1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Synology jako dysk w WIN XP

Dyskusja w 'File Station' rozpoczęta przez użytkownika dolasu, 4 Grudzień 2012.

Ładowanie...
  1. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    W Uruchom najpierw wpisz
    Kod (Text):
    1. cmd
    dopiero potem
    Kod (Text):
    1. ipconfig /all
     
  2. Paffcio
    Offline

    Paffcio Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-809U-RP
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-809U-RP 10 Mbps
    dziękuję za podpowiedź
     

    Załączone pliki:

    • ipconfig.JPG
      ipconfig.JPG
      Rozmiar pliku:
      85 KB
      Wyświetleń:
      47
      MD5 Sum:
      5e7d6590117d0d64ec2551e6dc48d4a9
    • nbtstat_komp.JPG
      nbtstat_komp.JPG
      Rozmiar pliku:
      40,3 KB
      Wyświetleń:
      47
      MD5 Sum:
      969b00642dc4d28b4b7466ffec0025e9
    • nbtstat_synek.JPG
      nbtstat_synek.JPG
      Rozmiar pliku:
      24,4 KB
      Wyświetleń:
      47
      MD5 Sum:
      d53ebe93be747a63d3f004db5b989938
  3. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    Wykonaj
    Kod (Text):
    1. ping 192.168.1.14
    Pokaż mi to okno z serwera
     
  4. Paffcio
    Offline

    Paffcio Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-809U-RP
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-809U-RP 10 Mbps
    nie gada
     

    Załączone pliki:

    • ping.JPG
      ping.JPG
      Rozmiar pliku:
      31,7 KB
      Wyświetleń:
      46
      MD5 Sum:
      fe9ea5b4fdd146dac8ed7a53933fbd81
  5. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    Odpal Syno Assistant, poszukaj serwera i napisz jaki ma adres.
    albo pokaż
    Komenda
    arp -a

    ale lepszy będzie assistant
     
  6. Paffcio
    Offline

    Paffcio Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-809U-RP
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-809U-RP 10 Mbps
    ustawienia w DSM
     

    Załączone pliki:

    • assist1.JPG
      assist1.JPG
      Rozmiar pliku:
      25 KB
      Wyświetleń:
      40
      MD5 Sum:
      a5a16ef78ce5cef4be42ce3292ce36ed
    • assist2.JPG
      assist2.JPG
      Rozmiar pliku:
      29,5 KB
      Wyświetleń:
      40
      MD5 Sum:
      b465ae5b4672b74fdf69274f531f748e
    • assist3.JPG
      assist3.JPG
      Rozmiar pliku:
      34,5 KB
      Wyświetleń:
      40
      MD5 Sum:
      7d1cd3a159d9125d78ce9173d3613a95
  7. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    No faktycznie wszystko wygląda dobrze, ale mimo to serwer nie gada. Sprawdź połączenie, kable, możesz testowo zmienić ustawienia, aby serwer automatycznie pobrał IP z routerka. Jak pobierze zrób ping do niego.
    Napisz co masz ustawione w Firewallu lub screen.
     
  8. Paffcio
    Offline

    Paffcio Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-809U-RP
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-809U-RP 10 Mbps
    dzisiaj się już poddaję, jutro jeszcze będę walczył. A czy ten brak komunikacji może być spowodowany ustawieniami na routerze?
     

    Załączone pliki:

    • assist4.JPG
      assist4.JPG
      Rozmiar pliku:
      42,2 KB
      Wyświetleń:
      36
      MD5 Sum:
      8038cdab162d8522c05923dbabce87ed
  9. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    Trochę czary pokazujesz - ping nie gada, ale zalogować się możesz.
    Testowo.
    Tę regułę na screenie wyłącz.
    Utwórz regułę dla podsieci 192.168.1.0 MAska 255.255.255.0 ALL ALL Zezwól
    Główną regułę (regułę domyślną Zabroń)
     
  10. Paffcio
    Offline

    Paffcio Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-809U-RP
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-809U-RP 10 Mbps
    Zrobię tak jak piszesz wieczorem - wtedy mam dostęp do serwera.
    Pokazuję to co jest wg Waszych wskazówek, nie ma powodu żeby cokolwiek czarować.

    EDIT: dopiero teraz zauważyłem swój błąd - przy pingowaniu wpisałem błędny IP serwera :oops: powtórzę operację i wkleję rezultat
     
  11. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    No tak też mi to umknęło, niemniej i tak widać że on nie odpowiada, nie zwrócił tabeli netbios.
    Ustaw firewalla. Powtórz komendy
    Kod (Text):
    1. ping 192.168.1.14
    oraz żeby mu utrudnić
    Kod (Text):
    1. ping ModraGawron
    bo on wtedy będzie musiał rozpoznać nazwę i zamienić ją na adres IP - jeżeli Samba jest w jakiś sposób upośledzona, nie uzyska nazwy i tym samym nie będzie wstanie zamienić jej na adres IP.
    Kod (Text):
    1. nbtstat -A 192.168.1.14
    - jeżeli nadal nie będzie odpowiadał na nbtstat to zrestartuj obsługę plików Windows - po prostu Wyłącz, Zastosuj i Włącz ponownie i powtórz zapytanie, aby sprawdzić czy serwer jest widoczny w grupie roboczej wystarczy wklepać w wierszu poleceń
    Kod (Text):
    1. net view
     
  12. Paffcio
    Offline

    Paffcio Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-809U-RP
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-809U-RP 10 Mbps
    zrobiłem tak jak piszesz - wyniki poniżej, co oznacza ten błąd przy komendzie "net view"?
     

    Załączone pliki:

    • 1.JPG
      1.JPG
      Rozmiar pliku:
      40,8 KB
      Wyświetleń:
      57
      MD5 Sum:
      fa26efc497ab5778acce3552191c1209
    • 2.JPG
      2.JPG
      Rozmiar pliku:
      42,3 KB
      Wyświetleń:
      57
      MD5 Sum:
      08f0f690b359798b649cd5e97a68c3a2
    • 5.JPG
      5.JPG
      Rozmiar pliku:
      43 KB
      Wyświetleń:
      56
      MD5 Sum:
      4375bae0b80e3e4e10a5c6d1a1d350aa
  13. Paffcio
    Offline

    Paffcio Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-809U-RP
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-809U-RP 10 Mbps
    net view
     

    Załączone pliki:

    • 4.JPG
      4.JPG
      Rozmiar pliku:
      21,5 KB
      Wyświetleń:
      56
      MD5 Sum:
      c5d2836e82c7828f7e1ba064351755cc
  14. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    Testowo - Wyłącz firewalla na XP
     
  15. Paffcio
    Offline

    Paffcio Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-809U-RP
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-809U-RP 10 Mbps
    wygląda, że jest lepiej.

    EDIT: gada tylko jeśli jest w DSM ustawiona reguła, którą podałeś i dodatkowo wyłączony firewall w XP. W innym przypadku nie ma odpowiedzi z serwera.
     

    Załączone pliki:

    • 6.JPG
      6.JPG
      Rozmiar pliku:
      63,3 KB
      Wyświetleń:
      48
      MD5 Sum:
      8d7dacb3e4f8b4835a57e8dbcaf1a1b0
  16. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    A jak wygląda sprawa z widocznością serwera w grupie roboczej ?

    Możesz spróbować zrobić tak:
    Włączyć z powrotem firewalla i wykonać komendę
    Kod (Text):
    1. netsh firewall reset
    ALE: nie wiem dokładnie jakie to będzie miało następstwa, jeżeli masz tam jakieś specyficzne ustawienia może się okazać że je utracisz.
    Używasz tylko zapory Windows czy jest coś jeszcze (pakiet bezpieczeństwa - antywirus itp) ?
     
  17. Paffcio
    Offline

    Paffcio Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-809U-RP
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-809U-RP 10 Mbps
    jeszcze mam avasta...

    Ale z czego to może wynikać, że jednego dnia działa, a na drugi dzień nie działa. W ustawieniach XP nic nie było zmieniane
     
  18. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    Trudno powiedzieć - infekcja, jakaś nowa aktualizacja, może avast coś zmienił naprawdę nie wiem, to jest obszerny temat.
    XP jest oryginalny czy pirat ? Aktualizujesz go ?
     
  19. Paffcio
    Offline

    Paffcio Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-809U-RP
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-809U-RP 10 Mbps
    XP jest oryginalny i aktualizowany.

    Ale w końcu udało mi się połączyć! Widzę wszystkie dyski sieciowe oraz serwer w sieci DLNA. Wystarczyło sprawdzić to co najprostsze, czyli porty, które są podpięte w domyślnej zaporze sieciowej w DSM - dodałem tam DLNA i inne, które się deaktywowały (wcześniej na pewno były włączone) i wszystko działa jak należy (ale na ping teraz - przy włączonym firewallu - nie odpowiada).

    Ogromne dzięki za pomoc krok po kroku - trochę się nauczyłem i będę wiedział gdzie szukać jakby co. Będę jeszcze potrzebował pomocy z dostępem przez internet do zasobów oraz serwera ftp, ale to w odpowiednich działach popytam.

    dzięki raz jeszcze,
    pozdr
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.