1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Synology jako serwer monitoringu temperatury pomieszczeń

Dyskusja w 'Konfiguracja - Instrukcje "How To"' rozpoczęta przez użytkownika piter76, 16 Kwiecień 2012.

Ładowanie...
  1. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Za skojarzenie sensora z plikiem logu odpowiedzialny jest plik .digitemprc
    Kiedy dodajesz kolejny czujnik do systemu, modyfikacji ulega właśnie ten plik konfiguracyjny, a kolejność czujników ustalana jest według adresów poszczególnych czujników w całej sieci. Jest więc wysoce prawdopodobne, że nowo dodawany czujnik będzie miał adres fizyczny o numerze mieszczącym się pomiędzy już istniejącymi w systemie czujnikami.
    Można ten plik wyedytować sobie ręcznie i samemu ustalić jaki numer czujnika ma być skojarzony z jakim adresem fizycznym tego czujnika.
    Dla przykładu:
    Kod (Text):
    1.  
    2. ### za oknem
    3. ROM 0 0x28 0xD8 0x71 0xA9 0x03 0x00 0x00 0x05
    4.  
    5. ### sypialnia
    6. ROM 1 0x28 0x92 0x5D 0x9F 0x03 0x00 0x00 0x27
    7.  
    8. ### pod telewizorem
    9. ROM 2 0x28 0x07 0x7E 0xA9 0x03 0x00 0x00 0x8A
    10.  
    11. ####
    12. ROM 4 0x28 0x07 0x41 0x9F 0x03 0x00 0x00 0x20
    13.  
    14. ###
    15. ROM 3 0x28 0xC7 0x8E 0x9F 0x03 0x00 0x00 0xF2
    16.  
     
  2. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jeszcze jedno pytanie :) Gdzie lepiej trzymać dane w plikach czy w bazie ??

    EDIT: Jaka jest żywotność takich czujników :D
     
  3. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    W bazie mysql jest zdecydowanie szybciej przeglądać dane archiwalne. Skok do danych sprzed pół roku jak i przegląd dużego przedziału czasowego jest dużo szybszy na danych z bazy niż na danych z pliku tekstowego, także jeśli tylko masz możliwość przekompilować digitemp na obsługę bazy MySQL to polecam :)
     
  4. mariuszsal
    Online

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ja za to mam małą propozycję do autora gdyby dalej pracował nad projektem aby po dodaniu nowego czujnika do systemu jego wykresy były generowane od faktycznego terminu dodania a nie od początku wykresu :)
    Na chwilę obecną rozwiązałem to dodając pomiary historyczne (równorzędne z poprzednimi)z palca tj, wpisując zero jako pomiar do tego nowego.
     
  5. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Może powiem z czego wynika taki stan rzeczy. Otóż dla wszystkich rysowanych wykresów jest wspólna oś X (inaczej być nie może), na której jak wiadomo znajdują się znaczniki czasu. Wykresy rysowane są od lewej do prawej, taka jest specyfika klasy jpgraph wykorzystywanej do rysowania wykresów. Jeżeli zatem ilość pomiarów dla danego wykresu jest mniejsza, niż ilość znaczników czasu na osi X, system zaczyna rysować wykres od lewej i kończy go rysować w momencie, kiedy zabraknie punktów pomiarowych do narysowania. Oczywiście wszystko wróci do normy, kiedy nazbiera się wystarczająca ilość pomiarów na wszystkich czujnikach, więc można powiedzieć, że jest to etap przejściowy po wdrożeniu nowego czujnika. Tworzenie dodatkowych funkcji sprawdzających tylko spowolni wczytywanie danych.
     
  6. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jeszcze coś mi wpadło do głowy :) Jak zrobić, by na stronie osobno.php pokazywał się jeden wykres pod drugim.
    Teraz są dwa i mi się nie mieszczą na ekranie, a nie chce ich zmniejszać :)
     
  7. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Re: Odp: Synology jako serwer monitoringu temperatury pomies

    Bede musial przerobic skrypt aby wyswietlal wykresy w jednej kolumnie, do zrobienia :) Jak tylko przygotuje poprawke, to wrzuce na forum.

    Wysyłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2
     
  8. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jak możesz to dodaj jeszcze informację jaki wykres co pokazuje :):D
     
  9. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    W załączeniu poprawka widoku osobno.php, wprowadzająca możliwość zdefiniowania widoku jedno lub dwukolumnowego.
    Dodatkowo potrzebne będą dwa wpisy w pliku config.php :

    Kod (Text):
    1.  
    2. define(DWIE_KOLUMNY, true); // true/false - Widok osobno.php w jednej lub dwóch kolumnach
    3. $sort = array(0,1,2,8,7,6,5,3,4); //Wpis umożliwia zmianę kolejności wyświetlania wykresów z poszczególnych czujników
    4.  
    Co do tego drugiego wpisu, to w zależności od tego ile czujników mamy, tyle cyfr powinna zawierać ta tablica, licząc od zera. Dla przykładu wpis:
    $sort = array(5,4,3,2,1,0); spowoduje, odwrócenie kolejności wyświetlania wykresów, proponuję poeksperymentować ;)
     

    Załączone pliki:

    • aktualizacja.zip
      Rozmiar pliku:
      5,1 KB
      Wyświetleń:
      9
      MD5 Sum:
      fad35099413a0be399a84ed2d3893bb9
  10. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mam taki błąd:
     

    Załączone pliki:

    • one.png
      Rozmiar pliku:
      2,7 KB
      Wyświetleń:
      14
      MD5 Sum:
      6ea714e65987ee93563c9d192872c0c3
  11. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Spróbuj podmienić na ten z załącznika.
     

    Załączone pliki:

    • one.zip
      Rozmiar pliku:
      1,8 KB
      Wyświetleń:
      16
      MD5 Sum:
      98eca89050798c137ed70d09ddb0dae9
  12. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: Odp: Synology jako serwer monitoringu temperatury pomies

    Działa :)

    Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
     
  13. techfreak
    Offline

    techfreak Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212+
    Nikomu nie chce się pchać w temat ale mam podobny projekt http://techfreak.pl/nettemp/ który usprawniam od jakiegoś czasu.
    I własnie zastanawiam się nad testowym uruchomieniem na swoim synku ale zatrzymuje mnie to że wole oszczędzać prąd a synek się hibernuje po paru min nie używania dysków.
     
  14. mariuszsal
    Online

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dawaj jak już się zgłosiłeś :)
    Zgłaszam się na betatestera :)

    Kod (Text):
    1. DS1512> uname -a
    2. Linux DS1512 3.2.11 #2668 SMP Tue Dec 11 13:04:20 CST 2012 x86_64 GNU/Linux synology_cedarview_1512+
    lub
    Kod (Text):
    1. DS211> uname -a
    2. Linux DS211 2.6.32.12 #3160 Mon Jan 7 13:42:44 CST 2013 armv5tel GNU/Linux synology_88f6281_211j
    3.  
     
  15. niewiesznic
    Offline

    niewiesznic Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Marzec 2010
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Internet
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210j/DS211+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Fajne te projekty, ja niestety jestem z tych użytkowników co bez gotowego SPK i zlutowanego/złożonego sprzętu do niego nie dadzą rady. :-(
    Może któryś z was ma w planach SPK i skrzyneczkę do podłączenia do DS przez USB czujników (a może dałoby się automatycznie regulować termostaty w kaloryferachv? Kibicuję!
     
  16. techfreak
    Offline

    techfreak Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212+
    heh fajnie ale muszę posiedzieć nad tym wiec szybko na synka tego nie zrobię :)
     
  17. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ja też jestem chętny do testowania :)
    Widzę na plikach, że trochę zmian będzie :)
     
  18. mariuszsal
    Online

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Myślę, że spk dałoby się z digitempem i modułami pod ftdi zmajstrować (wersja pitera) - aczkolwiek nie odbyłoby się bez dłubania w konsoli, bo tak czy siak taką instalację trzeba przygotować pod siebie (.digitemprc, config.php.....). Więc nie wiem czy jest sens - zwłaszcza, że nie jest to trudne (kilka poleceń).
    Jak będziesz zainteresowany to dawaj znać - pomożemy.
    Co do opisu autora wątku tak czy siak przydałaby się zmiana. Swego czasu robiąc paczki oscama z synocommunity, przygotowałem również moduły do ftdi na różne platformy, więc odpada ten element (wystarczy je przekopiować i dowiązać w odpowiednie miejsce).

    Jeśli chodzi o interfejsy 1-wire to są już gotowce (tj w ładnym pudełku) oraz odpowiednio zarobione czujniki DS (wpinane do niego przez RJ11 - telefoniczny). Wystarczy ci jeden a resztę podepniesz pod ten kabel np przez szybkozłączkę ETON (tak mam u siebie).

    Co go grzejników, to również dałoby radę przez przekaźniki z termostatem sterowane czy to przez LAN czy USB - tylko po co. Są niedrogie i gotowe rozwiązania http://www.conrad.pl/Energooszczędn...iała.htm?websale7=conrad&pi=560897&ireusocl=1 (ładniejsze przede wszystkim) niż kabelkologia w calym domu. Żona by mnie z domu wyrzuciła.
    Druga sprawa - wgrasz bete DSMa i nie masz grzania w domu :D
     
  19. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jak uda się odpalić paczkę techfreak na synku to łatwo będzie zrobić z tego spk :)
    EDIT: Szkoda, że obecnie działą na SQLite3. Trochę zamian będzie.
     
  20. techfreak
    Offline

    techfreak Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212+

    A co nie ma w repo sqlite3 ?
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.