1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Udzielamy pomocy UPS do paru stacji synology

Dyskusja w 'Kompatybilność Oprogramowania i Sprzętu' rozpoczęta przez użytkownika Qbasaki, 4 Maj 2017.

Ładowanie...
Tagi:
  1. Qbasaki
    Offline

    Qbasaki Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Maj 2017
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    14:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-410
    Ethernet:
    40 GbE
    TS-410 40 GbE
    Witam Forumowiczów,
    mam do Was pytanie..
    a mianowicie chce zakupić duzego UPS-a do paru stacji synology - dokładnie trzech i zastanawiam się jak je podłączyć do tego ups-a bo z tego co widziałem to większość ma tylko jedno gniazdo usb do komunikacji bo tak naprawdę zależy mi jedynie na automatycznym wyłączeniu nasów w momencie awarii prądu. Czy ktoś z Was ma może jakieś pomysły jak to połączyć ? Posiadam 2 Synology 5 kieszeniowe, jedno rozrzeszenie 5 kieszeniowe i 1 10 kieszeniowy wszystkie podpiętę pod switcha. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. :)
     
  2. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    868
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    12:39
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Wszystkie stacje podłącz przewodami zasilającymi do tego samego UPSa natomiast kablem komunikacyjnym podłącz tylko jednego. Następnie wejdź w Panel Sterowania->Sprzęt i zasilanie i na zakładce UPS zaznacz pole Włącz sieciowy serwer UPS i pod przyciskiem Dozwolone serwery DiskStation wpisz lokalne IP dwóch NASów, które nie mają bezpośredniej komunikacji z UPS - ta komunikacja będzie się odbywać za pośrednictwem tego który jest podłączony. Nigdy tego nie używałem ale to wynika z helpa do DSM.
     
  3. Qbasaki
    Offline

    Qbasaki Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Maj 2017
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    14:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-410
    Ethernet:
    40 GbE
    TS-410 40 GbE
    o super dzieki za info, mam nadzieje że to zadziała :)
     
  4. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 007
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    14:39
    Oceny:
    +36 / 0 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A jak kupisz UPS-a z karta sieciowa (ups z listy wspieranych przez syno) to każdy będzie się komunikować po IP.

    Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
     
  5. ElectricMan
    Offline

    ElectricMan Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    9 Październik 2009
    Wiadomości:
    68
    Local Time:
    14:39
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+ DX213
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ja tylko dodam dla potomności ze na Windowsa jest soft WinNUT. Działa z Synology.


    Natapane z iSprzęta
     
  6. Qbasaki
    Offline

    Qbasaki Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Maj 2017
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    14:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-410
    Ethernet:
    40 GbE
    TS-410 40 GbE
    a czy dla 4 urządzeń możecie polecić jakiś taki ups?
    taki wolnostojący i najlepiej z komputronika :)
     
  7. Pinki
    Offline

    Pinki System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    13 Październik 2009
    Wiadomości:
    181
    Local Time:
    14:39
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Sprawdz ile Ci pobieraja W. Wstaw do jakiegos kalkulatora podaj ile ma trzymac i wyjdzie Ci ile VA musisz miec. Kup apc bo dziala dobrze i gada bez problemu z synology. Polecam jakis online.
     

Poleć tę stronę