1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Roku tv i nowa aplikacja ds video, czy działa w Polsce ?

Dyskusja w 'VideoStation' rozpoczęta przez użytkownika marekmotyka, 2 Wrzesień 2013.

Ładowanie...
  1. marekmotyka
    Offline

    marekmotyka System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Listopad 2012
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    nie mam
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Sprawdzę wieczorem to dam znać jakie to dokładnie kodeki ale większość filmów których nie mogę odtworzyć to pliki AVI.
    Zastanawiam się czy nie zmienić nasa na ds214play
    http://www.synology.com/en-global/support/faq/577
    On chyba nie ma takich problemów sądząc po zapoznaniu się z powyższym linkiem
     
  2. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Żebyś sie nie rozczarował to powiem od razu, że transkodowanie plików z wysokim bitrate nie bardzo się powiedzie, będą zacięcia. Co do twoich problemów z obsługą niektórych plików - Video Station działa wybrednie, pliki AVI o których piszesz zapewne mają starsze kodeki DiVX, Xvid zamiast H264.
    Tak czy inaczej nie sugeruj się do końca tamtym linkiem.
     
  3. marekmotyka
    Offline

    marekmotyka System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Listopad 2012
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    nie mam
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Mogliby to poprawić, może w DSM 5.0 będzie działać :)
     
  4. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Wyczytałem na forum Roku że naprawili jakieś bugi związane z napisami, choć nie było nawet update softu (swoją drogą ciekawe, bo wychodzi na to że Roku się łączy z jakimiś ich serwerami, nie potwierdzam bo nie chciało mi się grzebać w logach routera :)) Tak czy owak w Plexie działają napisy bez transkodowania jeśli plik jest w lubianym przez Roku formacie i kodeku (mkv, mp4 z kodekiem H264 i dźwięk bodajże AC3) Akurat tak mam większość filmów zapisanych, parę staroci będę musiał poszukać od nowa albo przekonwertować, dodać ścieżki AC3 tam gdzie nie mam, ale ogólnie i tak jestem zadowolony, chociaż nie pasuje to do koncepcji puszczania wszystkich multimediów bez obróbki z NASa do podpiętych urządzeń. Jak będę miał chwilę to sprawdzę czy coś się zmieniło z DS Video.
     
  5. krzpal
    Offline

    krzpal System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    12 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    119
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    Co do działania Roku w Polsce. Wymagana rejestracja na VPN a póxniej już można na SmartDNS typu unotelly.com.
    Aplikacja DS Video działa stabilnie, Plex też ale w zależności co jest podłączone często transkoduje i czasem zmula nawet 713+.
    Transkodowanie jest znacznie mniejszym problemem na DS Video na Roku, działa lepiej ale Plex za to odtwarza więcej formatów.
     
  6. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    VPNa nadal nie spróbowałem, ale dodam że to o czym pisze poprzednik dotyczy nie działania Roku samego w sobie, tylko aplikacji ograniczonych regionem (głównie USA).
    Co do transkodowania i obsługiwanych formatów to problem praktycznie znika, jeśli się odtwarza filmy z plików w aktualnych standardach (mkv, mp4, H264, AC3, AAC, DTS). Pliki z video w strumieniu H264 i w zasadzie dowolnym dźwięku bardzo łatwo remuxować do MKV czy MP4 i można odtwarzać bez zabawy z transkodowaniem. Gorzej ze starociami w AVI z DIVX, ale w sumie nie bardzo jest sens się ich trzymać w czasach projektorów i dużych TV Full HD i 4K...
     
  7. krzpal
    Offline

    krzpal System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    12 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    119
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    Technicznie to pewnie jest racja, ale w praktyce jak jest film w podanych formatach (mkv, mp4, H264, AC3, AAC, DTS) z dzwiękiem 5.1 a nie masz akurat podłączonego zestawu do Roku przez HDMI i TV -> SPIDIF to zaraz transkoduje, że aż Synek się poci. Trzeba by też audio konwertować za pomocą ffmpeg lub handbrake. Mając gotowe pliki to sporo problemów weryfikować też wszystkie ścieżki audio. Mój 713+ bardzo często nie wyrabia z mocą i zacina na Plex ;(
     
  8. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ja to właśnie z praktyki znam :) Transkodowanie dźwięku nie jest specjalnie odczuwalne, zużycie mocy NASa jest trochę większe ale nie tak jak przy transkodowaniu strumienia wideo; zużycie CPU wzrasta o kilkanaście procent. Zresztą Plex też się rozwija, teraz np. sprawdziłem, że działa transkodowanie filmu MKV z H264 i DTS 5.1 i napisami w pliku SRT, dawniej tak się nie dało (był albo dźwięk, albo napisy). Na pewno masz włączony Direct Play i pliki łatwo strawne dla Plexa i Roku? Jeśli tak to nie powinno być transkodowania... Z kablem HDMI też nie powinno być problemu, dźwięk przecież poleci razem z wideo po HDMI.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.