1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Serviio - instalacja

Dyskusja w 'Media Server DLNA/UPnP' rozpoczęta przez użytkownika mpl, 25 Listopad 2011.

Ładowanie...
  1. rebep
    Offline

    rebep Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2012
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS111
    Witam!
    Odkopuję temat.
    Mam problem związany z instalacją serviio na DS111, a właściwie z javą. Tak jak już ktoś wcześniej wspominał po instalacji javy, jej proces jest zatrzymany, a w serviio (instalacja poprawna) nie mogę dodawać katalogów do udostępnienia. Próbowałem wersji 6 i 7, podmieniałem nazwy nowszych paczek na wersję o którą krzyczy instalator i nie wiem co dalej. Mam Sony Bravie EX (wyjątkowo oporny typ) i standardowy serwer multimediów mi nie odpowiada (nie transkoduje). Może ruszyło coś w tym temacie (javy), albo ktoś sobie już z tym poradził???
     
  2. kola
    Offline

    kola System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    19 Luty 2011
    Wiadomości:
    103
    Local Time:
    06:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Zgodnie z informacją pakietu, proces javy nie wymaga uruchomienia, wystarczy sama jego instalacja (cyt. "This package does not need to start, installing it is sufficient."). Tak więc "status: zatrzymano" jest w tym przypadku normalny. Jeśli chodzi o dodawanie katalogów do udostępnienia, to spróbuj zamiast przycisku "Add local..." skorzystać z opcji "Add path..." i wpisz ręcznie ścieżki (np.: /volume1/video/Filmy).
     
  3. rebep
    Offline

    rebep Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2012
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS111
    Myślę, że w javie jest cały problem, bo przy instalacji dostaje komunikat, cyt. "Instalacja pakietu nie powiodła się". Później widać go w zainstalowanych jako zatrzymany. Próbowałem dodać ręcznie ścieżkę, ale nie mogę potwierdzić swojego wyboru przyciskiem ok - po prostu nic się nie dzieje. W ferworze walki zauważyłem, że inaczej widać okno serviio w IE, a inaczej w FF. Tzn. zakładka STATUS w IE pokazuje się i widzę status serwera jako zatrzymany (wciskanie start server nic nie daje), natomiast w FF zakładki STATUS nie mogę otworzyć (serviio myśli bez końca). Dodam, że obciążenie procka jest znikome, więc raczej niczego nie indeksuje w tle, żeby się tak "zwieszał".
     
  4. kola
    Offline

    kola System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    19 Luty 2011
    Wiadomości:
    103
    Local Time:
    06:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    W moim przypadku java również ma status "zatrzymano" - niestety nie kojarzę komunikaty "instalacja pakietu nie powiodła się". Natomiast niedawno po aktualizacji serviio również miałem problem z uruchomieniem serwera, ale za którymś razem ruszył. Spróbuj może zatrzymać serviio, zrestartować DS'a i ponownie uruchomić serviio.
     
  5. Miras
    Offline

    Miras Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    4 Maj 2010
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    Odp: Serviio - instalacja

    Na DS111 da się jave zainstalować? Wydawało mi się, że tylko na NASach opartych na Atomie jest dostępna java.
     
  6. kola
    Offline

    kola System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    19 Luty 2011
    Wiadomości:
    103
    Local Time:
    06:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Re: Odp: Serviio - instalacja


    da się
     
  7. Miras
    Offline

    Miras Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    4 Maj 2010
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    Odp: Re: Odp: Serviio - instalacja

    Źle się wyraziłem. Instalacja to skopiowanie plików. Czy ta zainstalowana java działa? Da się wywołać: java --version ?

    EDIT: Przepraszam, teraz sprawdziłem i faktycznie jest java na procesory ARMv5. Zawsze myślałem, że tylko w grę wchodzą procesory Intela.
     
  8. markuu
    Offline

    markuu Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    110j
    Odgrzewam tego kotlecika ;)
    Udało mi się zainstalować jave w wersji 7 z tego pakietu spk: http://packages.missilehugger.com./
    Niestety po dodaniu źródła do centrum pakietów : http://packages.pcloadletter.co.uk, nie udaje się zainstalować Serviio, przy próbie instalacji krzyczy, że brak javy bądź też źle skonfigurowana, ponad to wyświetla się informacja JAVA_HOME is not defined. Może ktoś miał podobny problem i wie jak go rozwiązać ?
     
  9. damianas
    Offline

    damianas System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    17 Marzec 2011
    Wiadomości:
    149
    Miejscowość:
    Złotów
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+, DS110j, DS214+, DS115j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
  10. ALEX_555
    Offline

    ALEX_555 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Październik 2012
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    Zainstalowałem wszystko wg instrukcji. Teoretycznie Serviio działa (widzę serwer Serviio na TV przez DLNA). Niestety nie mogę w konsoli dodać żadnych folderów. tzn. Wybierając opcję "Add local" mam tylko "/" i nic nie mogę wpisać. Rozumiem, że tą funkcją wskazuję zawartość całego dysku. Zaznaczam, jaki typ mediów ma być skanowany.Widzę, że naciskając "force" procesor dostaje coś do obrobienia, bo słupek jego obciążenia rośnie. Nie czekałem do końca operacji, bo nie chcę udostępniać materiałów z całego dysku, tylko zawęzić ich dostęp do wskazanych folderów.
    Dlatego wybieram opcję "Add path"
    Niestety wybierając tą opcję( "Add path") i wpisując ścieżkę "/video" a potem "force" - nic się nie dzieje. Czy składnia ścieżki ma byc inna, tzn NIE "/video", gdzie video jest nazwą foldera? Folder ten jest w katalogu głównym. Ponadto nie działa również zmiana języka na polski. Według informacji miała zadziałać po restarcie konsoli, ale po wykonaniu tego nadal pozostaje English.
     
  11. kola
    Offline

    kola System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    19 Luty 2011
    Wiadomości:
    103
    Local Time:
    06:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Zmiana języka w konsoli rzeczywiście nie działa. Jeśli chodzi o dodanie ścieżek, to właściwa składnia wygląda np. tak: /volume1/video
     
  12. ALEX_555
    Offline

    ALEX_555 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Październik 2012
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    Re: Odp: Serviio - instalacja

    Dzięki! Spróbuję jutro. Teraz jednak (od wczoraj) trwa indeklsowanie całego dysku. Nie wiem, jak mogę tą operację przerwać. Zastopowanie serwera Serviio przez konsolę Serviio nie skutkuje. Podobnie bez efektu pozostaje restart DS. Jeżeli ma ktoś pomysł to proszę o wskazówkę. W najgorszym wypadku poczekam do zakończenia operacji :)
     
  13. kola
    Offline

    kola System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    19 Luty 2011
    Wiadomości:
    103
    Local Time:
    06:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    A to na pewno Serviio indeksuje? Indeksacja w Serviio przebiega stosunkowo szybko... Ewentualnie wyczyść ścieżki w Serviio i/lub zatrzymaj aplikację w centrum pakietów.
     
  14. ALEX_555
    Offline

    ALEX_555 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Październik 2012
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    Re: Odp: Serviio - instalacja

    Na 99% to Serviio. Jeszcze raz dzięki za pomoc!
     
  15. marcusp
    Offline

    marcusp Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    8 Marzec 2011
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Gdy miałem DS211 to indeksacja w Serviio potrafiła wlec się godzinami. Po wymianie na DS412+ trwała kilkanaście minut. Widocznie java na ARM chodzi dużo wolniej niż na intela, a kolega ma chyba DS112, więc jeśli ma dużo filmów, włączył generowanie minaturek, pobieranie opisów z bazy filmów itp. to całkiem możliwe, że pierwsza indeksacja zajmie mu dużo czasu.
     
  16. Hiv
    Offline

    Hiv Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Luty 2013
    Wiadomości:
    43
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212
    Pomożecie?

    Jak udostępnić w serviio foldery które chciałbym aby były widoczne po dlna?
    W tej konsoli jak ponizej w sekcji Library nie mogę wybrać folderów które ma na Syncu :/

    awww.eg_blog.de_wp_content_uploads_2012_10_serviio_console.
     
  17. rbielaczyc
    Offline

    rbielaczyc Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Marzec 2013
    Wiadomości:
    1
    Miejscowość:
    Paprotnia
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    802.11g
    null 802.11g
    Zainstalowałem javę 7 i servio. Wydaje się wszystko OK. Tylko jak skonfigurować cokolwiek w serviio. Jak klikam w linka http://192.168.1.111:23424/mediabrowser/ to serviio pyta się o hasło, którego nigdzie nie podawałem a te z synonology nie wchodzi.
     
  18. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    wersja free nie ma możliwości obsługi przez mediabrowser.

    musisz sobie zainstalować aplikację na komputerze. szczegóły tutaj:

    zmiana-has-serviio-t4843.html#p30873
     
  19. holee
    Offline

    holee Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    20
    Miejscowość:
    Rzeszów
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    802.11ad
    null 802.11ad
    Podepnę się pod temat. Zainstalowałem Serviio na komputerze wybierając w opcjach tylko Serviio Console. Następnie wkleiłem do pustego pliku:
    C:\Program Files\Serviio\bin\ServiioConsole.exe.vmoptions
    linię "-Dserviio.remoteHost=192.168.1.XXX"

    Uruchamiam plik
    C:\Program Files\Serviio\bin\ServiioConsole.exe
    w logach pojawia mi się:

    i nic się dalej nie dzieje.

    Nie pojawia mi się okno konsoli aby móc skonfigurować Serviio.
    W menadżerze zadań na komputerze widzę Serviio Console w uruchomionych procesach.

    Podpowie mi ktoś co przeoczyłem? Oczywiście Serviio i Java na Synku zainstalowane.
    Siedzę nad tym długo i nic.
    Będę wdzięczny.

    Pozdrawiam
     
  20. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Po pierwsze upewnij się, ze wersja Serviio na pc i na synku jest ta sama. Inaczej nie pojdzie. Po drugie upewnij sie, ze nix nie blikuje portu 23423 ani nansynku ani na pc. Wylacz firewall i av jesli masz.

    Sent from my GT-N7105 using Tapatalk now Free
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.