1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Test porównawczy QNAP, Synology, Asustor i WD

Dyskusja w 'Nowości i Nagrody' rozpoczęta przez użytkownika Krwiak, 13 Wrzesień 2015.

Ładowanie...
  1. mkol
    Offline

    mkol Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    06:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    nie mam
    Podłączam się pod pytanie twr, czy w przypadku QSynca, po stronie klienta również jest możliwość wskazania dowolnego folderu (z możliwością excludowania określonych podfolderów) czy też wszystko idzie przez "folder Qsync"?
     
  2. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    08:30
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Jest taka możliwość, co więcej administrator może ustawiać własne filtry, który klient Qsync nie może zmieniać, to jest przydatne w firmach :)
     
  3. Therion7777
    Offline

    Therion7777 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    1 Marzec 2011
    Wiadomości:
    135
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    08:30
    Oceny:
    +12 / 2 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x39 Pro
    Synology:
    210j / 1812+ / 412+ / 1815+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x39 Pro 1 GbE
  4. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    08:30
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1

    Hej, ten link, na który się powołujesz to opis funkcji QTS 4.1, a ja mówię o 4.2 :)

    PS. Teraz już wiem, jaki masz login, więc mogę banować :)
     
  5. twr
    Offline

    twr Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Listopad 2014
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    08:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    czyli jak widać na zdjęciu nie ma onedrive, jedynie google drive i dropbox :-(
     
  6. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    06:30
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Podstawowa jest jedna kwestia - warunki w SOHO, czyli powiedzmy w domowym biurze u księgowej, w kancelarii u adwokata, w kilkuosobowym biurze rachunkowym, w pracowni projektowej, są takie: nie jest zatrudniony na stałe "informatyk" (zazwyczaj), lub jest zatrudniony z zewnątrz (nawet jeśli to często jest to fikcja, poziom obsługi słaby, gość był raz skonfigurował coś tam i koniec itd.), lub też ktoś pracujący w takiej firmie posiada wiedzę i umiejętności na odpowiednim poziomie, by samemu stworzyć odpowiednie rozwiązania (zwykle - nie ma takiej osoby).

    Tak więc twoje argumenty, z którymi się nie zgadzam, wynikają chyba z braku zrozumienia tych warunków. Poza nielicznymi wyjątkami, nikt w takiej firmie się nie będzie bawił w naukę, stawianie czegoś np. na FreeNAS, bo trzeba pracować, zrobić swoją robotę, a nie dodatkowe tematy "ogarniać". Wybiera się to, co jest najprostsze, gotowe, do tego z gwarancją ze sklepu, byle spełniało postawione wymagania. Nikt też nie będzie myślał w kategorii ile jest złącz SATA w kupowanym sprzęcie, ma to zaspokoić określone potrzeby i do tego dobiera się rozwiązania. Jeśli wiem, że w najbliższej przyszłości mogę potrzebować większej przestrzeni - szukam modelu z większą ilością zatok na dyski, lub z możliwością rozszerzenia, albo kalkuluję zakup dodatkowego sprzętu. Oczywiście, rozwiązana "open", "free" są fajne, można sobie sprzęt wybrać jaki się chce, oprogramowanie uszyć pod siebie, w ogóle dopieścić wszystko... Tylko ktoś musi to zrobić, a najczęściej w firmie z segmentu SOHO nie ma kto i w dodatku nie jest to potrzebne, skoro są gotowe rozwiązania zaspokajające wszystkie potrzeby. Dla takich firm są NASy, bez grzebania w rozwiązaniach open source, a Dropbox to zdecydowanie za mało.

    W pracy nie korzystam z pakietów multimedialnych od Synology (poza zabawą na początku), ale też nie są one wbudowane w system tylko są odrębnymi paczkami do instalacji, tak samo zresztą jak paczki bardziej "biznesowe". Dzięki temu sprzęt nadaje się zarówno dla domowego użytkownika jak i do zastosowań biznesowych. Na ile wykorzystuję NASy? Powiem tyle, nie ma w firmie u mnie nic poza 3 NASami, "routerem" w postaci PC miniITX i dwoma switchami, obywam się bez serwerów, domeny. Ktoś powie, że to takie małe potrzeby że nawet NAS nie jest potrzebny, ale właśnie do takich potrzeb są NASy dla tego segmentu rynku i nie widzę żadnych podstaw do twierdzenia, że NASy dla SOHO wkrótce się skończą, uważam wręcz przeciwnie, a nawet jeśli nie mam racji to na pewno nie padną kosztem FreeNASa ;)
     
  7. andig
    Offline

    andig Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    06:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS211
    Oczywiście FreeNAS to system, a nie sprzęt. Mało precyzyjny byłem. Pisząc FreeNAS chodziło mi o sprzęt i soft razem ;). Nie chodzi mi też o to, że Syncowi brakuje funkcji i to jest największy atut FreeNAS'a jako systemu. Systemowo to pewnie bardzo podobnie stoją. Zaletą jest własny dobór i rozbudowa hardwareu. To pewnie tylko w droższych modelach Synca się da zrobić.
    Co do wycen - niestety nie pamiętam już co ile kosztowało. Pamiętam, że siedzą tam 4 dyski SSD. Trudno mi też uwierzyć, że za 1500zł nie złoży się lepszego kompa od tego nowego Synca... Zresztą, jeśli nawet przyjmę, że będzie to 20% droższe (jak piszesz), to zwróci mi się to przy modernizacji :).

    Generalnie mogę się zgodzić - jak ktoś nie siedział w temacie, a potrzebuje pracować to zabawa może kosztować nas więcej, niż gotowe rozwiązanie. Jednakże jak ktoś ma trochę wiedzy, to nie widzę sensu.
     
  8. krisr77
    Offline

    krisr77 Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    14 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    207
    Miejscowość:
    Wawa
    Local Time:
    08:30
    Oceny:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS110j q1900 Xpenology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    za 500 zloty zlozy sie kompa lepszego od nowego synca

    Wysłane z mojego SM-G750F przy użyciu Tapatalka
     
  9. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    08:30
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    No tak a ile wydasz na software ? Pamiętaj QNAP i SYnology to rozwiązanie to nie tylko sprzęt
     
  10. twr
    Offline

    twr Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Listopad 2014
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    08:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    tak więc kupiłem TS-251 porównuję z Synology i po chwili używania jestem załamany tym softem (4.2 beta RC), to co używam, w znacznej części nie działa. Czekam na oficjalne wydanie, jak się nie poprawi, to chyba tylko pozostanie się pozbyć qnapa :-(

    Kilka problemów:
    - Cloud Drive Sync Station:
    - brak onedrive
    - nie można zdefiniować joba synchronizacji, bo local location nie pokazuje żadnej pozycji w rozwijanej liście lokalizacji; nie widzę żadnego helpa;
    - z tego, co widać, trzeba zdefiniować schedule'a, więc raczej nie będzie to synchronizacja on-line :-(

    - Qsync (odpowiednik Synology Cloud Station) - na razie nie mogę zmusić do działania (kilka godzin walki):
    - pliki z kompa nie zostały wrzucone na NAS, brak jakichkolwiek błędów w logu
    - wg loga klient na kompie łączy się z powodzeniem z NAS co 5-6 sekund - po co do cholery co chwila się łączy?
    - idea ukrytego podfolderu .Qsync w katalogu domowym na NAS, bez dostępu przez SMB i brak możliwości synchronizacji samego katalogu domowego to porąbana idea w porównaniu z tym, co oferuje Synology

    - mobilna apka Qfile na androida:
    - wywala od razu po zalogowaniu błędem "błąd podczas ładowania bieżącego folderu" (dla świeżo założonego użytkownika, bez żadnych zmian uprawnień - są RW, katalog domowy pusty itp).

    - brak możliwości ręcznego wskazania, na jakie porty przekierowuję na routerze porty używane w sieci lokalnej, tylko automat UPnP, który zresztą nie pozwala na zmianę domyślnych portów po WAN, więc nie ma sensu go stosować; w efekcie np. w linkach do współdzielenia plików trzeba ręcznie poprawiać port albo zmienić domyślne porty we wszystkich usługach/aplikacjach (mam ograniczoną pulę przekierowywanych portów przez mojego dostawcę netu)

    - przy włączonych uprawnieniach rozszerzonych do folderów i WYłaczonym ACL edycja uprawnień w File Station krzyczy, że można je zmienić przez Exploratora Windows, bo niby włączone są ACL (a nie są)

    - przy każdym zalogowaniu do QTS krzyczy, że znalazł nowy UPS i chce go konfigurować


    edit: właśnie pojawił się nowy firmware i najbardziej palące problemy zostały poprawione :)
     
  11. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    08:30
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Dokładnie RC4 rozwiązuje 95% problemów, a ty ma przyszłość nie krytykuj wersji Beta bo jak sama nazwa wskazuje tam ma prawo coś nie działać. To samo będzie jak Synology pokaże DSM 6.0 :)

    PS. Odpal HD Station i opowiadaj jakie wrażenia

    Większej głupoty nie słyszałem
     
  12. twr
    Offline

    twr Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Listopad 2014
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    08:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    może i głupota, może i źle opisałem o co chodzi, ale efekt jest taki, że tworzenie linków w QTS to chaos:
    - File station tworzy link z portem z wewn. LAN: https://xxx:443/share.cgi?ssid=0sFEMR5
    - Ale np. Photo station wie już, jaki jest port zewn. (skąd? z URLa z przeglądarki? bo nigdzie w QTS tego nie ustawiałem jawnie) i tworzy link np: https://xxx:50100/photo/slideshow.php?album=qxAPdD
    - Z drugiej strony to samo Photo station link nazwany jako WAN IP już tworzy z default portem: https://xxx/photo/slideshow.php?album=qxAPdD

    mi to nie robi różnicy, powiem więcej, elastyczność i różne rodzaje linków są na plus (bo np. w Synology jak się włączyło ichniejszy DDNS, to już nie można było utworzyć linka z URLem opartym na mojej własnej domenie), ale jak to wytłumaczę żonie, że musi sprawdzać i poprawiać porty w linkach?


    inne wrażenia: music station w QNAP nie pozwala na użycie/przeglądanie biblioteki wg mojej własnej struktury katalogów - jak dla mnie nie do życia, nie udało mi się i raczej nie uda przestawić na jakieś katalogowanie wg rodzaju, albumu, wykonawcy itp. Cokolwiek (zdjęcia, muzyka, dokumenty, notatki) nie kataloguję, to robię to po swojemu. Jeśli photo station poprzez obejście (tworzenie albumów z folderów), ale jednak pozwala na korzystanie wg mojej własnej struktury, to music station już nie.

    cloud drive sync: na próbę zrobiłem synchronizację katalogu z jednym wczesniej utworzonym plikiem po stronie NAS z pustym katalogiem po stronie google drive. W tak prostej konfiguracji wyszedł konflikt i plik został zdublowany! Paranoja, jaki konflikt, plik nie edytowany, po jednej stronie, inicjalna synchronizacja, takich kwiatków w synology nie było.

    katalog .Qsync na home'a w Qsync central station: ani tego nie można przeglądać po SMB, ani nie można synchronizowac przez cloud drive sync. Dlaczego? Synology nie ogranicza... Chcę synchronizować z moim kompem i NASem przez Qsync oraz między NASem a google drive ten sam katalog, zbiór plików - moje wszystkie dokumenty, notatki, dokumentację, itp. Tu się nie da...
     
  13. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    08:30
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Odnośnie File Station to daj jakiegoś screena bo piszesz dużo i nie ma w tym ani ładu ani składu, mi działa bez problemów i żadnych portów mi nie dodaje, screen poniżej:



    Cloud drive sync poka screen z błędem i logi, mi działa prawidłowo i jak patrzę na inne twoje opisy to wydaje mi się, że znowu coś zrobiłeś źle.

    Co do Qsync opowiadasz głupoty bo można, mam wrażenie, że celowo piszesz to co piszesz, dlatego proszę o screeny krok po kroku co robiłeś, chętnie ci udowodnię, że się da :)
     

    Załączone pliki:

    • 3.png [png] - (Krwiak) Test porównawczy QNAP, Synology, Asustor i WD [15646,87131] - ProNAS - Forum serwerów plików Synology
      3.png
      Rozmiar pliku:
      31,7 KB
      Wyświetleń:
      34
      MD5 Sum:
      29b38204536129cf5d04e294fd0a3f51
  14. twr
    Offline

    twr Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Listopad 2014
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    08:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    nie ma ładu i składu, piszę głupoty, znowu coś zrobiłem źle i celowo pisze to co pisze (ale nie wiem, co jest tym celem)... ciekawa ocena bez głębszej analizy (bo do niej chcesz screeny i więcej szczegółów), ale mi akurat nie zależy na dyskredytowaniu qnap (ani żadnych osób), a na problemie, podrzucam więcej szczegółów:

    1.
    Filestation, link do pliku po https - port domyślny 443 dostępny tylko po LAN:
    [Nieprawidłowy link obrazu]:https://ds.it-gen.pl:11601/share.cgi/1_FS_link.jpg?ssid=0C48lJb&fid=0C48lJb&open=normal&ep=
    [Nieprawidłowy link obrazu]:https://ds.it-gen.pl:11601/share.cgi/2_FS_link.jpg?ssid=01ypJj9&fid=01ypJj9&open=normal&ep=

    PhotoStation, też link po https, już ma port 11601:
    [Nieprawidłowy link obrazu]:https://ds.it-gen.pl:11601/share.cgi/3_PhotoS_link.jpg?ssid=0nNgRXF&fid=0nNgRXF&open=normal&ep=

    2. Cloud drive sync - co można zrobić źle z najprosztszą synchronizacją z jednym plikiem w katalogu?
    podsumowanie z informacją o konflikcie:
    [Nieprawidłowy link obrazu]:https://ds.it-gen.pl:11601/share.cgi/4_qds_podsumowanie.jpg?ssid=0GKnmhH&fid=0GKnmhH&open=normal&ep=

    następnie wrzuciłem jeszcze jeden plik image.png przez FileStation do synchronizowanego katalogu (home), znów powstał konflikt. Nie powstaje, gdy wrzucam coś do google drive'a i jest ściągane na NAS.

    screen po synchronizacji, widać konflikty:
    [Nieprawidłowy link obrazu]:https://ds.it-gen.pl:11601/share.cgi/4_fs_konflikty.jpg?ssid=0uIm5Xg&fid=0uIm5Xg&open=normal&ep=

    logi joba z Cloud drive sync - brak szczegółów co było synchronizowanem jedynie podsumowanie:
    [Nieprawidłowy link obrazu]:https://ds.it-gen.pl:11601/share.cgi/4_qds_logs.jpg?ssid=0cBQfQN&fid=0cBQfQN&open=normal&ep=

    logi samego CDS - brak błędu:
    [Nieprawidłowy link obrazu]:https://ds.it-gen.pl:11601/share.cgi/4_qds_logs2.jpg?ssid=0iDUExa&fid=0iDUExa&open=normal&ep=

    syslog - brak błędu:
    [Nieprawidłowy link obrazu]:https://ds.it-gen.pl:11601/share.cgi/4_qds_logs3.jpg?ssid=0AUV8kF&fid=0AUV8kF&open=normal&ep=

    co jeszcze warto wkleić?

    3. synchronizacja .Qsync przez Cloud drive sync:
    jak widać na ostatnim screenie, z całego home'a nie synchronizuje się @Recycle - i dobrze, nie ma nic o katalogu .Qsync.
    Ustawienia synchronizacji - uwzględnianie plików ukrytych (.Qsync jest z kropką - ukryty):
    [Nieprawidłowy link obrazu]:https://ds.it-gen.pl:11601/share.cg....jpg?ssid=0dPsrQs&fid=0dPsrQs&open=normal&ep=

    Screen z google drive'a - .Qsync nie ma...
    [Nieprawidłowy link obrazu]:https://ds.it-gen.pl:11601/share.cgi/5_google_drive.jpg?ssid=0JJr9Qt&fid=0JJr9Qt&open=normal&ep=

    pozostałe screeny z logami z CDS są powyżej

    4. widoczność .Qsync przez SMB na windows - nie mam w tej chwili dostępu do sieci domowej
     
  15. twr
    Offline

    twr Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Listopad 2014
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    08:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    kolejny problem z cloud drive sync: katalog usunięty z google drive o 11:33 do tej pory nie usunięty z NAS, brak jakichkolwiek błędów w logach i powiadomień:

    a) google drive - zaznaczyłem info o usunięciu
    [Nieprawidłowy link obrazu]:https://ds.it-gen.pl:11601/share.cg....jpg?ssid=0oSD3y5&fid=0oSD3y5&open=normal&ep=

    b) katalog nadal istniejący w FS oraz status cloud drive sync (działa i zsynchronizowany).
    [Nieprawidłowy link obrazu]:https://ds.it-gen.pl:11601/share.cg....jpg?ssid=0lKLqN8&fid=0lKLqN8&open=normal&ep=


    poczekam, czy nie piszę znów głupot, i zacznę zgłaszać bugi go RC4 :)
     
  16. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    08:30
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Ad.1 Dlaczego nie używasz link z mycloud ?

    Ad pozostałe zaraz ci odpiszę tylko zrobię screeny od siebie, żeby nie było :)
     

Poleć tę stronę