1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

UPS do DS213j

Dyskusja w 'Kompatybilność Oprogramowania i Sprzętu' rozpoczęta przez użytkownika Zoltar, 26 Listopad 2013.

Ładowanie...
  1. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    891
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @kociol1978,
    UPS dotarł, podłączyłem ale mam pytanie żeby mieć pewność. W opcjach na zakładce UPS ustawiłem następująco:
    - Czas przed przejściem DiskStation do trybu bezpiecznego: Do słabej baterii
    - Wyłącz UPS kiedy system wejdzie w tryb bezpieczeństwa - to pozostawiłem puste (odznaczone).
    Rozumiem, że takie odznaczenie drugiej opcji spowoduje, że nie będzie tego problemu o którym pisałeś czyli UPS nie wyłączy się sam po zaniku prądu więc nie będzie problemów z jego ponownym uruchomieniem. A ta pierwsza opcja czy jest ok czy też powinienem coś innego ustawić?
     
  2. tomeks
    Offline

    tomeks Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    26 Sierpień 2010
    Wiadomości:
    60
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-212 802.11ac
    Sprawdź sobie najlepiej sam:
    Ustaw czas na 1 minutę, włącz opcję "Wyłącz UPS...", wyciągnij wtyczkę UPS z gniazda i... zobacz co się stanie.
    Teoretycznie po minucie zaczyna się wyłączać NAS, wyłącza się UPS.
    Włóż wtyczkę z powrotem. W mojej konfiguracji włącza się UPS i włącza NAS.
    Powodzenia.
     
  3. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    891
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Dzięki. Spróbuję. Tylko jest pewna różnica - Ty masz APC a ja CyberPower. Kociol1978 pisał właśnie o tym, że APC tym się różni od CyberPower, że jak się UPS sam wyłączy (przy ustawieniu tej opcji w NAS) to po przywróceniu prądu włączy się ponownie a w CyberPower tego nie ma. Stąd moje pytanie czy dobrze ustawiłem aby uniknąć tego problemu.
     
  4. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Gdybyś mógł to sprawdź proszę jak się zachowa UPS i NAS przy takim scenariuszu: ustawiasz wyłączanie automatyczne NASa, a UPS działa aż padnie. Jestem ciekawy czy wtedy po powrocie zasilania wstanie UPS i NAS też. Interesuje mnie ten model, ale nie mam pewności jak to zadziała.
     
  5. tomeks
    Offline

    tomeks Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    26 Sierpień 2010
    Wiadomości:
    60
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-212 802.11ac
    Weź też pod uwagę, że Kociol ma DX600, a Ty DX650, może coś poprawili, tym bardziej, że w specyfikacji Twojego jest napisane "Auto-Restart Yes "
     
  6. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    891
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Trochę to trwało ale pewnie dlatego, że UPS był maksymalnie naładowany. Po wyjęciu wtyczki utrzymywał NASa przez prawie godzinę. Wyłączył go jak bateria była słaba a następnie sam padł. Po ponownym podłączeniu wtyczki podniósł się zarówno UPS jak i NAS. Wkurzające tylko było to, że przy niskim stanie baterii UPSa (migająca jedna dioda stanu naładowania baterii) UPS cały czas buczał mimo, że wcześniej wyłączyłem tą opcję w Panelu.
     
  7. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Super, dzięki za sprawdzenie. W takim razie chyba niedługo też do mnie zawita ten model. A jak u niego z głośnością w czasie pracy i z ciepłem? Bardzo się grzeje?
     
  8. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    891
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Jeśli chodzi o głośność to wogóle go nie słyszę. Ciepły jest ale bez przesady, telefon bardziej mi się grzeje jak go dłużej używam:) A jak ustawiłem żeby UPS wyłączył się po wyłączeniu NASa to po powrocie zasilania oba się włączyły czyli musieli coś poprawić od modelu 600.Tylko muszę powalczyć z tym buczeniem bo wygląda na to jakby po rozładowaniu nie pamiętał tego że mu wyłączyłem sygnał dźwiękowy.
     
  9. kociol1978
    Online

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    No proszę, miły postęp. Pewnie za jakieś pół roku będę kupował drugi, to już wiem że pozostanę wierny marce. Nie zapamiętałem czegoś takiego z tym buczeniem. Może jutro będę miał chwilę to po testuję.

    Edit:
    Nie wytrzymałem, sprawdziłem.... i zgłupiałem. Bo mój też obudził się po powrocie zasilania, a ustawiłem żeby wyłączył się ups po tym jak NAS przejdzie w tryb bezpieczny. Wykonał zadanie, a jak włożyłem wtyczkę pięknie UPS się włączył. Nie wiem teraz jak to się stało zaraz po kupnie że działał tak jak pisałem wyżej. Oprogramowania w nim nie aktualizowałem, podłączałem w miedzy czasie do kompa żeby go potestować, ale chyba nic tam nie było do zmiany.
     
  10. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    891
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A jak masz z tym dźwiękiem? Bo nie ukrywam że wolałbym to całkowicie wyłączyć. Wprawdzie sprzęt nie stoi w sypialni ale wolałbym nie sprawdzać czy mnie obudzi.
     
  11. kociol1978
    Online

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    U mnie to on pika (podobnie do pikania NASa), jak jest na zasilaniu bateryjnym, wydaje mi się że jak jest słaba bateria to pika częściej. Nie wiem czy to się da wyłączyć. Mogę się podłączyć kompem i sprawdzić. U mnie stoi to w szafie, takiej typowej garderobianej z przesuwnymi drzwiami, łóżko mam 2m od szafy. Kiedyś wyłączyli prąd w nocy i w końcu mnie obudził, ale nie był bardzo głośny z za drzwi szafy :)
     
  12. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    891
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Jakby coś Ci się udało z tym pikaniem wykombinować to daj znać
     
  13. kociol1978
    Online

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Słuchaj, podłączyłem do kompa, wgrałem oprogramowanie ze strony producenta, wszedłem w konfigurację i zaznaczyłem w powiadomieniach "wyłącz alarmy na stałe". Na razie jest cisza, tzn odcinałem zasilanie i nic nie pikało. Ale jutro ci powiem czy to działa na stałe. Mianowicie jak wyłączę serwer i włączę jeszcze raz. Teraz nie bardzo mogę to zrobić. Chodzi mi o to żeby nie okazało się że serwer jak się zrestartuje to coś "zagada" po USB z UPSem w wyniku czego ten wróci np do ustawień domyślnych.
     
  14. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    891
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Też wyłączyłem te opcje i też nie pikało do momentu jak poziom baterii spadł poniżej 1 kreski. Wtedy pikał z dużą częstotliwością. Jak coś Ci się uda to czekam na sugestie:)
     
  15. kociol1978
    Online

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Nie wydał u mnie dźwięku aż do wyłączenia. nie wiem co ci poradzić bo tam nie ma żadnych opcji konfiguracyjnych z wyjątkiem tej której już próbowałeś. dobrze by było gdyby ktoś jeszcze kto ma 650kę to sprawdził. Być może pozostanie ci np zaklejenie wylotu dźwięku, jeśli to możliwe. Nie chce mi się mojego wyciągać z szafy żeby to sprawdzić. Można też odciąć lub odlutować głośnik, ale pewnie jest jakiś sticker gwarancyjny.

    Edit:
    Mam jeszcze jeden pomysł na test:
    Jak zachowa się tandem UPS NAS w następującej sytuacji: Wyłączają prąd, po upływie odpowiedniego czasu Nas i UPS się wyłączają (lub tylko Nas) następnie włączają prąd, ale tylko np na 10 sekund i znów przerwa w zasilaniu. Tak na dobra sprawę to nie raz się zdarza. Nie wiem czy nie byłoby bezpieczniej ustawiać jednak wyłączenia na np 5min. Bo jeśli ustawimy na "do słabej baterii" UPS będzie wyładowany i nastąpi to co mówiłem. Pewnie Nas się włączy a następnie zacznie znów przechodzić w tryb bezpieczny, co razem trwa dość długo. Pytanie czy UPS wytrzyma. A co jak sytuacja powtórzy się np 3-4 razy? Panowie z energetyki lubię takie zabawy.

    Edit2:
    No to się pobawiłem.
    Serwer i ups natychmiast po powrocie zasilania się uruchamiają, nawet jak zasilanie wróciło tylko na kilka sekund. Wtedy wszystko musi się uruchomić i zamknąć ponownie. Ile to trwa to bardzo indywidualne. Mam dwa serwerki, na jednym jest sporo usług i RAID, on się uruchamia 6 minut, drugi ma tylko system zainstalowany i to zaledwie od tygodnia więc uruchamia się jakieś 2 min.
    Kolejna sprawa:
    Jak już padnie zasilanie i załóżmy wróci w trakcie przechodzenia w tryb bezpieczny to serwer i tak się zamknie a później uruchomi ponownie. Dlatego każdy musi sam przemyśleć w zależności od pojemności UPSa i długości uruchamiania NASa jakie czasy sobie ustawić. Ja ustawiłem zamknięcie po 7min. UPS wystarcza mi na godzinę. W takim układzie energii starczy na 4 takie przełączenia.
    Ci co mieszkają na wsi to wiedzą że takie "miganie prądem" jest częste jak usuwają jakąś awarię. Najlepiej wtedy UPSa całkiem odłączyć, ale jak nas nie ma w domu...

    Co do piszczenia, jak podpiąłem UPSa do drugiego serwerka to piszczenie wróciło, ale znów wyłączyłem za pomocą PCta i teraz jest cisza.
     
  16. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    891
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Zauważyłem że to piszczenie pojawia się po wyłączeniu UPS (np. po rozładowaniu) ale jak później ponownie przestawię opcje w PC to znowu jest ok. Trochę wkurza ale da się żyć. Najważniejsze że sprawdził się w walce z Ksawerym;)
     
  17. kociol1978
    Online

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Ja trochę zmieniłem strategię: ustawiłem żeby serwer pracował do słabej baterii a potem się wyłączył i żeby się już sam nie włączał, tzn odhaczyłem opcję "uruchom automatycznie po awarii zasilania". Dzięki temu nie złapię się na te krótkie włączenia prądu. ponowne włączenie jak jestem poza domem mogę zrealizować przez WOL przez internet, a jak ktoś nie może tego skonfigurować bo jego router tego nie wspiera to można w serwerze ustawić w harmonogramie uruchamianie np 4x dziennie, wtedy w końcu sam się uruchomi jak już będzie zasilanie.
     
  18. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    891
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Dla mnie ważna jest ciągłość pracy więc ustawiłem działanie do słabej baterii a potem ma się znowu uruchomić przy powrocie zasilania. Musiałem też dokupić drugiego UPSa aby główny router też działał jak zabraknie prądu (jest w innym miejscu niż NAS), dzięki temu net będzie mi działał i będę miał dostęp do NASa z zewnątrz jak zabraknie prądu.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.