1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Serwer bazy danych MariaDB - pierwszy start i konfiguracja

Dyskusja w 'Konfiguracja - Instrukcje "How To"' rozpoczęta przez użytkownika Fixer, 9 Lipiec 2015.

Ładowanie...
  1. Fixer
    Offline

    Fixer Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    2 Luty 2013
    Wiadomości:
    396
    Miejscowość:
    TG
    Local Time:
    13:57
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Witam wszystkich użytkowników nowego DSM w wersji 5 i nowszych gdzie domyślnie jest dostępny serwer bazodanowy MariaDB zamiast MySQL.
    W tym artykule odpowiemy na wiele nurtujących pytań, podzielimy się uwagami i spróbujemy bezproblemowo przejść przez niezbędne kroki konfiguracyjne nowego wydania silnika SQL jakim jest MariaDB.

    Na początku odpowiemy sobie na kilka nurtujących pytań:
    1. Co to jest MariaDB?
    MariaDB jest kontynuacją silnika bazodanowego MYSQL w zupełnie nowym wydaniu (tworzą ją byli pracownicy MySQL) a głównym celem projektu jest współpraca ze społecznością wolnego oprogramowania i udostępnianie jej na licencji GPL.

    2. Czy moje bazy oraz strony php po przeniesieniu z mysql do mariadb będą działać?
    Zdecydowanie tak ponieważ autorzy MariaDB postawili sobie za cel utrzymanie kompatybilności z wcześniejszymi wersjami MySQL.

    3. Czy ta wersja silnika bazy danych jest szybsza od starego mysql?
    Poprawiono wydajność oraz prędkość wykonywania zapytań oraz dostęp do widoków.
    Nasze testy z wydajności na różnych nasach są tutaj: serwer-www-f28/mysql-benchmark-wolna-praca-bazy-danych-t6091.html
    Lista zmian tutaj: https://mariadb.com/kb/en/mariadb/maria ... -features/

    4. ERROR 1130: Host '192.168.xxx.xxx' is not allowed to connect to this MariaDB server
    Błąd ten występuje podczas próby połączenia się z bazą danych MariaDB na adresie 192.168.1.100 logując się na użytkownika uzytkownik, który nie ma dostępu do połączeń wykonywanych z zewnątrz (taki dostęp należy dopiero przydzielić)

    przykład generujący taki objaw błędu:
    Kod (Text):
    1. mysql -h 192.168.1.100 -u uzytkownik -p
    2. Enter password: tu wpisujemy hasło konta administratora i klikamy enter na klawiaturze
    ...efekt? - komunikat jak wyżej

    bark dostępu możemy też sprawdzić wydając polecenie telnetowe na adres naszego synka (w tym przypadku 192.168.1.100):
    Kod (Text):
    1. telnet 192.168.1.100 3306
    2. host 192.168.1.101 [color=#FF0000]is not allowed to connect to this mysql server[/color]
    Naprawiamy szybko ten problem...
    5. Jak zrestartować serwer bazy danych?
    Kod (Text):
    1. synopkg restart MariaDB
    6. Przenoszenie bazy danych z mysql do MariaDB
    Sposobów na wykonanie tego jest bardzo dużo...
    Polecam jeden ze sprawdzonych: mysql-phpmyadmin-f52/mysql-import-ych-baz-danych-t4904.html
     
  2. waryniak77
    Offline

    waryniak77 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2013
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    13:57
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    Witam
    Może odsmażę kotleta ponieważ nie mogę znaleźć rozwiązania.
    Zainstalowałem MariaDB 10 i 5 ale za cholerę nie mogę podłączyć się do bazy, co może być przyczyną. Wpisuje adres połączenia IP:pORT w PHPMyAdmin pokazuje mi nazwę serwera: MariaDB 10 lub 5, zgłupiałem co mam wpisać
    Dodam jeszcze że chcę migrować dane z windows server sql
     
  3. Fixer
    Offline

    Fixer Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    2 Luty 2013
    Wiadomości:
    396
    Miejscowość:
    TG
    Local Time:
    13:57
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Z tego co pamiętam to jeśli łączysz się przez phpmyadmina z synology to zaraz po instalacji bazy + phpmyadmina to domyślnego hasła nie ma (jest puste). Zaś użytkownik to root.
    Spróbuj i daj znać...

    Oczywiście jak już temat ogarniesz to wszystko należy "dobezpieczyć kredensami" a konto root zablokować lub nadać długie hasło.
     
  4. waryniak77
    Offline

    waryniak77 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2013
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    13:57
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    przez phpmyadmina wchodzę bez problemu, hasła pozakładane na root i admin, root wyłączony z dostępu zewnętrznego. W synku wszystko co związane z bazami pokazuje że działa, ale przy instalacji programu np. smartpaczka jest opcja wyboru gdzie mają znajdować się bazy do programu i tu zaczyna się problem bo nie wiem co wpisać, no oprócz loginu i hasła :D, nie wiem jaką ścieżkę mam wpisać aby program połączył się z synkiem
    --- Połączono posty, 18 Maj 2018, Data oryginalnego postu: 18 Maj 2018 ---
    Źle to opisałem. Mam synology DS718+, zainstalowałem na nim mariaDB 5 i teraz chciałbym na dwóch komputerach zainstalować Smart paczkę ze wspólną bazą danych. W synology pokazuje że wszystko działa ale przy instalacji smart paczki gdy wpisuję adres serwera to nie chce się połączyć.
    --- Połączono posty, 18 Maj 2018 ---
    Troszkę pogrzebałem, przy instalacji prestashop pokazało mi ścieżkę localhost:/run/mysqld/mysqld10.sock ale kiedy to wpisuję lub zmienie localhost na adres IP to nic nie daje
     

    Załączone pliki:

    • Bez tytułu.
      Bez tytułu.jpg
      Rozmiar pliku:
      39,6 KB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      9e834dbc3eddfdd51f72b8e9ea075d3b
  5. Fixer
    Offline

    Fixer Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    2 Luty 2013
    Wiadomości:
    396
    Miejscowość:
    TG
    Local Time:
    13:57
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    ja tam widzę tylko MS SQL!
     
  6. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 043
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    15:57
    Oceny:
    +36 / 1 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    MS SQL zupełnie co innego niż MySql.
     
  7. waryniak77
    Offline

    waryniak77 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2013
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    13:57
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    Czytałem że można migrować bazę z ms sql do mariadb
     
  8. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 043
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    15:57
    Oceny:
    +36 / 1 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Migrować można. Ale to program który będzie się komunikował z bazą danych musi wiedzieć/umieć/potrafić skomunikować z się z innym silnikiem baz danych.
    W Twoim przypadku SmartPaczka (IT Smart) współpracuje jedynie z bazami danych MSSQL co zresztą podano na stronie producenta.
     

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. sortowanie polaczen z serwerem maria db