1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

subdomeny na domeny.pl

Dyskusja w 'Serwer WWW' rozpoczęta przez użytkownika Rudi1204, 26 Styczeń 2010.

Ładowanie...
  1. terrorite
    Offline

    terrorite Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    19 Listopad 2009
    Wiadomości:
    434
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS409
    A no widzisz, i sprawa sie wyjasnila. Jak byk masz napisane ze po przekierowaniu na IP zostanie stworzony rekord MX (ten od poczty) wskazujacy na poczta.twojadomena.pl. Wiec mamy tu do czynienia z uproszczonym PA ktory zalatwia wszystkie sprawy hurtowo. W zwiazku z tym nie ma zadnego problemu, przekieruj sobie spokojnie na IP i w tym momencie rekordy A i MX beda na twoim IP, NS bedzie na domeny.pl a CNAME bedzie wskazywalo na twojadomena.pl. Pozostanie tylko stworzenie vhostow w httpd-vhost.conf-user i po sprawie.
    Jesli potem wykonasz ping mojadomena.pl i zobaczysz mniej wiecej:

    Badanie twojadomena.pl [twoje IP] z 32 bajtami danych:
    ...
    to wszystko dziala jak trzeba.
     
  2. Rudi1204
    Offline

    Rudi1204 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Listopad 2009
    Wiadomości:
    147
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    2*209
    No OK, ale najdziwniejsze jest to, że przed chwilką stworzyłem sobie subdomene test.mojedomena.pl w Vhoscie i nic wyświetla, że taka strona nie istnieje :| robię coś źle??
     
  3. terrorite
    Offline

    terrorite Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    19 Listopad 2009
    Wiadomości:
    434
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS409
    Najpierw pingnij swoja domene i subdomene i zobaczysz czy wskazuje na Twoje IP, zwykle propagacja domeny zajmuje troche czasu wiec moze musisz jeszcze poczekac.
     
  4. Rudi1204
    Offline

    Rudi1204 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Listopad 2009
    Wiadomości:
    147
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    2*209
    ping domeny przechodzi subdomeny nie poczekam w takim razie
     
  5. terrorite
    Offline

    terrorite Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    19 Listopad 2009
    Wiadomości:
    434
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS409
    Nie, jesli przechodzi ping domeny to od strony domeny.pl juz jest wszystko ok. Czyli cos niehalo masz z vhostem. Btw. jesli pytasz czy robisz cos zle bez podania tego co wpisales w vhost to tylko wrozka moze na takie pytanie odpowiedziec ;)
    Prosciej bedzie jesli np. bedziesz podawal co konkretnie wpisales. O takich rzeczach jak restart apache to juz nawet nie wspominam :D
     
  6. Rudi1204
    Offline

    Rudi1204 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Listopad 2009
    Wiadomości:
    147
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    2*209
    zaraz zaraz... jeśli w panelu DSM wpisuje katalog testowy i domene testowy.mojadomena.pl na porcie 80 to przecież po dodaniu DSM sam wyknuje restart apacha no nie??
     
  7. terrorite
    Offline

    terrorite Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    19 Listopad 2009
    Wiadomości:
    434
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS409
    Noooo, nie. Nie ma domeny testowy.mojadomena.pl jest tylko mojadomena.pl, a testowy.mojadomena.pl to vhost. Masz "blad wczytywania strony" czy komunikat synology "strony nie znaleziono"?
     
  8. Rudi1204
    Offline

    Rudi1204 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Listopad 2009
    Wiadomości:
    147
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    2*209
    błąd wczytywania strony :/
     
  9. terrorite
    Offline

    terrorite Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    19 Listopad 2009
    Wiadomości:
    434
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS409
    To wpisz mojadomena.pl/testowy, to jest problem vhosta. Juz byly przyklady w tym watku jak powinna wygladac sekcja virtual hosts w httpd-costamcos.
     
  10. Rudi1204
    Offline

    Rudi1204 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Listopad 2009
    Wiadomości:
    147
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    2*209
    no więc tak:
    mojadomena.pl/testowy => działa
    testowy.mojadomena.pl => nie działa

    przykłady były jak zmienić wpisy w pliku httpd-conf user czy jakoś tak, ale przecież DSM też edytuje ten pliczek i też restartuje apacha. na wypadek sprawdziłem i potwierdziło się było zmienione wsio... wiec w takim razie mi już ręce opadają :|
     
  11. terrorite
    Offline

    terrorite Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    19 Listopad 2009
    Wiadomości:
    434
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS409
    Pokaz zawartosc http-vhost.conf-user.
     
  12. Rudi1204
    Offline

    Rudi1204 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Listopad 2009
    Wiadomości:
    147
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    2*209
    a prosze Cię bardzo :]
    Kod (Text):
    1.  
    2. NameVirtualHost *:80
    3. <VirtualHost *:80>
    4. ServerName *
    5. DocumentRoot /var/services/web
    6. </VirtualHost>
    7. <VirtualHost *:80>
    8. ServerName test.mojadomena.pl
    9. DocumentRoot "/var/services/web/test"
    10. ErrorDocument 403 "/webdefault/sample.php?status=403"
    11. ErrorDocument 404 "/webdefault/sample.php?status=404"
    12. ErrorDocument 500 "/webdefault/sample.php?status=500"
    13. </VirtualHost>
    14.  
     
  13. terrorite
    Offline

    terrorite Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    19 Listopad 2009
    Wiadomości:
    434
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS409
    No to nie wiem, zrobilem sobie przez DSM vhosty http://test.graphics64.com.pl i http://webalizer.graphics64.com.pl i bez problemu dzialaja co mozesz sprawdzic. Wyglada to tak jakby w domeny.pl nie bylo wpisu *.mojadomena.pl CNAME 3600 mojadomena.pl. Moze sprawdz czy nie mozesz dokonac transferu domeny do bardziej "ludzkiego" providera ;)
     
  14. Rudi1204
    Offline

    Rudi1204 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Listopad 2009
    Wiadomości:
    147
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    2*209
    no qrde niestety ale raczej nie mogę zrobić transferu:
    1. to jest domena firmowa :/
    2. była niedawno qpiona w promocji
    ale przynajmniej mam nauczkę i przestrogę na przyszłość jak będę qpował własną domenę :p (i ciągle rozważam gdzie qpić)
     
  15. Rudi1204
    Offline

    Rudi1204 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Listopad 2009
    Wiadomości:
    147
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    2*209
    właśnie się do nich dobiłem okazuje się ze w związku ze zmiana panelu jak narazie nie ma obsługi domeny ale będzie i dlatego mam wyłączonego wildcasta heh...
     
  16. terrorite
    Offline

    terrorite Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    19 Listopad 2009
    Wiadomości:
    434
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS409
    To nie ma w sumie znaczenia jaka to domena, transferowac mozna kazda. Tyle ze z to jest miotanie sie z uzyskaniem kodu AUTHinfo itd. Poza tym szczegoly promocji moga zabraniac transferu domeny. Natomiast z mojego doswiadczenia moge Ci powiedziec ze:
    1. home.pl ma jak na razie najbardziej szczegolowy PA, naprawde duzo w nim mozna zrobic.
    2. nazwa.pl ma PA podobny do domeny.pl ale tu nie ma problemow z rekordami, jak dokonujesz przekierowania na IP to automatycznie generowane sa MX i CNAME z danym IP.
    Wiecej providerow poza tymi dwoma nie uzywam (w sumie 11 domen na nazwa i home :D) wiec moze ktos inny dopisze jak sprawuja sie pozostali polscy providerzy.

    W kazdym razie dobrze ze wyjasnila sie sprawa z wildcardami bo tak to moglibysmy dlubac w vhostach do lata ;) a wystarczy tylko poczekac az udostepnia te opcje.
     
  17. Rudi1204
    Offline

    Rudi1204 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Listopad 2009
    Wiadomości:
    147
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    2*209
    dokładnie tak jak piszesz dobrze, e się wyjaśniło już wysłałem do nich formularz by włączyli mi wildcasta tymczasowo dopóki nie zrobią do końca PA.
    I w sumie racja przydały by się opinie na temat polskich providerów vs Synology Server :D
    jeszcze raz dzięki za pomoc i poświęcony czas :]
     
  18. Rudi1204
    Offline

    Rudi1204 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Listopad 2009
    Wiadomości:
    147
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    2*209
    No i jest serwis domeny.pl ustawił mi wildcasta. Wszystko ładnie pinknie :D, ale i tak pojawił się problem, mianowicie jak wpisuje istniejąca.domena.pl przekierowuje mnie tam gdzie ma (czyli do kat istniejąca), ale jak wpisuje nieistniejaca.domena.pl to mnie przekierowuje do katalogu głównego (web), a nie wyrzuca błędu o braku strony np. :| . Czy ktoś się spotkał z takim działaniem?? Jak myślicie to wina providera czy servera??
     
  19. terrorite
    Offline

    terrorite Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    19 Listopad 2009
    Wiadomości:
    434
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS409
    Jak masz *.mojadomena.pl CNAME mojadomena.pl to kazda subdomena bedzie przekierowana z domeny.pl na Twoje IP cokolwiek bys w przedrostku nie wpisal i jesli nie zostanie odnaleziona to vhost przekieruje do katalogu glownego czyli w tym wypadku /web/ zgodnie z wpisem

    NameVirtualHost *:80
    <VirtualHost *:80>
    ServerName *
    DocumentRoot /var/services/web
    </VirtualHost>

    Od Ciebie wiec zalezy jak to poustawiasz. Inna sytuacja bylaby gdybys mogl, jak np. w przypadku home.pl zrezygnowac z *.mojadomena.pl i od razu w PA wpisac konkretne subdomeny.
    W sumie najszybciej to wrzuc do /web/ pliczek index.php i wpisz:

    Kod (Text):
    1.  
    2. <?php
    3.  
    4. IF ($_SERVER["SERVER_NAME"] == "test.mojadomena.pl") {
    5. header("Location: test/index.html");
    6. }
    7. ELSEIF ($_SERVER["SERVER_NAME"] == "test2.mojadomena.pl") {
    8. header("Location: test2/index.html");
    9. }
    10. ELSEIF ($_SERVER["SERVER_NAME"] == "test3.mojadomena.pl") {
    11. header("Location: test3/index.html");
    12. }
    13. ELSE {
    14. echo "No to ja nie wiem o co sie awanturujesz, zegnam ozieble. W ogole foch i 404!!!!!oneoneoneelven";
    15. }
    16.  
    17. ?>
     
  20. Rudi1204
    Offline

    Rudi1204 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Listopad 2009
    Wiadomości:
    147
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    2*209
    tak też myślałem :D , chyba, że porostu wrzucę do katalogu głównego web plik do obsługi błędów i na niego przekieruje vhosta :D
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.