to kwestia jakiejś opcji czy raczej tego że bateria tak szybko traci swoje właściwości?
     
  17. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    409
    Miejscowość:
    Olsztyn
    Local Time:
    17:47
    Oceny:
    +92 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Mam pytanie do użytkowników UPS CYBERPOWER DX850E-FR 850VA/490W.
    Czy ktoś z Was może mierzył ile Wat pobiera podczas normalnej pracy w stanie czuwania bez podłączonych urządzeń.
     
  18. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Ja mam DX600E-FR i on pobiera około 5W. To chyba nie wiele biorąc pod uwagę popularne APC z serii smart, tylko taka starsza generacja (sporo ich do kupienia na allegro) potrafią wciągnąć na swoje potrzeby nawet 30W.


    Sent from my H81M-HD3 using Tapatalk
     
  19. jazzy
    Offline

    jazzy Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    3 Listopad 2013
    Wiadomości:
    89
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS413j
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Przeczytałem powyższy wątek i dzięki niemu jestem już zdecydowany na UPS CyberPower DX850E-FR. Proszę tylko o potwierdzenie czy jest wykrywalny oraz czy bez problemów będzie współpracował z DS413j dsm 4.3?
     
  20. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.