1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Synology DS214play już jest!

Dyskusja w 'Nowości i Nagrody' rozpoczęta przez użytkownika Jerry888, 22 Październik 2013.

Ładowanie...
  1. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    DS712+ to akurat jednordzeniowy Atom D425 więc jego bym sobie w ogóle odpuścił, zwłaszcza że jest droższy od "playa".

    Przy wyższym bitrate na pewno będzie problem z płynnością na "playu", po kablu HDMI powinno być dobrze, no ale z tamtymi modelami nie miałem styczności więc pewności nie mam, w sieci różnie piszą. Żeby mieć pewność 100% że film się odtworzy bez problemów musisz kupić player dedykowany :)
     
  2. jurass
    Offline

    jurass System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    156
    Local Time:
    17:36
    Oceny:
    +11 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-112 1 GbE
    Rychu, odpowiedź na Twoje pytanie jest w moim poprzednim poście w tym wątku. Albo go pominąłeś, albo nie przeczytałeś ze zrozumieniem.

    Dodam tylko, że najwyższy całkowity bitrate jaki można spotkać obecnie dla materiałów BD to ok. 50 Mb/s, co daje niewiele ponad 6 MB/s i każdy słaby NAS powinien zapewnić transfer na tym poziomie bez problemu. Ja używam z powodzeniem mojego słabeusza (jak w podpisie) do wysyłania danych do HTPC.
     
  3. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Tylko weź też pod uwagę, że to jest tylko transfer danych przez sieć, odtwarzaniem zajmuje się HTPC. Kolega za to pyta, czy lepiej wysyłać film do TV przez DLNA z DS214play lub DS713+ czy po kablu HDMI z Qnapa 269L. W tym przypadku odtwarzaniem zajmuje się NAS, czyli sytuacja trochę inna niż u ciebie.
     
  4. lukaszko
    Offline

    lukaszko Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    Nie mam
    DLNA bez transkodowania to też czysty transfer który nie obciąża znacząco procesora i w zasadzie każdy NAS sobie z tym radzi.
    Problem jest jak chcemy wtopić napisy lub transkodować do innego formatu. Wydajność procesora ma też wpływ przy generowaniu miniatur i indeksowaniu. Przy NASach które mają mało pamięci nie uruchomimy też bardziej zaawansowanych serwerów jak serviio.
     
  5. jurass
    Offline

    jurass System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    156
    Local Time:
    17:36
    Oceny:
    +11 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-112 1 GbE
    Kolega przede wszystkim wyraża się nieprecyzyjnie, bo mówi o odtwarzaniu na TV, ale ok. Poza tym mój post, który przywołuję daje również odpowiedź na oba sceniarusze. Widzę, że Ty też nie przeczytałeś go uważnie. A jeśli ktoś nie wierzy i chce się przekonać sam, to dobrze, bo najlepsza nauka jest na własnych błędach.

    By the way, przy wysyłaniu przez DLNA odtwarzaniem zajmuje się NAS, bo tak wynika z tego co napisałeś? A jeśli nie, to sytuacja jest mniej więcej taka jak u mnie. Chociaż nie wiem jak serwer DLNA obciąża NASa, bo nie używam tego.

    Tak czy inaczej, wszystko zależy od jakości materiałów. Do przetwarzania prawdziwego HD w locie żaden obecnie dostępny NAS się nie nadaje.
     
  6. Pit
    Offline

    Pit Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Listopad 2013
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS210j
    NASy (Network Attached Storage) nie są od tego. Ale czy domowe NASy nie mogą być też playerem? Jeszcze niedawno NASy nie były od tego by serwować serwisy www. A od jakiegoś czasu są.
    Najsilniejszy domowy NAS (atom lub mniej) nie poradzi sobie z transcodingiem 1080p z dużym bitrate. Ale tenże atom w wykonaniu np. QNAPa radzi sobie z XMBC. Zdekodowanie jest znacznie mniej pracochłonną operacją niż zdekodowanie i zakodowanie do h.264. Śmiem twierdzić że całkiem ciężkie pliki mogą być odtworzone przez NASa (odtworzone = zdekodowane i wysłane jako video przez hdmi). Oczywiście zawsze znajdziesz plik zakodowany czymś z czym sobie nie poradzi, podobnie jak dedykowane media playery. Co nie znaczy że jednego czy drugiego nie warto użyć.

    Nie znaczy to że wybór jest prosty: przez wiele lat przeżyłem wiele upgrade'ów Synka bez najmniejszych problemów. Apki Synology są wyżej oceniane na appstore czy google play niż analogiczne qnapowe. Nie chcę wejść w coś nowego i np. przekonać się że nie ma https? No ale te hdmi kusi bo potencjalnie oszczędzi jedno urządzenie i wejście hdmi.

    A skoro jesteśmy w wątku 214play: nabrałem wątpliwości czy warto dopłacać do play czy jednak gołe 214, jeśli NAS ma zostać NASem a nie playerem? A jeśli coś mocniejszego to może 713+?

    Nie mylę. Doskonale zdaję sobie sprawę że z moim DS210j Plex działa tylko dlatego że TV ma wieloformatowy player. NAS jedynie wysyła plik, bez transcodingu czy remuxa. Ale i tak jestem zaskoczony, że taki zabytek potrafił ściągnąć i pokazać na TV oprawę filmów (okładki itp), i w czasie pracy m.in torrenta wysłać film do tv. Potrafi przez piętnaście minut pokazać load na poziomie >10 ale działa. Choć do komfortu daleko i dlatego poszukiwania trwają...

    No i co tu wyczytałeś? :) To samo co zacytowałem: transkodowanie up to 1080p z poziomu Video Station. Up to. Czyli gwarancji nie ma, stąd prosiłem o opinie posiadaczy.

    Szukaj na forach i community ffmpeg. Jak tam pojawi się wykorzystanie sprzętowego transcodera, to po dłuższej chwili zauważysz to w Plex. Gdzieś wyczytałem że np. Quick Sync stosowany w "dużych" procesorach Intela do dziś nie doczekał się wsparcia :-(
     
  7. rychu
    Offline

    rychu Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Październik 2013
    Wiadomości:
    13
    Local Time:
    17:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-212 100 Mbps
    Może ktoś ma TV Sony z serii HX, serwer Synology i odtwarzał pliki mkv na tv? Chciałbym mieć pewność że to działa. Zastanawia mnie jak działa remuxing pliki mkv do tv Sony który mkv nie odtwarza. Czy mkv po prostu jest rozpakowywany czy to działa jakoś inaczej. Rozumiem że jakość pozostaje na tym samym poziomie.
     
  8. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Wyczytałem to czego ty nie wyczytałeś, czyli dokładnie rozpisane możliwości i ograniczenia a poszczególnych platform. I sam napisałem że "up to 1080p" oznacza tylko to co tam napisali. Na jednym sprzęcie nie ma szans na 1080p, na innym jest.

    Na forach też szukałem i doskonale wiem co tam piszą, że Plex będzie miał wsparcie dla sprzętowego wspomagania transkodowania kiedy zaimplementują to w ffmpeg. A to że nie dodali wsparcia dla Quick Sync nic nie oznacza w tym wypadku, mogą teraz wsparcie dla Evansport dodać szybko, mogą wcale...
     
  9. Yaaro
    Offline

    Yaaro System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    21 Listopad 2012
    Wiadomości:
    197
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Ale ucichło :lol: śledzę ten wątek od początku i szczerze mówiąc myślałem że Wasze posty pomogą mi zdobyć trochę więcej wiedzy "praktycznej" ale albo wartość merytoryczna wątku jest nikła albo ja za dużo wymagam...fakt że temat jest bardzo ogólny ale skoro już doszliśmy do tego momentu to może ktoś z szanownych forumowiczów pochwali się jak to wszystko działa. Jak jest np z szybkością rozpoczęcia odtwarzania ? w 212j od momentu włączenia filmu mijało kilka sekund zanim film pojawił się na ekranie tv (wiem że zaraz pojawią się głosy że zależy od TV i sprzętu sieciowego ale może ktoś kto ma wpięty drugi DS w tej samej sieci może napisać jakie są jego odczucia). Czy ktoś może podpinał już jakieś kamerki i jak to się sprawuje, jak działają inne aplikacje np dsaudio czy photo, jak wygląda przebieg tworzenia miniatur. Wiem że to pytanie może nie dotyczy tego wątku ale jak wygląda sytuacja z WOL, zauważyłem że w 212j działało tylko po prawidłowym zamknięciu systemu, w przypadku awarii zasilania urządzenie ruszało tylko z przycisku. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.
     
  10. xmir
    Offline

    xmir Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    12 Marzec 2010
    Wiadomości:
    267
    Miejscowość:
    Łódź
    Local Time:
    17:36
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j,DS410,DS413,RS409,XPenek
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    "Jak jest np z szybkością rozpoczęcia odtwarzania ? w 212j od momentu włączenia filmu mijało kilka sekund zanim film pojawił się na ekranie tv"

    U mnie na starym DS410 to zjawisko "pojawiało się i znikało "przy kolejnych wersjach oprogramowania.
    Pomagało u mnie włączanie i wyłącznie : "obsługa plików offline systemu Windows" w panelu sterowania.
    Po zmianie odtwarzacza na PotPlayer zjawisko nie występuje.
    A na pewno nie ma co porównywać wydajności DS410 do DS214play :)
    Myślę że ewentualne problemy z "przycinaniem"niewiele będą miały wspólnego z wydajnością DS214play
     
  11. Jerry888
    Offline

    Jerry888 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Marzec 2013
    Wiadomości:
    111
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+,214pl
  12. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:36
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
  13. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Niezłe. Szkoda tylko, że cena rozpoczyna się od 4 tysięcy. ja ledwo wysupłałem na playa. Ale może są kozacy, którzy sobie kupią Qnap :)

    P.S.
    Mnie w zupełności wystarcza play. Transkodowanie 480p z pewnie jako takim bitrate jest ok. Dla mnie taka rozdzielczość i bitrate (np. 988 kbps) są odpowiednie, na nic nie narzekam, nic się nie przycina, choć faktycznie dla plexa wykorzystanie zasobów synka jest duże. Ale działa i się nie zacina :)
    A po to też kupiłem synka, żeby jego zasoby wykorzystać :)
     
  14. Jerry888
    Offline

    Jerry888 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Marzec 2013
    Wiadomości:
    111
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+,214pl
    Trzeba pamiętać, że Polska jest rynkiem niszowym dla tego typu urządzeń, szczególnie dla użytkowników domowych. W zachodnich krajach (np. Niemcy) gdzie przeciętnie zarabia się x5 więcej niż u nas, te ceny nie są żadną przeszkodą w nabyciu takiego sprzętu do domu.
     
  15. lukaszko
    Offline

    lukaszko Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    Nie mam
    Mnie play trochę rozczarował i zastanawiam się czy nie zbudować sobie samemu NASa, wyliczyłem że za 1300zł można złożyć minikomuterek na płycie i obudowie ITX z procesorem intel i3.
     
  16. Yaaro
    Offline

    Yaaro System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    21 Listopad 2012
    Wiadomości:
    197
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Rozczarowany pod jakim względem ? sprzętowym czy softowym ? może za dużo od niego wymagasz ale nie sądze żebyś za 1300 zł złożył sprzęt przewyższający możliwości 214 a do tego długie godziny kombinowania z oprogramowaniem. Moim zdaniem 1300 zł to cena adekwatna jak za urządzenie o tych parametrach i takich możliwościach no i najważniejsze że stawiasz w kącie i nie zaglądasz a do tego niewielki pobór prądu sprawia że urządzenie może pracować przez 24h i masz czas dla siebie a nie na "strojenie" własnych konstrukcji
     
  17. lukaszko
    Offline

    lukaszko Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    Nie mam
    Sprzętowo napewno można za tyle złożyć coś lepszego. Niestety z softem byłoby gorzej, wiem że siłą synology jest DSM.
    Zawiodłem się bo po NASie z procesorem atom spodziewałem się wyższych transferów, liczyłem też że mediaserwer będzie obsługiwał sprzętowe transkodowanie.
    DS214Play to dobry sprzęt i dalej go rozważam ale nie tak jak przed premierą.
     
  18. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Potwór z tego Qnapa :) Szczerze mówiąc w tej cenie wolałbym zwykły solidny NAS i jakiś HTPC lub media player, mimo że to kolejne urządzenie.

    Jak kogoś interesuje składanie własnego NASa to tu jest coś ciekawego:
    http://diy-nas.blogspot.sg
     
  19. lukaszko
    Offline

    lukaszko Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    Nie mam
    A jak długie wsparcie i aktualizację DSM będą miały modele DS214?
    Skoro to jest model rocznikowy 2014 to czy wsparcie będzie przez 3 lata do roku 2017? Czy do 2016 bo wyszedł w 2013 roku?
     
  20. jurass
    Offline

    jurass System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    156
    Local Time:
    17:36
    Oceny:
    +11 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-112 1 GbE
    A co za różnica? Na tym opierasz decyzję o zakupie? Jeśli nawet jakaś wróżka powiedziałaby Ci, że do 2016, to będziesz z zakupem czekał rok na nowy model, żeby mieć rok dłużej wsparcie? :lol:
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.