1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Serviio - instalacja

Dyskusja w 'Media Server DLNA/UPnP' rozpoczęta przez użytkownika mpl, 25 Listopad 2011.

Ładowanie...
  1. holee
    Offline

    holee Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    20
    Miejscowość:
    Rzeszów
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    802.11ad
    null 802.11ad
    Dzięki za odpowiedź. Instalkę raczej mam kompatybilne - wersję na komputer ściągałem stąd: http://serviio.org/download, a na Synka stąd: http://packages.pcloadletter.co.uk/
    Wyłączałem na kompie antyvira i zaporę - nic się nie zmieniło.
    W logach Serviio na Synku mam coś dziwnego - załącznik. Nie mam pojęcia o co w tym chodzi.
     

    Załączone pliki:

    • Przechwytywanie.PNG
      Przechwytywanie.PNG
      Rozmiar pliku:
      10,1 KB
      Wyświetleń:
      97
      MD5 Sum:
      d30d2841fe98a33c85da33e2d31b686c
  2. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No przeca mowie wersja ma być ta sama. Na pc konsole masz 1.4.1 a server na synku 1.4.0.
    Albo zdowngraduj konsole, albo czekaj aż patters wyda nową wersję serwera.
    Niestety dość często to się dzieje, tzn. niezgodność wersji, i przy update'ach trzeba uważać.


    Sent from my GT-N7105 using Tapatalk now Free
     
  3. holee
    Offline

    holee Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    20
    Miejscowość:
    Rzeszów
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    802.11ad
    null 802.11ad
    Zainstalowane na drugim komputerze Serviio 1.4 i nadal to samo ;/ cholercia
     
  4. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    -Dserviio.remoteHost=192.168.1.XXX

    W tym miejscu masz wpisać adres IP swojego servera SYNOLOGY.
    Mam nadzieję, że nie wpisałeś na końcu XXX tylko wpisałeś faktyczny cały swój adres IP synology.

    np-Dserviio.remoteHost=192.168.1.1 (Twój adres synka może być zupełnie inny w zależności od tego jak router przydziela adresy)

    Ps: jeśli celowo wpisałeś XXX w adresie w tym temacie żeby ukryć swój IP to wewnętrzny adres IP i tak nic nikomu nie da, bo to adres wewnętrzny,
     
  5. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No tak :) Mam nadzieję, że zrobił to celowo - w końcu patters w opisie umieszcza popularny 192.168.1.100 więc jeśli by po prostu kopiował, to miałby zamiast XXX raczej ten pattersowy IP.
    Ale celna uwaga.
     
  6. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Wygląda mi na to, że Serviio server Ci nie startuje z powodu problemów z bazą danych. Czy przeprowadziłeś migrację na MariaDB i Maria przekonwertowała bazy danych z mysql bez problemów?
    Czy w logach masz coś więcej niż to co zamieściłeś na screenshocie?
     
  7. holee
    Offline

    holee Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    20
    Miejscowość:
    Rzeszów
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    802.11ad
    null 802.11ad
    ;) mam wpisany adres IP Synka, bez "XXX" ;) pełna zawartość pliku to:
    MariaDB jest zainstalowana. Nie wiem co masz na myśli pisząc o migracji, ale wersja Marii jest aktualna. Nic z nią nie robiłem tylko zainstalowałem bo potrzebowałem do czegoś innego biblioteki mysqldump. W logach Marii pusto.
    Mi też się wydaje, że problem leży po stronie Synka. Załączam pełne logi Serviio.

    Tak w ogóle to dziękuję Panowie za chęć pomocy, doceniam to.
     

    Załączone pliki:

    • Przechwytywanie.PNG
      Przechwytywanie.PNG
      Rozmiar pliku:
      23,4 KB
      Wyświetleń:
      71
      MD5 Sum:
      1b377536981938313d8829c6d92b6aa6
  8. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Generalnie jeśli dokonywałeś upgradeu z 4.3 do 5.0 to następowała migracja z mysql do Marii. Zaraz po upgradzie Maria zaczyna marudzić, że jest uruchomiona w trybie kompatybiności i że należy przekonwertować bazy danych. Na to trzeba zezwolić Marii ręcznie. Podczas jej pierwszego uruchomienia.
    Spróbuj odinstalować Serviio, Marię (jeśli możesz) zainstalować ponownie Marię i potem znów Serviio.
     
  9. holee
    Offline

    holee Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    20
    Miejscowość:
    Rzeszów
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    802.11ad
    null 802.11ad
    Dzięki @JJldn - pomogło.
     
  10. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Happy days :)

    Sent from my GT-N7105 using Tapatalk now Free
     
  11. MichalE7
    Offline

    MichalE7 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    Ja też miałem ostatnio problem z serviio po upgradzie synka z 4.3 na 5.0. Musiałem też zupgradować serviio z 1.3.1 do 1.4.
    Dwa dni spędziłem na szperaniu w logach, reinstalacji serviio, javy i próbowaniu różnych konsol.
    Okazało się, że jakiś plik o nazwie padlock.jar w lokalizacji następującej /volume1/@appstore/Serviio/lib jest uszkodzony w paczce dla synology.
    Rozwiązaniem tego problemu było pobranie ze strony serviio.org paczki dla linux, rozpakowanie z niej wyżej wspomnianego pliku i skopiowanie do katalogu na synology.
    Po takim zabiegu serwer serviio uruchomił się bez problemów.

    Więcej szczegółów można znaleźć na stronie autora paczek do Synology na samym dole w komentarzach:
    http://pcloadletter.co.uk/2012/01/25/se ... o-package/

    Nie wiem czy już ta paczka została naprawiona, ale jeżeli nie to zostawiam ten post dla innych, którzy mają problem.
     
  12. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:41
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Re: Odp: Serviio - instalacja

    Po update 4.3->5.0 serviio nie uruchamialo sie...wystarczyło przeinstalować jave w moim przypadku

    Wysyłane z mojego HTC Desire X za pomocą Tapatalk 2
     
  13. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Działa wam serviio web gui??

    Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalk 4
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.