1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Synology jako serwer monitoringu temperatury pomieszczeń

Dyskusja w 'Konfiguracja - Instrukcje "How To"' rozpoczęta przez użytkownika piter76, 16 Kwiecień 2012.

Ładowanie...
  1. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Wrzuciłem. Dałem swoj pliki .digitemprc i jest dalej problem... ale pokazuje go na zrzucie ekranu. Taki jest komunikat przy wyswietlaniu wykresu.


    To jest w chrome problem. Na IE 10 działa. Tylko teraz nie ma temperatury na skali tego termometru... (POJEDYŃCZO). A dane w logu zapisują sie i na wykresie są.
     

    Załączone pliki:

    • wykres.jpg [jpg] - (pepe_lodz) Synology jako serwer monitoringu temperatury pomieszczeń [10672,52914] - ProNAS - Forum serwerów plików Synology
      wykres.jpg
      Rozmiar pliku:
      47,2 KB
      Wyświetleń:
      153
      MD5 Sum:
      239da8124f973f10c0cf2f895d394df5
  2. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Jeżeli wrzuciłeś w formie niezmienionej zawartość archiwum z załącznika i masz taki komunikat, to ja nie mam pomysłu co jest u Ciebie nie tak, może niech się inni użytkownicy Synology w tej kwestii wypowiedzą, bo ja nie umiem Ci już pomóc.
     
  3. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No wrzuciłem w niezmienionej. Ale na IE10 działa ok oraz na firefoxie też działa ok. Jedyne coś jest niezgodne z CHROME. Coś pewnie w zapisie PHP.

    Moze to coś w tym stylu: http://jpgraph.net/doc/faq.php#F4-13
     
  4. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Specjalnie zainstalowałem Chrome u siebie, nie mam takich problemów o jakich piszesz powyżej.
     
  5. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ok zrobiłem wszystko od nowa i działa na CHROME. Mam tylko pytanie jak działa alarmowanie na maila ? Ono na bazie txt zadziała ? Aha i czy mogę wyedytować w pliku konfigurator.php nazwę dnia Środa bo jest "Sśr" a chce zrobić "Śr" ? Nic sie wtedy nie pomiesza ?

    I gdzie pozmieniać scieżki itd na katalog temperatura bo obecnie mam w temper1 jak kazałeś...

    I powiedz mi czy da sie tak przerobić to aby w kazdym widoku czy pojedynczym czy osobno czy wspolny pokazywalo sie to boczne menu i było na stałe pokazane nie ukrywane(lub opcja w konfiguracji aby zrobić menu widoczne na stałe bądź automatyczne ukrywanie) oraz aby wszystko otwierało się w jednej zakladce a nie każde w osobnej razem z konfiguratorem...


    Aha i czy da sie naprawic proces odswiezania strony po zapisaniu ? Bo jak kliknę na zapisz to dopóki recznie strony nie odswieże to widze stare dane ?
     
  6. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Musisz dodać odpowiednie zadanie do crona, żeby funkcja alarmu zadziałałą. Jest to opisane na pierwszej stronie tego wątku.

    Tak, możesz wyedytować ten plik ale tylko z wykorzystaniem dobrego edytora tekstu, np Notepad++, żeby nie rozwalić strony kodowej pliku. Zawsze będziesz mógł przywrócić oryginalny plik z archiwum w razie jakby coś poszło nie tak.

    Najprościej będzie, jak skopiujesz całą zawartość folderu temper1 do folderu temperatura z wyjątkiem plików .digitemprc, temperatura.sh oraz folderu logs bo te masz prawidłowe w folderze temperatura. Ścieżki poprawisz w pliku config.php

    Menu boczne widać tylko w widoku wykresu liniowego i nie planuję modyfikacji w tym zakresie.

    Nie zaobserwowałem tego problemu u siebie.
     
  7. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A powiesz mi jak wedytowac aby menu bylo na kazdej stronie ?
     
  8. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    To nie jest taka prosta sprawa jak CI się wydaje, rzecz wymaga sporej ingerencji w kod źródłowy każdej strony, na której chciałbyś mieć to menu a bez znajomości choćby podstaw programowania w PHP i javascript nie dasz sobie z tym rady.
     
  9. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Mam jeszcze problem ze jak mam w nazwie sensora polskie znaki i jest wysylany alarm to w tresci maila nie ma polskich znakow przy nazwie sensora. W dalszej tresci maila sa polskie znaki.
     
  10. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Spróbuj podmienić plik alarm.php na ten a załącznika tego postu, powinny być teraz polskie znaki.
     

    Załączone pliki:

    • alarm.zip
      Rozmiar pliku:
      1,7 KB
      Wyświetleń:
      6
      MD5 Sum:
      a628ffc1487697a76c2750a2b9eb75e2
  11. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ale też na wykresie jest etykieta alarm dla czujników i na niej też brak polskich znaków. Taka żółta z czerwonymi napisami.
     
  12. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Podmień plik z załącznika.
     

    Załączone pliki:

    • full.zip
      Rozmiar pliku:
      1,8 KB
      Wyświetleń:
      19
      MD5 Sum:
      3b45dd25bdd6562a4218d50045339188
  13. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
  14. Pepek
    Offline

    Pepek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    22 Luty 2013
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112
    Udało się komuś podpiąć nasze termometry pod te wykresy?
    http://www.highcharts.com/

    <<<EDIT>>>
    Po 2 dniach prób udało mi się na razie osiągnąć zapis danych z temperatura.sh do pliku .csv w formacie data w milisekundach tz. Epoch Timestamp
    Kod (Text):
    1. 1413834301000,24.69,31.81,13.62,30.00
    2. 1413834601000,24.69,31.81,13.50,29.81
    3. 1413834903000,24.56,31.75,13.44,30.00
    oraz to co w załączniku: Screen1

    Jednak nie chce mi łączyć wykresu liniowego pod dodaniu kolejnych punktów pomiarowych. Tylko pokazuje znaczniki :/
    Przy pliku z danymi z jednym czujnikiem działał poprawnie

    Kolejny problem się pojawił, że nie pokazuje wyników, gdy mam już ponad tysiąc odczytów temperatury.
    Choć użyłem:
    Kod (Text):
    1. plotOptions: {
    2.    spline: {                
    3.          turboThreshold: 1000000
    4.    }
    5.             },
    <<<EDIT2>>>
    Nadszedł weekend, udało mi się znaleźć pomoc w google i przerobiłem plik z kodem do odczytu .csv
    Obecnie mam już wyświetlane wyniki przy ponad tysiącu danych i łączy punkty rysując wykres.
    Również odrobinę dostosowałem "skórkę", aby był w ciemniejszych odcieniach prezentowane.

    Teraz chciałbym i będę próbował osiągnąć highstock zamiast highcharts.
    Aby mieć ładną nawigację i kontrolę pokazywanych wyników.
     

    Załączone pliki:

    • high.jpg [jpg] - (Pepek) Synology jako serwer monitoringu temperatury pomieszczeń [10672,52927] - ProNAS - Forum serwerów plików Synology
      high.jpg
      Rozmiar pliku:
      58,9 KB
      Wyświetleń:
      190
      MD5 Sum:
      4bb24f8b149fc75e8469c36c1050bae8
    • high2.jpg [jpg] - (Pepek) Synology jako serwer monitoringu temperatury pomieszczeń [10672,52927] - ProNAS - Forum serwerów plików Synology
      high2.jpg
      Rozmiar pliku:
      93,4 KB
      Wyświetleń:
      181
      MD5 Sum:
      b68fa932f93974e425a620343311c0ba
  15. Pepek
    Offline

    Pepek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    22 Luty 2013
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112
    Przepraszam, że post pod postem, ale nie mogłem dodać więcej screenów.
    A mam już gotowy projekt i chciałbym zaprezentować.

    2 godziny później i Highstock gotowy.
    Na dole scrollbar z nawigacją jak długi okres czasu ma być prezentowany.
    Na górze przyciski z gotowymi filtrami odstępu czasu.
    Możliwość on/off danego pomiaru poprzez legendę.



    <<<EDIT>>>
    Udało mi się w excelu przekonwertować łopatologicznie za pomocą kilku formuł stare pomiary z czterech plików txt. (każdy czujnik oddzielny plik)
    Było
    Kod (Text):
    1. 06.03.2013; 03:45:02;   21.31
    2. 06.03.2013; 03:50:02;   21.31
    3. 06.03.2013; 03:55:02;   21.31
    4. 06.03.2013; 04:00:02;   21.25
    Jest
    Kod (Text):
    1. 1413857701000,23.00,22.44,11.69,28.50
    2. 1413858001000,23.00,22.44,11.69,28.44
    3. 1413858301000,23.00,22.44,11.62,28.38
    4. 1413858601000,23.00,22.44,11.69,28.38
    I spolszczyłem jeszcze nazwy miesięcy i dni tygodnia.
     

    Załączone pliki:

    • 1.jpg [jpg] - (Pepek) Synology jako serwer monitoringu temperatury pomieszczeń [10672,52928] - ProNAS - Forum serwerów plików Synology
      1.jpg
      Rozmiar pliku:
      132,5 KB
      Wyświetleń:
      181
      MD5 Sum:
      03ece18a7414ae2bac34c94004431dd8
    • 3.jpg [jpg] - (Pepek) Synology jako serwer monitoringu temperatury pomieszczeń [10672,52928] - ProNAS - Forum serwerów plików Synology
      3.jpg
      Rozmiar pliku:
      126,5 KB
      Wyświetleń:
      181
      MD5 Sum:
      ceb9bc74d3e4b5f79487029db0930206
    • high_pol.jpg [jpg] - (Pepek) Synology jako serwer monitoringu temperatury pomieszczeń [10672,52928] - ProNAS - Forum serwerów plików Synology
      high_pol.jpg
      Rozmiar pliku:
      141,2 KB
      Wyświetleń:
      167
      MD5 Sum:
      128f8e64d205fb2c71002e1b32e2d937
  16. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    To teraz zapodaj opis krok po kroku jak instalować i konfigurować... Oraz zamieść poprawione pliki.
     
  17. alientm
    Offline

    alientm Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    19 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    38
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213
    Faktycznie przydało by się krok po kroku, ale od podstaw, jaki czujnik, gdzie i kiedy...
     
  18. Pepek
    Offline

    Pepek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    22 Luty 2013
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112
    Dobra znalazłem chwile czasu, żeby opisać co zrobić aby mieć HighStock.
    Początek pracy z digitemp tak samo jak w pierwszym poście naszego kolegi piter76

    Ja mam przykład konfiguracji dla 4 czujników

    Kod (Text):
    1. Synology> digitemp_DS9097 -s /dev/usb/ttyUSB0 -a -i
    Po tej komendzie w folderze /root/ zostanie utworzony plik konfiguracyjny .digitemprc
    Należy go przekopiować do /volume1/web/highcharts
    Mój plik wygląda następująco:

    Kod (Text):
    1. TTY /dev/usb/ttyUSB0
    2. READ_TIME 1000
    3. LOG_TYPE 1
    4. LOG_FORMAT "%d.%m.%Y; %H:%M:%S; %.2C"
    5. CNT_FORMAT "%d.%m.%Y; %H:%M:%S; %.2C"
    6. HUM_FORMAT "%b %d %H:%M:%S Sensor %s C: %.2C F: %.2F H: %h%%"
    7. SENSORS 4
    8. ROM 0 0x28 0x98 0x53 0x63 0x01 0x00 0x00 0x66
    9. ROM 1 0x28 0x14 0x94 0x63 0x01 0x00 0x00 0x82
    10. ROM 2 0x28 0xA2 0x96 0x63 0x01 0x00 0x00 0xB4
    11. ROM 3 0x28 0x9E 0x3B 0x63 0x01 0x00 0x00 0xFB
    W stosunku do domyślnego pliku konfiguracyjnego zmianie uległy dwa wpisy, mianowicie LOG_FORMAT oraz CNT_FORMAT
    Kod (Text):
    1. TTY /dev/usb/ttyUSB0
    2. READ_TIME 1000
    3. LOG_TYPE 1
    4. LOG_FORMAT "%.2C"
    5. CNT_FORMAT "%.2C"
    6. HUM_FORMAT "%b %d %H:%M:%S Sensor %s C: %.2C F: %.2F H: %h%%"
    7. SENSORS 4
    8. ROM 0 0x28 0x98 0x53 0x63 0x01 0x00 0x00 0x66
    9. ROM 1 0x28 0x14 0x94 0x63 0x01 0x00 0x00 0x82
    10. ROM 2 0x28 0xA2 0x96 0x63 0x01 0x00 0x00 0xB4
    11. ROM 3 0x28 0x9E 0x3B 0x63 0x01 0x00 0x00 0xFB
    12.  
    Pierwszy z nich odpowiedzialny jest za format składowanych w logu odczytów i jest bardzo istotny z punktu widzenia funkcjonowania całego systemu.
    Powinniście zmienić go na taki, jak jest u mnie.
    Drugi wpis odpowiada za to co nam się wyświetli w linii komend i nie ma już w zasadzie żadnego wpływu na funkcjonowanie systemu ;)

    Przygotujmy więc naszego Synka do zbierania odczytów z czujników. W tym celu stwórzmy folder:
    /volume1/web/highcharts/logs/ Tutaj będą składowane logi poszczególnych sensorów.

    plik highcharts.sh umieśćmy w folderze /root/ i nadajmy mu atrybut wykonywalności komendą:

    Kod (Text):
    1. Synology> chmod 755 highcharts.sh
    Wyedytujmy ów plik o ile jeszcze tego nie zrobiliśmy. Powinno się w nim znaleźć tyle wpisów, ile czujników jest w naszej instalacji.
    W moim przypadku jest ich akurat 4.

    Kod (Text):
    1. ##ilość czujników licząc od zera
    2. ILE=3
    3. ## ścieżka katalogu z plikiem .csv
    4. LOGS='/volume1/web/highcharts/logs'
    5. ## ścieżka katalogu z plikiem .digitemprc
    6. RCFILE='/volume1/web/highcharts'
    7. cd $RCFILE
    8.  
    9. ## dodanie 1 godziny - 3600000(zimowy) do czasu UTC, 2 godziny - 7200000(letni) do czasu UTC
    10. GODZ=3600000
    11. DATA=`date +"%s000"`
    12. DATA=$(($DATA+$GODZ))
    13. ## pierwszy czujnik
    14. TEMP0=`digitemp_DS9097 -q -c $RCFILE/.digitemprc -t 0`
    15. OUT0=`printf ",% 4s\n" "$TEMP0";`
    16. ## drugi czujnik
    17. TEMP1=`digitemp_DS9097 -q -c $RCFILE/.digitemprc -t 1`
    18. OUT1=`printf ",% 4s\n" "$TEMP1";`
    19. ## trzeci czujnik
    20. TEMP2=`digitemp_DS9097 -q -c $RCFILE/.digitemprc -t 2`
    21. OUT2=`printf ",% 4s\n" "$TEMP2";`
    22. ## czwarty czujnik
    23. TEMP3=`digitemp_DS9097 -q -c $RCFILE/.digitemprc -t 3`
    24. OUT3=`printf ",% 4s\n" "$TEMP3";`
    25. ## tu należy dopisać ewentualne kolejne czujniki TEMP i OUT
    26.  
    27. ## niżej należy dopisać kolejne$OUT jeśli mamy więcej czujników
    28. echo "$DATA$OUT0$OUT1$OUT2$OUT3" >> $LOGS/data.csv
    Skrypt ten należy dopisać do /etc/crontab
    U mnie taki wpis wygląda następująco:

    Kod (Text):
    1.  */5        *        *        *        *        root        /root/highcharts.sh

    Co oznacza, że pomiary wykonywane będą co pięć minut.

    W pliku index.html należy zmodyfikować zależnie od ilości czujników fragment
    Kod (Text):
    1.     series: [{
    2.         name: 'Pokój',
    3.         color: '#33cc00',
    4.         tooltip: {                    
    5.             valueSuffix: '°C',
    6.             valueDecimals: 2
    7.         },
    8.         data: []
    9.     }, {
    10.         name: 'Komputer',
    11.         color: '#ff6666',
    12.         tooltip: {                    
    13.             valueSuffix: '°C',
    14.             valueDecimals: 2
    15.         },
    16.         data: []
    17.     }, {
    18.         name: 'Na zewnątrz',
    19.         color: '#3366ff',
    20.         tooltip: {                    
    21.             valueSuffix: '°C',
    22.             valueDecimals: 2
    23.         },
    24.         data: []
    25.     }, {
    26.         name: 'Synology',
    27.         color: '#D9D919',
    28.         tooltip: {                    
    29.             valueSuffix: '°C',
    30.             valueDecimals: 2
    31.         },
    32.         data: []
    33.     }]  
    34. };
    35.  
    36. $.get('logs/data.csv', function(data) {
    37.  
    38.     var series = {
    39.         data: []
    40.     };
    41.  
    42.     var lines = data.split('\n');
    43.  
    44.     $.each(lines, function(lineNo, line) {
    45.         var items = line.split(',');
    46. // (lineNo == (lines.length-2))
    47.         if(lineNo !== 0) {
    48.             var x = parseInt(items[0]),
    49.             temp1 = parseFloat(items[1]),
    50.             temp2 = parseFloat(items[2]),
    51.             temp3 = parseFloat(items[3]),
    52.             temp4 = parseFloat(items[4]);
    53.            
    54.             if(!isNaN(temp1) && !isNaN(temp2) && !isNaN(temp3) && !isNaN(temp4)){
    55.                 options.series[0].data.push([x,temp1]);
    56.                 options.series[1].data.push([x,temp2]);
    57.                 options.series[2].data.push([x,temp3]);
    58.                 options.series[3].data.push([x,temp4])
    59.             }
    60.         }
    61.     });
    62.    
    Ważne żeby wszystkie zmiany i próby robić poprzez serwer web bo lokalnie nie wczytuje.
     

    Załączone pliki:

    • highcharts.rar
      Rozmiar pliku:
      355,8 KB
      Wyświetleń:
      9
      MD5 Sum:
      df287f2e666861551e826c3547b9f1f7
  19. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Witam szanownych forumowiczów :)

    Wychodząc na przeciw oczekiwaniom części użytkowników, postanowiłem włączyć do obsługi wykresy HighCharts. W załączeniu update pozwalający bez większych modyfikacji uruchomić widok pomiarów z wykorzystaniem tej biblioteki.

    alh3.googleusercontent.com__8Ak6O9llBSg_VGD51hd_ZCI_AAAAAAAABxk_Foy8De_jwz8_w958_h714_no_high1.
    alh3.googleusercontent.com__K8Ayi4heTLc_VGD52kTRYfI_AAAAAAAABxc_SuoZal6_OpA_w958_h716_no_high2.


    Archiwum zawiera:

    css/default.css
    images/texture.jpg - tło dla nowych wykresów
    functions.php - nowe funkcje do obsługi formatu danych dla HighCharts
    highchar1.php
    highchar2.php

    Należy rozpakować archiwum i podmienić istniejące już pliki na te z archiwum (UWAGA!!!!: zalecam wykonanie kopii bezpieczeństwa plików, które istnieją na serwerze, w razie niepowodzenia będzie do czego wrócić.)

    Do prawidłowej pracy potrzebne będzie ponadto dodanie jednej linii w pliku config.php:
    define(HIGHCHARTS, 3); //Ile dni na wykresach HighCharts

    Jak widać tutaj decydujemy o tym jaki czasokres będzie wczytywany dla naszych nowych wykresów, w powyższym przykładzie będzie to 3 dni.
    W zależności od ilości czujników w naszej sieci parametr ten będzie miał decydujący wpływ na szybkość ładowania wykresu.

    Wykresy powinny działać zarówno dla bazy mysql jak i dla bazy w plikach tekstowych.

    Zarówno dla wykresu highchar1.php jak i highchar2.php istnieje możliwość cofania się o zadaną ilość godzin/dni do wcześniejszych pomiarów. Aby to zrealizować w adresie wpisujemy parametr na przykład: ?back=48:00 spowoduje to wyświetlenie pomiarów sprzed 48 godzin.
    przykładowy adres powinien wyglądać tak: www.moja.strona.com/temperatura/highchar1.php?back=48:00
    Inne przykłady:
    ?back=20. - cofnięcie się o 20 dni wstecz (po liczbie dni jest kropka)
    ?back=60 - cofnięcie się o 60 minut wstecz (raczej mało przydatne dla tego rodzaju wykresów :) )

    Zachęcam do testów :)
     

    Załączone pliki:

    • upgrade.zip
      Rozmiar pliku:
      55,5 KB
      Wyświetleń:
      8
      MD5 Sum:
      72a48a4f147a7186a1ca858d4a0159d7
  20. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Fajnie jakbyś może stworzył paczkę SPK do łatwej instalacji :) Fajne rozwiązaniem by to było i jakiś panel konfiguracji dorzucić do tego :)
     

Poleć tę stronę