1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Synology DS214play już jest!

Dyskusja w 'Nowości i Nagrody' rozpoczęta przez użytkownika Jerry888, 22 Październik 2013.

Ładowanie...
  1. tomeks
    Offline

    tomeks Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    26 Sierpień 2010
    Wiadomości:
    60
    Local Time:
    17:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-212 802.11ac
    Tutaj taki mały teścik DS214:
    http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... -test.html

    Pzdr.
    T.
     
  2. Jerry888
    Offline

    Jerry888 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Marzec 2013
    Wiadomości:
    111
    Local Time:
    15:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+,214pl
    mylą w tekście DS214+ z DS214play
     
  3. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jaki portal, taka recenzja. Żenada.
     
  4. tomeks
    Offline

    tomeks Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    26 Sierpień 2010
    Wiadomości:
    60
    Local Time:
    17:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-212 802.11ac
    Nie żenujący, po prostu słaby.
    Żenujące to są artykuły w Chipie :D

    Pzdr.
    T.
     
  5. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    15:37
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Żenujące to są/były "testy" Komputer Świata i PC Format ;)
     
  6. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    benchmark.pl to nie żaden portal :)
    To internetowa gazetka reklamowa Komputronika.
     
  7. Tatana
    Offline

    Tatana Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    31 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    49
    Miejscowość:
    Nowy Dwór Gdański
    Local Time:
    15:37
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS214play
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Witam.
    Widzę, że już są dostępne w sklepach internetowych i mam pytanie do doświadczonych kolegów. Obecnie mam DS112 i głównie korzystam z multimediów i chmury ale chce zmienić sobie na coś lepszego i mocniejszego i na pewno 2 dyskowego. Zastanawiam się czy czekać jeszcze na DS 214+ czy zamawiać tego playa. Moje pytanie to czy mi wystarczy czy jednak czekać na plusa i wziąć najmocniejszego. Pewnie dalej będę używać głównie do multimediów, w przyszłości myślę jeszcze o jakiejś kamerce. Z DS112 jestem zadowolony ale chcę 2 dyski bo jakoś nie miałem szczęścia do mojego dysku twardego i 2 razy już wymieniałem go na gwarancji i w tym czasie pozostawałem bez NAS'a. DS112 będę chciał sprzedać po migracji a do backapu kupić jakiś dysk na USB ewentualnie na eSata. Co doradzacie?
     
  8. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    15:37
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    O wydajności DS214play mogę napisać w przyszłym tygodniu, w poniedziałek do mnie dotrze bo taki właśnie zamówiłem :)

    Jak ci się nie spieszy bardzo to możesz poczekać na DS214+, ale uważam że akurat do zastosowań multimedialnych wystarczająco dobry DS214play. DS214+ będzie bardziej nastawiony na używanie w biznesie - małe firmy, biura - bo dostanie np. dwie karty sieciowe. Możliwe nawet że DS214play będzie miał lepszy procesor, zwłaszcza do multimediów. eSATA mają oba, więc tu jest remis, obudowa ciut lepsza w DS214+ ale to akurat mniej istotne wg mnie.

    Najlepiej jakbyś poczekał i kupił DS214+ to będziemy mogli porównać ;)
     
  9. Jerry888
    Offline

    Jerry888 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Marzec 2013
    Wiadomości:
    111
    Local Time:
    15:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+,214pl
    http://be.hardware.info/reviews/4918/3/ ... -ds214play

    Bardzo ciekawy artykuł. Wynika z niego że Synology nastawia się w przyszłości bardziej na procesory ARM (Cortex-A15) jako wydajniejsze od Intela. A HDMI nie zastosowali w play ponieważ uważają że ma to być repozytorium centralne i obecnie w większości gospodarstw jest więcej niż jeden TV. No i z uwagi na głośność urządzenia nie nadaje się za bardzo do postawienia w salonie.
     
  10. jurass
    Offline

    jurass System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    156
    Local Time:
    17:37
    Oceny:
    +11 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-112 1 GbE
    Tak, to ciekawe co piszesz Jerry. Czyżby wydajność DS414 w przytoczonym przeze mnie teście była rzeczywiście prawdziwa w tym tanim urządzeniu? Co do braku HDMI też zgadzam się z taką koncepcją. Serwery z prockami słabszymi niż i3 (i bez dedykowanego układu graficznego) nie nadają się do odtwarzania prawdziwego FHD (nie rekompresowanego 10x) i nie są w stanie konkurować z mediaplayerami i HTPC.
     
  11. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    15:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    To ciekawe, jak się ma wydajność Intela w DS214play do wydajności ARM w DS214.
     
  12. Jerry888
    Offline

    Jerry888 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Marzec 2013
    Wiadomości:
    111
    Local Time:
    15:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+,214pl
    Tutaj wchodzą kwestie biznesowe i marketingowe - trzeba mieć również to na uwadze.
     
  13. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    15:37
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No i tu się troszkę mylisz, bo różne network media playery mają teoretycznie słabe procesory, które sobie dobrze radzą z Full HD. Różnica polega na tym, że to sprzęt dedykowany do takich zastosowań, z dedykowanymi układami. A podejrzewam że cała tajemnica skierowania uwagi Synology na ARM tkwi w tym, że przy wydajności coraz bardziej zbliżonej do CPU Intela są tańsze... Poza tym w artykule jest napisane, że nowe CPU Intela z uwagi na transkodowanie nie są dla nich kluczowe, bo transkodowania nie każdy potrzebuje, natomiast dla tych użytkowników którzy tego chcą mają w ofercie DS214play. ARM jest dla nich kluczowy, bo jest tani i proste NASy dla domowych użytkowników mogą wyposażyć w podstawowe procesory ARM. W przyszłości może się to zmieni, ale nie sądzę żeby w biznesowych modelach pokazały się na razie inne CPU niż Intela.
     
  14. jurass
    Offline

    jurass System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    156
    Local Time:
    17:37
    Oceny:
    +11 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-112 1 GbE
    Niby że w czym się mylę? Mediaplayery mają specjalizowane ukłądy do obróbki obrazu, których nie mają NAS'y. Qnapy z HDMI (x69) słabo radzą sobie z materiałem jakości BD.
     
  15. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    15:37
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    W tym się mylisz że to musi być CPU typu i3 albo mocniejszy. DS214play ma tak jak mediaplayery specjalny układ do obróbki obrazu, prawda?

    Przeczytałem ten artykuł jeszcze raz, i wychodzi na to, że skierowanie się ku ARM jest zdecydowanie podyktowane ceną, pada zdanie przedstawiciela Synology, że zrezygnują z procesorów PowerPC bo układy ARM tanieją i producenci tacy jak Freescale przerzucają się na ARM. Żadnych spisków i tajemnic bym się tu nie doszukiwał, póki co układy Intela jeszcze są ogólnie bardziej wydajne mimo wszystko.
     
  16. jurass
    Offline

    jurass System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    156
    Local Time:
    17:37
    Oceny:
    +11 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-112 1 GbE
    A zauważyłeś co napisałem w nawiasie?
     
  17. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    15:37
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    O tym że "słabsze niż i3 (i bez dedykowanego układu)" się nie nadają do Full HD? Zgoda, ale podejrzewam że CPU Intela nawet bez dodatkowego układu nadają się i tak lepiej, niż układy ARM (na tę chwilę, może za jakiś czas będzie inaczej). Testowałem np. transkodowanie wideo na DS710+ z jednordzeniowym Atomem 1.6GHz i nie było tragedii.
     
  18. jurass
    Offline

    jurass System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    156
    Local Time:
    17:37
    Oceny:
    +11 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-112 1 GbE
    Nie wiem jak tam transkodowanie, to mnie nie interesuje. Piszę o odtwarzaniu materiału wysokiej jakości. Qnapy x69 oparte na Atomie 2700 2.13 GHz i z xbmc nie radzą sobie z tym. I nie podejrzewam tego, tylko wiem. Sam procek jest za słaby. Mówię o materiałach jakości oryginału BD, z video bitrate'em powyżej 20 Mb/s.
     
  19. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    15:37
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No to super, ale chyba wiesz że materiał HD bez kompresji jest jednak dość wymagający? Mediaplayery też sobie jakoś wspaniale z nim nie radzą, ja mówię cały czas o tym co najczęściej użytkownicy odtwarzają, czyli pliki z kompresją, często z transkodowaniem. Poza tym skoro wiesz jak sobie z tym radzi wspomniany Qnap na Atomie to może wiesz też jak sobie poradzi taki na ARM? Bo stawiam, że jednak gorzej, choć osobiście tego nie sprawdzałem dokładnie.
     
  20. jurass
    Offline

    jurass System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    156
    Local Time:
    17:37
    Oceny:
    +11 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-112 1 GbE
    Myślę, że materiału HD bez kompresji to na oczy nie widziałeś (jak zresztą większość z nas). Materiał zamieszczony na BD jest już mocno skompresowany. Ale o czym w ogóle jest ta rozmowa, bo ja już się zgubiłem. Ja tylko chciałem Cię skorygować, że myliłeś się pisząc, że ja się myliłem. Nic poza tym. :s
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.