1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Synology DS214play już jest!

Dyskusja w 'Nowości i Nagrody' rozpoczęta przez użytkownika Jerry888, 22 Październik 2013.

Ładowanie...
  1. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    04:37
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Z twoją wypowiedzią zgadzam się w 100% :)
     
  2. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No zdaje się że aktualizacja Video Station ma w release note wpisane, że wykorzystuje hardwarowe wspomaganie transkodowania w DS214play? Co do Plexa, to deweloperzy jasno odpowiedzieli, że na razie Plex tego nie wykorzystuje, bo ffmpeg jeszcze tego nie obsługuje. Poza tym są już sprzęty na tym samym CPU (Thecus, Asustor) więc nie widzę tu wprowadzania nikogo w błąd :) Ja kupiłem "playa" bo liczę że w przyszłości Plex będzie to obsługiwał :)

    Nie widzę tu żadnego dorabiania ideologii, takie są na razie informacje na których się można oprzeć. To oczywiście nie znaczy że "play" to jakiś przełomowy wynalazek, ale sądzę że to bardzo solidny NAS będzie, który akurat w tym zastosowaniu o jakim mówimy będzie bardzo dobry.
     
  3. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    No to się cieszę, że potwierdziłeś dobrze dokonany wybór :)
    Po przeczytaniu Twojej wypowiedzi na temat sprzętowego wspomagania transkodowania serce mi zamarło ;) Zacząłem się zastanawiać czy nie chcesz napisać, że DS214play jest przereklamowany i lepiej wziąć inne DSy. A przed chwilą właśnie był u mnie kurier i mam już playa! :)
    Niestety przetestuję go dopiero po powrocie z pracy... :/
     
  4. jurass
    Offline

    jurass System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    156
    Local Time:
    04:37
    Oceny:
    +11 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-112 1 GbE
    Czego tu niby nie wiadomo? DS214play wykorzystuje procesor z platformy Evansport (Atom CE53xx). Ten SoC zawiera również procesor graficzny (PowerVR SGX 545), który może dekodować H.264 i inne formaty video. SoC posiada więc sprzętowe wsparcie dla dekodowania strumieni video uwalniając tym samym właściwy procesor od tej ciężkiej pracy. Czy FW Synology będzie to potrafił wykorzystać to inna kwestia (Thecus w swoich N25x0 podobno nie najlepiej sobie z tym na razie radzi).

    ai3_photobucket_com_albums_y51_jurass_public_Evansport_resize_zps4754b247__original_.
     
  5. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No to ci niepotrzebnie serce zamarło @trustworthy bo ja o tym piszę od tygodnia co najmniej, że na razie nie ma wielkiego pożytku z tego że JEST sprzętowe wspomaganie transkodowania w tym modelu, bo nie wiadomo jak sobie z tym software poradzi, np. Plex na razie tego NIE WYKORZYSTUJE. Video Station podobno tak:
    http://www.synology.com/releaseNote_enu/package_VideoStation.php?lang=plk

    Tak czy inaczej dobrze napisałeś, że to CPU Intela i jak na razie to jest na pewno wydajniejszy niż ARM w NASach w podobnej cenie.

    Tu jeszcze powtórka wiadomości:
    https://forums.plexapp.com/index.php/topic/83851-plex-support-for-ds214play-intel-evansport-ce5335/
    https://forums.plexapp.com/index.php/topic/82909-synology-ds214-series-and-plex-support/

    Nie wygląda to na wyssane z palca, ludzie po prostu pytają producentów sprzętu i deweloperów oprogramowania jak sprawy się mają.
     
  6. juventinio
    Offline

    juventinio Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Październik 2013
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214
    To nie mialo byc zlosliwe, to mialo pokazac, ze troche za bardzo ulegacie marketingowym slowkom a w zasadzie plotkom z forum. Teoretycznie w tym procesorze siedzi dodatkowy uklad, ktory moze transkodowac video w kilku formatach ok. W praktyce na dzien dzisiejszy wiekszosc aplikacji pod DSM w zaden sposob tego ukladu nawet nie uruchomi - i tak wszystko bedzie lecialo przez glowny procesor i tak naprawde to on bedzie odpowiadal za cale transkodowanie. Troche to jest tak jak z tymi magicznymi 64 bitami, ludzie jada kupuja procesory, koniecznie 64 bitowe, instaluja windowsa 7-8 64bit a potem instaluja 99% aplikacji 32 bitowych w trybie zgodnosci. Marketing - oczywiscie.

    Na ten moment kupowanie playa pod katem tego ukladu nie znajac zadnych szczegolow co tam dokladne siedzi i w jaki sposob DSM jest w stanie to wykorzystac - mija sie z celem. Choc nie da sie ukryc, ze w tej kasie ten DS214play cechuje sie bardzo dobrym wspolczynnikiem jakosc/cena i mysle, ze to powinno byc jedyne kryterium zakupu akurat tego synka. Dodatkowy uklad wspomagajacy transkodowanie (czy tez uwalniajacy procesor w calosci biorac je na siebie) traktujcie jako mily dodatek, ktory moze za pare miesiecy bedziecie w stanie w pelni wykorzystac (a moze nawet kilkanascie miesiecy).
    Reasumujac, nie liczylbym ze to cos co jest zamontowane w tym najtanszym atomie jest w stanie realnie wplynac na wydajnosc w kontekscie multimediow (video) jezeli chodzi o ich transkodowanie :).
     
  7. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A ci dalej swoje... Jakie ploteczki z forum? Wy siejecie jakieś ploteczki, że to niby chwyt marketingowy. Specyfikacje Intela - nieważne, to co podaje Synology - nieważne (release notes Video Station), to co pisali deweloperzy Plexa - nieważne (a pisali że na razie tego układu, który jest, na razie nie mogą wykorzystać) - wiecie lepiej? :)

    Oczywiście masz rację, na razie nie wiadomo jak software wykorzysta te możliwości i że nie ma co brać tego jako główny powód wyboru NASa. Pisałem o tym sam chyba z 10 razy :) Tym niemniej jednak w przyszłości może się pojawić więcej softu który wykorzysta możliwości tego sprzętu, więc może i póki co jest to "miły dodatek", ale nie masz podstaw pisać że wtedy to nie wpłynie realnie na wydajność transkodowania, bo tego nie wiesz, prawda? Chyba że masz jakieś dojścia i już wszystko przetestowałeś dogłębnie ;)

    Dla ciekawych - DS214play ma wersję DSM 4.3-3803 :)
     
  8. geminatores
    Offline

    geminatores Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    31 Październik 2013
    Wiadomości:
    24
    Local Time:
    04:37
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Planuję kupić serwer NAS DS214 albo dopłacić do wersji play. Mam pytanie do posiadaczy DS214play, czy pliki MKV są transkodowane tak, że telewizor który normalnie nie obsługuje MKV (tylko poprzez PS3 media server) odtworzy teraz obraz? Co z napisami - czy są wyświetlane poprawnie? Jak wygląda odtwarzanie plików muzycznych na TV?

    Tłumaczę o co chodzi, obecnie mam pod TV podpięty komputer typu media PC, jednak jeśli serwer NAS może posłużyć jako serwer multimediów i dzięki niemu możliwe będzie odtwarzanie wszystkich formatów audio/video to media PC okaże się zbędny i będę mógł go sprzedać ;)
     
  9. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    To o co pytasz zrobi zarówno DS214 jak i DS214play, różnice są w typie transkodowania (tu masz link: http://www.synology.com/support/faq_show.php?lang=plk&q_id=577) i w jego wydajności.

    Druga sprawa - na NASie tak jak i na media PC musisz mieć zainstalowane jakieś oprogramowanie, które będzie działało jako serwer multimediów. Jeśli chcesz to puszczać prosto do TV to zainstalujesz sobie jakiś serwer DLNA na NASie. Ja preferuję Plexa bo oprócz DLNA ma bezpośrednie odtwarzanie i tworzy fajną bibliotekę mediów.
     
  10. geminatores
    Offline

    geminatores Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    31 Październik 2013
    Wiadomości:
    24
    Local Time:
    04:37
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Trochę się nie zrozumieliśmy, pytanie brzmi czy DS214play działa coś na wzór aplikacji PS3 Media Server a więc sam NAS "obrabia" wideo a do TV po trybie DLNA jest wysyłany gotowy obraz. Jeśli nie to chyba nie ma co dopłacać do tej wersji, wystarczy już podpięty pod TV Media PC na którym odtworzę plik wideo udostępniony w sieci domowej na NASie (bez zbędnych aplikacji po drodze).
     
  11. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Na tej zasadzie działa oprogramowanie PLEX, które można odpalić na playu.
    Dodatkowo w przyszłości może zostanie odciążony procesor playa przy transkodowaniu (sprzętowe wspomaganie transkodowania).

    Ja też zastanawiałem się między DS214, a DS214play. Wybór padł na DS214play, bo:
    ma Intela
    ten Intel jest szybszy dodatkowo niż ARM w DS214
    ma więcej RAM
    może w przyszłości sprzętowe wspomaganie transkodowania zostanie wykorzystane.

    A sprzęt działa znakomicie :)
     
  12. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Jak zainstalujesz dowolny serwer DLNA to działa tak jak inny serwer DLNA, np. PS3 Media Server ;) I działać to będzie i na DS214 i na DS214play, z tym że "play" jest mocniejszy, więc będzie działało lepiej, łapiesz? PC w tej roli na pewno ma jeszcze lepszą wydajność, sam sobie musisz odpowiedzieć co wolisz. Ja chcę jedno urządzenie dlatego kupiłem NASa który ma działać też jako serwer multimediów a nie tylko jako magazyn.
     
  13. Jerry888
    Offline

    Jerry888 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Marzec 2013
    Wiadomości:
    111
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+,214pl
    Wydaje mi się, że znalazłem błąd w DS214play.

    W DS713+ poprzez File Station we właściwościach poszczególnych katalogów mam trzy zakładki (Ogólne, Uprawnienia, Uprawnienia Zaawansowane).
    W DS214play jest trochę inaczej (Ogólne, Uprawnienia). Nie mogę przez to dać podkatalogom restrykcje dla poszczególnych użytkowników.
    Przykład: katalog "Test" ma uprawienia "zapis-odczyt" dla Grupy "Test1" . Natomiast w podkatalogu "Ogólny" nie mogę dać "tylko odczyt" dla użytkownika spoza grupy "Test1". W DS713+ mogę to spokojnie zrobić. :-(
    Coś robię źle, czy to rzeczywiście błąd DSM? A może wersje biznesowe mają więcej opcji?
     
  14. lukaszko
    Offline

    lukaszko Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    Nie mam
    A czy wbudowany serwer dlna(serwer multimediów) przy transkodowaniu obsługuje wbudowane przyspieszanie sprzętowe? Tak żeby transkodował materiał FullHD na tv sony?
     
  15. Jerry888
    Offline

    Jerry888 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Marzec 2013
    Wiadomości:
    111
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+,214pl
    Nie, wg mnie.
     
  16. jurass
    Offline

    jurass System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    156
    Local Time:
    04:37
    Oceny:
    +11 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-112 1 GbE
    NIC nie jest w stanie zastąpić HTPC pod względem wszechstronności, a już na pewno nie NAS. Jeśli myślisz o jakichś wybranych rodzajach plików, to tak, ale nie licz, że NAS kiedykolwiek odtworzy Ci wszystko tak jak jest w stanie zrobić to HTPC.
     
  17. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Video Station od Synology podobno obsługuje, pozostałe na razie nie. Tak czy inaczej wiele zależy od użytych kodeków, zobacz na link który ci wkleiłem wcześniej. Jeśli materiał jest kodowany H264 to sprzęt sobie poradzi bez problemu z filmem Full HD, testowałem to i śmiga.

    Weź też pod uwagę że @jurass ma rację, HTPC na pewno zawsze będzie wszechstronniejszy, więc jeśli już go masz to musisz się zdecydować co jest dla ciebie ważniejsze, mieć większe możliwości czy wszystko w jednym. Ja osobiście wolę czasem jakiś plik przekonwertować i zapisać od nowa, niż mieć HTPC za który też musiałbym wyłożyć kasę. NAS spełni moje potrzeby, bo posłuży jako player, download, serwer plików - i to wszystko w jednym cichym, małym, oszczędnym urządzeniu. Mam jednak świadomość jego ograniczeń, tyle że mi to nie przeszkadza :) Stawiam na proste w użyciu rozwiązania, bez mnożenia kabli, programów, opcji...

    @Jerry888

    Ja mam na wszystkich NASach 2 zakładki, "Ogólne" i "Uprawnienie". Nie wiem czemu u ciebie jest inaczej na DS713+ Jaki masz system plików? I co jest w tej zakładce "zaawansowane"?
     
  18. geminatores
    Offline

    geminatores Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    31 Październik 2013
    Wiadomości:
    24
    Local Time:
    04:37
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Tylko serwer DLNA oznacza po prostu udostępnianie plików, a urządzenie które do niego się łączy musi samo sobie "odtworzyć" zawartość. Co innego jest przy aplikacji PS3 Media Server która samodzielnie transkoduje na PC a przesyła obraz do TV:

    Dlatego dzięki tej aplikacji jest możliwe odtworzenie na TV Sony plików MKV co jest niemożliwe poprzez DLNA ani konsolę PS3. O to mi cały czas chodzi :) Ale jak się domyślam DS214play nie działa w ten sposób i nie transkoduje MKV w locie tak żeby TV otrzymał sam obraz bez potrzeby "obróbki". Jeśli ktoś ma możliwość niech przetestuje czy pliki MKV dają się odtworzyć poprzez DS214play np. na TV Sony. Też z chęcią pozbyłbym się HTPC i został z NASem dlatego rozważam wersję DS214play inaczej mógłbym kupić DS213j za pół ceny i wyszłoby na to samo. NAS udostępnia pliki, HTPC poprzez aplikację np. Media Portal ma dostęp do plików wideo na NAS i je odtwarza na TV.
     
  19. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ty chyba nie do końca wiesz jak działa DLNA :) Teoretycznie w specyfikacji DLNA jest tak, że nie ważne jaki format (spośród obsługiwanych przez siebie) dostanie serwer i tak wszystko jest przetwarzane na strumień video i audio, więc wg tej "surowej" specyfikacji i głównej idei DLNA masz się nie przejmować czy sprzęt na którym odtwarzasz obsługuje jakiś format, ważne żeby był zgodny z DLNA i tyle, ma działać. Nie jest więc tak jak piszesz, że DLNA oznacza tylko udostępnianie plików, w ogóle nie o to tu chodzi. Sam zresztą piszesz o PS3 Media Server - to jest właśnie serwer DLNA, każdy sensownie napisany robi to właśnie tak jak on. Ale to teoria, w praktyce jest różnie, bo są różne implementacje DLNA, różne klasy urządzeń zgodnych z DLNA (DMS, DMP, DMR itd.)

    Co do NASów to też się mylisz, jeśli zainstalujesz serwer taki jak np. Plex to masz to samo co przy użyciu PS3 Media Server. Co do szczegółowych zalet i wad to się nie wypowiem, bo PS3 Media Servera nie testowałem za długo. Poza tym, po raz kolejny napiszę - taki serwer zainstalujesz prawie na każdym NASie, pozostaje tylko kwestia wydajności.

    Pytanie w twoim przypadku jest tylko takie, czy skoro już masz HTPC to koniecznie chcesz się go pozbyć, czy wolisz zostawić i kupić tańszego NASa na magazyn danych a odtwarzaniem czy streamingiem zajmie się HTPC.
     
  20. lukaszko
    Offline

    lukaszko Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    Nie mam
    A może ktoś z ekspertów na ten temat się wypowiedzieć?

    Albo któryś z użytkowników to sprawdzić? Jak działa transkodowanie materiałów fullhd w serwerze multimediów.

    P.s.
    Trochę OT ale może ktoś mi w tym miejscu powiedzieć jak działa video station i czy można nim udostępnić materiał na TV sony? Czy wtedy będzie działać transkodowanie?
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.