1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Smart USB

Dyskusja w 'Kompatybilność Oprogramowania i Sprzętu' rozpoczęta przez użytkownika Zoltar, 7 Luty 2014.

Ładowanie...
  1. mark
    Offline

    mark System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2010
    Wiadomości:
    125
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS710+, N54L-XPEnology
    Re: Odp: Smart USB

    Aby napięcie nie "wracało" można dodać diode Schottky'ego do huba.

    Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2
     
  2. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Czytałem o tym kiedyś, ale znacznie prościej jest odciąć czerwony i czarny kabelek. Urządzenia podpinane do huba i tak dostaną zasilanie z jego zasilacza.
     
  3. mark
    Offline

    mark System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2010
    Wiadomości:
    125
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS710+, N54L-XPEnology
    Re: Odp: Smart USB

    Domyślam sie że chodzi ci o odcięcie
    Całego zasilania czyli + i - ale takie rozwiązanie to proszenie sie o problemy łącznie ze spaleniem portu USB.


    Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2
     
  4. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Chodzi ci o to że jak port będzie obciążony tylko na stykach danych to będzie działało nieprawidłowo? Ja nie mówię żeby to robić w NASie ale przygotować sobie taki kabelek łączący NAS z hubem. Jeśli możesz to napisz szerzej, bo testowałem takie rozwiązanie jak piszę i działało OK. Myślę o zrobieniu tego na stałe w celu odcięcia zakłóceń idących po linii zasilania USB z NASa do przetwornika DAC w moim systemie Audio. Te zakłócenia niby nie wpływają na sam dźwięk w systemie stereo, Niestety mój wzmacniacz stereo jest jednocześnie końcówką mocy dla frontów w systemie kina, w tym trybie przenosi się buczenie, pewnie pętla masy. Jak odłączę USB z NASa to sytuacja się uspokaja.
     
  5. mark
    Offline

    mark System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2010
    Wiadomości:
    125
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS710+, N54L-XPEnology
    Re: Odp: Smart USB

    Transmisja cyfrowa to stany wysokie i niskie aby mógł być stan wysoki (około +5V) musi być punkt odniesienia czyli masa (GND) tak samo stan niski to 0V.
    To tak w duuużym uproszczeniu.
    Druga sprawa ładunki statyczne itp.
    Zwróć uwagę na budowę gniazda i wtyku.
    Wkładając wtyk do gniazda najpierw styka sie metalowa obudowa (ładunki statyczne itp.) później idzie zasilanie aby nie obciązać lini danych i na końcu styki danych czyli transmisja. Jak już odcinać to styk +5V Dodanie diody na styku +5V nie powinno zakłócić pracy i najlepiej użyć do tego diody Schottky'ego ze względu, iż charakteryzuje sie niskim spadkiem napięcia około 0,3V W przypadku innych diod krzemowych spadek napięcia wynosi około 0,6V czyli 4,4V do zasilania urządzeń (może być za mało) Zastosowanie diody daje taką możliwość, że hub może pracować jako pasywny z możliwością zasilania. Co do pętli masy to rozumiem że do synka masz podłaczoną kartę dzwiękową USB ale do czego? Wzmacniacz, amplituner?

    Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2
     
  6. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    No trudno nie przyznać ci racji :) Możliwe że u mnie nie wystąpiły problemy które poruszyłeś z tego powodu że w synku gniazdo jest pod napięciem a więc jest też podpięte do masy, natomiast po drugiej stronie przy wejściu USB DAC (bo ściśle rzecz ujmując to nie karta USB a przetwornik DAC, asynchroniczny z własnym zasilaniem ARCAM RDAC) podałem napięcie zewnętrznym zasilaczem.
    Co do tego jak połączony jest DAC, wzmacniacz i amplituner to bez rysunku będzie trudno i nie jest to prosta sprawa.
    DAC jest podłączony na wejście przedwzmacniacza, (wzmacniacz to AUDIOLAB 8000S) i odtwarzanie muzyki w takim układzie nie powoduje problemów, widocznie wejście tego przedwzmacniacza jest porządnie przystosowane do współpracy z różnymi źródłami.
    Ale teraz robi się trudniej do wyjaśnienia:
    Amplituner to ONKYO 605, nie ma on wyjścia z przedwzmacniacza więc jest podłączony z terminali głośników frontowych przez dzielnik napięcia do wejścia końcówki mocy audiolaba. W audiolabie zmiana trybów pracy: integra, pre, main, odbywa się manipulatorem na przednim panelu.
    Co dziwne zakłócenia dokuczają kiedy Audiolab jest w trybie końcówki mocy. Buczenie utrzymuje się nawet jak Onkyo przełączę na standby.
    Możliwe że nie bez znaczenia jest też fakt że z Audiolaba pętlą magnetofonową jest wyprowadzony sygnał na jedno z wejść liniowych amplitunera, w celu podania dźwięku z synka na drugą strefę (głośniki w drugim pokoju).
    Cały ten zabieg wynika z tego że Onkyo jak zresztą większość amplitunerów wielokanałowych nie nadaje się do muzyki stereo, (jak ktoś uważa inaczej to nie słyszał dobrego wzmaka stereo).
    Jeśli to ogarnąłeś to gratuluję, ale sam zapytałeś ;)
    Jak do tego jeszcze dorzucę że stacjonarny komp jest podłączony do tego DACa coaxialem.....
    Ale spoko, jak mówię, wypięcie kabelka USB na czas oglądania filmu załatwia sprawę, więc nawet tak bardzo się nie spieszę ze zrobieniem na stałe tego wykastrowanego kabla USB.
     
  7. mark
    Offline

    mark System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2010
    Wiadomości:
    125
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS710+, N54L-XPEnology
    Re: Odp: Smart USB

    Hmm troche to zagmatwane ale jezeli masz możliwość to zastosuj połączenia optyczne (separacja galwaniczna ) pewnie jest w tym jeszcze tv, tuner, dekoder tv sat. z anteną gniazda sieciowe z bolcem i tu się rodzą problemy. Przerabiałem to wiele, wiele razy.

    Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2
     
  8. jacubec2
    Offline

    jacubec2 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Listopad 2013
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS413j
    Podepnę się do tematu.
    Mam dwa dyski zewnętrzne:
    Transcend 500GB USB2.0
    ADATA NH1 1TB USB 3.0

    Dopóki używałem tylko transcenda nie było problemów.
    W między czasie zmienił się DSM a teraz doszedł drugi dysk
    Dysków używam do przenoszenia baz z pracy do domu (taka robota) oraz ewentualnie mediów oraz zewnętrznej kopii.

    Otóż mam dwa problemy:
    Podłączone dyski (obojętnie który, podłączany pojedynczo) nie pojawiają się jako usbshare ale diody na nich świecą. Po odłączeniu od Serwera pojawia się informacja o źle odłączonym dysku ( bez odmontowania) ale jak mam odmontować skoro się nie pojawiają w DSM? Pendrive chodzi bez problemu.

    Problem drugi, jeżeli mam podłączone coś do USB to system nie wstaje, miga tylko niebieska dioda na Synology ale nie można się do Synka dostać, nie reaguje tez na przyciski, jedyne wyjście to odcięcie zasilania. Co ciekawe po odłączeniu usb i uruchomieniu serwer nie zgłasza problemów o nieprawidłowym zamknięciu systemu.

    Rozwiązałem problem zasilania dysków przez zastosowania huba z zasilaczem ( z wyłącznikiem) Dyski widzę, ale mimo wyłączenia Synka świecą się zielone diody na obudowie. Więc wyłączyłem huba wyłacznikiem i niby jest git, ale nawet jak jest hub z dyskiem podłączony a nie ma zasilania włączonego to serwer nie wstaje (miga dioda niebieska)

    Sprawa zaczyna mnie denerwować, szczególnie, że serwer mam w takim miejscu, że ledwo sięgam. Więc wyciągnięcie przedłużki lub huba to jedyne wyjście.
     
  9. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    892
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Wygląda na to, że hub USB nie zdał egzaminu. Wprawdzie w Centrum Informacji widać go i podłączone do niego urządzenia natomiast w VideoStation często mam komunikat o braku podłączenia karty a jeśli chodzi o UPS to DSM sygnalizuje brak komunikacji.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.