1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

UPS do Synology DS215j

Dyskusja w 'Kompatybilność Oprogramowania i Sprzętu' rozpoczęta przez użytkownika Barti, 7 Grudzień 2014.

Ładowanie...
  1. Barti
    Offline

    Barti Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Listopad 2014
    Wiadomości:
    53
    Local Time:
    15:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    Synology DS215j
    Dzięki, ale nie mam zaufania do Allegro i innych tego typu serwisów. :s

    No nic, wygląda na to, że na razie muszę sobie dać z tym spokój i do tematu powrócę chyba dopiero po Świętach albo i Nowym Roku... :roll:

    Chyba, że jednak kupić ten słabszy i trochę tańszy? Duża różnica jest pomiędzy nimi? Bo ta "650" jest w "Komputroniku" dostępna. Mają chyba jeszcze 7 sztuk na stanie.
    A jak lepiej tę "850-tkę" to już pewnie dopiero po Świętach i pozostaje modlić się, aby przez ten czas u mnie w domu nie nastąpił zanik zasilania... :roll:
     
  2. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 042
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    17:40
    Oceny:
    +36 / 1 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Kup sobie ten 650 w zupełności wystarczy. UPS ma pozwolić na bezpieczne zapisanie i wyłączenie sprzętu a nie stała pracę o czym wiele osób zapomina.
     
  3. Barti
    Offline

    Barti Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Listopad 2014
    Wiadomości:
    53
    Local Time:
    15:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    Synology DS215j
    Cóż, po przemyśleniu sprawy, jakieś kilkanaście minut temu zamówiłem jednak tę "850-tkę" w "Komputroniku.
    Różnica w cenie wynosi 60 zł, a jednak jest trochę mocniejsza. :roll:
    A nuż "widelec" ;), może ta "850-tka" jeszcze przed Świętami dojdzie? Tak było w przypadku switch'a gigabitowego, który też niedawno kupiłem w "Komputroniku". Na ich stronie podawali, że wysyłka w 5 dni, a ten switch już następnego dnia był dla mnie gotowy do odbioru. Jako miejsce odbioru w takim przypadku wybieram zawsze salon "Komputronika" w Opolu.


    Edycja - godz. 14:00:
    --------------------------
    Sorki, pomyliłem się. Różnica w cenie pomiędzy "650-tką", a "850-tką" w Komputroniku wynosi 50 zł, a nie 60 zł, jak wcześniej podawałem. :oops:
     
  4. Barti
    Offline

    Barti Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Listopad 2014
    Wiadomości:
    53
    Local Time:
    15:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    Synology DS215j
    Dzisiaj dostałem już z "Komputronika" informację, że ten UPS "850-tka" jest już gotowy do odbioru. :)
    Tak więc, za chwilę po niego pojadę.

    Mam jeszcze pytania:
    Jak postępować z takim UPS-em? Chodzi mi o to, czy musi on być stale, nieprzerwanie podłączony do gniazdka sieci elektrycznej i cały czas musi być włączony?
    Ja zawsze na noc oraz pod moją nieobecność wyłączam swój komputer całkowicie z prądu. W tym także router i switch. Router czasami zostawiam włączony dla mojego brata, gdy idę do pracy na nockę. Wówczas brat później go na noc też wyłącza, jak idzie spać.

    Dlatego też chciałbym wiedzieć, czy tego UPS-a też mogę wraz z całym podłączonym do niego sprzętem wyłączać na noc albo też na czas, gdy nikogo nie ma w domu, czy też UPS ten musi być podłączony do prądu non-stop?

    Bardzo proszę o możliwie najszybszą odpowiedź!


    PS. Przepraszam za post pod postem, ale zależy mi bardzo na szybkiej odpowiedzi i chciałem, żeby ten mój niniejszy post stał się widoczny. ;) :oops:
     
  5. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    891
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:40
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Fachowcem nie jestem ale skoro UPS jest formą zabezpieczenia przed różnymi zdarzeniami związanymi z prądem to po co go wyłączać? Ja przynajmniej tego nie robię.
     
  6. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 042
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    17:40
    Oceny:
    +36 / 1 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Jeśli nie korzystasz z synka (synek nie włączony tygodniami) to nie ma potrzeby by działał i pobierał energię. Możesz go śmiało wyłączyć.
    Pamiętaj że aku ma pełną sprawność na początku (jak nowy), już po roku czasu stracić swoją efektywność, aż w końcu po kilku latach (3-6 zależy od temperatury i ilości cykli ładowania) UPS zasygnalizuje że trzeba go wymienić.
     
  7. Barti
    Offline

    Barti Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Listopad 2014
    Wiadomości:
    53
    Local Time:
    15:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    Synology DS215j
    No i mam już tego UPS-a. :)
    Tak, jak wyżej pisałem, kupiłem ten CyberPower "850-tkę".

    Jako że nie miałem wczoraj zbytnio dużo czasu to jedynie wczoraj wieczorem zdążyłem tego UPS rozpakować, podłączyć, a także na moim kompie stacjonarnym zainstalować ten programik do monitorowania UPS-a oraz podłączyłem tego UPS-a do kompa kablem USB. Wydaje się, że wszystko jest OK. Programik ten pokazuje różne dane nt. działania tego UPS-a, m.in. szacowany czas działania "awaryjnego" na baterii. W moim przypadku czas ten wynosi ok. 12 minut, przy podłączonym do UPS-a kompie stacjonarnym, monitorze LCD 24", głośnikach, switch'u, routerze oraz NAS-ie za pomocą dwóch osobnych przedłużaczy. :)

    Jednak mój "Synek" "nie widzi" mojego UPS-a. Domyślam się, że aby go "widział" to UPS ten musi być połączony kablem USB właśnie z "Synkiem". Tyle tylko, że wówczas nie będzie połączony z kompem i ten programik monitorujący tego UPS-a na kompie nie będzie go wtedy "widział". Jest na to jakaś rada?
     
  8. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 042
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    17:40
    Oceny:
    +36 / 1 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Niech synek pełni rolę hosta. A oprogramowanie na kompie jeśli na to pozwala niech komunikuje się z synkiem. Synek musi być włączony gdy chcesz korzystać z kompa. Nie ma innego rozwiązania.
     
  9. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    891
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:40
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @Barti,
    Trochę nie rozumiem Twojej idei w podłączeniu UPSa do kompa. Po co chcesz się komunikować między kompem i UPSem? Czy nie lepiej jest komunikować się między UPSem a Synkiem? Taka komunikacja spowoduje, że jak nie będzie prądu i Ciebie w domu to Synek sam się wyłączy. A kompa raczej samemu się wyłącza jak wychodzisz z domu (tym bardziej że jak piszesz wyłączasz nawet router). A na co Ci wyłączenie automatyczne kompa skoro jesteś w domu i możesz to sam zrobić? Zresztą jak zrobisz to co pisze Przemuss to Synek wyłączy Ci kompa. Wg mnie ważniejsza jest komunikacja UPSa z Synkiem niż z kompem
     
  10. Barti
    Offline

    Barti Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Listopad 2014
    Wiadomości:
    53
    Local Time:
    15:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    Synology DS215j
    Czyli rozumiem, że zamiast do kompa, tego UPS-a mam podłączyć kabelkiem USB do "Synka"?
    I wtedy co? Komp stacjonarny będzie też "widział" tego UPS-a? Chodzi mi o ten programik monitorujący UPS-a, który zainstalowałem na kompie. Program ten zainstalowałem z płytki będącej w zestawie z tym UPS-em. Programik ten pokazuje ciekawe rzeczy, np. szacowany czas pracy UPS-a na jego baterii, a także aktualne parametry sieci elektrycznej, napięcie w voltach, poziom obciążenia UPS-a przez podłączone do niego urządzenia (w watach) itp.
     
  11. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 042
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    17:40
    Oceny:
    +36 / 1 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Że tak spytam... na cho... grzyba ci ten programik? Użytkownik ma wiedzieć że jak nie ma zasilania to ma zapisać pliki i wyłączyć komputer a nie pracować aż zgaśnie.
     
  12. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    891
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:40
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @Barti,
    Odpuść sobie ten programik. NAS tez Ci pokaże ile czasu zostało do rozładowania baterii. Może też komunikować się z kompem tak jak pisał Przemuss jeśli masz do tego soft.
    Najpierw go podłącz do NASa, poczytaj instrukcje, potestuj a później zobaczysz co dla Ciebie najlepsze
     
  13. Barti
    Offline

    Barti Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Listopad 2014
    Wiadomości:
    53
    Local Time:
    15:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    Synology DS215j
    OK, to tak zrobię. :) Ale to wieczorkiem, jak wrócę z pracy. ;)
    Będę też musiał skombinować jakiś przedłużacz USB (mam tam gdzieś jakiś), bo ten kabel USB od UPS-a jest tak bardzo długi, że do mojego "Synka" mi nie sięgnie... :s
     
  14. Stanley99
    Offline

    Stanley99 Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Listopad 2013
    Wiadomości:
    466
    Local Time:
    15:40
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    @Barti
    Co prawda nie łączyłem Synka z UPS-em przez USB - bo nie mam UPS-a ;) Lecz o ile mi wiadomo główną ideą takiej komunikacji jest to, że w przypadku długotrwałego braku zasilania z elektrowni, tuż przed rozładowaniem baterii UPS wysyła do Synka polecenia wstrzymania/zamknięcia systemu. Co zapobiega gwałtownemu wyłączeniu NAS-a, a w konsekwencji potencjalnemu uszkodzeniu/utracie systemu i/lub danych - przed czym UPS ma przecież chronić (no ale z wyczerpaną baterią oraz bez zasilania z elektrowni nawet najlepszy/najwiekszy rady nie da ;)).
    Myślę, że warto byś taką sytuację zasymulował, aby się przekonać, sprawdzić, czy funkcja rzeczywiście zadziała zgodnie z oczekiwaniem.
    Pozdrawiam.
     
  15. Barti
    Offline

    Barti Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Listopad 2014
    Wiadomości:
    53
    Local Time:
    15:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    Synology DS215j
    Wreszcie poogarniałem te ustawienia związane z moim nowozakupionym UPS-em. :)

    UPS-a mam oczywiście podłączonego kablem USB do mojego "Synka".
    W panelu sterowania "Synka" w zakładce "Sprzęt i zasilanie" -> "UPS" mam ustawione tak, jak na poniższych screenach załączonych do niniejszego postu. Na jednym z nich widać też dane dotyczące stanu UPS-a odczytywane przez "Synka". Przy w pełni naładowanej baterii UPS-a, "Synek" pokazuje mi ponad 700 sekund pozostałego czasu pracy w przypadku przejścia na zasilanie bateryjne. Wliczony jest tutaj jeszcze w to włączony komputer stacjonarny wraz z monitorem LCD 24", głośniki od komputera, a także router i switch.

    Przeprowadziłem też kilka "testów" działania UPS-a na baterii poprzez zasymulowanie braku energii elektrycznej. Po prostu wyjąłem z gniazdka elektrycznego wtyczkę od UPS-a. ;)
    Po wyjęciu wtyczki UPS-a z gniazdka, UPS od razu zasygnalizował pracę w trybie awaryjnym, czyli na baterii.
    Zgodnie z ustawieniami w panelu sterowania "Synka" pokazanymi na poniższym screen'ie, "Synek" działał jeszcze na baterii UPS-a przez nieco ponad 10 minut, zanim przełączył się w specjalny tryb bezpieczeństwa. Po tym, gdy to nastąpiło, reszta sprzętu podłączona do UPS-a, czyli komputer stacjonarny wraz z monitorem i głośnikami oraz router i switch pracowała jeszcze przez kilka kolejnych minut. Po ok. 18 minutach od rozpoczęcia "symulacji" braku energii, czyli wyjęcia wtyczki UPS-a z gniazdka elektrycznego, UPS ostatecznie wyłączył się całkowicie, a w raz z nim wyłączył się w sposób nagły komputer wraz z osprzętem, router, switch, a także "Synek" będący już w trybie bezpieczeństwa. Po ponownym włożeniu wtyczki UPS-a do gniazdka elektrycznego, UPS uruchomił się ponownie. Następnie ręcznie włączyłem ponownie komputer oraz "Synka". "Synek" uruchomił się ponownie bez żadnych problemów. :)

    "Synka" również ustawiłem tak, żeby nie włączał się automatycznie po przywróceniu zasilania z sieci elektrycznej. Wolę "Synka" włączać potem ręcznie. A to dlatego, że u mnie bardzo często bywa tak, że w przypadku przerwy w dostawie prądu, po jego przywróceniu potrafi po kilku, czy też kilkunastu sekundach ponownie zaniknąć i to nieraz ponownie na dłuższy czas. A wówczas UPS byłby już raczej rozładowany. Dlatego też nie chciałbym sytuacji, że "Synek" zaczyna ponownie się uruchamiać po przywróceniu zasilania z sieci elektrycznej, jednak zaraz potem nagle się wyłącza, bo prąd z sieci ponownie zanikł. A to już mogłoby być niebezpieczne dla "Synka"... :roll:
     

    Załączone pliki:

    • Pronas_01.
      Pronas_01.jpg
      Rozmiar pliku:
      55,6 KB
      Wyświetleń:
      43
      MD5 Sum:
      961a2bcd672dc88145a90eeadfd36a2b
    • Pronas_02.
      Pronas_02.jpg
      Rozmiar pliku:
      59,2 KB
      Wyświetleń:
      43
      MD5 Sum:
      f0097f9e17bde71036d0ba07365e0107

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.