1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Skrypt do pobierania okładki napisow i konwercja do srt

Dyskusja w 'Cichociemni' rozpoczęta przez użytkownika kasiarz, 11 Maj 2010.

Ładowanie...
  1. shakul
    Offline

    shakul Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Kwiecień 2013
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS413j

    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ... więc opiszę od początku... po zainstalowaniu paczki -> lewy górny róg (menu, nie wiem jak to się tutaj profesjonalnie nazywa;)) -> powinna być widoczna ikona 'SubtitlesSH'. Po uruchomieniu powinno się otworzyć okno z listą plików/folderów (jeśli wskazane miejsce zawiera coś do wyświetlenia). Niezależnie od tego czy są jakieś pliki/foldery w stopce powinien być link "Configure", gdzie można sobie pozmieniać kilka opcji.
    Ważne: Konfiguracja uruchomi się tylko dla usera 'admin'. Niestety z tego co przeczytałem, soft Synka nie zwraca uprawnień czy grup userów ... chyba, że ktoś wie jak to wyciągnąć i chciałby się podzielić tą informacją, to może uda mi się to wykorzystać ;)
     
  2. shakul
    Offline

    shakul Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Kwiecień 2013
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS413j

    Ciekawy pomysł. Nie przewidziałem więcej niż jednego katalogu 'głównego', pozwolę sobie zapisać pomysł i przemyśleć jak do tego podejść :)

    Ze wskazywaniem katalogu - było by fajnie, ale z tego co widziałem to konfiguracja dla paczki SPK nie umożliwia czegoś takiego, są jedynie inputy, hasła, checkboxy i radiobuttony (znowu ... jak ktoś ma na to pomysł ... chętnie zaczerpnę wiedzy).
    Po uruchomieniu paczki - w panelu konfiguracyjnym, już mogę dorobić możliwość wybrania... tylko, że będzie to niejednolite z instalacją :-(
     
  3. niewiesznic
    Offline

    niewiesznic Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Marzec 2010
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Internet
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210j/DS211+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Mam pytania do twórcy SPK:
    1. Czy skrypt anulują ściąganie napisów, gdy takie już są w katalogu z filmem? Do części filmów mam już napisy, do części nie.

    2. Czy przewidujesz możliwość zintegrowania SPK z harmonogramem systemowym, tak aby można było uruchomić skrypt np. W środy o 9 rano, co dwa tygodnie i zamiennie w czwartki o 23.30?

    3. Czy jest możliwe by wskazać katalog, który skrypt mógłby śledzić i uruchamiać się dla nowych plików, tylko wtedy gdy one się tam pojawią, niezależnie od harmonogramu?
     
  4. shakul
    Offline

    shakul Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Kwiecień 2013
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS413j
    ad 1. Powinno działać tak: dla każdej pozycji sprawdza czy istnieje plik *.txt i *.srt. Jeśli nic nie ma, to próbuje zaciągnąć napisy z napiprojekt, jeśli się uda to konwertuje na srt. W przypadku kiedy podczas sprawdzania istnieją pliki txt/srt, nie próbuje już zaciągnąć napisów z napiprojekt. Jeśli są tylko napisy w formacie txt, to próbuje je skonwertować na srt. Jeśli są w formacie srt, to nic nie robi.

    ad 2. Właśnie pracuję nad takim mechanizmem. Nie wiem czy uda mi się z automatu dodać do "cron'a" czy każdy będzie musiał samemu ustawić sobie uruchomienie w harmonogramie.
    Przewiduje dwa rodzaje 'sprawdzania' dla pliku/folderu:
    - pierwszy to do udanej próby załatwienia napisów w formacie SRT, czyli jak znajdą się napisy, plik/folder już nie będzie sprawdzany,
    - drugi - folder będzie sprawdzany za każdym razem - czyli będzie przeszukiwany i jak znajdzie pozycję bez napisów, będzie próbował pobrać i skonwertować napisy.

    ad 3. Jak znajdę (lub ktoś poleci/podpowie jakieś) rozwiązanie na proste dodanie monitorowania folderu - dorobię, niestety obawiam się, że nie będzie to proste, bo będzie trzeba przygotować jakiegoś demona - dla każdej platformy ... a to już więcej pracy i testów.
     
  5. shakul
    Offline

    shakul Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Kwiecień 2013
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS413j
    Jest dostępna nowa wersja paczki do pobierania napisów - http://subtitlessh.no-ip.biz

    Wprowadzone zmiany w wersji 0.5.0:

    • Mechanizm sprawdzający cyklicznie czy są napisy dla plików i folderów. Każdy użytkownik ma własną listę pozycji do sprawdzania. Istnieją dwa typy zadań - do udanego pobrania napisów (po takim pobraniu pozycja zostanie usunięta z harmonogramu) oraz niezależnie czy napisy się uda pobrać czy nie pozycja będzie mimo wszystko sprawdzana w późniejszym czasie.
      Panel do zarządzania dodanymi pozycjami do harmonogramu.
      Instrukcja jak dodać skrypt cyklicznego sprawdzania napisów do harmonogramu DSM znajduje się http://subtitlessh.no-ip.biz/help_check4subtitles.php.
    • Interface - doszło "menu" (prawa górna część) dla łatwiejszej nawigacji.
    • W logach zapisują się wszystkie próby pobrania napisów, zarówno te wywoływane ręcznie przez panel jak i te próby wywołane przez mechanizm cyklicznego sprawdzania napisów
    • IMDB - opcja została umieszczona pod przyciskiem "Options" oraz przy próbie przekierowania zapytania do serwisu IMDB, z nazwy pliku są usuwane pewne części, które wskazują (raczej) na dodatkowe informację o pliku czy formacie.
    • Doszła podstrona pomocy, gdzie znajduje się trochę informacji, które mogą pomóc.
    • Poprawiony został błąd, który uniemożliwiał sprawdzenie/pobranie napisów dla plików/folderów zawierających znaki: ' i ".
     
  6. shakul
    Offline

    shakul Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Kwiecień 2013
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS413j
    Dzisiaj już poszła poprawka (wersja 0.5.1) ;) Dotyczyła ona sytuacji kiedy folder zawierał znak "=".

    Wczoraj nie napisałem, ale dzisiaj to zrobię: mechanizm cyklicznego sprawdzania nie informuje usera o tym co się udało.
    Niestety średnio widzę jak można, w ładny sposób, pobrać informację na jaki adres e-mail wysłać powiadomienie, a 'parsowanie' pliku /etc/synouser.conf, nie wydaje się rozwiązaniem ładnym.
    Dodatkowo nie wiem jak można użyć systemowego mechanizmu do wysyłania e-maili. Jeśli ktoś posiada taką wiedzę, proszę o info, dorobię co trzeba.
     
  7. tralek
    Offline

    tralek Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    29 Marzec 2013
    Wiadomości:
    367
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS112+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
  8. shakul
    Offline

    shakul Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Kwiecień 2013
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS413j
    Dzięki, zapoznam się z tym. Może coś mi to pomoże.

    Z informacji dodatkowych: wyszła wersja 0.5.2 - doszła poprawka dla plików/folderów które zawierały niektóre znaki.
     
  9. tralek
    Offline

    tralek Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    29 Marzec 2013
    Wiadomości:
    367
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS112+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Testowałem pobieranie cykliczne napisów i faktycznie to działa, ale w logach nie widać do których plików czy jakie napisy cykliczne pobieranie znalazło i ściągnęło. Czy tak powinno być?
     
  10. cpu
    Offline

    cpu Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Październik 2012
    Wiadomości:
    65
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    A ja uruchomilem ta paczke na DSM 4.1 z perlem doinstalowanym z ipkg :)
     
  11. shakul
    Offline

    shakul Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Kwiecień 2013
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS413j
    W kolejnej wersji to już będzie w logach :) Niestety zakomitowałem do repozytorium wersje 'testową' - wypluwającą na konsole (chociaż w wersji, która jest w paczce ma parametr, żeby nic nie wyświetlal), a nie do logów :-( Wersja już czeka na spakowanie i wystawienie.


    To dobra wiadomość :) Ja niestety nie testowałem tego w takim środowisku ... może jak bym miał zbędnego - roboczego Synka to bym potestował ;) Dzięki za info w tej kwestii.
     
  12. cpu
    Offline

    cpu Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Październik 2012
    Wiadomości:
    65
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    Hmm ciekawe, zrobilem upgrade do DSM 4.2-3111 i teraz nie moge w centrum pakietow dodac repozytorium - nieprawidlowa sciezka.
     
  13. shakul
    Offline

    shakul Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Kwiecień 2013
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS413j
    Już naprawione - wina leżała po stronie serwera - ustawień. Nie serwował poprawnie repozytorium. Nowy serwer - nowe problemy ... ale za to łącze powinno być stabilne :)
     
  14. CleaneR
    Offline

    CleaneR Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Luty 2012
    Wiadomości:
    24
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Witam,

    Czy da sie recznie podac gdzie sie znajduje python? Bo po zainstalowaniu nie widzi mi go a znajduje sie w /opt/bin/python.

    Ok, zrobilem sobie dowiazanie symboliczne i teraz widzi ale i tak mam:

    dobra, dziala, ale tylko na katalogu/katalogach:

    gdy wybiore pojedynczy plik mam powyzszy error.
     
  15. shakul
    Offline

    shakul Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Kwiecień 2013
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS413j
    Jak to się mówi ... wszystko da się zrobić. Domyślam się, że python został zainstalowany z ipkg lub z innego niż Synology repozytorium. Postaram się coś wykombinować, chociaż wolałbym uniknąć rozwiązania, że będzie można coś takiego ręcznie ustawić.


    Przyznaje się, że też spotkałem taki problem na swoim Synku. Dotyczył on niektórych tylko plików - jak się później okazało były one uszkodzone.

    W linii komend po wpisaniu #file _plik_wideo_ miałem wynik:
    > Segmentation fault (core dumped)

    W kodzie jest proste sprawdzenie czy przekazany argument to folder (-d) czy plik (-f), więc jeśli perl nie rozpoznaje tego ani jako folder ani jako plik wyskakuje w/w błąd.
    Można domyślnie 'założyć', że w takiej sytuacji jest to zawsze plik ... ale ewidentnie coś jest nie tak, więc nie wiem czy takie założenie jest dobrym wyjściem :-(
     
  16. tralek
    Offline

    tralek Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    29 Marzec 2013
    Wiadomości:
    367
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS112+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Na potkałem się jeszcze na kilka problemów w trakcie użytkowania tej paczki:

    1. Napisy w postaci TXT pobierają się, ale nie konwertują się do SRT. Nawet przy powtórnej próbie.

    /volume1//video/Filmy fabularne/Zagraniczne/Obcy - 8. Pasażer Nostromo (1979)/Alien (1979).mp4
    Napisy TXT juz istnieja w systemie. Nie sciagam nowych.
    Proba ustalenia FPS dla pliku...
    TXT -> SRT...
    eRRoR: Nie udalo sie skonwertowac napisow do formatu SRT.

    2. Kiedy próbuje korzystać z "breadcrumbs", czyli klikalnej ścieżki (root / video / Filmy fabularne / Zagraniczne /), aby cofnąć się do katalogu "Filmy fabularne" dostaje błąd "Error: No directory.". Klikalna ścieżka zamienia się w coś takiego (root / %2FvideoFilmy fabularne /).

    Podejrzewam, że jest to związane ze spacją w nazwie katalogu.
     
  17. shakul
    Offline

    shakul Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Kwiecień 2013
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS413j
    Z tego co podesłałeś wychodzi, że skrypt, który konwertuje napisy z TXT do SRT nie potrafi sobie poradzić ze zmianą formatu napisów... bo mediainfo nie zwróciło poprawnie "fps'ów"...
    Jak możesz podeślij mi na pw link do tego 'aliena' postaram się sprawdzić.


    Faktycznie ... troszkę źle to napisałem ;) Poprawione zostanie w kolejnej wersji.
     
  18. shakul
    Offline

    shakul Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Kwiecień 2013
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS413j
    Jest dostępna nowa wersja paczki do pobierania napisów - http://subtitlessh.no-ip.biz

    Wprowadzone zmiany w wersji 0.6.0:

    • Doszła opcja umożliwiająca podejrzenie informacji zwracanych z 'Mediainfo'.
    • Konfiguracja modułu - doszła opcja umożliwiająca nadpisywanie napisów (z i bez możliwości robienia kopii poprzednich napisów). Opcja ta dotyczy tylko ręcznego pobierania napisów. Przy włączonej tej opcji mimo istnienia plików z napisami są one ponownie sprawdzane i konwertowane.
    • Konfiguracja modułu - można ustawić jacy użytkownicy mogą konfigurować moduł. Użytkownik 'admin' ma zawsze pełne uprawnienia, pomimo konfiguracji.
    • Do logów zapisywane są informację z działania skryptu z cyklicznego sprawdzania napisów.
    • Poprawka - naprawiona nawigacja w 'breadcrumb'.


    Nadal nie ma opcji powiadamiania na e-mail po cyklicznym sprawdzaniu napisów.
    Jest jakiś błąd ze sprawdzaniem plików, które znajdują się w katalogach zawierających w swojej nazwie polskie (prawdopodobnie nie tylko) znaki narodowe.
     
  19. wacki4
    Offline

    wacki4 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS413
    mam problem, po instalacji i odpaleniu:

    ..i tyle, próbowałem reinstalować, perl, python, mediainfo oczywiscie zainstalowane :)
     
  20. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    769
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +14 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    U mnie na 4.3 tez nie działa, a szkoda... Na 4.2 działa spoko.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.