1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Synology jako serwer monitoringu temperatury pomieszczeń

Dyskusja w 'Konfiguracja - Instrukcje "How To"' rozpoczęta przez użytkownika piter76, 16 Kwiecień 2012.

Ładowanie...
  1. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    02:59
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Wrzuciłem. Dałem swoj pliki .digitemprc i jest dalej problem... ale pokazuje go na zrzucie ekranu. Taki jest komunikat przy wyswietlaniu wykresu.


    To jest w chrome problem. Na IE 10 działa. Tylko teraz nie ma temperatury na skali tego termometru... (POJEDYŃCZO). A dane w logu zapisują sie i na wykresie są.
     

    Załączone pliki:

    • wykres.
      wykres.jpg
      Rozmiar pliku:
      33,8 KB
      Wyświetleń:
      153
      MD5 Sum:
      239da8124f973f10c0cf2f895d394df5
  2. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Local Time:
    02:59
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Jeżeli wrzuciłeś w formie niezmienionej zawartość archiwum z załącznika i masz taki komunikat, to ja nie mam pomysłu co jest u Ciebie nie tak, może niech się inni użytkownicy Synology w tej kwestii wypowiedzą, bo ja nie umiem Ci już pomóc.
     
  3. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    02:59
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No wrzuciłem w niezmienionej. Ale na IE10 działa ok oraz na firefoxie też działa ok. Jedyne coś jest niezgodne z CHROME. Coś pewnie w zapisie PHP.

    Moze to coś w tym stylu: http://jpgraph.net/doc/faq.php#F4-13
     
  4. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Local Time:
    02:59
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Specjalnie zainstalowałem Chrome u siebie, nie mam takich problemów o jakich piszesz powyżej.
     
  5. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    02:59
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ok zrobiłem wszystko od nowa i działa na CHROME. Mam tylko pytanie jak działa alarmowanie na maila ? Ono na bazie txt zadziała ? Aha i czy mogę wyedytować w pliku konfigurator.php nazwę dnia Środa bo jest "Sśr" a chce zrobić "Śr" ? Nic sie wtedy nie pomiesza ?

    I gdzie pozmieniać scieżki itd na katalog temperatura bo obecnie mam w temper1 jak kazałeś...

    I powiedz mi czy da sie tak przerobić to aby w kazdym widoku czy pojedynczym czy osobno czy wspolny pokazywalo sie to boczne menu i było na stałe pokazane nie ukrywane(lub opcja w konfiguracji aby zrobić menu widoczne na stałe bądź automatyczne ukrywanie) oraz aby wszystko otwierało się w jednej zakladce a nie każde w osobnej razem z konfiguratorem...


    Aha i czy da sie naprawic proces odswiezania strony po zapisaniu ? Bo jak kliknę na zapisz to dopóki recznie strony nie odswieże to widze stare dane ?
     
  6. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Local Time:
    02:59
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Musisz dodać odpowiednie zadanie do crona, żeby funkcja alarmu zadziałałą. Jest to opisane na pierwszej stronie tego wątku.

    Tak, możesz wyedytować ten plik ale tylko z wykorzystaniem dobrego edytora tekstu, np Notepad++, żeby nie rozwalić strony kodowej pliku. Zawsze będziesz mógł przywrócić oryginalny plik z archiwum w razie jakby coś poszło nie tak.

    Najprościej będzie, jak skopiujesz całą zawartość folderu temper1 do folderu temperatura z wyjątkiem plików .digitemprc, temperatura.sh oraz folderu logs bo te masz prawidłowe w folderze temperatura. Ścieżki poprawisz w pliku config.php

    Menu boczne widać tylko w widoku wykresu liniowego i nie planuję modyfikacji w tym zakresie.

    Nie zaobserwowałem tego problemu u siebie.
     
  7. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    02:59
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A powiesz mi jak wedytowac aby menu bylo na kazdej stronie ?
     
  8. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Local Time:
    02:59
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    To nie jest taka prosta sprawa jak CI się wydaje, rzecz wymaga sporej ingerencji w kod źródłowy każdej strony, na której chciałbyś mieć to menu a bez znajomości choćby podstaw programowania w PHP i javascript nie dasz sobie z tym rady.
     
  9. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    02:59
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Mam jeszcze problem ze jak mam w nazwie sensora polskie znaki i jest wysylany alarm to w tresci maila nie ma polskich znakow przy nazwie sensora. W dalszej tresci maila sa polskie znaki.
     
  10. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Local Time:
    02:59
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Spróbuj podmienić plik alarm.php na ten a załącznika tego postu, powinny być teraz polskie znaki.
     

    Załączone pliki:

    • alarm.zip
      Rozmiar pliku:
      1,7 KB
      Wyświetleń:
      6
      MD5 Sum:
      a628ffc1487697a76c2750a2b9eb75e2
  11. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    02:59
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ale też na wykresie jest etykieta alarm dla czujników i na niej też brak polskich znaków. Taka żółta z czerwonymi napisami.
     
  12. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Local Time:
    02:59
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Podmień plik z załącznika.
     

    Załączone pliki:

    • full.zip
      Rozmiar pliku:
      1,8 KB
      Wyświetleń:
      19
      MD5 Sum:
      3b45dd25bdd6562a4218d50045339188
  13. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    02:59
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
  14. Pepek
    Offline

    Pepek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    22 Luty 2013
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    02:59
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112
    Udało się komuś podpiąć nasze termometry pod te wykresy?
    http://www.highcharts.com/

    <<<EDIT>>>
    Po 2 dniach prób udało mi się na razie osiągnąć zapis danych z temperatura.sh do pliku .csv w formacie data w milisekundach tz. Epoch Timestamp
    Kod (Text):
    1. 1413834301000,24.69,31.81,13.62,30.00
    2. 1413834601000,24.69,31.81,13.50,29.81
    3. 1413834903000,24.56,31.75,13.44,30.00
    oraz to co w załączniku: Screen1

    Jednak nie chce mi łączyć wykresu liniowego pod dodaniu kolejnych punktów pomiarowych. Tylko pokazuje znaczniki :/
    Przy pliku z danymi z jednym czujnikiem działał poprawnie

    Kolejny problem się pojawił, że nie pokazuje wyników, gdy mam już ponad tysiąc odczytów temperatury.
    Choć użyłem:
    Kod (Text):
    1. plotOptions: {
    2.    spline: {                
    3.          turboThreshold: 1000000
    4.    }
    5.             },
    <<<EDIT2>>>
    Nadszedł weekend, udało mi się znaleźć pomoc w google i przerobiłem plik z kodem do odczytu .csv
    Obecnie mam już wyświetlane wyniki przy ponad tysiącu danych i łączy punkty rysując wykres.
    Również odrobinę dostosowałem "skórkę", aby był w ciemniejszych odcieniach prezentowane.

    Teraz chciałbym i będę próbował osiągnąć highstock zamiast highcharts.
    Aby mieć ładną nawigację i kontrolę pokazywanych wyników.
     

    Załączone pliki:

    • high.
      high.jpg
      Rozmiar pliku:
      42,3 KB
      Wyświetleń:
      190
      MD5 Sum:
      4bb24f8b149fc75e8469c36c1050bae8
    • high2.
      high2.jpg
      Rozmiar pliku:
      67,1 KB
      Wyświetleń:
      181
      MD5 Sum:
      b68fa932f93974e425a620343311c0ba
  15. Pepek
    Offline

    Pepek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    22 Luty 2013
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    02:59
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112
    Przepraszam, że post pod postem, ale nie mogłem dodać więcej screenów.
    A mam już gotowy projekt i chciałbym zaprezentować.

    2 godziny później i Highstock gotowy.
    Na dole scrollbar z nawigacją jak długi okres czasu ma być prezentowany.
    Na górze przyciski z gotowymi filtrami odstępu czasu.
    Możliwość on/off danego pomiaru poprzez legendę.



    <<<EDIT>>>
    Udało mi się w excelu przekonwertować łopatologicznie za pomocą kilku formuł stare pomiary z czterech plików txt. (każdy czujnik oddzielny plik)
    Było
    Kod (Text):
    1. 06.03.2013; 03:45:02;   21.31
    2. 06.03.2013; 03:50:02;   21.31
    3. 06.03.2013; 03:55:02;   21.31
    4. 06.03.2013; 04:00:02;   21.25
    Jest
    Kod (Text):
    1. 1413857701000,23.00,22.44,11.69,28.50
    2. 1413858001000,23.00,22.44,11.69,28.44
    3. 1413858301000,23.00,22.44,11.62,28.38
    4. 1413858601000,23.00,22.44,11.69,28.38
    I spolszczyłem jeszcze nazwy miesięcy i dni tygodnia.
     

    Załączone pliki:

    • 1.
      1.jpg
      Rozmiar pliku:
      93,8 KB
      Wyświetleń:
      181
      MD5 Sum:
      03ece18a7414ae2bac34c94004431dd8
    • 3.
      3.jpg
      Rozmiar pliku:
      91,2 KB
      Wyświetleń:
      181
      MD5 Sum:
      ceb9bc74d3e4b5f79487029db0930206
    • high_pol.
      high_pol.jpg
      Rozmiar pliku:
      103,5 KB
      Wyświetleń:
      167
      MD5 Sum:
      128f8e64d205fb2c71002e1b32e2d937
  16. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    02:59
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    To teraz zapodaj opis krok po kroku jak instalować i konfigurować... Oraz zamieść poprawione pliki.
     
  17. alientm
    Offline

    alientm Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    40
    Local Time:
    02:59
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213
    Faktycznie przydało by się krok po kroku, ale od podstaw, jaki czujnik, gdzie i kiedy...
     
  18. Pepek
    Offline

    Pepek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    22 Luty 2013
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    02:59
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112
    Dobra znalazłem chwile czasu, żeby opisać co zrobić aby mieć HighStock.
    Początek pracy z digitemp tak samo jak w pierwszym poście naszego kolegi piter76

    Ja mam przykład konfiguracji dla 4 czujników

    Kod (Text):
    1. Synology> digitemp_DS9097 -s /dev/usb/ttyUSB0 -a -i
    Po tej komendzie w folderze /root/ zostanie utworzony plik konfiguracyjny .digitemprc
    Należy go przekopiować do /volume1/web/highcharts
    Mój plik wygląda następująco:

    Kod (Text):
    1. TTY /dev/usb/ttyUSB0
    2. READ_TIME 1000
    3. LOG_TYPE 1
    4. LOG_FORMAT "%d.%m.%Y; %H:%M:%S; %.2C"
    5. CNT_FORMAT "%d.%m.%Y; %H:%M:%S; %.2C"
    6. HUM_FORMAT "%b %d %H:%M:%S Sensor %s C: %.2C F: %.2F H: %h%%"
    7. SENSORS 4
    8. ROM 0 0x28 0x98 0x53 0x63 0x01 0x00 0x00 0x66
    9. ROM 1 0x28 0x14 0x94 0x63 0x01 0x00 0x00 0x82
    10. ROM 2 0x28 0xA2 0x96 0x63 0x01 0x00 0x00 0xB4
    11. ROM 3 0x28 0x9E 0x3B 0x63 0x01 0x00 0x00 0xFB
    W stosunku do domyślnego pliku konfiguracyjnego zmianie uległy dwa wpisy, mianowicie LOG_FORMAT oraz CNT_FORMAT
    Kod (Text):
    1. TTY /dev/usb/ttyUSB0
    2. READ_TIME 1000
    3. LOG_TYPE 1
    4. LOG_FORMAT "%.2C"
    5. CNT_FORMAT "%.2C"
    6. HUM_FORMAT "%b %d %H:%M:%S Sensor %s C: %.2C F: %.2F H: %h%%"
    7. SENSORS 4
    8. ROM 0 0x28 0x98 0x53 0x63 0x01 0x00 0x00 0x66
    9. ROM 1 0x28 0x14 0x94 0x63 0x01 0x00 0x00 0x82
    10. ROM 2 0x28 0xA2 0x96 0x63 0x01 0x00 0x00 0xB4
    11. ROM 3 0x28 0x9E 0x3B 0x63 0x01 0x00 0x00 0xFB
    12.  
    Pierwszy z nich odpowiedzialny jest za format składowanych w logu odczytów i jest bardzo istotny z punktu widzenia funkcjonowania całego systemu.
    Powinniście zmienić go na taki, jak jest u mnie.
    Drugi wpis odpowiada za to co nam się wyświetli w linii komend i nie ma już w zasadzie żadnego wpływu na funkcjonowanie systemu ;)

    Przygotujmy więc naszego Synka do zbierania odczytów z czujników. W tym celu stwórzmy folder:
    /volume1/web/highcharts/logs/ Tutaj będą składowane logi poszczególnych sensorów.

    plik highcharts.sh umieśćmy w folderze /root/ i nadajmy mu atrybut wykonywalności komendą:

    Kod (Text):
    1. Synology> chmod 755 highcharts.sh
    Wyedytujmy ów plik o ile jeszcze tego nie zrobiliśmy. Powinno się w nim znaleźć tyle wpisów, ile czujników jest w naszej instalacji.
    W moim przypadku jest ich akurat 4.

    Kod (Text):
    1. ##ilość czujników licząc od zera
    2. ILE=3
    3. ## ścieżka katalogu z plikiem .csv
    4. LOGS='/volume1/web/highcharts/logs'
    5. ## ścieżka katalogu z plikiem .digitemprc
    6. RCFILE='/volume1/web/highcharts'
    7. cd $RCFILE
    8.  
    9. ## dodanie 1 godziny - 3600000(zimowy) do czasu UTC, 2 godziny - 7200000(letni) do czasu UTC
    10. GODZ=3600000
    11. DATA=`date +"%s000"`
    12. DATA=$(($DATA+$GODZ))
    13. ## pierwszy czujnik
    14. TEMP0=`digitemp_DS9097 -q -c $RCFILE/.digitemprc -t 0`
    15. OUT0=`printf ",% 4s\n" "$TEMP0";`
    16. ## drugi czujnik
    17. TEMP1=`digitemp_DS9097 -q -c $RCFILE/.digitemprc -t 1`
    18. OUT1=`printf ",% 4s\n" "$TEMP1";`
    19. ## trzeci czujnik
    20. TEMP2=`digitemp_DS9097 -q -c $RCFILE/.digitemprc -t 2`
    21. OUT2=`printf ",% 4s\n" "$TEMP2";`
    22. ## czwarty czujnik
    23. TEMP3=`digitemp_DS9097 -q -c $RCFILE/.digitemprc -t 3`
    24. OUT3=`printf ",% 4s\n" "$TEMP3";`
    25. ## tu należy dopisać ewentualne kolejne czujniki TEMP i OUT
    26.  
    27. ## niżej należy dopisać kolejne$OUT jeśli mamy więcej czujników
    28. echo "$DATA$OUT0$OUT1$OUT2$OUT3" >> $LOGS/data.csv
    Skrypt ten należy dopisać do /etc/crontab
    U mnie taki wpis wygląda następująco:

    Kod (Text):
    1.  */5        *        *        *        *        root        /root/highcharts.sh

    Co oznacza, że pomiary wykonywane będą co pięć minut.

    W pliku index.html należy zmodyfikować zależnie od ilości czujników fragment
    Kod (Text):
    1.     series: [{
    2.         name: 'Pokój',
    3.         color: '#33cc00',
    4.         tooltip: {                    
    5.             valueSuffix: '°C',
    6.             valueDecimals: 2
    7.         },
    8.         data: []
    9.     }, {
    10.         name: 'Komputer',
    11.         color: '#ff6666',
    12.         tooltip: {                    
    13.             valueSuffix: '°C',
    14.             valueDecimals: 2
    15.         },
    16.         data: []
    17.     }, {
    18.         name: 'Na zewnątrz',
    19.         color: '#3366ff',
    20.         tooltip: {                    
    21.             valueSuffix: '°C',
    22.             valueDecimals: 2
    23.         },
    24.         data: []
    25.     }, {
    26.         name: 'Synology',
    27.         color: '#D9D919',
    28.         tooltip: {                    
    29.             valueSuffix: '°C',
    30.             valueDecimals: 2
    31.         },
    32.         data: []
    33.     }]  
    34. };
    35.  
    36. $.get('logs/data.csv', function(data) {
    37.  
    38.     var series = {
    39.         data: []
    40.     };
    41.  
    42.     var lines = data.split('\n');
    43.  
    44.     $.each(lines, function(lineNo, line) {
    45.         var items = line.split(',');
    46. // (lineNo == (lines.length-2))
    47.         if(lineNo !== 0) {
    48.             var x = parseInt(items[0]),
    49.             temp1 = parseFloat(items[1]),
    50.             temp2 = parseFloat(items[2]),
    51.             temp3 = parseFloat(items[3]),
    52.             temp4 = parseFloat(items[4]);
    53.            
    54.             if(!isNaN(temp1) && !isNaN(temp2) && !isNaN(temp3) && !isNaN(temp4)){
    55.                 options.series[0].data.push([x,temp1]);
    56.                 options.series[1].data.push([x,temp2]);
    57.                 options.series[2].data.push([x,temp3]);
    58.                 options.series[3].data.push([x,temp4])
    59.             }
    60.         }
    61.     });
    62.    
    Ważne żeby wszystkie zmiany i próby robić poprzez serwer web bo lokalnie nie wczytuje.
     

    Załączone pliki:

    • highcharts.rar
      Rozmiar pliku:
      355,8 KB
      Wyświetleń:
      9
      MD5 Sum:
      df287f2e666861551e826c3547b9f1f7
  19. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Local Time:
    02:59
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Witam szanownych forumowiczów :)

    Wychodząc na przeciw oczekiwaniom części użytkowników, postanowiłem włączyć do obsługi wykresy HighCharts. W załączeniu update pozwalający bez większych modyfikacji uruchomić widok pomiarów z wykorzystaniem tej biblioteki.

    alh3.googleusercontent.com__8Ak6O9llBSg_VGD51hd_ZCI_AAAAAAAABxk_Foy8De_jwz8_w958_h714_no_high1.
    alh3.googleusercontent.com__K8Ayi4heTLc_VGD52kTRYfI_AAAAAAAABxc_SuoZal6_OpA_w958_h716_no_high2.


    Archiwum zawiera:

    css/default.css
    images/texture.jpg - tło dla nowych wykresów
    functions.php - nowe funkcje do obsługi formatu danych dla HighCharts
    highchar1.php
    highchar2.php

    Należy rozpakować archiwum i podmienić istniejące już pliki na te z archiwum (UWAGA!!!!: zalecam wykonanie kopii bezpieczeństwa plików, które istnieją na serwerze, w razie niepowodzenia będzie do czego wrócić.)

    Do prawidłowej pracy potrzebne będzie ponadto dodanie jednej linii w pliku config.php:
    define(HIGHCHARTS, 3); //Ile dni na wykresach HighCharts

    Jak widać tutaj decydujemy o tym jaki czasokres będzie wczytywany dla naszych nowych wykresów, w powyższym przykładzie będzie to 3 dni.
    W zależności od ilości czujników w naszej sieci parametr ten będzie miał decydujący wpływ na szybkość ładowania wykresu.

    Wykresy powinny działać zarówno dla bazy mysql jak i dla bazy w plikach tekstowych.

    Zarówno dla wykresu highchar1.php jak i highchar2.php istnieje możliwość cofania się o zadaną ilość godzin/dni do wcześniejszych pomiarów. Aby to zrealizować w adresie wpisujemy parametr na przykład: ?back=48:00 spowoduje to wyświetlenie pomiarów sprzed 48 godzin.
    przykładowy adres powinien wyglądać tak: www.moja.strona.com/temperatura/highchar1.php?back=48:00
    Inne przykłady:
    ?back=20. - cofnięcie się o 20 dni wstecz (po liczbie dni jest kropka)
    ?back=60 - cofnięcie się o 60 minut wstecz (raczej mało przydatne dla tego rodzaju wykresów :) )

    Zachęcam do testów :)
     

    Załączone pliki:

    • upgrade.zip
      Rozmiar pliku:
      55,5 KB
      Wyświetleń:
      8
      MD5 Sum:
      72a48a4f147a7186a1ca858d4a0159d7
  20. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    02:59
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Fajnie jakbyś może stworzył paczkę SPK do łatwej instalacji :) Fajne rozwiązaniem by to było i jakiś panel konfiguracji dorzucić do tego :)
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.