1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Subiekt GT - Synology czy QNAP do małej firmy ?

Dyskusja w 'Synology jako pamięć masowa w wirtualizacji' rozpoczęta przez użytkownika darecki_dr, 18 Wrzesień 2016.

Ładowanie...
  1. darecki_dr
    Offline

    darecki_dr Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Czerwiec 2016
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    00:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11a
    null 802.11a
    witam,
    rozważam zakup nowego NASA do małej firmy i chciałbym aby przy okazji obsługiwał program do sprzedaży Subiekt GT;
    czy istnieje możliwość zainstalowania i poprawnej pracy na urządzeniu któregoś z powyższych producentów ?
    które modele powinienem rozważać aby zrobić to raz a dobrze ?
    dodatkowo chciałbym aby był to:
    - serwer plików dla 10-15 stanowisk (pc/mac)
    - serwer dla kilku domen firmowych i sklepów www (wordpress, znikomy ruch)
    - serwer poczty dla 10-15 pracowników
    - obsługiwał monitoring z 6-8 kamer
    - wykonywał autobackup z zadanych folderów w komputerach po sieci lan
    dziękuję za wszelkie rzeczowe odpowiedzi
     
  2. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Z tego co czytam Subiekt GT korzysta z bazy danych Microsoft SQL Server, więc nie jest możliwe zainstalowanie bazy tego programu na S lub Q.
    Do reszty zadań polecam jednak mocny sprzęt, np. DS916+ oraz od razu 4 dyski przeznaczone do pracy w serwerach NAS: WD Red, Seagate Ironwolf.
     
  3. Fixer
    Offline

    Fixer Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    2 Luty 2013
    Wiadomości:
    344
    Miejscowość:
    TG
    Local Time:
    22:43
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    Problem braku możliwości postawienia silnika bazy danych MS SQL na Synology można sprytnie ominąć robiąc jeden sprytny trick ale żeby to zaskoczyło muszą być spełnione pewne warunki.
    -dużo pamięci w nasie > 8GB
    -procesor intel
    Dużo by pisać, darecki_dr napisz do mnie na skypie w tej sprawie: fixer_pl to dam Ci sprawdzone wskazówki
     
  4. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    767
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Local Time:
    22:43
    Oceny:
    +14 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Jak kupisz mocny nas to wierualna maszynę z Windows tam postawisz i na niej subiekta. Jeszcze zależy jak z drukarkami fiskalnymi ale jak sa na stanowiskach roboczych to powinno być ok

    Wysłane z 1+2
     
  5. darecki_dr
    Offline

    darecki_dr Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Czerwiec 2016
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    00:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11a
    null 802.11a
    no właśnie ale kluczowym pytaniem jest czy takie rozwiązanie z instalacją na maszynie wirtualnej oby na pewno zadziała i czy da się w miarę komfortowo tego używać ? czy lepszy do tego będzie sprzęt Synology - rozważałem 1515+ ze względu na 5 kieszeni (raid6 i dodatkowy dysk ssd na cache), choć z drugiej strony w poście powyżej mikhnal (dzięki) poleca 916+ (wizualnie brzydkie, ale do przeżycia) ze sprzętowym wsparciem do obsługi transmisji z kamer i więcej ramu 8 MB, więc się zastanawiam czy nie byłoby to korzystniejsze rozwiązanie; z QNAP'ami nie miałem do tej pory nigdy do czynienia, wyczytałem że procesy wirtualizacji są dużo lepiej dopracowane, ale czy to ma uzasadnienie do opisywanego przypadku ? btw do instalacji serwerowej subiekta nie trzeba podpinać żadnej kasy, łączą się do niego stanowiska klienckie, przy których są drukarki fiskalne, więc to nie powinno być problemem;
     
  6. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    767
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Local Time:
    22:43
    Oceny:
    +14 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Bralbym jakiegoś qnapa, pamiętaj że musi być mocniejszy bo za rok go nie będziesz zmieniał.

    Wysłane z 1+2
     
  7. darecki_dr
    Offline

    darecki_dr Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Czerwiec 2016
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    00:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11a
    null 802.11a
    jak myślisz QNAP TVS-471-i3-4G czy TVS-463-4G da radę ? a może coś innego ?
     
  8. ox1de
    Offline

    ox1de Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Wrzesień 2016
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    00:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    40 GbE
    null 40 GbE
    Za takie pieniadze to sobie serwer postawisz z XPEnology i takimi możiwościami wirtualizacji że głowa mała...
    Większe możliwości, wieksza wydajność, taka sama cena, możliwość rozszerzenia dysków, no i już pożadny sprzęt serwerowy który pochodzi na prawde długo.

    przykład: HP DL380 G7 2 x SIX CORE E5649 16GB,GW12,FV

    Sam mam XPEnology na takim sprzecie więc wszelkich porad i wskazówek moge udzielić jesli bys sie zdecydował.
     
  9. darecki_dr
    Offline

    darecki_dr Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Czerwiec 2016
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    00:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11a
    null 802.11a
    czytałem wątek o xpenology i to raczej nie dla mnie, za dużo problemów, zazwyczaj coś komuś nie działa, a ja oczekuję kompaktowego rozwiązania typu postaw i zapomnij nawet jeśli to ma być kosztem nieco niższej wydajności. Potrzebuję tego do pracy więc stabilność, bezpieczeństwo (raid 5 lub 6) i zwarta konstrukcja są tutaj priorytetem. Nie mam czasu na zabawy i eksperymenty, żeby było 1k zł taniej. Właściwie zastanawiam się już tylko czy czekać na DS 1516+ (może ktoś wie kiedy i czy warto?) czy brać teraz QNAPA TVS-471 ?
     
  10. Fixer
    Offline

    Fixer Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    2 Luty 2013
    Wiadomości:
    344
    Miejscowość:
    TG
    Local Time:
    22:43
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    Żaden z tych modeli (wedle mojej wiedzy) nie będzie wystarczająco dobry do aż tylu zadań wykonywanych jednocześnie (włączając monitoring). Mam tu na myśli stabilność. Pozostaje Ci wybrać droższy model dla dużych firm (na procesorach xeon) lub zbudować własną maszynę jak pisał użytkownik ox1de wyżej lub przenieść monitoring na inną maszynę.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  11. ox1de
    Offline

    ox1de Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Wrzesień 2016
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    00:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    40 GbE
    null 40 GbE

    Chciałem zauważyć że używam XPEnology w produkcji, wdrożony w firmie stor ponad ponad 18TB. tam wszystko działa i to lepiej niżeli na fabrycznym synku. Xpenology używam w firmie z ponad 150cioma pracownikami od ponad 3,5 roku z powodzeniem, bez jakichkolwiek problemów. Więc wątki o problemach to bujdy na resorach lub brak jakichkolwiek umiejętności konfiguracyjnych i wiedzy. Ja polecam z czystym sumieniem.

    Ew. postaw sobie wirtualkę na serwerze który kupisz za takie same pieniadze co takiego lepszego NASa, i potem np OMV, FreeNAS czy inne ustrojstwo na stor, plus inne KVM na inne maszyny do innych zastosowań, wtedy będziesz miał elastyczność bo widzę że szukasz uniwersalizmu za niewielka cene z sensowną wydajnością. Małe NASy nawet do małych firm często się nie nadają, nad czym sam ubolewam.
     
  12. Fixer
    Offline

    Fixer Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    2 Luty 2013
    Wiadomości:
    344
    Miejscowość:
    TG
    Local Time:
    22:43
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    ...ale do XPEnology trzeba mieć skill'a, czas i cierpliwość a wymienione priorytety autora stoją w opozycji do tej listy.
    Pozostaje kupno silnej maszyny z wydajnym procesorem i większą pamięcią co sumarycznie przełoży się na większą kwotę ale za to załatwi problem wąskich gardeł.
     
  13. ox1de
    Offline

    ox1de Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Wrzesień 2016
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    00:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    40 GbE
    null 40 GbE
    Racja, nie ma rozwiazan idealnych. Trzeba obrac kierunek, wybrac najlepsze i liczyc sie z ewentualnymi problemami czy ograniczeniami, bo z doswiadczenia wiem ze zawsze takie sa niezaleznie od tego co sie wybierze. Daj znac kolego co wybrales i jak sie to spisuje w twoich zastosowaniach. Zycze powodzenia.
     
  14. koRnac
    Offline

    koRnac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Październik 2012
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Polska, Ełk
    Local Time:
    00:43
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Czy nie dałoby się opisać tych wskazówek na forum, musze wymienić maszynę pod Subiekta i zakupić jakiegoś NASa i jakby się dało połączyć jedno i drugie...
     

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. qnap czy synology

    ,
  2. synology sql server

    ,
  3. aqnap gt subiekt