1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Synology jako serwer monitoringu temperatury pomieszczeń

Dyskusja w 'Konfiguracja - Instrukcje "How To"' rozpoczęta przez użytkownika piter76, 16 Kwiecień 2012.

Ładowanie...
  1. prychol
    Offline

    prychol Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    19
    Local Time:
    17:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No to trudno, z php to raczej nie dam rady.
    Podłączyłem resztę czujek i niby wszystko OK, ale na słupkach nie pokazuje wartości. Widziałem, że też miałeś z tym problem, pamiętasz może jak sobie poradziłeś?
     
  2. Pepek
    Offline

    Pepek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    22 Luty 2013
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112
    Same się pokazały po zaczytaniu kilkudziesięciu wyników. Czyli poczekać aż pliki wynikowe trochę się zapełnią
     
  3. wcg
    Offline

    wcg Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czy ktoś z Was próbował instalować moduły usbserial i ftdi-siona DS713+ ? Z ipkg nie dało rady, bo nie ma takich modułów, wrzucając te które są na stronie http://dslub.synology.me/ftdi/FTDI-DSM4.1-x86.zip otrzymuję komunikat insmod: can't insert 'usbserial.ko': invalid module format i dalej nic. Kiedyś miałem 211+ też były problemy z instalacją, ale poszlo a teraz z 713+ to już masakra. Czy może ktoś coś podpowiedzieć?
     
  4. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  5. wcg
    Offline

    wcg Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    O super, dzięki unr3al2, męczyłem się z tym od kilku godzin i nic. Odczyt temperatury już działa.
    Ale po restarcie serwera muszę ponownie instalować moduły bo nie działa digitemp, muszę wykonać od:

    Kod (Text):
    1. Synology> cd /lib/modules
    2. Synology> ln -s /opt/lib/modules/2.6.15 2.6.15
    3. Synology> depmod
    4. Synology> insmod usbserial.ko
    5. Synology> insmod ftdi_sio.ko
    wtedy dopiero idzie
     
  6. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Trzeba skrypt zrobić i dodać do autostartu.
     
  7. wcg
    Offline

    wcg Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jasne zaraz dodam! Myślalem że może coś źle robię. Dzięki za pomoc
     
  8. prychol
    Offline

    prychol Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    19
    Local Time:
    17:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam, próbowałem też to zainstalować lecz niestety mi nie działa. Mam adapter DS9097E i nie wiem czy to on będzie przyczyną. Próbował ktoś może uruchomić ten OWFS z tym adapterem?
     
  9. Fixer
    Offline

    Fixer Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    2 Luty 2013
    Wiadomości:
    396
    Miejscowość:
    TG
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    wielki plus dla autora tego dodatku
    piter jak byś coś potrzebował z php to mogę pomóc
    czy to zadziała na modelu DS213+ ?
     
  10. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Chyba nie ma synka na którym by to nie działało ;)
     
  11. prychol
    Offline

    prychol Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    19
    Local Time:
    17:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Masz na myśli OWFS?
     
  12. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    OWFS będzie działało, jeśli:
    1) Wspiera twój interfejs (nie mam takiego, więc nie sprawdzę - szukaj na stronach autora projektu)
    2) Poprawnie zainstalowałeś moduły do interfejsu (są wykrywane przez system)
    3) Poprawnie skonfigurowałeś a właściwie wskazałeś interfejs podczas instalacji owfs
     
  13. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jeśli działa ci digitemp to będzie ci działać OWFS.
    Paczka OWFS działa z : DS2409,DS2480B
     
  14. prychol
    Offline

    prychol Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    19
    Local Time:
    17:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czyli trzeba będzie zainwestować w któryś z tych interfejsów, bo niestety tego DS9097E nie wykrywa :-(

    Potwierdzam, konwerter zakupiony, podłączony i działa :D
    Dla zainteresowanych jest to MP00202.
    Pozdrawiam
     
  15. jb_pro
    Offline

    jb_pro Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Maj 2012
    Wiadomości:
    8
    Miejscowość:
    Kielce
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS112
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Witam,

    Mam monitoring temperatury na 8. czujnikach podłączonych właśnie pod moduł MP00202. Działa prawidłowo od jesieni 2012.
    Niemal codziennie w pliku messages mam poniższe wpisy:

    Kod (Text):
    1. May 10 01:30:12 kernel: [1870308.130000] ftdi_sio ttyUSB0: ftdi_submit_read_urb - failed submitting read urb, error -1
    2. May 10 03:20:06 kernel: [1876901.620000] ftdi_sio ttyUSB0: ftdi_submit_read_urb - failed submitting read urb, error -1
    3. May 10 04:40:13 kernel: [1881707.700000] ftdi_sio ttyUSB0: ftdi_submit_read_urb - failed submitting read urb, error -1
    4. May 10 05:50:02 kernel: [1885927.380000] ftdi_sio ttyUSB0: ftdi_submit_read_urb - failed submitting read urb, error -1
    5. May 10 05:50:07 kernel: [1885931.690000] ftdi_sio ttyUSB0: ftdi_submit_read_urb - failed submitting read urb, error -1
    Czy może to mieć związek z hiberacją dysku? Zarówno skrypt w cronie uruchamiający pomiar jak i zapis pomiarów odbywa się NIE na dysku serwer - aby mógł się uśpić - lecz na dodatkowym dysku USB (pendrive)

    Skąd te komunikaty i o czy świadczą?

    jb_pro
     
  16. prychol
    Offline

    prychol Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    19
    Local Time:
    17:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam ponownie.
    I znów problem z odczytem czujek:-(
    Po komendzie:
    Kod (Text):
    1. digitemp_DS9097U -s /dev/usb/ttyUSB0 -a -i
    otrzymuję taką odpowiedź:
    Kod (Text):
    1. Segmentation fault (core dumped)
    Jak to rozwiązać?
     
  17. pulawal
    Offline

    pulawal Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS414
    Witam,
    Chciałem się Was koledzy użytkownicy synology poradzić w sprawie digitempa. Prześledziłem wątek i mam jedno podstawowe pytanie, dlaczego gdy wywołam skrypt /root/temperatura.sh to zapisuje poprawnie dane do pliku ./logs, a jak zrobi to cron to mam tylko datę.
    Oto plik temperatura.sh:
    Kod (Text):
    1. #!/bin/sh
    2.  
    3. ILE=0
    4. LOGS='/volume1/web/temperatura/logs'
    5. RCFILE='/volume1/web/temperatura'
    6. cd $RCFILE
    7.  
    8. ### Dla bazy tekstowej :
    9. for i in $( seq 0 $ILE ); do
    10.  
    11. DATA=`date +"%d.%m.%Y; %H:%M:%S; "`
    12. TEMP=`digitemp_DS2490 -q -c $RCFILE/.digitemprc -t $i`
    13. sleep 5
    14. OUT=`printf "% 7s\n" "$TEMP";`
    15. echo "$DATA$OUT" >> $LOGS/sensor_$i.txt
    16.  
    17. done
    18. ### ^^^^^ Koniec dla bazy tekstowej
    19.  
    20. ### Odkomentuj jesli masz bazę MySQL a zakomentuj wpisy dla bazy tekstowej
    21. #digitemp_DS9097m -q -c $RCFILE/.digitemprc -e
    Plik .digitemprc:
    Kod (Text):
    1. TTY USB
    2. READ_TIME 1000
    3. LOG_TYPE 1
    4. LOG_FORMAT "%.2C"
    5. CNT_FORMAT "%.2C"
    6. HUM_FORMAT "%b %d %H:%M:%S Sensor %s C: %.2C F: %.2F H: %h%%"
    7. SENSORS 1
    8. # test
    9. ROM 0 0x10 0xC2 0x9E 0xB7 0x00 0x08 0x00 0x7E
    Ato jest wynik działania skryptu (to z temp. to jest ręczne wykonanie skryptu)
    Kod (Text):
    1. 19.11.2013; 21:16:01;
    2. 19.11.2013; 21:17:01;
    3. 19.11.2013; 21:18:01;
    4. 19.11.2013; 21:19:01;
    5. 19.11.2013; 21:20:01;
    6. 19.11.2013; 21:21:01;
    7. 19.11.2013; 21:21:58;   22.50
    8. 19.11.2013; 21:22:01;
    9.  
    Dodam iż mam DS414 i używam konwertera 1wire-usb ds2490, normalnie digitemp obsługuje ten konwertert i nie mam zadnych problemów z oddczytem temperatury, a cron ma.
    Synology mam około 2tyg, może coś pomyliłem.
     
  18. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Pokaż crona. Oraz napisz jaka jest lokalizacja plików .digitemprc oraz temperatura.sh

    Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
     
  19. pulawal
    Offline

    pulawal Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS414
    Cześć,
    Crontab:
    Kod (Text):
    1. #minute hour    mday    month   wday    who command
    2. 45  12  *   *   1,4 root    /usr/syno/bin/synopkg chkupgradepkg
    3. 53  3   *   *   2,5 root    /usr/syno/sbin/synoupgrade --fetch-all
    4. 0   0   *   *   *   root    /usr/syno/bin/syno_poweroff_feasible_check
    5. */1 *   *   *   *   root    /root/temperatura.sh
    Problem chyba leży gdzie indziej, wczoraj wieczorem podłączyłem 4 czujniki i teraz skrypt się wiesza, tzn nie zapisuje więcej niż pierwszego pomiaru,
    Pomimo iż wpisałem nowe numery czujników i zmieniłem pętle na 3 (tzn 0,1,2,3) dziwne dosyć. Może to przez tego ds2490?
    Tyle tylko, że jak skorzystam z digitemp'a w shellu to normalnie pokazuje temp z czterech czujników. Działa też jak mu skażę ścieżkę do tego "nowego" confa.
    Temperatura.sh jest umiejscowiona w /root/
    .digitemprc /volume1/web/temperatura/

    Ciekawostka, nie wiem
     
  20. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jak digitemp ma odczytać dane z czujników skoro nie wie jakie ma czytać i wg jakich parametrów logować. Wywołanie komendy digitemp musi nastąpić w katalogu w którym umiesciłeś poprawnie wygenerowany i wyedytowany .digitemprc
    Cron odpala ją w /root a tam nic nie ma. Dla spokoju zmieniłbym tą komendę również na
    Kod (Text):
    1. */1   *   *   *   *   root   sh /root/temperatura.sh
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.