1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Synology DS212+

Dyskusja w 'Nowości i Nagrody' rozpoczęta przez użytkownika mikhnal, 5 Październik 2011.

Ładowanie...
  1. eject
    Offline

    eject Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    323
    Miejscowość:
    Bydgoszcz
    Local Time:
    04:32
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS109+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    a kto używa dysków ssd jako przenośnych?? :> mnie nie stać żeby taki sobie wsadzić na partycje systemową a co dopiero jako robienie kopii zapasowych itd ;]

    ale nie bronie tu synology, uważam że powinni dać usb 3.0 no ale...
     
  2. MiChalSzy
    Offline

    MiChalSzy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    14 Kwiecień 2009
    Wiadomości:
    375
    Local Time:
    02:32
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 207+
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Ja kupuję sprzęt na lata i dlatego wolę wydać więcej, ale mieć pewność, że zbyt szybko się nie zestarzeje. O ile w przypadku PC czy nawet laptopa (np. za pomocą expresscard) możemy sobie usb 3.0 dołożyć bez problemu w późniejszym terminie to w przypadku NAS'ów takiej możliwości nie ma.
    Jeszcze rok temu usb 3.0 było strasznie drogie i było mało sprzętu, które go wspierało, ale teraz praktycznie w każdym laptopie jeden z portów usb jest w standardzie 3.0. Dlaczego więc najmocniejszy model Synology jest go pozbawiony?
    Ja osobiście i tak będę kupował nowego Synka za ok rok, więc pewnie w nowych modelach usb 3.0 się pojawi, ale na chwilę obecną pozostaje niesmak podobnie jak w przypadku braku aktualizacji DSM dla ds207+, które ma lepsze parametry od niektórych młodszych braci, którzy aktualizacje dostali. Mówimy tutaj, o jakby nie było modelach, które są przeznaczone głównie dla firm i rażą takie zaniedbania ze strony producenta.

    To wszystko i tak nie zmienia faktu, że kolejnym moim NAS'em będzie ponownie produkt Synology.
     
  3. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    04:32
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    USB 2.0 oferuje 480Mb/s co daje 60MB/s prawda jest taka, że w tym momencie te osiągi są dużo mniejsze. Wynika to z możliwości płyty głównej Synology. To jest tak samo jak kupisz Ferarii (dysk USB 3.0) i będziesz nim jeździł po mieście (podłączysz do USB 3.0 do synology), dobrze wiemy, że Ferarii może jeździć z pedkością powyżej 200 KM/h (USB 3.0 oferuje 5Gb/s), ale po mieście musisz jeździć 50 KM/h ponieważ są ograniczenia (Synology nie obsłuży bo płyta jest za słaba). Wydaje mi się, że ten przykład jest jasny :).
     
  4. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Local Time:
    02:32
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
    Czyli miałem rację :roll:
     
  5. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    04:32
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Dlatego nie podniecajcie się USB 3.0 bo tak na prawdę poza nazwą nic się nie zmieni :), to samo tyczy się innych firmy tj, QNAP, Netgear czy Iomega. Tak naprawdę dodają USB 3.0 dla picu taki chwyt marketingowy :).
     
  6. niewiesznic
    Offline

    niewiesznic Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Marzec 2010
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Internet
    Local Time:
    02:32
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210j/DS211+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Czyli nadal lokalny backup na dysk zewnętrzny będzie szybszy via e-sata niż USB 2.0 i USB 3.0 ?
     
  7. mannix
    Offline

    mannix System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    19 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    128
    Miejscowość:
    do 100 tys. mieszkańców
    Local Time:
    02:32
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS716+ (8GB)
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    jak dla mnie to tylko 212+... model 712+ nie musi mieć az tylu bajerów, bo to model dedykowany dla firm, które nie sa aż tak wrażliwe na wszelkiego typu wodotryski. no i ma procesor arm... duży plus. ja żadnego intela nie kupię do nas'a.
     
  8. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    04:32
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Możesz napisać, dlaczego nie chcesz Intela? Pytam bo teraz widzę manię u producentów, którzy topowe modele (te z najlepszymi osiągami) opierają właśnie na Intelu.
     
  9. piotr.wloszynski
    Offline

    piotr.wloszynski Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    49
    Local Time:
    02:32
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    @Krwiak
    ty się widzę dobrze znasz, mam teraz DS211J i wyszukiwanie w MySQL przy 1.000.000 rekordów strasznie długo myśli, zmiana na DS212+ poprawi wyniki?
     
  10. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    04:32
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Na pewno, DS211j nie jest demonem prędkości, niestety nie wiem o ile przyspieszy to prędkość, może na początek, spróbuje skonfigurować plik my.cnf

    http://www.brennan.id.au/17-MySQL_Server.html

    W moim przypadku znacznie przyspieszył on działanie MySQL dzięki czemu forum szybciej się ładuje.
     
  11. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  12. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    04:32
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Szkoda, że nie po angielsku.
     
  13. piotr.wloszynski
    Offline

    piotr.wloszynski Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    49
    Local Time:
    02:32
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    co dokładnie trzeba ustawić i skopiować?
    1. Skopiować plik my-medium.cnf do /usr/syno/mysql/my.cnf ?
    ps. (u mnie nie ma pliku my.cnf w tym folderze, oznacza to że ma być nowy?
    2. Coś trzeba w nim zmieniać?
     
  14. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Trzeba wybrać swój model pod kątem ilości ramu

    my-small.cnf: dla systemów > 64 MB pamięci RAM.

    my-medium.cnf: od 64MB do 1 GB

    my-huge.cnf: 1GB do 2GB

    my-innodb heavy-4G.cnf: od 2 GB w gorę

    Gdy wybór dokonany, trzeba skopiować plik do katalogu danych mysql.
    cp /usr/syno/mysql/share/mysql/my-XXXXX.cnf /usr/syno/mysql/my.cnf

    Robimy restart:
    /usr/syno/etc/rc.d/S21mysql.sh restart
     
  15. piotr.wloszynski
    Offline

    piotr.wloszynski Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    49
    Local Time:
    02:32
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    hmm, nie pomogło
    Przy funkcji AVG na 1.000.000 rekordów z datami dla wybranego roku i miesiąca czas taki sam 14 sekund, i procek 100%.
     
  16. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dużo baza danych zajmuje ??? będzie około 1 GB ??
     
  17. piotr.wloszynski
    Offline

    piotr.wloszynski Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    49
    Local Time:
    02:32
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    nie, mało ma, tylko 100MB,
    to informacja o 16 temperaturach zapisana co minutę przez okres 2 lat.
     
  18. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Do końca tygodnia będę miał jakąś większą bazę i wrzucę ją do siebie na synka.
    Sprawdzę obciążenie procesora.
     
  19. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    04:32
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    W moim przypadku plik jest wgrany bezpośrednio w katalogu /etc/
     
  20. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ja wgrałem tu /etc/ i /usr/syno/mysql/my.cnf :)
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.