1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Udostępnianie pojedynczego pliku

Dyskusja w 'File Station' rozpoczęta przez użytkownika brzoza, 26 Luty 2013.

Ładowanie...
  1. Szlachcico
    Offline

    Szlachcico Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Marzec 2012
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    15:10
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+, DS411+II, DS211j
    @reszka21 możliwe, że osoby, które ściągają ten plik mają słabszy net. Jest jeszcze ewentualność, że masz podział łącza. Sprawdź na routerze, czy nie masz ustawionego dzielenia i maksymalnej ilości klientów na porcie do download. Wtedy jeżeli masz równomierny podział łącza i ilość 10 klientów to nic dziwnego, że wolniej zasysają od ciebie ludzie ;)

    Jeżeli chodzi o 2 pytanie to rozwiązaniem może być właśnie to co napisałem wcześniej ;)
     
  2. reszka21
    Offline

    reszka21 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    23 Listopad 2012
    Wiadomości:
    100
    Miejscowość:
    Łódź
    Local Time:
    15:10
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Otwarte porty to:
    SFTP, Synology Assistant, Sieciowa kopia zapasowa, Serwer plików Windows, Interfejs zarządzania, FS, AS, SS, DS.

    Nie mam żadnych podziałów łącz. Kolega, który ode mnie ściągał z linków też ma internet 100 Mbitów...
     
  3. taaatooo
    Offline

    taaatooo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    7 Marzec 2013
    Wiadomości:
    95
    Local Time:
    15:10
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    W tym miejscu podepnę się z moim problemem.
    Do tej pory mając jedną domenę oraz ustawienia:
    Usługi WWW => Włącz Web Station (zaznaczone) => Wirtualny Host (brak wpisów)
    wszystko działało mi zgodnie z tym co napisał mikhnal

    Po pojawieniu się drugiej domeny i zmiany w ustawieniach:
    Usługi WWW => Włącz Web Station (zaznaczone) => Wirtualny Host (dopisane domena1, domena2)
    pojawił się problem z udostępnianiem w w/w sposób plików z dotychczasowych katalogów.
    Metodą prób i błędów doszedłem do wniosku, że działa udostępnienie plików jeśli je wrzucę do katalogów, które zostały stworzone po dokonaniu wpisów w Wirtual Host.

    Czy to oznacza, że wszystkie pliki które będę chciał udostępnić muszę wrzucić do przykładowego katalogu web/domena1 :s:
     
  4. Łukasz
    Offline

    Łukasz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    15:10
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    Witam,

    Chciałbym podpiąć się do tematu i poprosić o pomoc:
    mam problem z udostępnieniem plików, poniżej przesyłam link do przykładowego pdf :

    http://192.168.1.113:4000/fbsharing/kVRAlbN1

    Osoby które otrzymały link nie mogą pobrać pliku.. Sam otwierając link na komputerze nie podpiętym do sieci LAN w której pracuje Synology także mam z tym problem..
     
  5. taaatooo
    Offline

    taaatooo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    7 Marzec 2013
    Wiadomości:
    95
    Local Time:
    15:10
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    czy masz przekierowany port 4000 na routerze oraz w Panel sterowania -> konfiguracja routera -> dodana linia z portem 4000 :s:
     
  6. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Przecież IP udostępnianego pliku jest z zakresu nieroutowalnego, czyli sieci wewnętrznej. Pliki udostępnia się z IP zewnętrznym po przekierowaniu odpowiednich portów na routerze. Poza tym dlaczego port 4000?
     
  7. Łukasz
    Offline

    Łukasz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    15:10
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    Na samym początku miałem problem z usługą file station "kręcące się kółeczko", temat poruszany na tym forum. Zastosowałem radę jednego z forumowiczów i metodą prób i błędów zmieniłem port na 4000 .

    Podejrzewam że nie potrafię poprawnie skonfigurować przekierowania portu w routerze, znalazłem zakładkę "WAN - Przekierowanie portów (Port Forwarding)" i mam tam kolejno, pola do wypełnienia :
    Nazwa usługi / Zakres portów / Lokalny IP / Port lokalny / Protokół.

    Szczerze mówiąc mam już mętlik w głowie i nie mam zielonego pojęcia jakie dane tam wpisać aby wszystko poprawnie działało.
     
  8. Łukasz
    Offline

    Łukasz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    15:10
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
  9. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Po pierwsze używaj funkcji edycji postów - drugiego ostrzeżenia nie będzie.

    Pisałem Ci już, że podajesz link z IP LANu a nie WANu - więc nie, nie działa.

    Jakie IP masz po wejściu na stronę http://www.whatismyip.com/ ?
     
  10. Łukasz
    Offline

    Łukasz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    15:10
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
  11. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  12. Łukasz
    Offline

    Łukasz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    15:10
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    Tak, widzę różnicę - dziękuję za pomoc. Chciałbym zapytać W jaki sposób, w takim razie, skonfigurować serwer Synology, by używał powyższego IP przy generowaniu linków ? Czy w ogóle jest to możliwe ?

    Z góry przepraszam za brak należytej wiedzy..
     
  13. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:10
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    ...
    Skonfiguruj DDNS na serwerze.

    Ciekawostka, którą odkryłem
    Zalogowałem się przy użyciu adresu wersji 6 i generowanie linków się zdupcyło :-(
    Wygenerował mi link w zasadzie mieszankę adresu domeny z adresem wersji 6 oczywiście taki link nie jest wart funta kłaków :D
     
  14. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Skonfiguruj sobie DDNS w DSM > Panel sterowania > DDNS
     
  15. Łukasz
    Offline

    Łukasz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    15:10
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    Skonfigurowałem.. ale (podobno) nie działa : http://89handball.no-ip.biz:7000/fbsharing/3ZnaEUju

    Powinienem również uruchomić DDNS w ustawieniach routera prawda? Po konfiguracji linki do plików z wczoraj, działających w których zamieniłem IP LAN na WAN nie działają.. :|
     
  16. taaatooo
    Offline

    taaatooo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    7 Marzec 2013
    Wiadomości:
    95
    Local Time:
    15:10
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    sprawdź czy masz przekierowany port 7000 na routerze po TCP
    tutaj masz informacje, z jakich portów korzystają poszczególne aplikacje / usługi http://www.synology.com/support/faq_show.php?q_id=299&lang=plk
    ponieważ port 7000 w Twoim przypadku jest niestandardowy, sprawdź czy dodałeś w Synku linię w Panel sterowania -> konfiguracja routera -> Utwórz (port niestandardowy) - tutaj wpisz swoje 7000 po TCP.
     
  17. Łukasz
    Offline

    Łukasz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    15:10
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    Jestem bardzo wdzięczny za pomoc którą uzyskałem na tym forum. Jeszcze raz dziekuję.
    Skonfigurowałem w DSM, oraz przekierowałem port w routerze. Ale po kliknięciu na Mapę Sieci - obok DDNS 89handball itd widnieje wykrzyknik (rozłączono) :s:

    Czy mógłby ktoś sprawdzić czy tym razem działa?

    http://89handball.no-ip.biz:7000/fbsharing/VvYf7cFp
     
  18. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:10
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
  19. Łukasz
    Offline

    Łukasz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    15:10
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    Dziękuję :)
     
  20. marchpol
    Offline

    marchpol Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    3 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    86
    Local Time:
    15:10
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1513+
    Jak próbuję udostępnić katalog poprzez link, to w tworzonym linku pojawia mi się adres wewnętrzny, a nie zewnętrzny. Powinno być http://nazwadomeny/fbsharing/... a zamiast nazwydomeny jest IP wewnętrzne... Domenę mam zarejestrowaną (dynamiczne IP) i mogę dostać się z zewnątrz do DSM (mam też przekierowane porty).
    Co jest nie tak?

    Dzięki, już znalazłem. Miałem źle ustawiony port routera (Panel sterowania - Ustawienia DSM - Port routera - Nazwa hosta).
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.