1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Udzielamy pomocy Synology DS115j problem z DLNA na TV Samsung

Dyskusja w 'Udostępnianie Plików: Windows, Mac OSX, Linux' rozpoczęta przez użytkownika Szczurek, 1 Luty 2018.

Ładowanie...
  1. Szczurek
    Offline

    Szczurek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Grudzień 2017
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    02:00
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Witam
    Jestem posiadaczem serwera Synology DS115j. Wszystko fajnie działa, lecz mój TV Samsung UE46F6400AW nie widzi serwera mimo podłączenia do tej samej sieci. Próbowałem w ustawieniach zmieniać kompatybilność urządzeń(ta taka lista z urządzeniami, które korzystają z DLNA), lecz nic to nie dało. Co robię źle? Czy trzeba coś jeszcze zmienić w konfiguracji?
     
  2. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    892
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    00:00
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A masz zainstalowane pakiety Serwer Multimediów i Video Station?
     
  3. Szczurek
    Offline

    Szczurek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Grudzień 2017
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    02:00
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Video Station nie. Rozumiem, że jest potrzebny?
    --- Połączono posty, 1 Luty 2018, Data oryginalnego postu: 1 Luty 2018 ---
    Jeśli tak to już go instaluję.
    --- Połączono posty, 1 Luty 2018 ---
    Kicha. Ten Video Station nie działa. Z mojej kolekcji 70 filmów wczytuje tylko 61.
     
  4. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    892
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    00:00
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A wszystkie są zaindeksowane?
     
  5. Szczurek
    Offline

    Szczurek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Grudzień 2017
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    02:00
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Tak. Po jakimś czasie Video Station pokazuje pliki, które zaindeksował, lecz jest ich tylko 61 na 70 Teraz próbuję z Photo Station.
    --- Połączono posty, 2 Luty 2018, Data oryginalnego postu: 1 Luty 2018 ---
    Po zainstalowaniu Photo Station i dodaniu małego albumu zdjęć dalej TV Samsung nie wykrywa serwera. Znalazłem aplikację DS Video. Tylko co mi z tego jak serwer wyszukuje tylko cześć filmów. Aha, zauważyłem, że jeśli wyłączę pobieranie okładek i opisów filmów to serwer wyszukuje więcej filmów, ale wciąż za mało (64 z 71 filmów).
    --- Połączono posty, 2 Luty 2018 ---
    Co robić? Nie mam już pomysłów.
     
  6. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    892
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    00:00
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A czy filmy masz w katalogach do tego przeznaczonych czy może stworzyłeś swoje własne katalogi poza standardowym /video?
     
  7. Szczurek
    Offline

    Szczurek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Grudzień 2017
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    02:00
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Tak. Storzyłem katalog /Dane i w nim kolejne katalogi Zdjęcia, Filmy, Muzyka.
    --- Połączono posty, 2 Luty 2018, Data oryginalnego postu: 2 Luty 2018 ---
    Jak rozumiem Video Station i Photo Station muszą być? Z tego co widzę Photo dodało mi ponownie zdjęcia, które zajmują nie potrzebnie miejsce (są w katalogu /Dane oraz w /photo)
    --- Połączono posty, 2 Luty 2018 ---
    No i kicha. Mimo zainstalowania Video Station i Photo Station, TV Samsung nie znajduje serwera.
     
  8. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    892
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    00:00
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Kolego, piszesz bardzo chaotycznie więc dosyć trudno Tobie pomóc. Może zacznij od przeczytania pomocy dla poszczególnych aplikacji. Każda z nich ma w prawym górnym rogu ma ikonę znaku zapytania, pod którą kryje się pomoc do danej aplikacji. Jeśli chodzi o aplikacje multimedialne to przede wszystkim musisz wiedzieć, że opierają się one na swoich katalogach głównych /photo, /video i /audio. Jeśli więc stworzyłeś swoją własną strukturę to raczej nie zadziała to czego oczekujesz - TV szuka filmów w katalogu /video i jego podkatalogach a nie w katalogu /dane.
     
  9. Szczurek
    Offline

    Szczurek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Grudzień 2017
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    02:00
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    W takim razie dlaczego inne urządzenia (TV Philips, smartfony) odnajdują serwer bez problemu i znajdują pliki.
     
  10. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    892
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    00:00
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Nie wiem
     
  11. Szczurek
    Offline

    Szczurek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Grudzień 2017
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    02:00
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Zainstalowałem na próbę Plex'a. Samsung znalazł go. Czyli wychodzi na to, że problem jest w Serwer Multimediów.
    --- Połączono posty, 2 Luty 2018, Data oryginalnego postu: 2 Luty 2018 ---
    Czy możliwe, że jest problem z routerem?
    --- Połączono posty, 3 Luty 2018 ---
    No i kolejna kicha. Plex wogóle nie działa na DS. Samsung go odnajduje, lecz nie ma plików, ponieważ Plex wywala jakieś błędy.
     
  12. jacekso
    Offline

    jacekso Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Październik 2015
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    02:00
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 214 Play, DS 713+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Miałem podobny problem z TV LG. Raz serwer DLNA znajdował a raz nie. Problemy zniknęły gdy w TV ustawiłem dynamiczne IP przy stałym były problemy.
     
  13. Szczurek
    Offline

    Szczurek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Grudzień 2017
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    02:00
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    W routerze ustawiłem stałe IP. Nic to nie dało. Pozostaje mi tylko kupienie jakiegoś Android Box'a i zainstalowanie aplikacji Synology.
     
  14. VRx2
    Offline

    VRx2 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Luty 2017
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    02:00
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    Coś źle ustawiasz, mam tv z tej samej serii i zarówno za pomocą serwera multimediów, ds video na tv jak i plexa na tv widzi wszystkie filmy.
     
  15. Szczurek
    Offline

    Szczurek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Grudzień 2017
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    02:00
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Możliwe. Próbowałem już chyba wszystkiego. Ominąłem wzmacniacz WiFi i podłączyłem TV bezpośrednio. NIC, zero efektów. DS Video działa, tylko co ze zdjęciami, na których mi zależy? Może mógłbyś podesłać konfigurację routera i TV?
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.