1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Shell In A Box - opis instalacji + paczka spk

Dyskusja w 'Cichociemni' rozpoczęta przez użytkownika marian.italian, 9 Grudzień 2011.

Ładowanie...
  1. marian.italian
    Offline

    marian.italian Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    9 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    74
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS111; DS212j
    Dzięki mikhnal za risercz, czyli nie potrzeba jest paczka openssl-dev. Miałem ją zainstalowaną i nie byłem pewny czy problemy wynikają z jej braku. Podsumowując wystarczy sam openssl. Wywalę info o instalacji tej paczki z instrukcji.

    pzdr
     
  2. apaczek
    Offline

    apaczek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS 414
    Jeśli kliknę na ikonkę ShellInABox z Panela DSM nic się nie dzieje, ale jak kliknę prawym i dam otwórz w nowym oknie to normalnie otwiera mi w nowym oknie i mogę się zalogować po https.
    Kliknięcie uruchom w nowym oknie uruchamia ShellInABox na porcie na którym wchodze na DSM, natomiast na porcie 4200 to nie działa.
    Czy istnieje możliwość zmiany żeby to nie było na porcie 4200 tylko innym?
     
  3. marian.italian
    Offline

    marian.italian Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    9 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    74
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS111; DS212j
    Prawdopodobnie wynika to z tego, że używasz starszego firmwaru, w którym to inaczej definiuje się plik konfiguracyjny dla DSM. Albo zaktualizuj system do najnowszej wersji, albo:
    1. W katalogu /volume1/@appstore/ShellInABox_DSM/SIB/ zmień nazwę pliku config (bez rozszerzenia) na np config.bak.
    2. W tym samym katalogy utwórz plik application.cfg o treści:
    Kod (Text):
    1. text = ShellInABox
    2. description = Intergation of Shell In A Box into DSM
    3. icon_16 = images/SIB16.png
    4. icon_32 = images/SIB32.png
    5. type = embedded
    6. adminonly = true
    7. path =/webman/3rdparty/SIB/shellinabox.cgi
    Nie sprawdzałem, czy działa, ale powinien.
    3. Klikając w ikonę, zostaje otwarty plik shellinabox.cgi na porcie naszego DSM, ale czego my już nie widzimy w tle otwiera się zagnieżdżony aplet na porcie 4200. Port możesz zmienić edytując plik shellinabox.cgi:
    Kod (Text):
    1. shellinaboxd --cgi=4200-4200
    4200-4200 jest to zakres portów na których dopuszczamy aplikację, wyrażenie występuje w 2 miejscach. Nie wiem czy w wypadku zmiany pliku config na application.cfg nie zniknie możliwość utworzenia skrótu na pulpicie.
     
  4. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czy ma ktoś jeszcze paczkę shellinabox_dsm-0.2.spk i może wstawić tu jako załącznik?
    Link do multiupload nie działa. Z góry dziękuję.

    [EDIT]

    Naprawdę? Nikt?
     
  5. marian.italian
    Offline

    marian.italian Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    9 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    74
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS111; DS212j
    Hej, właśnie zauważyłem, że pisałeś. Za moment dodam plik jako załącznik do pierwszego posta.
     
  6. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Serdecznie dziękuję.
     
  7. marian.italian
    Offline

    marian.italian Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    9 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    74
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS111; DS212j
    Podbijam temat, w pierwszym poście aktualizacja z nową wersją paczki, testowałem tylko na swojej platformie ale mam nadzieję, że zadziała na każdej bo w ten sam sposób kompilowane.

    smacznego :)
     
  8. marian.italian
    Offline

    marian.italian Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    9 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    74
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS111; DS212j
    Przeklejony problem z wątku o nowym firmware.

    @JJldn A przy instalacji jaki tym serwera wybrałeś fixed czy cgi? Domyślam się, że paczkę udało Ci się normalnie zainstalować. Kliknij więcej/log w centrum pakietów i zobacz co jest napisane. Może wybrałeś opcję cgi, to wtedy paczki nie można uruchomić przez centrum pakietów bo uruchamia się na żądanie ;)
     
  9. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Fixed dziala :)
    Jak ma wygladac to zadanie w cgi?
     
  10. marian.italian
    Offline

    marian.italian Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    9 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    74
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS111; DS212j
    To żądanie wygląda tak, że po prostu klikasz w ikonę i wtedy serwer się uruchamia ;) Zapewne jesteś zalogowany przez http a nie przez https, opisałem ten problem w pierwszym poście. Jakby było coś niejasnego, to pisz.
     
  11. suVee
    Offline

    suVee Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Maj 2013
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213
    Wygląda na to, że plik shellinabox-1.0.zip jest uszkodzony, Chyba, że to tylko ja mam problem z jego rozpakowaniem.
     
  12. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zgadza się, był.
    Poprawiłem archiwum w pierwszym poście.
     
  13. suVee
    Offline

    suVee Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Maj 2013
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213
    Hmm, przy instalacji ręcznej aplikacji dostaję komunikat: "Nie udało się przesłać pliku. Sprawdź połączenie sieciowe". Tak się dzieje również dla innych paczek. Pewnie to jakaś błachostka, ale nie mogę namierzyć przyczyny problemu. Prośba o pomoc.
     
  14. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ja zainstalowałem ShellInabox z Centrum pakietów. Mam dodane paręnaście źródeł społeczności i w jednym z nich była wersja 2.14-7. Zainstalowała się bez problemów. Jednak jak wchodzę w nią w menu to pojawia się okienko ale w okienku jest mała ikonka taka jakby karteczka z oczkiem i smutną buźką. Tu mówie o przeglądarce CHROME. Natomiast na IE 11 w Windows 8.1 jest ze zawasrtość została zablokowana ze względu na niezgodnośc certyfikatów. Czy potrafi mi ktoś podpowiedzieć co jest powodem ze w Chrome to nie działa ?
     
  15. kris
    Offline

    kris Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    26 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    202
    Miejscowość:
    Zachodniopomorskie
    Local Time:
    17:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    A na koncu tego okienka, gdzie sie wpisuje adres strony www (pisze oczywiscie o Chrome), obok gwiazdki, ktora dodaje zakladki do ulubionych, masz taka ikone tarczy? Jak tak, to ja wcisnij.
     
  16. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Nie mam ikonki TARCZY jest tam tylko ikonka Gwiazdki dodania do ulubionych a dalej juz kreseczki od menu...


    EDIT
    Rozwiązane. Trzeba wchodzić przez HTTPS a ja wchodziłem przez HTTP. Jak zalogowałem się do synka przez HTTPS to ShellINABox działa ok :)
     
  17. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Działa wam Shellinabox ? Ja mam zainstalowaną z centrum pakietów wersje 2.14-7 ale niestety otwiera sie okienko i nie ma kursora... Poprostu brak jest zawartości w oknie. Oczywiście wchodzę przez https. Proszę o pomoc.
     
  18. barneyos
    Offline

    barneyos Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    70
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    Ja po zainstalowaniu musiałem najpierw wejść normalnie przez FF na https://synek:4200 i potwierdzić wyjątek bezpieczeństwa i certyfikat, i dopiero potem odpalałem okno z DS i śmiga.
     
  19. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    U mnie strona jest wogole nie dostepna jak wpisze taki adres oczywiscie podajac IP synka... Ani na IE ani na CHrome...
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.