1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Synology jako serwer monitoringu temperatury pomieszczeń

Dyskusja w 'Konfiguracja - Instrukcje "How To"' rozpoczęta przez użytkownika piter76, 16 Kwiecień 2012.

Ładowanie...
  1. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Kolejny system do backup'u :).
    Staramy się używać tego co mamy :)
     
  2. Neron
    Offline

    Neron Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    4 Luty 2011
    Wiadomości:
    47
    Local Time:
    02:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    Przy rozpakowywaniu 2012.12.30_full.zip ma komunikat "Archiwum uszkodzone"
     
  3. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Local Time:
    02:34
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    W pierwszym poście tego wątku zamieściłem najnowszą wersję systemu wraz z króciutkim opisem zmian względem poprzedniej wersji.

    Zapraszam do pobierania ;)
     
  4. Neron
    Offline

    Neron Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    4 Luty 2011
    Wiadomości:
    47
    Local Time:
    02:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    Skąd można pobrać packę ipkg dla digitemp.
    Jak by co to szukałem, ale z mierny skutkiem.
     
  5. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  6. Neron
    Offline

    Neron Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    4 Luty 2011
    Wiadomości:
    47
    Local Time:
    02:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    Może źle zacząłem.
    To w takim razie jak zainstalować bez paczki?
     
  7. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Local Time:
    02:34
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    W pierwszym poście tego wątku jest opis instalacji wszystkich potrzebnych składników systemu. Instalację digitemp`a wykonujesz z konsoli poprzez wpis:
    Kod (Text):
    1. Synology> ipkg install digitemp
     
  8. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tylko musisz mieć zainstalowanego bootcamp'a.
     
  9. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Kolega unr3al2 za dużo siedzi na Mac'u i zapewne chodziło mu o bootstrap'a
     
  10. Neron
    Offline

    Neron Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    4 Luty 2011
    Wiadomości:
    47
    Local Time:
    02:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    Proszę o wyrozumiałość i proste tłumaczenie.
    Instalacją IKPG uporałem się (bootstrap).
    1. kernel-module-usbserial i kernel-module-ftdi-sio nie mogę zainstalować przez ipkg, więc zrobiłem jak yarek
    Jak zrobić aby te moduły starowały automatycznie po restarcie?

    2. Nie wpisuje temperatury do logu jest tylko data i czas. Po wydaniu komendy "digitemp_DS9097 -a" wyświetla temperaturę.
    Jak uruchamiam z ręki temperatura.sh to ma taki komunikat " CRC Failed. CRC is 63 instead of 0x00 "

    Z góry dziękuje za pomoc.

    Punkt pierwszy załatwiony. Zainstalowałem z tego postu http://pronas.pl/paczka-serial-ftdi-pl2303-t4066.html
     
  11. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Local Time:
    02:34
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Re: Odp: Synology jako serwer monitoringu temperatury pomies

    Wygenerowales swoj wlasny plik .digitemprc? Powinien znalezc sie w folderze na ktory wskazuje sciezka w pliku temperatura.sh. ponadto jest tam tez parametr okreslajacy ilosc czujnikow w sieci, liczac od zera, musi byc zgodny z tym ile masz czujnikow u siebie.


    Wysyłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2
     
  12. Neron
    Offline

    Neron Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    4 Luty 2011
    Wiadomości:
    47
    Local Time:
    02:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    Tak, to wszystko jest zrobione. Tworzy się plik w "logs" w którym jest tylko data i czas.
     
  13. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Local Time:
    02:34
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Re: Odp: Synology jako serwer monitoringu temperatury pomies

    Wklej tutaj zawartosc pliku .digitemprc z /volume1/web/temperatura oraz pliku temperatura.sh, bedziemy kombinowac :)

    Wysyłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2
     
  14. Neron
    Offline

    Neron Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    4 Luty 2011
    Wiadomości:
    47
    Local Time:
    02:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    Jest postęp. Plik .digitemprc w /volume1/web/temperatura był nie zmieniony.
    Teraz po ręcznym uruchomieniu temperatura.sh, temperatura jest wpisywana do logów. Ale przy automacie nadal nie ma.
    Obecnie wygląda następując:
    Kod (Text):
    1. TTY /dev/ttyUSB0
    2. READ_TIME 1000
    3. LOG_TYPE 1
    4. LOG_FORMAT "%d.%m.%Y; %H:%M:%S; %.2C"
    5. CNT_FORMAT "%d.%m.%Y; %H:%M:%S; %.2C"
    6. HUM_FORMAT "%b %d %H:%M:%S Sensor %s C: %.2C F: %.2F H: %h%%"
    7. SENSORS 2
    8. ROM 0 0x10 0x34 0x94 0x8D 0x02 0x08 0x00 0x1F
    9. ROM 1 0x10 0x63 0xC0 0x8D 0x02 0x08 0x00 0x3E
    Plik temperatura.sh
    Kod (Text):
    1. #!/bin/sh
    2.  
    3. ILE=1
    4. LOGS='/volume1/web/temperatura/logs'
    5. RCFILE='/volume1/web/temperatura'
    6. cd $RCFILE
    7.  
    8. ### Dla bazy tekstowej :
    9. for i in $( seq 0 $ILE ); do
    10.  
    11. DATA=`date +"%d.%m.%Y; %H:%M:%S; "`
    12. TEMP=`digitemp_DS9097 -q -c  $RCFILE/.digitemprc -t $i`
    13. OUT=`printf "% 7s\n" "$TEMP";`
    14.  
    15. echo "$DATA$OUT" >> $LOGS/sensor_$i.txt
    16.  
    17. done
    18. ### ^^^^^ Koniec dla bazy tekstowej
    19.  
    20. ### Odkomentuj jesli masz bazę MySQL a zakomentuj wpisy dla bazy tekstowej
    21. #digitemp_DS9097m -q -c $RCFILE/.digitemprc -e
     
  15. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Neron masz błędny plik .digitemprc w lokalizacji /volume1/web/temperatura
    Daj plik jeszcze z lokalizacji /root/ to damy ci gotowy plik do /volume1/web/temperatura
     
  16. Neron
    Offline

    Neron Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    4 Luty 2011
    Wiadomości:
    47
    Local Time:
    02:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    Obydwa ma takie same.
    Jaki jest błąd?
     
  17. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czyli to powinno wyglądać tak :
    Kod (Text):
    1. TTY /dev/usb/ttyUSB0
    2. READ_TIME 1000
    3. LOG_TYPE 1
    4. LOG_FORMAT "%.2C"
    5. CNT_FORMAT "%.2C"
     
  18. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Kod (Text):
    1. chmod +x temperatura.sh
    zrobiony ?

    cron zrestartowany ?
    Kod (Text):
    1. /usr/syno/etc/rc.d/S04crond.sh stop
    Kod (Text):
    1. /usr/syno/etc/rc.d/S04crond.sh start
     
  19. Neron
    Offline

    Neron Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    4 Luty 2011
    Wiadomości:
    47
    Local Time:
    02:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    Pomogło. Pomimo że wcześniej robiłem.
    Mam nadzieje że więcej nie będę męczył.
    Dziękuję.
     
  20. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: Odp: Synology jako serwer monitoringu temperatury pomies

    Czyli będzie działać do restartu synka.

    Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.