1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Surveillance i Safari na iOS 10.8.3

Dyskusja w 'Surveillance Station' rozpoczęta przez użytkownika Wojciech Apel, 24 Marzec 2013.

Ładowanie...
  1. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Nie, to nie kamera. To Apple :)
    Musisz zdeinstalować obie Javy i tą Apple i tą od Oracle.
    A potem jeśli już po rstercie zainstalować najnowszą z Oracle, czyli 8 u 40.
    Jeśli niektóre aplikacje jak Adobe CS6 będą zgłaszać bład braku Javy 6, będziesz musiał zrobić pewien trick. Ale to potem.
    Jeśli to nie pomoże, to będziesz musiał zrobić Time Machine Backup i postawić Yosemite na czysto i wtedy spóbować.
    Powinno pomóc jak ręką odjął.
    Jeśli tak, to wtedy wszystkie Twoje pliki musisz odtworzyć z Backupu, ale nie ustawienia, bo to mogłoby przywrócić problem z Javą.
     
  2. Garom
    Offline

    Garom Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2012
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS209
    No niestety. Juz w poprzedniej wiadomosci pisalem o tym ze probowalem roznych kombinacji z instalacja Java. teraz zrobilem tak jak napisales i po kazdej czynnosci restart kompa. Brak efektow. Co do stawiania systemu na nowo to byloby to dziwne gdyz tak jak wspomnialem korzystam i sprawdzam ten problem na dwoch kompach. Jeden ma OSX 10.10.3 (beta) a drugi niedawno postawiony (komputer prawie nie ma aplikacji ani innych programow) OSX 10.10.2. Problem w obu wypadkach wyglada dokladnie tak samo.
     
  3. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Gdybyś na jednym miał Snow Leoparda a na drugim Yosemite, może to robiłoby jakąkolwiek różnicę. Aktualnie na obu masz wersję Yosemite, więc nie wiele to daje. czy beta, czy nie.
    To, że jeden jest prawie czysty tez nie wiele zmienia, no chyba, że każdy komputer jest podpięty do innego konta Apple. W Yosemite system poprzez chmurę sam sobie dociąga ustawienia i dokumenty i inne pliki, tak, żeby "ułatwić" życie użyszkodnikom.
    U mnie była podobna sytuacja, ale reinstalacja systemu bez przywracania backupu uświadomiła mi, że problem z Javą był z moją konfiguracją.
    Dlatego doradziłem Ci test na czystym systemie po zainstalowaniu wyłącznie Javy 8u40.
    Możesz też spróbować przywrócić DSM do ustawień fabrycznych i zobaczyć co wtedy.
     
  4. Lukins
    Offline

    Lukins System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    100
    Miejscowość:
    Bydgoszcz
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 415+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Mój iMac błaga mnie od dłuższego czasu o 10.10 (yosemite) ale cos mi sie widzi ze pozostanę głuchy na te prośby. Mam 10.9 i SS chodzi marszowym krokiem (jak to SS).

    Jedno pytanie do Garona - piszesz o problemach z 10.10 a w profilu masz 10.9. Czy jak używałeś 10.9 tez były takie problemy?

    Dobra, juz widze ze tak. Jedna uwaga - zrobiłbym DSM 5.1 i od tego w ogóle by, zaczął. Zabawy z Java odpuściłbym na mym etapie. U mnie wszystko hula.
     
  5. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Tyle, ze 4.2 był ostatnim wydaniem dla serii 09.
     
  6. Lukins
    Offline

    Lukins System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    100
    Miejscowość:
    Bydgoszcz
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 415+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Hmmm... Człowiek uczy sie całe życie a ja najwyraźniej nie wiem o czym mowię - co to jest 'seria 09'?
     
  7. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    891
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @Lukins
    To jest seria modeli DSów od Synology. Co do zasady numer modelu ma w sobie rok modelowy oraz maksymalna ilość dysków (razem z jednostką rozszerzającą) tzn. model 415 to jest seria z roku 2015 na 4 dyski. 09 oznacza serię z roku 2009 a liczba lub cyfra przed 09 oznacza ilość dysków.
    Synology przyjmuje też ze aktualizacje nowych wersji DSM zależą od roku modelowego. W przypadku serii 09 skończyło się bodajże na wersji 4.2.
     
  8. Lukins
    Offline

    Lukins System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    100
    Miejscowość:
    Bydgoszcz
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 415+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Dzięki Zoltar,w końcu wiem co oznaczają te cyferki, natomiast szokiem jest dla mnie dzielenie na "gorszych" i "lepszych", domniemuję, że jest to związane z procesorem i wydajnością ogólną systemu, ale i tak jestem zaskoczony, że funkcjonują jakby dwa DSMy. W każdym razie ciekaw jestem, co jest przyczyną. Ja funkcjonuję na OS X 10.9.5 i DSM 5.1 i nigdy nie było problemów na linii Apple-Synology. Owszem, czasem trudno jest mi coś ustawić w systemie, w którym ustawia się głównie głośność dźwięków systemowych i wygląd pulpitu, ale to dotyczy ogólnego funkcjonowania Apple, nie tylkoz Synology. Tak mi to trochę wygląda na brak wsparcia starszego DSM, bo rozumiem, że wcześniej 'jakoś' chodziło.
     
  9. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    NIe funkcjonują dwa DSMy, tylko jeden. Natomiast niektóre modele nie dostają już aktualizacji, gdyż są za "stare" i zdaniem Synology ewentualna aktualizacja ww. modelu miałaby negatywny wpływ na "user experience".
    Generalnie modele otrzymują aktualizację przez trzy lata od wejścia na rynek.
    Podobnie jak iPhone 3GS nie ma już iOS 8.
    Jaki tu szok?
     
  10. Lukins
    Offline

    Lukins System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    100
    Miejscowość:
    Bydgoszcz
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 415+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Hmmm... Szczerze? Odpuściłbym walkę (ale wiem, że Ty tego nie zrobisz :D :D :D ). Masz rację, systemy nie wspierają starszych sprzętów i tu zawsze już będzie porażka, stąd niechętna przesiadka na Win 7 a teraz, zapewne w niedalekiej przyszłości, kolejne kilka systemów dalej, pewnie teraz Win 10. Na iPadzie mam cały czas jednak iOs7 bo na iPhonie mam iOs 8 i szału nie robi. A pewnie docelowo i tak będzie się trzeba przesiąść. Imac to samo - nie wszystkie programy które mam tolerują już 10.10, a niektóre wymagają i trochę się to wszystko kłóci. Na początku nie zwróciłem uwagi na te niuanse sprzętowo systemowe (główny temat wątku traktuje o niespecjalnie starym OS 10.8.3 - ja mam raptem 10.9.5), bo akurat Apple najlepiej działa u mnie z Synology, i byłem zdziwiony, że ktoś ma takie potężne problemy (ja mam tylko niuanse - np. iPad nie odtwarza nagrań z monitoringu, ale i tak oglądam na imacu, więc nie walczę o to) ale teraz widzę, że tu bardziej o jakieś robótki ręczne chodzi ze sporo starszym DSM. Życzę powodzenia,a jak już @JJdln (co to za nick...?) się uporasz z kolegą Garym to liczę, że podpowiesz jak podglądać nagrania SS (ale nie z walki o Stalingrad, tylko moje, prywatne) na iPadzie.
     
  11. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Dokładnie mam takie same spostrzeżenia jak Ty i nikt nie mówi to o walce. Jesteś stosunkowo młodym członkiem forum, i bardzo aktywnym, stąd też @zoltar i ja chcieliśmy Ci przybliżyć trochę historię modeli, właściwości sprzętwych i związanej z tym polityki. Choć warto zaznaczyć, że w przypadku modeli z serii 10 już nie jest tak łątwo wytłumaczyć porzucenia ich wsparcia specyfikacją sprzętową. Może stąd późna decyzja Synology o wypuszczeniu DSM 5.0 na 710+?
    Dokładnie, te objawy powinny powodować u Ciebie zdziwienie bo nie są typowe. Internet nie roi się od tego typu zgłoszeń użytkowników Synology, a że sam używam Synology od 2010 roku a windowsowego kompa nie mam już od 2008 roku, postanowiłem pomóc.
    Miałem problemy z Javą, w sumie mam do dziś. Zgłaszałem to Synology i wydaje się, że się starają pomóc.
    Na pewno wiem, że u mnie instalka na czysto Mountain Liona pomogła i stąd wiem, że to Java-Apple problem nie Synology.
    Nie do końca kumam o co chodzi z tym Leningradem i czemu czepiasz się mojego nick-a.
     
  12. Lukins
    Offline

    Lukins System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    100
    Miejscowość:
    Bydgoszcz
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 415+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Stalingradem. Leningrad był oblegany ponad 900 dni i nigdy nie było w nim walk. A pod Stalingradem i w samym mieście brały udział w walkach jednostki SS (precyzyjniej - ich 'armijne' jednostki - Waffen SS), a mi się zawsze skrót Surveillance Station kojarzy z SS. No i tak z tym Stalingradem jakoś tak mi się skojarzyło, jak napisałem o nagraniach SS...

    A nick? Jejku, nie czepiam się, nie wiedziałem, że Cię to dotknie, po prostu zawsze jak piszę JJdln to się zastanawiam, czy postawiłem dobre litery i w dobrej kolejności, bo mi się to kompletnie z niczym nie kojarzy. Ale nie pytam, spoko, szanuję prywatność (i w tym wypadku związaną z nią Tajemnicę... :D ;) )

    Sorry za odległego offtopa ale trzeba było to wyjaśnić.

    A żeby jednak coś treści też było, to:

    zgłaszam Ci to. :lol: :lol: :lol:
     
  13. Garom
    Offline

    Garom Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2012
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS209
    Hi. Widze ze moj problem spowodowal odnowienie watku. Ja niestety nie wiem co sie stalo albo bardziej co sie dzieje z moim sprzetem Synology i Apple. Po kolei. Jak pewnie zauwazyliscie moj problem jest niezalezny od wersji OSX. Pierwszy wpis na ten temat napisalem dysponujac systemem OSX 10.8.3. Testowalem wszystkie proby opisane poprzednio przez "forummowiczow" ale nie przyniosly rezultatu. Odpuscilem temat i po 2 latach postanowilem powrocic i sprobowac co sie wydarzy na nowych systemach. Tak jak wspomnialem testuje te sytuacje na OSX 10.10.2 i OSX 10.10.3(beta) - oczywiscie na roznych kompach i z roznymi kontami Apple. Zadne z dotychczaswych dzialan nie przyniosly rezulatatu. Ostatnia proba to reset Synology do stanu fabrycznego i postawienie systemu od nowa. Niestety bez efektu. Napisalem do Synology zaznaczajac ze proby na przegladarce Firefox rowniez sa bezskuteczne (inny problem - napis u gory ekranu ze SS mozna uzywac na przegladarkach Firefox - tak to nie pomylka, Chrome i Safari). Odpisali ze to jest problem Safari i zebym sprobowal na innej przegladarce np. Firefox.:) To sa jakies zarty. Ktos powyzej napisal ze Synology probuje pomoc. Moim zdaniem nie czytaja dokladnie opisu problemu albo tez nie wiedza jak pomoc i pisza bzdury na "odwal sie". Reasumujac zrobilem tak. Podlaczylem kamerke do synology do SS i ustawilem zapis na synology i co ciekawe chcac ustawic obszar do detekcji ruchu z SS obraz wyswietla mi sie bez bzdurnego komunikatu o Java. Nie korzystam z podgladu na zywo z SS tylko poprzez strone Web kamery. Pliki zapisywane na synology pobieram i odtwarzam poza Safari. To troche "dookola Wojtek" - nie wiem co bedzie jak bede chcial znalezc konkretne nagranie konkretna sytuacje nie znajac daty nagrania.:). Poddaje sie gdyz nie bardzo wiem co zrobic dalej. Poczekam moze na ostateczna wersje OSX 10.10.3 i sprobuje zainstalowac ja na czysto. Zobaczymy co sie wydarzy. Dziekuje wszystkim za chec pomocy. Gdyby komus cos wpadlo do glowy co jeszcze moge zrobic, chetnie sprobuje.:)
     
  14. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Nie wiem, czy zarzucanie komuś, kto Ci się stara pomóc, żartów jest najlepszym podejściem.
    Mi akurat pomogli. Największe problemy miałem na Mavericksie i testowałem z nimi Firefoxa, na którym SS działał a na Safari nie. Na Yosemite nie było już problemów. Zgodzę się, że rozmowa z ich zwykłym supportem może spowodować ból zębów, dlatego ja z reguły zgłaszam wszystkie problemy w czasie fazy beta, kiedy mam bezpośredni kontakt z devami.
    Słusznie. Zauważyłem u siebie, że na Macach ludzie z reguły updejtują system od kilku generacji i wszystkie zmiany jakich dokonali w tym czasie i inne ustawienia są transferowane> Stąd moja sugestia, bo ja robiłem tak samo, po prostu updejstowałem system i "wszystko działało". Jednak czasami okazuje się, że instalacja na czysto, nawet tak "stabilnego" systemu jakim jest OSX daje najlepsze rezultaty. Bolesny jest proces odratowywania własnych plików z Time Machine, ale da się to zrobić.
    Też planuję reinstalacje na czysto Yosemite, jak już wydadzą stabilną wersję.
     
  15. Garom
    Offline

    Garom Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2012
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS209
    Tak dla wyjasnienia. O "żarcie" napisalem w stosunku do pomocy technicznej Synology nie w stosunku do Ciebie. Nie bardzo rozumiem dlaczego kaza mi sprobowac z inna przegladarka skoro napisalem im ze z nia tez mam problem.
     
  16. Tatana
    Offline

    Tatana Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    31 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    49
    Miejscowość:
    Nowy Dwór Gdański
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS214play
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Witam.
    Ja właśnie sprawdziłem tak z ciekawości u siebie i bardzo mocno się zdziwiłem bo po raz pierwszy działa wszystko normalnie. Mam zainstalowaną Jave 8 update 31. Wcześniej zawsze były jakieś problemy.
    Pozdrawiam
     
  17. Lukins
    Offline

    Lukins System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    100
    Miejscowość:
    Bydgoszcz
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 415+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Tak właśnie myśle, ze to chodzi o DSMa 4.1
     
  18. olo_olecki
    Offline

    olo_olecki Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    18 Marzec 2012
    Wiadomości:
    24
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS918+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Witam
    Chciałbym się podzielić swoimi doświadczeniami w kwestii użytkowania SS na OSX. Po przeczytaniu bieżącego wątku od początku muszę przyznać, że spotkałem się również z podobnymi problemami. Używam SS na Safari 8.04 pod OSX 10.10.2 z zainstalowaną Javą 8 update 31 i DSM 5.1-5022 update 4. Pierwszym problemem było zainstalowanie wtyczki Synology do przeglądarki. Za nic w świecie nie chciała się zainstalować. Po entej próbie udało się. Potem zainstalowałem Javę najświeższą jaka była lecz efekt był mizerny. Po konfiguracji kamer uruchamiała się strona SS lecz podglądy z kamer były niewidoczne. Pojawiał się również komunikat, aby zainstalować najnowsze środowisko Java (pomimo, że było to wcześniej uczynione). Zacząłem eksperymentować z różnymi wersjami Java lecz bez większych sukcesów. Prawdę mówiąc machnąłem już na to ręką. W akcie desperacji zainstalowałem paczkę Synology Java Manager (pomimo, że nie znalazłem nigdzie wcześniej informacji o tym, do czego ona służy i że jest wymagana do obsługi SS). I o dziwo wszystko ruszyło. Podglądy z kamer pojawiły się i zaczęło wszystko ładnie działać. Nie wiem czy jest to konieczne i czy nie jest to zbieg okoliczności ale działa. W tym momencie SJM mam w wersji 1.7.0_71. Chętnie bym się dowiedział do czego służy ten pakiet i za co odpowiada dlatego prosił bym Was o wyjaśnienia. Jedyną ułomnością w działaniu z jaką się spotykam to po przejściu na SS v7 po uruchomieniu pakietu pojawia się czarna strona SS dopiero po kilkukrotnym jej odświeżeniu wyświetlana jest pełna strona.
     
  19. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Java Manager pozwala zainstalować JRE na synku, żeby móc uruchomić aplikacje Javy wymagajce tak jak Serviio serwer, Minecraft czy Craftbukkit.
    Przed pojawieniem się SJM użytkownicy musieli do tego celu używać paczek 3rd-Party, natomiast wprowadzenie SJM wprowadziło w tym zakresie standaryzację.
    Jeśli jednak potrzeba najnowszej Javy nadal trzeba sięgnąć po repo @pattersa z pcloadletter.co.uk
     
  20. olo_olecki
    Offline

    olo_olecki Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    18 Marzec 2012
    Wiadomości:
    24
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS918+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Dzięki za informacje :D Nasuwa mi sie teraz pytanie: czy SJM jest konieczne do właściwego działania SS?
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.