1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Router od Synology? RT1900ac

Dyskusja w 'Przy piwie' rozpoczęta przez użytkownika Stanley99, 24 Czerwiec 2015.

Ładowanie...
  1. darekhifi
    Offline

    darekhifi System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    22 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    149
    Local Time:
    12:21
    Oceny:
    +23 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Teraz już chyba nie warto brać rt1900 bo za 200 -250 więcej dostępny RT2600 pozbawiony chorób wielu dziecięcego, wymieniłem starego linksysa 4200 na Rt2600, odpaliłem, zapomniałem [emoji3], niestety w kwestii modemu 3,4G nie pomogę... nie używam.
     
  2. much
    Offline

    much Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    31 Styczeń 2017
    Wiadomości:
    10
    Miejscowość:
    toporzysko
    Local Time:
    12:21
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS214+
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    a ma jakieś choroby?
     
  3. darekhifi
    Offline

    darekhifi System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    22 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    149
    Local Time:
    12:21
    Oceny:
    +23 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Znaczenie poprawiony zasięg i osiągi, po odpaleniu”ochrony przed napadami” dalej wszystko działa normalnie, rt1900 łapał zadyszkę.
     
  4. darekhifi
    Offline

    darekhifi System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    22 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    149
    Local Time:
    12:21
    Oceny:
    +23 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Ma, jak chcesz go powiesić, to albo odrabiesz mu nogi, albo zrobisz pod nie dziury w ścianie.
     
  5. gabrychu
    Offline

    gabrychu Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Październik 2015
    Wiadomości:
    3
    Miejscowość:
    Wałbrzych
    Local Time:
    12:21
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-110
    Synology:
    DS214, DS212j
    Ethernet:
    1 GbE
  6. much
    Offline

    much Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    31 Styczeń 2017
    Wiadomości:
    10
    Miejscowość:
    toporzysko
    Local Time:
    12:21
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS214+
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Okey, nabyłem RT1900ac i będę go testował przez 14 dni, zobaczymy jak mu pójdzie, najwyżej go wymienię na RT2600ac (btw różnica w cenie to 400zł więc wcale nie tak mało). Rozwiązanie LTE chyba będzie prostsze z routerem LTE Huawei b390s-2 dopięty na LAN1 (mniej problemów, tańsze rozwiązanie).

    Ogólnie mam Orange D-20Mbps U-1Mbps (wioska = niema nic szybszego i prędko nie będzie, radiówka tragedia...) więc to będzie świat do tego neta. Do tego chcę podpiąć LTE, na którym wyciągam z przenośnego modemu wifi 30Mbps/30Mbps bez anteny) . Sieć mam troszkę bardziej złożoną, bo jeszcze mam Time Capsule na zerowym piętrze, więc zasięgiem jakoś się nie przejmuje.
    BTW co do montażu na ścianie nie będzie żadnego problemu, jest do tego odpowiedni pomysł (przewiercę na wylot najwyżej :lol: :D)

    Napiszę co i jak po testach. Dzięki wszystkim za pomoc :)
     
  7. likas3
    Offline

    likas3 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2017
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    12:21
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Jak tam testy przebiegły ? możesz coś opisać jak z tym zasięgiem Wifi jest naprawdę i ogólnie czy sprostał twoim oczekiwaniom, chodzę koło niego i zastanawiam się czy go brać :)
     
  8. much
    Offline

    much Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    31 Styczeń 2017
    Wiadomości:
    10
    Miejscowość:
    toporzysko
    Local Time:
    12:21
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS214+
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Ogólnie jeszcze czekam na router Huawei do niego żeby wszystko spiąć do "kupy" i wtedy opisać bo robię małą sieć do pracy w domu.

    Mogę Ci opisać jak wyglądało z RT1900ac.

    WiFi - do testów mam MacBooka late 2013 czyli AC 1300Mbps i kilka inny rzeczy ale to opiszę jak już wszystko zrobię ;)

    U mnie w domu są ściany z półtorej pustaka pianowego (dosyć starego bo dom ma już 20 lat). Mam w sumie parter i 2 piętra czyli nazwijmy to 3 piętra. Jeśli router był na środkowym piętrze, podwieszony do sufitu zasięg na 3 piętrze był w prędkości 80Mbps 5Ghz ac i 145Mbps/130Mbps na 2.4Ghz (stary linksys miał 145Mbps). Miejsce w którym sprawdzałem to biurko. W lini prostej to jakieś 3/4 metry od routera gdzie jest szafa i tylko podłoga przez którą musiał przejść sygnał. Wyniki bardzo słabe jak dla mnie ale to pewnie wina zbrojenia podłogi/stropu (nie znam się) prętami metalowymi. Na piętrze na którym był router 3 metry od routera osiągałem max czyli 1300Mbps. Na piętrze zerowym gdzie stary WAG320n mi łapał sygnał ledwo, sygnału nie było (tam jest pustak betonowy to pewnie dlatego).

    Ogólnie opiszę wszystko jak już zrobię dokładne testy RT2600ac - tak RT2600ac, wymieniłem na ten model bo zasięg u mnie był kiepski, chociaż dodam że to samo miejsce 2600 było 230Mbps (biurko, szafa, podłoga). Skończyło się na tym że router jest za szafą i jest 1300 :D
    BTW największe zaskoczenie dla mnie było jak poszedłem do biura na pierwsze piętro i zasięg 2.4Ghz był 145Mbps a na linksysie niby był zasięg 54Mbps ale zrywał

    Jeśli chodzi o wydajność to jest lekka różnica, ja zdążyłem zainstalować intrusion prevention i VPN plus do testów. Procesor w 1900 miał około 50/60% z około 15 urządzeniami LAN/WiFi. 2600 jest gdzieś w granicach 20/30%. Nie instalowałem nic więcej bo mam NAS'a.

    Szczerze jeśli masz pieniądze to dołóż do 2600ac. Chyba że będziesz niedaleko urządzenia i nie interesują Cię inni użytkownicy. Mam nadzieję że napisałem w miarę zrozumiale. Tak jak mówię będę opisywał jeszcze całość bo na pewno przyda się komuś :)
     
  9. likas3
    Offline

    likas3 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2017
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    12:21
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    dzięki wielkie za informacje, najbardziej mi zależało właśnie jak jest z tym zasięgiem WiFi, u mnie domek z lat 80 ( podpiwniczenie,parter, 1 piętro + ogród) router byłby na parterze. chciałbym czuć się w polu zasięgu wszędzie a szczególnie latem na ogród wyjście - przeczuwam że jednak RT1900ac nie podoła temu a przy oknie nie chciał bym stać i łapać sygnał :) a na pewno o 5Ghz ac mógłbym zapomnieć
     
  10. krissos
    Offline

    krissos Kierowca szefa Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    537
    Miejscowość:
    Zagłębie
    Local Time:
    12:21
    Oceny:
    +57 / 2 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Jak chcesz dobry router i zasięg zainwestuj w asus RT-AC3200 i na pewno będziesz zadowolony

    Natapatalkane z5
     
  11. likas3
    Offline

    likas3 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2017
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    12:21
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    jakoś do tej firmy straciłem zaufanie z routerami , jeden DSL N55u po miesiącu nie podniósł się po wyłączeniu prądu - pech, kolegę namówiłem na RT-N66U - na początku zadowolony tera go sprzedał bo mu zrywał połączenia, na szczęście trzeci w firmie jakoś działa do dziś - jest obciążony przez komórki ale jakoś daje rade w miarę już nawet przyzwyczaiłem się do zrywania połączenia na stacjonarnym kompie gdzie nawet tego uniknąć zainwestowałem w kartę WiFI asus AC68 myśląc że to wina starej karty - a jednak nie,,,, zależy mi na stabilności
    choć muszę się przyznać że w domu tera awaryjnie - działam na starym Asusie Wl 600 i jakoś nie mogę narzekać ;)
     
  12. krissos
    Offline

    krissos Kierowca szefa Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    537
    Miejscowość:
    Zagłębie
    Local Time:
    12:21
    Oceny:
    +57 / 2 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Na rt-ac87u miałem podobnie, wydaje mi się że to wina ich oprogramowania. Ta tym ac3200 mam wgrane tomato i śmiga jak szalone, podobno na ddwrt jeszcze lepiej.
     

Poleć tę stronę