1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Synology jako serwer monitoringu temperatury pomieszczeń

Dyskusja w 'Konfiguracja - Instrukcje "How To"' rozpoczęta przez użytkownika piter76, 16 Kwiecień 2012.

Ładowanie...
  1. prychol
    Offline

    prychol Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    19
    Local Time:
    00:31
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No to trudno, z php to raczej nie dam rady.
    Podłączyłem resztę czujek i niby wszystko OK, ale na słupkach nie pokazuje wartości. Widziałem, że też miałeś z tym problem, pamiętasz może jak sobie poradziłeś?
     
  2. Pepek
    Offline

    Pepek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    22 Luty 2013
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    22:31
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112
    Same się pokazały po zaczytaniu kilkudziesięciu wyników. Czyli poczekać aż pliki wynikowe trochę się zapełnią
     
  3. wcg
    Online

    wcg Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czy ktoś z Was próbował instalować moduły usbserial i ftdi-siona DS713+ ? Z ipkg nie dało rady, bo nie ma takich modułów, wrzucając te które są na stronie http://dslub.synology.me/ftdi/FTDI-DSM4.1-x86.zip otrzymuję komunikat insmod: can't insert 'usbserial.ko': invalid module format i dalej nic. Kiedyś miałem 211+ też były problemy z instalacją, ale poszlo a teraz z 713+ to już masakra. Czy może ktoś coś podpowiedzieć?
     
  4. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  5. wcg
    Online

    wcg Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    O super, dzięki unr3al2, męczyłem się z tym od kilku godzin i nic. Odczyt temperatury już działa.
    Ale po restarcie serwera muszę ponownie instalować moduły bo nie działa digitemp, muszę wykonać od:

    Kod (Text):
    1. Synology> cd /lib/modules
    2. Synology> ln -s /opt/lib/modules/2.6.15 2.6.15
    3. Synology> depmod
    4. Synology> insmod usbserial.ko
    5. Synology> insmod ftdi_sio.ko
    wtedy dopiero idzie
     
  6. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Trzeba skrypt zrobić i dodać do autostartu.
     
  7. wcg
    Online

    wcg Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jasne zaraz dodam! Myślalem że może coś źle robię. Dzięki za pomoc
     
  8. prychol
    Offline

    prychol Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    19
    Local Time:
    00:31
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam, próbowałem też to zainstalować lecz niestety mi nie działa. Mam adapter DS9097E i nie wiem czy to on będzie przyczyną. Próbował ktoś może uruchomić ten OWFS z tym adapterem?
     
  9. Fixer
    Offline

    Fixer Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    2 Luty 2013
    Wiadomości:
    341
    Miejscowość:
    TG
    Local Time:
    22:31
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    wielki plus dla autora tego dodatku
    piter jak byś coś potrzebował z php to mogę pomóc
    czy to zadziała na modelu DS213+ ?
     
  10. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Chyba nie ma synka na którym by to nie działało ;)
     
  11. prychol
    Offline

    prychol Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    19
    Local Time:
    00:31
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Masz na myśli OWFS?
     
  12. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Moderator Q's Excellence

    Dołączył:
    15 Maj 2012
    Wiadomości:
    2 315
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    00:31
    Oceny:
    +546 / 9 / -2
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11a
    TS-x53 802.11a
    OWFS będzie działało, jeśli:
    1) Wspiera twój interfejs (nie mam takiego, więc nie sprawdzę - szukaj na stronach autora projektu)
    2) Poprawnie zainstalowałeś moduły do interfejsu (są wykrywane przez system)
    3) Poprawnie skonfigurowałeś a właściwie wskazałeś interfejs podczas instalacji owfs
     
  13. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jeśli działa ci digitemp to będzie ci działać OWFS.
    Paczka OWFS działa z : DS2409,DS2480B
     
  14. prychol
    Offline

    prychol Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    19
    Local Time:
    00:31
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czyli trzeba będzie zainwestować w któryś z tych interfejsów, bo niestety tego DS9097E nie wykrywa :-(

    Potwierdzam, konwerter zakupiony, podłączony i działa :D
    Dla zainteresowanych jest to MP00202.
    Pozdrawiam
     
  15. jb_pro
    Offline

    jb_pro Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Maj 2012
    Wiadomości:
    8
    Miejscowość:
    Kielce
    Local Time:
    22:31
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS112
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Witam,

    Mam monitoring temperatury na 8. czujnikach podłączonych właśnie pod moduł MP00202. Działa prawidłowo od jesieni 2012.
    Niemal codziennie w pliku messages mam poniższe wpisy:

    Kod (Text):
    1. May 10 01:30:12 kernel: [1870308.130000] ftdi_sio ttyUSB0: ftdi_submit_read_urb - failed submitting read urb, error -1
    2. May 10 03:20:06 kernel: [1876901.620000] ftdi_sio ttyUSB0: ftdi_submit_read_urb - failed submitting read urb, error -1
    3. May 10 04:40:13 kernel: [1881707.700000] ftdi_sio ttyUSB0: ftdi_submit_read_urb - failed submitting read urb, error -1
    4. May 10 05:50:02 kernel: [1885927.380000] ftdi_sio ttyUSB0: ftdi_submit_read_urb - failed submitting read urb, error -1
    5. May 10 05:50:07 kernel: [1885931.690000] ftdi_sio ttyUSB0: ftdi_submit_read_urb - failed submitting read urb, error -1
    Czy może to mieć związek z hiberacją dysku? Zarówno skrypt w cronie uruchamiający pomiar jak i zapis pomiarów odbywa się NIE na dysku serwer - aby mógł się uśpić - lecz na dodatkowym dysku USB (pendrive)

    Skąd te komunikaty i o czy świadczą?

    jb_pro
     
  16. prychol
    Offline

    prychol Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    19
    Local Time:
    00:31
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam ponownie.
    I znów problem z odczytem czujek:-(
    Po komendzie:
    Kod (Text):
    1. digitemp_DS9097U -s /dev/usb/ttyUSB0 -a -i
    otrzymuję taką odpowiedź:
    Kod (Text):
    1. Segmentation fault (core dumped)
    Jak to rozwiązać?
     
  17. pulawal
    Offline

    pulawal Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    22:31
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS414
    Witam,
    Chciałem się Was koledzy użytkownicy synology poradzić w sprawie digitempa. Prześledziłem wątek i mam jedno podstawowe pytanie, dlaczego gdy wywołam skrypt /root/temperatura.sh to zapisuje poprawnie dane do pliku ./logs, a jak zrobi to cron to mam tylko datę.
    Oto plik temperatura.sh:
    Kod (Text):
    1. #!/bin/sh
    2.  
    3. ILE=0
    4. LOGS='/volume1/web/temperatura/logs'
    5. RCFILE='/volume1/web/temperatura'
    6. cd $RCFILE
    7.  
    8. ### Dla bazy tekstowej :
    9. for i in $( seq 0 $ILE ); do
    10.  
    11. DATA=`date +"%d.%m.%Y; %H:%M:%S; "`
    12. TEMP=`digitemp_DS2490 -q -c $RCFILE/.digitemprc -t $i`
    13. sleep 5
    14. OUT=`printf "% 7s\n" "$TEMP";`
    15. echo "$DATA$OUT" >> $LOGS/sensor_$i.txt
    16.  
    17. done
    18. ### ^^^^^ Koniec dla bazy tekstowej
    19.  
    20. ### Odkomentuj jesli masz bazę MySQL a zakomentuj wpisy dla bazy tekstowej
    21. #digitemp_DS9097m -q -c $RCFILE/.digitemprc -e
    Plik .digitemprc:
    Kod (Text):
    1. TTY USB
    2. READ_TIME 1000
    3. LOG_TYPE 1
    4. LOG_FORMAT "%.2C"
    5. CNT_FORMAT "%.2C"
    6. HUM_FORMAT "%b %d %H:%M:%S Sensor %s C: %.2C F: %.2F H: %h%%"
    7. SENSORS 1
    8. # test
    9. ROM 0 0x10 0xC2 0x9E 0xB7 0x00 0x08 0x00 0x7E
    Ato jest wynik działania skryptu (to z temp. to jest ręczne wykonanie skryptu)
    Kod (Text):
    1. 19.11.2013; 21:16:01;
    2. 19.11.2013; 21:17:01;
    3. 19.11.2013; 21:18:01;
    4. 19.11.2013; 21:19:01;
    5. 19.11.2013; 21:20:01;
    6. 19.11.2013; 21:21:01;
    7. 19.11.2013; 21:21:58;   22.50
    8. 19.11.2013; 21:22:01;
    9.  
    Dodam iż mam DS414 i używam konwertera 1wire-usb ds2490, normalnie digitemp obsługuje ten konwertert i nie mam zadnych problemów z oddczytem temperatury, a cron ma.
    Synology mam około 2tyg, może coś pomyliłem.
     
  18. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Moderator Q's Excellence

    Dołączył:
    15 Maj 2012
    Wiadomości:
    2 315
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    00:31
    Oceny:
    +546 / 9 / -2
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11a
    TS-x53 802.11a
    Pokaż crona. Oraz napisz jaka jest lokalizacja plików .digitemprc oraz temperatura.sh

    Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
     
  19. pulawal
    Offline

    pulawal Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    22:31
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS414
    Cześć,
    Crontab:
    Kod (Text):
    1. #minute hour    mday    month   wday    who command
    2. 45  12  *   *   1,4 root    /usr/syno/bin/synopkg chkupgradepkg
    3. 53  3   *   *   2,5 root    /usr/syno/sbin/synoupgrade --fetch-all
    4. 0   0   *   *   *   root    /usr/syno/bin/syno_poweroff_feasible_check
    5. */1 *   *   *   *   root    /root/temperatura.sh
    Problem chyba leży gdzie indziej, wczoraj wieczorem podłączyłem 4 czujniki i teraz skrypt się wiesza, tzn nie zapisuje więcej niż pierwszego pomiaru,
    Pomimo iż wpisałem nowe numery czujników i zmieniłem pętle na 3 (tzn 0,1,2,3) dziwne dosyć. Może to przez tego ds2490?
    Tyle tylko, że jak skorzystam z digitemp'a w shellu to normalnie pokazuje temp z czterech czujników. Działa też jak mu skażę ścieżkę do tego "nowego" confa.
    Temperatura.sh jest umiejscowiona w /root/
    .digitemprc /volume1/web/temperatura/

    Ciekawostka, nie wiem
     
  20. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Moderator Q's Excellence

    Dołączył:
    15 Maj 2012
    Wiadomości:
    2 315
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    00:31
    Oceny:
    +546 / 9 / -2
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11a
    TS-x53 802.11a
    Jak digitemp ma odczytać dane z czujników skoro nie wie jakie ma czytać i wg jakich parametrów logować. Wywołanie komendy digitemp musi nastąpić w katalogu w którym umiesciłeś poprawnie wygenerowany i wyedytowany .digitemprc
    Cron odpala ją w /root a tam nic nie ma. Dla spokoju zmieniłbym tą komendę również na
    Kod (Text):
    1. */1   *   *   *   *   root   sh /root/temperatura.sh
     

Poleć tę stronę