1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Synology vs Qnap vs Asustor

Dyskusja w 'Ogólne zapytania o produkty' rozpoczęta przez użytkownika rychu, 22 Listopad 2013.

Ładowanie...
  1. Athl0n
    Offline

    Athl0n System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Marzec 2012
    Wiadomości:
    138
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 2GB RAM
    Re: Odp: Synology vs Qnap vs Asustor

    Z zasobów mojego synka korzystam poprzez dekoder tv sat Vu+ Uno i PS3.
    Dla mnie w zupełności wystarczy. Dużą prędkość zapewnia mi wifi 5Gz i podpięcie wspomnianych odbiorników do mostku multimedialnego Trendnet który obsługuje tą częstotliwość.
    Wszystko, nawet format mkv, HD, BlueRay, DTS działa płynnie.

    Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF300T za pomocą Tapatalk 2
     
  2. juventinio
    Offline

    juventinio Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Październik 2013
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214
    w moim przypadku telewizor rowniez nie jest jeszcze smart (a szkoda), calosc puscilem przez kino domowe z blueray (sony) po serwerku dlna. Smiga swietnie, nawet full hd blueray leci idealnie, jednak po wifi nie dawalo rady, musialem puscic kabelkiem po gigabicie.
     
  3. pantagruel
    Offline

    pantagruel Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Jak na tym sony prezentuje się biblioteka mediów? Podobnie do DS Video czy tylko ikonki katologu i jego nazwa?
     
  4. juventinio
    Offline

    juventinio Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Październik 2013
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214
    Nie bardzo rozumiem pytania. Chodzi Ci o to jak wyglada menu w kinie Sony? Moge Ci zrobic jakas sweetasna fote pozniej jak podlacze wieczorem.
     
  5. quatt
    Offline

    quatt Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    ds210+, 710+
    Witam,
    Jestem użytkownikiem asustora 302-t od tygodnia. Cóż pytanie podstawowe: czy warto? odpowiedź brzmi JASNE! Qnap czy synek (oprócz modeli topowych z plusem) mogą tylko pozazdrościć wydajności.
    Na zwykłych dyskach samsunga green 5400 w iscsi transfery danych wynoszą 93-95mb/s. System asustora działa znacznie lżej niż synology 4.2.
    Jako nas sprawdza się świetnie, szybki, działa wszystko to co używałem na synku, tylko teraz jest po prostu szybciej.

    Osobna bajka to Multimedia. Asustor dekoduje w locie praktycznie wszystko. 4 wątkowy intel przy wysyłaniu materiału w 1080p przez XMBC zużywał max 25% cpu. Kolejne sesje tego samego filmu wysyłane przez dlna do dwóch innych odbiorców jednocześnie podpiły zużycie cpu do 40% :) Sam asustor sprawiał wrażenie jakby nic nie robił, reakcje na przeszukiwanie zasobów bardzo sprawne. Jestem naprawdę w szoku co ta obudowa potrafi. A i smaczek.. całością multimedialną możemy sterować z poziomu aplikacji na androida. Jak ktoś sobie życzy podłączamy myszkę + klawiaturę wireless usb i mamy dużą przeglądarkę internetową na telewizorze + filmy + fotki + muzykę w zasięgu XBMC sterowaną pilotem lub apką na androida. Rewelacja!

    Plusy:
    1.multimedia, obsługa praktycznie dowolnych formatów video w tym mts, avchd
    2. porządne wykonanie urządzenia
    3. można traktować jako pełnoprawny odtwarzacz video po hdmi
    4. szybkość działania jako nas
    5. multum aplikacji, znacznie większy wybór niż w storze synology
    6. świetny współczynnik możliwości/cena
    7. wake on lan
    8. ogólna kultura pracy na bardzo wysokim poziomie
    9. bez problemowo działający serwer dlna
    10. przyjemnie zbudowany adm, wszystko czytelne,
    11. duża szczegółowość podglądu procesów, zajętości dysków - ogólnie zrobione wg ciekawszego pomysłu niż w Synkach na sofcie 4.2

    Minusy:
    1. głośniejsze (mniej dopracowane) mocowanie twardych dysków, przenoszących mocniej drgania dysków na obudowę. Qnap czy synology w nowych obudowach robi to jednak lepiej (ale nie jest źle, u mnie obudowa działa w pokoju stołowym 24h i żona nie rozbija mi kokosów na głowie a jest wrażliwa, ostatnio klik myszki ją obudził)
    2. czasem dziwne dekodowanie sygnału po hdmi, ten sam materiał puszczony przez dlna jest przyjemniejszy dla oka.
    3. brak pilota w zestawie ( apka na androida sprawuje się bardzo dobrze, symulacja wirtualnej myszki, klawiatury)
    4. wersje beta nie oferują nic rewolucyjnego, po 3 dniach wróciłem do wersji produkcyjnej Adm - wszystko działa jak należy, ale spodziewałem się większych bajerów w becie.
    5. na początek należy sobie doinstalować wymagane programy (np. xbmc, dlna, portal). Stockowy nas zawiera minimum oprogramowania, ale czasami to nawet zaleta.

    Nie testowałem itunes servera. Mam (niestety) jabłka w domu ale jakoś ten serwer wydał mi się zbędny. Dostęp do multimediów realizuję poprzez serwer dlna lub cfs.

    Ogólne zadowolenie 9/10 ;) . Czy kupił bym ponownie asustora dzisiaj wiedząc jak działa? Oczywiście! W tym przedziale cenowym nie ma na rynku bardziej kompletnego rozwiązania niż ten nas. ;)
     
  6. tralek
    Offline

    tralek Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    29 Marzec 2013
    Wiadomości:
    367
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS112+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @quatt: Skoro tego Austora można podpiąć po HDMI do TV, to czy można sterować XMBC za pomocą dołączonego do telewizora pilota podczerwieni (przy wykorzystaniu CEC)?
    Takie coś jest np. możliwe w Raspberry Pi z RASPBMC (XBMC pod Malinkę).
     
  7. jurass
    Offline

    jurass System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    156
    Local Time:
    17:50
    Oceny:
    +11 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-112 1 GbE
    Z tym wszystkim to nie przesadzaj. "Materiał 1080p" niestety nie mówi o niczym. Powiedz jaki jest bitrate tych materiałów, które odtwarzasz. 1080p to może być 3 Mb/s albo 33 Mb/s. Ten serwer na pewno nie da sobie rady z płynnym odtwarzaniem w XBMC materiałów o jakości BD, czyli powiedzmy o strumieniu powyżej 20 Mb/s. Jeśli ktoś nie będzie tego świadom, to może się rozczarować. Samo wysyłanie (po sambie na przykład) kilku strumieni to oczywiście żaden problem nawet dla takich słabeuszy jak mój Qnap.
     
  8. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:50
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Zdziwię cię, ale ten model spokojnie odtwarza BD z bitrate 20Mb/s, a to dlatego, że w przeciwieństwie do Synology DS214Play ASUSTOR wykorzystuje moduł w CPU Intela dedykowany do transkodowania.
     
  9. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Aha, a w Synology nie wykorzystuje i piszą o tym w release notes do Video Station tak dla zabawy? :) To może objaśnisz jak to w końcu jest? Może jednak wykorzystuje, tylko Asustor lepiej to zaimplementował lub lepiej to działa po HDMI?
     
  10. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:50
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    No właśnie nie wykorzystują jeżeli tak to pokaż mi w Video Sation opcję do transkodowania ?
     
  11. jurass
    Offline

    jurass System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    156
    Local Time:
    17:50
    Oceny:
    +11 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-112 1 GbE
    Naprawdę byś mnie zdziwił, bo Qnap TS-x69L, z szybszym prockiem, nie daje sobie z tym rady, chyba że nie potrafi wykorzystać potencjału tego procesora.
     
  12. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:50
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Sprzęt to 30% sukcesu, kolejne 70% to soft. Weź ten sam sprzęt i zainstaluj na nim Windows i Linux, następnie zadaj sobie pytania, który jest wydajniejszy i dlaczego.
     
  13. jurass
    Offline

    jurass System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    156
    Local Time:
    17:50
    Oceny:
    +11 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-112 1 GbE
    Zgadzam się, aczkolwiek z g.... bicza nie ukręcisz.

    W tym pytaniu jest zapewne jakiś haczyk. Dla mnie Windows, bo żeby zrobić cokolwiek sensownego w Linuxie muszę się najpierw nauczyć komend wiersza poleceń z ich składnią, z czego ostatni raz korzystałem jakieś 25 lat temu używając MS DOS'a. No ale Linux jest jeszcze młody i zapewne rozwojowy. :lol:

    Oczywiście jeśli rzeczywiście widziałeś płynnie odtwarzane na tym Asustorze materiały wysokiej jakości, to się cieszę i cofam to co napisałem. Człowiek cały czas dowiaduje się czegoś nowego, a technologia postępuje (chociaż nie zawsze w oczekiwanym kierunku).
     
  14. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A to coś daje czy też nic? Bo u mnie jak to włączę to spada użycie CPU dość znacznie, a jak wyłączę to wzrasta :p

    ai.imgur.com_y7aJLGz.
     
  15. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:50
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Ta opcja nie jest dedykowana do transkodowania, ja mówię o transkodowaniu.
     
  16. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A do czego to jest w takim razie i dlaczego nazywa się "Ustawienia transkodowania"?
     
  17. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:50
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Tego nie wiem synology do tej pory i nie odpowiedziało
     
  18. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Wiesz co, bez obrazy, ale jakoś kupy się to za bardzo nie trzyma... Nazywa się to "Ustawienia transkodowania", piszą o tym w release notes, a nie wiadomo co to jest? To albo sobie jaja robią z ludzi skoro to nie dotyczy transkodowania, albo jednak to działa i nie masz racji w tym względzie. Tym bardziej jestem za tą drugą opcją że widzę jak to działa u mnie - odciąża CPU, czyli pewnie działa wtedy wspomaganie sprzętowe realizowane przez dodatkowy układ. Ale może to ja się mylę, poczekam aż "Synology odpowie" oficjalnie :)
     
  19. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:50
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Jak wrócisz do domu do sprawdź czy przy pomocy video station możesz uruchomić transkodowanie. Jak to sprawdzisz, wróć na forum i napisz. Co do Synology, czy robią sobie jaja, nie odpowiem ci na to pytanie, ale polecam wątek na tym forum od DS214Play, który miał być zdaniem synology dedykowany do takich spraw. Poczytaj sobie opinie osób, które go kupiły.
     
  20. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Wątek o DS214play znam, bo sam tam pisałem, zresztą moja opinia się nieco różni od tej słusznej która tam święci triumfy. Sam też mam DS214play więc także mogę wyrazić opinię, niekoniecznie muszę się posiłkować cudzymi. Ja jestem zadowolony, choć daleko mu do ideału jaki chcieliby widzieć niektórzy (NAS i mocny player w jednym).

    Video Station uruchamiałem, jak mniemam transkodowanie jednak działało skoro plik teoretycznie nieobsługiwany przez iPhona odtwarzałem na nim przez DS Video. Tak czy inaczej sprzecznych informacji nie brakuje, więc nie ma co ciągnąć tutaj tego wątku, skoro to temat porównujący trzech producentów. Mam nadzieję że Synology potrafi konkurować nie tylko przekazem marketingowym :)
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.